Η επιστροφή του… τρέλαρχου

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η επιστροφή του… τρέλαρχου

bet365

Η επιστροφή του Βαγγέλη Αγγέλου στο Nick Galis Hall «υποχρεώνει» μια αναδρομή στο παρελθόν. Ο ίδιος πάντως αντιμετωπίζει με… εγκράτεια την περίσταση.

Για πολλά χρόνια, ο Βαγγέλης Αγγέλου ήταν… persona non grata για τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του Άρη. Στο μυαλό τους είχε δομηθεί η εικόνα ενός εριστικού παίκτη. Ο ίδιος διαπίστωσε το επίπεδο της αντιπάθειας στο πρόσωπό του όταν ήρθε για πρώτη φορά… σαν φίλος στο Παλέ. Εκεί τον συνάντησε ένα (τότε) ηγετικό στέλεχος του οπαδικού κινήματος του Άρη και του έριξε μια δολοφονική ματιά. Ωστόσο, λόγω της παρουσίας του Μίλαν Μίνιτς (2001-02) οι περισσότεροι «κατάπιαν» τα συναισθήματά τους.

Για να φθάσουμε στον Οκτώβριο του 2012. Οι σχέσεις του Βαγγέλη Αγγέλου με τον νυν πρόεδρο της ΚΑΕ Άρης, Λευτέρη Αρβανίτη, ήταν σε κάκιστο επίπεδο και η απόφαση απομάκρυνσης του «Τίγρη» ήταν ειλημμένη. Ο Αρβανίτης ήξερε το χαμηλότατο επίπεδο δημοτικότητας του Βαγγέλη Αγγέλου, έκρινε όμως ήταν ο μοναδικός που θα μπορούσε να αναλάβει μια αποστολή αυτοκτονίας. Εκείνη την εποχή ο Άρης ήταν σε τραγικό επίπεδο. Λίγους μήνες μετά ο ίδιος ο Αγγέλου παραδέχθηκε ότι… «αν ήταν κάτι εύκολο, δεν θα ήμουν εγώ προπονητής. Αυτό με κυνηγάει στη ζωή μου».

Ο Αγγέλου είναι ιδιαίτερος άνθρωπος. Ο μοναδικός Γιωργής Μπουσβάρος τον αποκαλεί «τρέλαρχο». Από την πρώτη στιγμή, επέβαλε τους κανόνες του. Λόγω χαρακτήρα, πάντα (σε) υποχρεώνει να επιλέξεις πλευρά. Δεν του αρέσουν οι άνθρωποι που προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ δύο στρατοπέδων. Ή είσαι μαζί του ή εναντίον του. Μέση κατάσταση δεν υφίσταται. Είναι άνθρωπος που καλλιεργεί πάθη. Θα τον αγαπήσεις ή θα τον μισήσεις.

Παραμονές εντός ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος (αντιπρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ) περπατούσε έξω από το Παλέ, την ώρα που έκανε προπόνηση ο Άρης. Από τα μεγάφωνα του γηπέδου ακούγονταν συνθήματα των οπαδών του ΠΑΟΚ στα παραδοσιακά ντέρμπι με τον Άρη. Δεν πίστευε στ’ αυτιά του. Η εξήγηση ήταν απλή. Ο Αγγέλου προετοίμαζε τους παίκτες του για το κλίμα που θα συναντούσαν στην Πυλαία και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αναλαμβάνοντας τότε τον Άρη, γνώριζε ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε προπονητική αυτοκτονία. Διότι ο Άρης (του 2012) δεν είχε δικαίωμα απόκτησης Αμερικάνων (σ. σ. είχε τον Τζέρεμι Χαντ ο οποίος έπαιζε… δίχως γόνατα), ζούσε σε καθεστώς απόλυτης αμφιβολίας. Και είναι αλήθεια ότι φλέρταρε με την απόλυση έως ότου έρθει μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων. Σημειωτέον ότι επί Αγγέλου, ο Άρης «κατόρθωσε» ό,τι και στο πρόσφατο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Έχασε από ομάδα που δεν ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων. Για την ακρίβεια, ο Απόλλων Πατρών είχε 0/18 (στις 19/11/2012) αλλά επικράτησε με 64-53!

Κι όμως, στο τελείωμα εκείνης της χρονιάς, ο Άρης ανταγωνίστηκε τον Πανιώνιο στα πλέι οφ, αλλά ήταν αδύνατο να υπερνικήσει τους κανόνες της λογικής. Θα το είχε κάνει βέβαια, αν ο Μοχάμεντ Πάσαλιτς απέφευγε τα λάθη στον πρώτο αγώνα (σ. σ. 80-79) στη Νέα Σμύρνη.

Πριν εκείνη την Κυριακή, είχε ανεβάσει εντυπωσιακά το επίπεδο δημοτικότητάς του στον Άρη καθώς είχε αναγνωριστεί η δουλειά του. Ήταν τόσο έντονη η επιρροή του σε οτιδήποτε συνέβαινε στον Άρη… μέχρι και τα Δελτία Τύπου υπαγόρευε με εκφράσεις που «πρόδιδαν» τον συντάκτη των ανακοινώσεων. Εκείνη την Κυριακή όμως, ήταν η σειρά του να ισορροπήσει μεταξύ δύο στρατοπέδων.

Όπου Κυριακή η 22η του Δεκέμβρη 2013. Ο Άρης υποδεχόταν τον Πανιώνιο στο Nick Galis Hall για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Αγγέλου είχε συμφωνήσει με την Αναντολού Εφές. Για την ακρίβεια, λειτούργησε… κατ’ εντολή του Ντούσαν Ίβκοβιτς καθώς το σχέδιο περιλάμβανε την άμεση πρόσληψη του Αγγέλου για να «ξεδιαλύνει» την κατάσταση και μετά θα αναλάμβανε ο Ίβκοβιτς, όπως κι έγινε.

Όταν ο Αγγέλου ανακοίνωσε στους ανθρώπους του Άρη την απόφασή του, μερικοί εξ’ αυτών «έπνιξαν» τον πόνο τους σ’ ένα μπαράκι επί της Λεωφόρου Στρατού. Τους είχε ενημερώσει επί του συγκεκριμένου ενδεχομένου, αλλά εκείνη την ημέρα επισημοποίησε την αποχώρησή του. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ ξέσπασε σε κλάματα καθώς είχε δεθεί με τον Αγγέλου. Αν εξάλλου ότι αν δεν γινόταν εκείνο το ταξίδι στη Βουλγαρία – το καλοκαίρι του 2013 – ο Βεζένκοφ δεν θα υπέγραφε επαγγελματικό συμβόλαιο στους «κίτρινους». Ο Αγγέλου τον έπεισε ότι τούτο θα λειτουργούσε προς συμφέρον της καριέρας του και τελικώς δικαιώθηκε.

Λίγες ώρες μετά την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, οι φίλαθλοι πανηγύριζαν αλλά ο Αγγέλου ήταν στα χαμένα. Μετά τη μέθη της επιτυχίας έγινε η (μια πλούσια σε συναισθήματα) συνέντευξη Τύπου για την αποχώρησή του. Στις δε τάξεις των φιλάθλων, υπήρχαν αυτοί που χαρακτήρισαν λογική την απόφασή του συνυπολογίζοντας το συμβόλαιο που του έδωσε η Εφές, όπως και αυτοί που έκαναν λόγο για έσχατη προδοσία. Η ουσία είναι ότι έφυγε και τώρα… επιστρέφει.

Για πρώτη φορά ως αντίπαλος του Άρη έπειτα από τρία γεμάτα χρόνια, ως προπονητής του Προμηθέα Πατρών. Τώρα βέβαια ο Άρης δεν είναι στο επίπεδο που ήταν τότε. «Τα δύο πρώτα χρόνια μπορεί ο Άρης να χρειαστεί να παίξει και με την εφηβική του ομάδα για να μπορέσει να φτιάξει μια μηχανή που να καίει κηροζίνη και όχι αμόλυβδη», είχε πει κατά το διάστημα της θητείας του στους «κίτρινους».

Το δικό του όραμα για τον Άρη ήταν η δημιουργία μιας ομάδας από την αρχή. Συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση του Άρη και της Ελλάδας εκτιμούσε ότι ο μοναδικός τρόπος αναγέννησης του συλλόγου ήταν μέσα από την προσέγγιση νεαρών παικτών και τη δημιουργία πρωταγωνιστών. Εκείνη την εποχή είχε χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα της Παρτίζαν αλλά κι αυτό είχε παρεξηγηθεί.

Ο Βαγγέλης Αγγέλου επιστρέφει στο Nick Galis Hall, για πρώτη φορά, μετά την αποχώρησή του από την τεχνική ηγεσία του Άρη. Θα χειροκροτηθεί; Θα αποδοκιμαστεί; Ο ίδιος αρνείται να βάλει εαυτόν στη συγκεκριμένη διαδικασία. «Δεν το βλέπω έτσι και δεν περιμένω κάτι. Το δικό μας επάγγελμα περιλαμβάνει πολλές σελίδες. Στον Αρη είχε γίνει δουλειά και ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Το ζήτημα της αποχώρησής μου είναι περίπλοκο επειδή κάποιοι το παρουσίασαν με συγκεκριμένο τρόπο. Οι άνθρωποι του Αρη ξέρουν ό,τι είχε γίνει τότε», είπε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα