Καθρέφτης υψηλής ευκρίνειας

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Καθρέφτης υψηλής ευκρίνειας

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η νίκη του Παναθηναϊκού είναι ανεκτίμητης για τον ίδιο αξίας, σε όλα τα επίπεδα.

‘Όσο τσίγκο και αν κρύβει στη σύστασή του το Κύπελλο Ελλάδας μπροστά στα λούσα της Εuroleague και –ας πούμε- του πρωταθλήματος της Α1, η νίκη του Παναθηναϊκού στο Φάληρο ήταν ένα κατόρθωμα μέγιστης για τον ίδιο σημασίας. Όχι μόνο επειδή του στρώνει πράσινο πλουμιστό χαλί για την κατάκτηση ενός τίτλου, όσο για λόγους ψυχολογικούς, πνευματικούς, καθαρά αγωνιστικούς.

Για πρώτη φορά μετά από μία τριετία ύφεσης, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε σε ένα εκτός έδρας ντέρμπι ατσάλινος και οφθαλμοφανώς ανώτερος από τον «αιώνιο» αντίπαλό του. Η διαύγειά του ήταν σπάνια ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής Ομπράντοβιτς.

Υπάρχουν φυσικά δικαιολογίες και άλλοθι από την απέναντι πλευρά, αλλά αυτά θα πρέπει να περιοριστούν στους αστερίσκους. Άλλωστε, ο Ολυμπιακός άλωσε τη Βαρκελώνη με αποσκευές πιο βαριές από τις αποψινές.

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε για πρώτη φορά στο παρκέ το πρόσωπο που ελπίζουν να δουν στη συνέχεια της σεζόν οι καλομαθημένοι οπαδοί του. Εμφανίστηκε απόλυτα ήρεμος και συνειδητοποιημένος, αντιμετώπισε τις κακοτοπιές με παροιμιώδη ψυχραιμία, είχε σχέδιο το οποίο εφαρμόστηκε στην εντέλεια και έβγαλε από τα σπλάχνα του πρωταγωνιστές, σεσημασμένους και μη.

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός πάσχιζε να πάρει κάτι, ο,τιδήποτε, από τα δικά του αστέρια. Μόνο τυφλός (οπαδός) μπορεί να αρνηθεί το δίκαιο της νίκης του Παναθηναϊκού. Το +10 μοιάζει με καθρέφτη υψηλής ευκρίνειας.

Οι «πράσινοι» προέρχονταν από συνεχόμενες ήττες και έδιναν την εντύπωση ότι μπορούσαν –όπως ο Ολυμπιακός μίας άλλης εποχής- να χάσουν ακόμα και από τον εαυτό τους.

Τα φαντάσματα έκαναν διστακτικά την εμφάνισή τους μετά το 58-70 του 37ου λεπτού, αλλά κρύφτηκαν ξανά μόλις είδαν αγριεμένο το βλέμμα του Νικ Καλάθη. Απλώς καλός μέχρι τότε ο ηγέτης του Παναθηναϊκού, δεν είχε όρεξη για άλλα χωρατά.

Το σουτάκι του από τα 4 μέτρα (απέναντι σε πεντάδα χωρίς σέντερ) στερέωσε το προβάδισμα στο +7, ενώ οι εύστοχες βολές του όταν ο Παπανικολάου του έκανε εσκεμμένο φάουλ αποτελείωσαν την «κόκκινη» αντίσταση. Από το 67-74 δεν υπήρχε γυρισμός, μέσα σε 38 δευτερόλεπτα.

Ο απίστευτα φορμαρισμένος Κέι Σι Ρίβερς πέτυχε 27 πόντους και έφτασε τους 73 (με 25/40 σουτ) στα τρία καυτά ντέρμπι του τελευταίου 10ημέρου, με Ολυμπιακό, Εφές και Ολυμπιακό.

Χώρια οι άμυνες, τα σιδερένια νεύρα και το «θέλω». Θα σταλεί άραγε συγχαρητήριο μπιλιέτο στον προπονητή που επέλεξε τον έμπειρο Αμερικανό ή του κρατάει ακόμα μούτρα το αφεντικό;

Βεβαίως, τον ρόλο του «X-factor» έπαιξε το παλικαράκι που κατέφτασε την τελευταία στιγμή για να φορέσει τα στενάχωρα παπούτσια του Γκιστ. Ο Κένι Γκέιμπριελ , που αρχικά ήταν να μείνει εκτός δωδεκάδας, πέτυχε 14 πόντους (ανάμεσά τους και ένα «βαρύ» τρίποντο μετά από τάιμ-άουτ στο 49-51), μάζεψε 6 ριμπάουντ, τελείωσε αιφνιδιασμούς και, το κυριότερο, άλλοίωσε κάμποσες φάσεις με την εναέρια άμυνά του.

Όταν ο Λοτζέσκι αγνόησε ορθάνοιχτο διάδρομο προς το καλάθι για να πασάρει έξω στο τρίποντο (στο 46-55), το ίχνος του Γκέιμπριελ στον αγώνα έγινε κραυγαλέο. Ήταν προφανές ότι ο Αμερικανοβέλγος φοβήθηκε το μαύρο «ελικόπτερο» που έκανε πτήσεις στην περιοχή.

Ο Παναθηναϊκός ξέρει πια ότι είναι σε θέση να αλώσει το γεμάτο πλήθος και πάθος ΣΕΦ. Η αποψινή νίκη ήταν μία κολοσσιαίων διαστάσεων ένεση αυτοπεποίθηση, με βασικό επιχείρημα την προσεκτική κυκλοφορία της μπάλας: 6 λάθη σε 40 λεπτά.

Στο δεύτερο ημίχρονο, δεν έκανε ούτε μισό. Το κοντέρ του Ολυμπιακού σταμάτησε στα 14, αφού τα ελατήρια των Σίνγκλετον, Γκέιμπριελ, Τζέιμς εξωθούσαν τον τραυματισμένο Σπανούλη σε τυφλές, προβλέψιμες πάσες.

Το ντεφορμάρισμα του Πρίντεζη (5/13 σουτ) πληγώνει τον Ολυμπιακό, αλλά ακόμα περισσότερο τον πληγώνει η μαύρη τρύπα στο «5», όπου η πενιχρή συγκομιδή των 10 πόντων έφτασε να θεωρείται ικανοποιητική. Όπως και η αντίστοιχη των 9, στον θρίαμβο της Βαρκελώνης.

Αν μη τι άλλο, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν για σύμμαχο την έδρα στο κρίσιμο ματς (με τη Βασκόνια) όπου καλείται να γλείψει τις πληγές του.

Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, εκστρατεύει την Πέμπτη στο λημέρι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κουρασμένος αλλά με το ηθικό στο ζενίθ. Αποκλείεται να χάρηκε για το αποτέλεσμα του σημερινού ντέρμπι ο «Ζοτς».

Για τον τελικό του Κυπέλλου, έχουμε μπροστά μας πολλές εβδομάδες για να τον φωτίσουμε. Ο Άρης προκρίθηκε παλικαρίσια και με τη βοήθεια της παντοδύναμης έδρας του, αλλά τα λευκά στο ματς του τίτλου θα τα φορέσει ο Παναθηναϊκός.

Ελπίζω τουλάχιστον να διεξαχθεί το ματς σε γήπεδο κοινής αποδοχής και με μοιρασμένη στα δύο εξέδρα, ώστε να μη δοθεί εξαρχής άλλοθι στον ηττημένο. Μακάρι να υπήρχε τρόπος να ενωθούν τα δύο «Νίκος Γκάλης» σε ένα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.