Μες της Αθήνας το... χαμάμ!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Μες της Αθήνας το... χαμάμ!
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Αναντολού Εφές και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει το παρελθόν και αναλύει το πράσινο ταμπού των Τούρκων.

Kανονικά (το έμαθα από μικρός και το παπαγαλίζω μπας και το πιστέψω) η πολιτική, λέει, δεν πρέπει να μπλέκεται με τον αθλητισμό και τούμπαλιν, αλλά και να θες ν' αγιάσεις σε αυτή τη ρουφιάνα τη ζωή δεν μπορείς!

Βγαίνει λοιπόν εδώ και λίγο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν και αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης για να προωθήσει τον τουρκικό ιμπεριαλισμό που εκδηλώνεται και στο μπάσκετ: εδώ βεβαίως οι Τούρκοι μέχρι στιγμής, όσο και με όποιον τρόπο (ως χορηγοί της Ευρωλίγκας και ως οικοδεσπότες του Φάιναλ Φορ και του Ευρωμπάσκετ) και αν το παλεύουν, δεν έχουν καταφέρει να μεγαλώσουν τα σύνορα τους, αλλά επιμένουν να εποφθαλμιούν ξένα εδάφη για να τα προσαρτήσουν...

Το γράφω αυτό με αφορμή τον αποψινό αγώνα του Παναθηναϊκού με την Αναντολού Εφές, στην οποία παρεμπιπτόντως οφείλει να ξεπληρώσει ένα γραμμάτιο από την ήττα του στον πρώτο γύρο μετά από δυο παρατάσεις.

Βασικά το γράφω με αφορμή την εν Αθήναις παρουσία της τουρκικής ομάδας που έχει αναγάγει το δρομολόγιο από την Κωνσταντινούπολη προς τα μέρη μας σε Παγκράτι- Κολιάτσου!

Με το νέο σύστημα της Ευρωλίγκας, κάθε μια από τις υπόλοιπες 14 ομάδες προσγειώνεται δυο φορές μέσα στην κανονική περίοδο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αυτό είναι αξιοσημείωτο ως γεγονός. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο βεβαίως είναι το ρεκόρ της Κωνσταντινούπολης η οποία διαθέτει τέσσερις ομάδες στη διοργάνωση, οπότε κάθε μια από τις υπόλοιπες έχει να κάνει ισάριθμα ταξίδια προς και από το «Κεμάλ Ατατούρκ»!

Η περίπτωση της Εφές όμως μοιάζει ιδιάζουσα διότι δεν είναι βεβαίως η πρώτη ομάδα που έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα κατά την εφετινή περίοδο, αλλά μας έχει κατσικωθεί τόσο πολύ που σε λίγο καιρό θα αναγκαστεί ο Ερντογάν να αλλάξει τροπάριο και αντί να λιγουρεύεται τους δικούς μας τόπους, θα ανησυχεί μήπως επεκταθούμε εμείς στους δικούς του!

Πλάκα πλάκα ο αυριανός αγώνας της Εφές με τον Παναθηναϊκό είναι ο δέκατος που θα δώσουν οι λεγάμενοι κόντρα σε μια ελληνική ομάδα μέσα σε δέκα πέντε μήνες. Πόθεν προέκυψε τούτο; Με την... ευγενική χορηγία και της ΑΕΚ, που βάδισε στα χνάρια των πράσινων και των κόκκινων και έβαλε και το κίτρινο χρώμα στην παλέτα των Τούρκων!

>> Αυτό το γαϊτανάκι των απανωτών αναμετρήσεων στήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015, όταν σε φιλικό αγώνα (με την ευκαιρία του οποίου βραβεύθηκε κιόλας ο Ντούσαν Ιβκοβιτς) η ΑΕΚ κατατρόπωσε την Εφές με 85-56.

>>Η επόμενη πράξη ανέβηκε στη σκηνή στις 14 Νοεμβρίου του 2015 στην Πόλη, όπου ο Ολυμπιακός πέτυχε μια πύρρειο (λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Πάτρικ Γιανγκ) νίκη επί της Εφές με 91-87.

>>Έναν μήνα αργότερα (18 Δεκεμβρίου 2015) στο ματς του δευτέρου γύρου της κανονικής περιόδου οι Τούρκοι πήραν το αίμα τους πίσω αλώνοντας το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 81-68.

>> Τη σκυτάλη από τον Ολυμπιακό πήρε ο Παναθηναϊκός ο οποίος την αντιμετώπισε δις στο Τοp 16 : στις 12 Φεβρουαρίου 2016 στο ΟΑΚΑ την έριξε στο καναβάτσο με σκορ 83-78, ενώ στις 7 Απριλίου 2016, στον ακροτελεύτιο αγώνα της δεύτερης φάσης, γνώρισε την ήττα με 91-86.

> Ακολούθησαν δυο φιλικοί αγώνες που μάλιστα κατά σύμπτωση έληξαν με το ίδιο σκορ: στις 4 Σεπτεμβρίου του 2016 στην Κράνισκα Γκόρα της Σλοβενίας η Εφές νίκησε την ΑΕΚ με 86-79, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου στα Δυο Αοράκια του Ηρακλείου επιβλήθηκε του Ολυμπιακού πάλι με 86-79.

>> Η συνέχεια αυτού του έργου παίζεται στην διευρυμένη κανονική περίοδο της εφετινής Ευρωλίγκας, στο πλαίσιο της οποίας η Εφές στις 20 Οκτωβρίου γνώρισε την ήττα στο Νέο Φάληρο από τον Ολυμπιακό με 90-66, ενώ δυο εβδομάδες αργότερα (4 Νοεμβρίου 2016) έριξε στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό με 91-83 σε ένα θρίλερ που διήρκεσε πενήντα λεπτά.

Ο αυριανός αγώνα στο ΟΑΚΑ θα είναι ο δέκατος στους τελευταίους δέκα πέντε μήνες, ενώ θα ακολουθήσει ο 16ος στις 30 Μαρτίου στο «Αμπντί Ιπεκτσί» με τον Ολυμπιακό και έχουν τόσο ο Θεός, όσο και ο... Αλλάχ στα πλέι οφς!

Τώρα που ξαναβλέπω τις συνθέσεις όλων αυτών των πρόσφατων αγώνων, λυπάμαι που η Εφές, μετά την τρίτη αγωνιστική της εφετινής Ευρωλίγκας, έδωσε δανεικό τον Φουρκάν Κορκμάζ στην Μπάνβιτ. Λυπάμαι διότι εάν ο εικοσάχρονος φόργουρντ δεν είχε μετακομίσει στην (παλιά ελληνική) Πάνορμο αντίπαλο του Αρη, τότε θα μπορούσε να πολιτογραφηθεί Ελληνας και μάλιστα δεν θα μας έπεφτε λίγος!

Το εννοώ αυτό διότι εκτός από τα οκτώ ματς του τελευταίου δεκαπεντάμηνου (πλην εκείνου με τον Παναθηναϊκό), ο Κορκμάζ είχε παίξει άλλα τρία με τις εθνικές ομάδες της Τουρκίας και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους: στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος U-19 στις 5 Ιουλίου του 2015 στο Ηράκλειο (Τουρκία-Ελλάδα 80-71, με 28 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα), στον μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ U-18 στις 2 Αυγούστου στον Βόλο (Ελλάδα-Τουρκία 64-61, με 15 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 5 κλεψίματα) και στον αγώνα του Τουρνουά Ακρόπολις ανδρών, στις 28 Αυγούστου του 2015 στο ΟΑΚΑ (Ελλάδα-Τουρκία 62-58).

Δεν του έλειψε πάντως η ελληνική... τζούρα καθώς πριν από εννέα ημέρες αγωνίσθηκε με την Μπάνβιτ κόντρα στον Αρη και μάλιστα πρωταγωνίστησε στη νίκη της τουρκικής ομάδας (με 95-94 στην παράταση, κατόπιν κατάφωρης αδικίας) σημειώνοντας 20 πόντους.

Απόψε ο Παναθηναϊκός κλείνει τον κύκλο των εντός έδρας αναμετρήσεων του με τις τουρκικές ομάδες, απέναντι στις οποίες δεν δέχεται κουβέντα: όχι μονάχα στην τρέχουσα σεζόν στην οποία ανάγκασε να του κάνουν τεμενάδες κατά σειρά η Νταρουσάφακα (86-80) στις 25 Νοεμβρίου, η Γαλατασαράι (85-58) στις 9 Δεκεμβρίου και η Φενέρμπαχτσε (81-70) στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά ανέκαθεν!

Από το 1993 και εντεύθεν και σε σύνολο 29 αγώνων κόντρα στις τουρκικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός μοστράρει ένα εκπληκτικό ρεκόρ που (με το συμπάθιο για την ακραία φρασεολογία μου) του επιτρέπει να συστήνεται ως ο Νικηταράς ο επιλεγόμενος Τουρκοφάγος!

Αρχής γενομένης από τις 25 Νοεμβρίου του 1993 και μέχρι τον πρόσφατο αγώνα κόντρα στη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς οι «πράσινοι» έχουν δώσει 29 αγώνες επί ελληνικού εδάφους , κόντρα σε τουρκικές ομάδες με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 27 νικών και των μόλις δυο ηττών!!!

Αυτοί οι 29 αγώνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο δυο διοργανώσεων (Κύπελλο Πρωταθλητριών/Ευρωλίγκα και Κύπελλο Κυπελλούχων/Σαπόρτα) και σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα (Γλυφάδα, ΟΑΚΑ, Σπόρτιγκ, Πυλαία/ημιτελικός Φάιναλ Φορ 2000).

Η πρώτη εντός έδρας ήττα του προέκυψε στον παρθενικό αγώνα του απέναντι σε τουρκική ομάδα, που κατά σύμπτωση ήταν η Εφές Πίλσεν στις 25 Νοεμβρίου του 1993, στη Γλυφάδα, με σκορ 82-67. Μάλιστα αυτή η ήττα που είχε ως δήμιο τον νυν προπονητή της Μπεσίκτας Ουφούκ Σαρίτσα (ενώ οι πράσινοι στάθηκαν ανήμποροι να διασπάσουν την άμυνα ζώνης με τις πέντε στημένες καρέκλες του Αϊντίν Ερς) προκάλεσε την απόλυση του Ζέλικο Παβλίσεβιτς τον οποίο την επόμενη ημέρα διαδέχθηκε επιστρέφοντας μετά από έντεκα χρόνια, ο Κώστας Πολίτης, που οδήγησε κιόλας τον Παναθηναϊκό στο Φάιναλ Φορ του Τελ Αβίβ.

Η επόμενη εντός έδρας ήττα των «πρασίνων» από τουρκική ομάδα, που έμελλε κιόλας να είναι η τελευταία σημειώθηκε πάλι με θύτη και πάλι την Εφές στις 8 Μαρτίου του 2006 στο ΟΑΚΑ με 76-73.

Εκτοτε ο Παναθηναϊκός τρέχει ένα σερί 18-0, που απόψε στον τριακοστό εντός έδρας αγώνα του με ομάδες της γείτονος χώρας, φιλοδοξεί απόψε να το διευρύνει σε 19-0.

Υπάρχει ωστόσο και ο αντίλογος και μάλιστα επί προσωπικού: τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς εννοώ, ο οποίος ως προπονητής (όχι της Εφές, αλλά) της νυν Μπασκόνια έχει αναδειχθεί σε κακό δαίμονα του Παναθηναϊκού, τον οποίο εκτροχίασε από δυο Φάιναλ Φορ!

Το πρώτο κτύπημα, το εφεξής καλούμενο «Oakazo» συντελέσθηκε στις 12 Απριλίου του 2006, όταν στον τρίτο αγώνα των πλέι οφς η Ταού, προεξάρχοντος του Τούρκου Σερχάν Ερντογάν και με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να αστοχεί στο τελευταίο σουτ, επιβλήθηκε με 74-71, ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας και έβγαλε τους «πράσινους» από τον δρόμο προς την Πράγα.

Δίκην déjà vu αυτού του πατατράκ, η ομάδα της Βιτόρια ως Λαμποράλ Κούτσα πλέον επέστρεψε δριμύτερη μετά από δέκα χρόνια και έφραξε τον δρόμο του Παναθηναϊκού προς το Βερολίνο. Στις 19 Απριλίου του 2006 οι Βάσκοι οι οποίοι ήδη προηγούνταν με 2-0 στη σειρά (με προπονητή πάλι τον «μαθητή» του Μπόζα Μάλκοβιτς και με παίκτες τον Γιάννη Μπουρούση και τον Μάικ Τζέιμς) άλωσαν το ΟΑΚΑ με σκορ 84-75 και πέτυχαν το «sweep» στο ματς που έμελλε να αποβεί το φάλτσο «κύκνειο άσμα» του Δημήτρη Διαμαντίδη!

Απόψε ο Παναθηναϊκός υποδέχεται ξανά τον Κροάτη δήμιο του, αλλά στη θέση του θα μπορούσε να βρίσκεται ο χθεσινός αντίπαλος του Ολυμπιακού!

Τον Γιώργο Μπαρτζώκα, εννοώ, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πρώτο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εφές. Τον πρότεινε ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση (μετά την αποχώρηση του Ντούσαν Ιβκοβιτς) ο σεσημασμένος φίλαθλος του μπάσκετ και επιφανές διοικητικό στέλεχος της τουρκικής, ο Τίτος Κομνηνός, αλλά έπεσε στην περίπτωση: ο πρόεδρος της Εφές Τουντσάι Εζιλιάν προτίμησε να προσλάβει τον Περάσοβιτς για να του βγάλει την... υποχρέωση, επειδή τη σεζόν 2010-11 που η θητεία του στον ίδιο πάγκο υπήρξε βραχύβια, έφυγε χωρίς να αξιώσει αποζημίωση!

Οι Τούρκοι εκτίμησαν τη στάση του και γι αυτό τον προέκριναν έναντι του Μπαρτζώκα που ασφαλώς δεν βγήκε χαμένος, ίσα ίσα έλαβε ευμενή προαγωγή, μετακομίζοντας από το Κρασνοντάρ στη Βαρκελώνη.

Α και κάτι ακόμη: ο Περάσοβιτς όχι μόνο δεν είχε αξιώσει αποζημίωση την προηγούμενη φορά, αλλά τώρα κάλυψε από την τσέπη του τη ρήτρα των 350.000 ευρώ που είχε βάλει στο συμβόλαιο του ο Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα!

ΥΓ: Παναθηναϊκός και Αναντολού Εφές θα αναμετρηθούν απόψε για 25η φορά στην ιστορία τους, με τους «πράσινους» να έχουν τη μερίδα του λέοντος στις νίκες με 15 έναντι 9 των Τούρκων. Για το παρελθόν στις αναμετρήσεις των δυο ομάδων, υπάρχουν δυο παλαιότερες αναρτήσεις στο http://www.gazzetta.gr/basketball/article/595422/frankie-goes-bosporus και στο http://www.gazzetta.gr/basketball/article/578163/oi-tsoliades-kai-ta-hesmena-vrakia-toy-zeliko

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3