Ο Μπουρούσης και το καλό συναπάντημα (pics & vids)

Ο Μπουρούσης και το καλό συναπάντημα (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ο Μπουρούσης και το καλό συναπάντημα (pics & vids)
Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο Μάικ Τζέιμς και ο Γιάννης Μπουρούσης πρωταγωνίστησαν πέρσι στο «Baskonia reloaded» και το gazzetta.gr γράφει για τη συνάντησή τους στο ΟΑΚΑ.

Τα τελευταία χρόνια οι Βάσκοι είδαν... live παικταράδες όπως ο Ομπέρτο, ο Νοτσιόνι, ο Σπλίτερ, ο Σκόλα, ο Τελέτοβιτς, ο Ματσιγιάουσκας και ο Καλδερόν που εν συνεχεία έπαιξαν στο ΝΒΑ. Είδαν τον μεγάλο Πάμπλο Πριχιόνι να φοράει τη φανέλα της Μπασκόνια τρεις φορές, πριν γράψει πρόσφατα τον επίλογο σε μια τεράστια καριέρα. Είδαν την αγαπημένη τους ομάδα να σοκάρει όλη την Ευρώπη στον ημιτελικό του Final Four της Μόσχας κόντρα στην ΤΣΣΚΑ του Ντούσαν Ίβκοβιτς, του Θοδωρή Παπαλουκά και του Δήμου Ντικούδη που είχε ρεκόρ 53-1 σε όλες τις διοργανώσεις! Είδαν και τον Μπουρούση να κάνει... εξωπραγματικά πράγματα, φέρνοντάς τους ξανά στην αφρό!

Ο Έλληνας σέντερ εξελίχθηκε στον νέο ήρωα της Βιτόρια, έχοντας το ιδανικό supporting cast. Στην άκρη του πάγκου, ο κόουτς Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Ένας τύπος που βρισκόταν πάντα στις καλύτερες παρέες, ως μέλος της μεγάλης Γιουγκοπλάστικα. Στο παρκέ, ο Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ που ήλθε ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων από τον Κολοσσό Ρόδου και πέτυχε συνεχή limit ups, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε παίκτη του ενός εκατομμυρίου ευρώ! Οι τρεις τους θα ανταμώσουν ξανά αύριο (13/1) στο ΟΑΚΑ. Ο, μεν, Περάσοβιτς ως χεντ κόουτς της Αναντολού Εφές, αναλαμβάνοντας το περασμένο καλοκαίρι ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι πιστεύουν πως αν δεν το τελειοποιήσει ο Κροάτης προπονητής, μάλλον δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το κάνει έπειτα από τις μαζεμένες αποτυχίες και τα... πεταμένα εκατομμύρια των τελευταίων ετών. Οι, δε, Μπουρούσης και Τζέιμς ως συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό. Αμφότεροι αποχώρησαν από την Μπασκόνια για να φορέσουν τη φανέλα του «τριφυλλιού» και να πανηγυρίσουν ό,τι κατάφεραν πέρσι με τους Βάσκους. Την επιστροφή στο Final Four της EuroLeague έπειτα από το 2012!

Σε κάθε περίπτωση, οι φιλοφρονήσεις δεν έλειψαν. Ο Μπουρούσης έχει δηλώσει ανοιχτά ότι ο Περάσοβιτς ήταν εκείνος που βρήκε το κουμπί του. «Στην Μπασκόνια είχα την ευκαιρία να παίζει περισσότερο με το μυαλό μου. Αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι. Γενικώς, η απόδοσή μου είχε να κάνει με την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση απέναντι στην ομάδα και τον κόουτς. Μου βρήκε το... κουμπί» είχε παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ο νυν σέντερ του Παναθηναϊκού! Μιλώντας, πρόσφατα, στο περιοδικό Gigantes del Basket, ο Μπουρούσης αποκάλυψε τις συζητήσεις με τον Κροάτη που τον έκανε να νιώθει σημαντικός.

«Ένιωθα πραγματικά ελεύθερος με τον Περάσοβιτς στη Βιτόρια. Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, δεν έχει να κάνει μόνο με την ευθύνη του προπονητή. Οι παίκτες είναι, επίσης, στο παιχνίδι. Από την αρχή της χρονιάς, λοιπόν, ο προπονητής μου είπε "δεν με ενδιαφέρει αν χάνεις 2-3 εύκολα καλάθια. Θα παίζεις. Μου έχουν πει διάφορα για τον χαρακτήρα σου αλλά δεν με ενδιαφέρει. Πλέον είσαι μαζί μας και θέλω να δίνεις το 100% κάθε μέρα". Ο Περάσοβιτς δεν λέει πολλά όμως γνωρίζει καλά τι πρέπει να πει σε κάθε περίπτωση. Με εμπιστεύτηκε και ήταν ειλικρινής μαζί μου από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του. Χωρίς αυτόν και τους βοηθούς του, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο».

Ποτέ άλλοτε ένας παίκτης δεν συγκέντρωσε περισσότερους τίτλους MVP στον πρώτο γύρο του ισπανικού πρωταθλήματος. Το έκανε πέρσι ο Γιάννης Μπουρούσης, μαζεύοντας πέντε τίτλους Πολυτιμότερου Παίκτη και αφήνοντας πίσω του παίκτες όπως ο Άρβιντας Σαμπόνις (1994-95), ο Όσκαρ Σμιντ (1993-94), ο Ντάριλ Μίντλετον (1991-92), ο Τανόκα Μπέαρντ (2001-02) και ο Μαρκ Γκασόλ (2007-08), με τέσσερις! Όλα αυτά υπό τις οδηγίες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Έλληνα σέντερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο τουρνουά «1st International Basketball Tournament» που διεξήχθη στο Ηράκλειο. «Έκανε μια εξαιρετική σεζόν, είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Είναι "πεινασμένος" για μπάσκετ. Αγωνίστηκε για τον Ολυμπιακό, τώρα φοράει τη φανέλα του μεγάλου "εχθρού" και θέλω να δω πως θα ανταποκριθεί».

Για να ολοκληρωθεί, λοιπόν, η σημειολογία, ο Μπουρούσης ήταν εκείνος που αστόχησε στα 47" για το φινάλε του αγώνα της Εφές με τον Παναθηναϊκό στην Κωνσταντινούπολη, με τον Περάσοβιτς να παραδέχεται πως «χάρηκα που τον είδα και είμαι χαρούμενος που έχασε το lay up στα τελευταία δευτερόλεπτα. Παίξαμε πολύ σκληρή άμυνα πάνω του. Εύχομαι σε αυτόν και τον Τσάβι Πασκουάλ τα καλύτερα».

Τα επιτεύγματα του Μάικ Τζέιμς με τον Κολοσσό δεν άφησαν ασυγκίνητες τις ευρωπαϊκές ομάδες top επιπέδου, προεξέχοντος της Μπασκόνια που έψαχνε έναν παίκτη για να συμπληρώσει την περιφερειακή της γραμμή, αφού έχασε εκείνη την περίοδο τον Τομά Ερτέλ από την Εφές. Την πρώτη του μισή χρονιά στην Βιτόρια είχε 11.1 πόντους (22% στο τρίποντο) και 2 ασίστ στην EuroLeague, ενώ παράλληλα μέτρησε 12.9 πόντους (38% στο τρίποντο) και 3 ασίστ ανά παιχνίδι στην ισπανική λίγκα. Επί της ουσίας όμως ήταν μια μεταβατική χρονιά, γιατί έδειξε το καλό του πρόσωπο πέρσι, έστω κι αν είχε μικρότερα νούμερα.

Ο Τζέιμς κάλυψε επί της ουσίας τη θέση «1» μαζί με τον Ντάριους Άνταμς, που επίσης έκανε την breakout season του. Αμφότεροι σήκωσαν όλο το βάρος από τη στιγμή που ο Φαμπιέν Κοζέρ αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού. Υπό τις οδηγίες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς είχε 10 πόντους (37% στο τρίποντο) και 2.5 ασίστ ανά παιχνίδι στην Euroleague και παρόμοια νούμερα στην Liga Edensa (10.2 πόντοι, 30% στο τρίποντο, 2.7 ασίστ). Κατά την άφιξή του στη Βιτόρια ο Κροάτης κόουτς έσπευσε να εξηγήσει πως «προτιμώ να έχω τον Τζέιμς και τον Άνταμς από το να ρισκάρω με άλλους γκαρντ». Εν τέλει, δικαιώθηκε!