Δεν έχασαν ούτε μία... μάχη

Δεν έχασαν ούτε μία... μάχη

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Δεν έχασαν ούτε μία... μάχη
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την καταπληκτική άμυνα του πρώτου ημιχρόνου, το small ball του Ολυμπιακού, αποθέωνει τον Κεμ Μπιρτς και ζητά συνέπεια στο μισό όσως έκανε χθες από τον Πάτρικ Γιανγκ.

Αυτή η ομάδα έχει έναν ανεξήγητο τρόπο να συσπειρώνεται όταν υπάρχουν τραυματίες συμπαίκτες. Δεν ξέρω αν είναι η ανάγκη της επιβίωσης ή ευκαιρία που περιμένουν να αρπάξουν… Μπορεί να είναι το αίσθημα «να παίξω και για τον δίπλα μου».

Μπορεί να είναι και τα τρία μαζί… και άλλα 23 που δε γνωρίζω.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με ροτέισον 8 παικτών και για τρία δεκάλεπτα τα κατάφερνε περίφημα. Στο τελευταίο «έσκασε» λόγω του περιορισμένου ροτέισον που ανέφερα νωρίτερα και φυσικά λόγω της ποιότητας της Φενέρμπαχτσε.

Ειλικρινά στο πρώτο ημίχρονο παρακολούθησα την καλύτερη άμυνα που έχω δει ομάδα να παίζει φέτος. Για 20 λεπτά οι Τούρκοι… μάτωναν για να σκοράρουν, έκαναν λάθη από την πίεση των «ερυθρόλευκων» γκαρντ και δε μπορούσαν να βρουν διαδρόμους αφού συνέχεια υψώνονταν ερυθρόλευκα τοίχοι μπροστά τους.

Σε αυτό το πρώτο 20άλεπτο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επέλεξε να μην σκοράρει ο Βασίλης Σπανούλης και να αναζητά να φεύγει η μπάλα από τα χέρια του.

Πως; Κάνοντας double team στέλνοντας και δεύτερο παίκτη πάνω του.

Πράγματι η μπάλα έφευγε από τα χέρια του αρχηγού του Ολυμπιακού, αλλά ήταν τόσο κακή παγίδα των φιλοξενούμενων που η μία ασίστ διαδεχόταν την άλλη. Με 6 τελείωσε ο Σπανούλη εκ των οποίων οι 5 κατέληξαν σε εύστοχο σουτ τριών πόντων.

Τα 7/14 του πρώτου ημιχρόνου ή τα 9/16 στο 23’ είναι ένα πολύ καλό ποσοστό, αλλά σούταραν τόσο μόνοι οι Λοτζέσκι και Γκριν που έμοιαζε αναπόφευκτο. Βρήκαν ρυθμό και όταν συμβαίνει αυτό τότε σε βοηθά κι η τύχη (με ταμπλό ο Μάντζαρης).

Η αλήθεια είναι πως ήμουν σίγουρος για την αντίδραση της Φενέρμπαχτσε. Διαθέτει τον κορυφαίο προπονητή, ποιοτικό ρόστερ με προσωπικότητες, ωστόσο και πάλι η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν εκεί να την υποχρεώσει σε αργοπορημένη «απάντηση» στο παρκέ.

Το small ball των γηπεδούχων με Παπαπέτρου και Παπανικολάου στο «4» έκανε τη ζωή δύσκολη του Σέρβου προπονητή. Για να απαντήσει και να ακουμπήσει τη μπάλα κοντά στο καλάθι έπαιξε ταυτόχρονα με Βέσελι και Γιούντο. Αφενός η μπάλα δεν έφτανε στα χέρια τους και αφετέρου ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι στα τρίποντα.

Όταν ακολούθησε ο Ομπράντοβιτς το small ball του Σφαιρόπουλου είδε τον Ντατόμε να απεγκλωβίζεται επιθετικά, αλλά άργησε να πάρει την απόφαση ο προπονητής της Φενέρ.

ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΗ ΦΑΣΗ

Δεν υπάρχει ομάδα που να θέλει τη νίκη περισσότερη από την άλλη. Υπάρχει όμως ομάδα που να θέλει να «φάει» την άλλη. Και αυτή ήταν ο Ολυμπιακός.

Δε θυμάμαι μία φάση που να χρειάστηκε βουτιά στο παρκέ και ο πρωταγωνιστής να μην φόραγε ερυθρόλευκη φανέλα.

Δε θυμάμαι μία διεκδικούμενη μπάλα που να μην κατέληξε σε παίκτη του Ολυμπιακού.

Τι να λέμε τώρα, εδώ ο Μπιρτς ταξίδεψε 18 μέτρα για να σώσει μία μπάλα. Διεκδίκησε το επιθετικό ριμπάουντ και έφτασε με συνεχόμενη προσπάθεια να σώζει τη μπάλα, να την δίνει στον Σπανούλη και από τη φόρα που είχε πάρει να φτάνει στο ύψος των βολών της άμυνάς του!

ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΙΑΝΓΚ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ

Δεν ενθουσιάζομαι με την απόδοση του Πάτρικ Γιανγκ. Ο Αμερικανός πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση, αλλά θέλω να δω συνέπεια στην απόδοσή του. Βασικά θέλω να σταθεροποιηθεί στο μισό από αυτό που έπαιξε με τη Φενέρμπαχτσε.

Με τέτοιον Γιανγκ, ο Ολυμπιακός θα ανέβει επίπεδο. Ο Πάτρικ ήταν σπουδαίος στην άμυνα, ήταν παντού και σε προσωπικό επίπεδο και στις περιστροφές του.

Στην επίθεση έβαλε τα δύο πρώτα καλάθια και με αυτοπεποίθηση μάζευε τα ριμπάουντ.

ΜΠΙΡΤΣΑΡΟΣ

Ο Καναδός μετά από 15 μέρες χαμηλών πτήσεων, επέστρεψε στα καλύτερά του. Και το έκανε την κατάλληλη στιγμή.

Έχω αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν τη σύγκριση του Κεμ Μπιρτς με τον Έκπε Γιούντο και το potential που έχει να του μοιάσει. Σίγουρα είχε επιπλέον κίνητρο, αλλά ο άτιμος έκανε τα πάντα στο παρκέ και τα έκανε τέλεια.

Άτιμος και ο Σφαιρόπουλος που τον ανακάλυψε πέρυσι τον Ιανουάριο (τον ήθελε για αντικαταστάτη του Σον Τζέιμς, αλλά δεν τον έδινε η Ουσάκ). Ο «Σφαιρό» περίμενε λίγους μήνες και την επόμενη μέρα που έμεινε ελεύθερος, πήγε και τον έφερε στον Πειραιά.

ΥΓ: Θα ήταν αδύνατον οι γηπεδούχοι να είχαν την ίδια ένταση στην άμυνά τους και στα 40 λεπτά. Ειδικά από τη στιγμή που έπαιζαν μόλις οκτώ παίκτες.

ΥΓ 2: Απίστευτος παλμός στην εξέδρα. Ειδικά στο τέλος που «έσφιξαν τα γάλατα», οι οπαδοί του Ολυμπιακού έσπρωξαν τους παίκτες σε μία ακόμη άμυνα, σε ένα ακόμη ριμπάουντ, σε ένα ακόμη καλάθι.

Κάποιοι γκρινιάζουν στο διαδίκτυο και κάποιοι πηγαίνουν στο γήπεδο και ενθαρρύνουν.

ΥΓ 3: Η μοναδική ήττα που με χαλάει στον πρώτο γύρο είναι αυτή από τη Γαλατάσαραϊ. Καμία άλλη δεν ήταν «κακή ήττα». Ούτε αυτή από την Μακάμπι.

ΥΓ 4: Μπάσκετ δεν είναι οι πόντοι. Μπάσκετ είναι πολλά ακόμη. Πείτε ό,τι θέλετε αλλά η άμυνα του Μάντζαρη στο ματς ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ. Τα 3/14 είναι κακή επίδοση φυσικά, δε βοήθησε στην επίθεση, αλλά πίσω…. Ρωτήστε τον Σλούκα να σας πει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.