Η θάλασσα έγινε γιαούρτι

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η θάλασσα έγινε γιαούρτι
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η ήττα του Ολυμπιακού στο «αιώνιο ντέρμπι» ήταν ο καλύτερος σύμμαχός του για τον αγώνα με τη Βασκόνια.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου έκρυβε για τον Ολυμπιακό ένα και μοναδικό «πρέπει». Όχι δύο. «Πρέπει να νικήσουμε τη Βασκόνια». Όχι τον Παναθηναϊκό. Το Κύπελλο Ελλάδας είναι χρήσιμο για την κερκίδα, για το ονόρε και για την κατανάλωση σανού ένθεν κακείθεν, αλλά δεν παύει να είναι μία διοργάνωση ήσσονος σημασίας, για μία ομάδα που θέλει (και μπορεί) να κάνει θόρυβο στην Ευρώπη.

Στο τέλος το κατάλαβαν ακόμα και οι φανατικοί: «Φέρτε μας το ευρωπαϊκό», τραγούδησαν, ασχέτως αν κατά βάθος προτιμούσαν το τσίγκινο και τον ψόφο του Βασιλακόπουλου. Αυτό δεν του ευχήθηκε εν χορώ η εξέδρα;

Θέλω να πιστεύω ότι οι Αγγελόπουλοι δαγκώθηκαν μόλις άκουσαν το αχαρακτήριστο σύνθημα και ότι θα το αποδοκιμάσουν δημόσια, ώστε να υπενθυμίσουν ότι δεν είναι κολιός και κολιός από το ίδιο το βαρέλι.

Την άποψή μου για τον «ψόφο» την έγραψα πρόσφατα και την επαναφέρω ξαναζεσταμένη στο πιάτο όσων ενδιαφέρονται…

Ο Ολυμπιακός δικαίωσε την -διάτρητη βεβαίως από τις πολλές εξαιρέσεις- θεωρία που διατύπωνα στο χθεσινό μου κείμενο. Ο πληγωμένος ενός εγχώριου ντέρμπι εμφανίζεται την επόμενη μέρα πιο δυνατός απ’ό,τι ο νικητής.

Πώς να πιστέψει ο ουρανοκατέβατος θεατής ότι η ομάδα-μοντέλο που ισοπέδωσε απόψε τη Βασκόνια ηττήθηκε στο γήπεδό της από το χθεσινό συνονθύλευμα της Κωνσταντινούπολης;

Τη Δευτέρα, όμως, ήταν ο Παναθηναϊκός μοντέλο και ο Ολυμπιακός συνονθύλευμα, πέρα από τις πατροπαράδοτες γελοιότητες περί διαιτησίας. Η συσπείρωση και το πείσμα έγιναν κοκτέιλ Μολότοφ που έσκασε στα χέρια των Βάσκων.

Ελπίζω ότι η επόμενη εβδομάδα, με τη διπλή της αγωνιστική, θα τους βρει και τους δύο ισχυρούς στις επάλξεις, ώστε να μπει για τα καλά το νερό στο αυλάκι.

Οι «κόκκινοι», βέβαια, κολυμπάνε σε θάλασσα γιαούρτι, μόλις τέσσερις μέρες μετά την τρικυμία της Δευτέρας. Η 4η Βασκόνια θα χρειαστεί να πετύχει 3 νίκες παραπάνω από τους ίδιους για να τους προσπεράσει. Επιστημονική φαντασία.

Οι ομάδες που μοιράζονται τις θέσεις 6η-8η βρίσκονται 3 σκαλοπάτια κάτω από τον πρωταθλητή Ελλάδας, ο οποίος τις έχει νικήσει και τις τρεις (τις δύο εκτός έδρας). Η 5η Φενέρμπαχτσε έμεινε και αυτή πίσω.

Είναι πλέον πιο πιθανό να τερματίσει ο Ολυμπιακός στο ρετιρέ της κανονικής περιόδου, παρά να μείνει εκτός τετράδας και να απωλέσει το πλεονέκτημα της έδρας.

Ομολογώ ότι δεν τον περίμενα τόσο ισχυρό μέσα στη σεζόν, ούτε αγωνιστικά ούτε βαθμολογικά. Η περυσινή αποτυχία με έκανε να υποτιμήσω το ειδικό βάρος που πλέον συνοδεύει τη φανέλα του στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει όλους τους αγώνες που μπορούσαν να τον ανεβάσουν στο πάνω πάτωμα ή να τον ρίξουν στο μεσαίο: Βασκόνια (εις διπλούν), Παναθηναϊκός (εις διπλούν), Φενέρμπαχτσε, Αστέρας, Νταρουσάφακα, Μπαρτσελόνα, όλοι του υποκλίθηκαν.

Το κοντέρ γράφει τώρα 4 σερί νίκες και 8 στα τελευταία 9 παιχνίδια. Το ραντεβού με τον Ομπράντοβιτς στις 23 Φεβρουαρίου μπορεί να τον βρει ακόμα και στην 1η θέση της κατάταξης.

Ο Ολυμπιακός έχει βρει το κουμπί των Βάσκων και το πιέζει ανελέητα, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Η δυναμική του άμυνα μπορεί να τους παγιδεύει σε έναν ρυθμό που δεν τους βολεύει καθόλου, αφού δεν έχουν -ως ομάδα- τη φαιά ουσία για να ξεφουρνίσουν «Σχέδιο Β» και να ανασυνταχθούν.

Η «αμερικάνικη» Βασκόνια δεν έχει υπομονή ούτε μπορεί να γυρίσει εύκολα ένα παιχνίδι που της πηγαίνει στραβά. Ο Πάμπλο Πριχιόνι δεν μένει πια εδώ.

Τα ρεσιτάλ του Σπανούλη στα πρώτα δεκάλεπτα των αγώνων τείνουν να γίνουν παράδοση, αλλά ήταν εξίσου πολύτιμη η συνεισφορά των τριών «χαμάληδων: Μάντζαρη (πάνω στον Λάρκιν), Παπανικολάου και Μπερτς.

Οι εφεδρικοί παρέλαβαν τη διαφορά στο +9 και την εκτόξευσαν στα ύψη, αφού ο Γκρην είχε κέφια, ο Γιανγκ έτρωγε ωμό κρέας και ο Ουότερς πήρε με σταθερό χέρι τη σκυτάλη από τον Μάντζαρη.

Προσπαθώ να καταλάβω για ποιο λόγο πρέπει να θεωρήσω τη Βασκόνια ομαδάρα, αλλά δυσκολεύομαι. Είναι ικανή στο ανοιχτό γήπεδο, είναι γρήγορη και αθλητική, είναι όμως και μονοδιάστατη και χωρίς προσωπικότητα.

Σημειωτέον ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να τη συναντήσει ξανά στα playoffs. Tότε θα είναι επικίνδυνος αντίπαλος λόγω των αποθεμάτων ενέργειας που διαθέτει, αλλά θα κουβαλάει και τα συμπλέγματα από το διπλό στραπατσάρισμα του χειμώνα.

Θα θέλει βεβαίως και ρεβάνς για την 30άρα, αλλά το «θέλω» απέχει πολύ από το «μπορώ».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.