Και ο βήχας κομμένος

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Και ο βήχας κομμένος
O Nίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει τον περίπατο του Παναθηναϊκού απέναντι στη Γαλατασαράι και μετράει τα κέρδη του "τριφυλλιού".

Η μία όψη του νομίσματος δείχνει τα χάλια της Γαλατασαράι: μία ομάδα χωρίς αρχή, μέση, τέλος, βγαλμένη θαρρείς από το παλιό Κύπελλο Κόρατς (για να μη πω από το νεοσύστατο Τσάμπιονς Ληγκ και γίνω κακός). Η άλλη υπενθυμίζει το πατατράκ του Ολυμπιακού στην Πόλη και την παροιμία με εκείνον που φυλάει τα ρούχα του για να τα έχει όλα.

Μπορεί η τουρκική ομάδα να αποδεκατίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ο Παναθηναϊκός όφειλε να εμφανιστεί σοβαρός και προσηλωμένος για να την αποθαρρύνεις. Όπερ και εγένετο. Δεν έδωσε κανένα δικαίωμα αμφισβήτησης και έκοψε τον βήχα ενός αντιπάλου που δεν είχε ενέργεια ούτε για να βήξει.

Σας το έγραφα από χθες, αν προσέξατε, ότι οι "βαθμολογικά αδιάφορες" ομάδες μπορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να γράψουν την ιστορία της φετινής Euroleague. Στην κανονική περίοδο, τουλάχιστον...

Δεν βρίσκω πολλά να γράψω για αυτό το ματσάκι. Θα ήταν ματς και όχι ματσάκι, εάν ο Παναθηναϊκός παρουσιαζόταν με μαύρο γυαλί και σαγιονάρες.

Ο Νικ Καλάθης έδωσε τον τόνο με τον υψηλό δείκτη αυτοσυγκέντρωσης, ο Ρίβερς με τον Σίνγκλετον ακολούθησαν, ο πενταδάτος Γκάμπριελ κολύμπησε χωρίς να χρειαστεί σωσίβιο και όλα έγιναν εύκολα, με επιχείρημα το καλό ξεκίνημα και στα δύο ημίχρονα: 14-4 στο πρώτο, 11-3 στο δεύτερο.

Ο Χαραλαμπόπουλος πήρε χρόνο για να ξεμπουκώσει χωρίς να υπάρχουν απαιτήσεις για λαμπρή απόδοση, ο καταπονημένος Μπουρύσης άραξε για να ξεκουραστεί (από τη γκρίνια της εξέδρας...), οι άλλοι Έλληνες πέρασαν αβρόχοις ποσίν τη βραδιά βαριεστημάρας και οι Τούρκοι συνθηκολόγησαν άνευ όρων.

Εάν κάτι αξίζει να υπογραμμιστεί, είναι ότι ο Παναθηναϊκός πήρε εύκολα το ματς χωρίς να χορέψει από τα 6μ75. Οι περισσότερες μεγάλες νικες του συνοδεύονται από τρίποντο μπαράζ, αλλά η αναμέτρηση με τη Γαλατασαράι τον βρήκε στα 5/18, με αφετηρία μάλιστα τα 0/8 του 18ου λεπτού.

Τα 23 λεπτά συμμετοχής του Νικ Καλάθη, season low όπως θα έλεγαν στη δεύτερη πατρίδα του, ήταν το καλύτερο νέο για τον Παναθηναϊκό. Τα προβλήματα στην οργάνωση του παιχνιδιού όταν ο βασικός κουμανταδόρος αποσύρεται στον πάγκο παραμένουν αχίλλειος πτέρνα της ομάδας.

Ο Μάικ Τζέιμς χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε πόστο πόιντ-γκαρντ, αλλά αυτός ο ρόλος δεν του ταιριάζει γάντι. Ο Πασκουάλ δεν είναι Περάσοβιτς και ο Παναθηναϊκός δεν είναι Λαμποράλ.

Οι "πράσινοι" έφτασαν στο διόλου ευκαταφρόνητο 6-5 και περιμένουν αισιόδοξοι τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο παλιό του σπίτι. Οι επόμενοι αγώνες μπορούν να βάλουν την πορεία του Παναθηναϊκού σε ράγες εκτόξευσης ή να τον εκτροχιάσουν: Φενέρμπαχτσε (μ), Αρμάνι (ε), Βασκόνια (μ), Καζάν (ε), Ολυμπιακός (ε), Εφές (μ).

Η ήττα της Μπαρτσελόνα στην Κωνσταντινούπολη είναι καλό μαντάτο εφ'όσον στοίχημα των ομάδων μας είναι το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, αλλά άσχημο εάν στόχος είναι η οχτάδα.

Όσο το δεύτερο μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα από το πρώτο, θα μου επιτρέψετε να κρατήσω τους πανηγυρισμούς για αργότερα. Η Εφές ξεκίνησε τη σεζόν ως "μαύρο άλογο" και θα αργήσει να ξεβάψει, παρά τις αρχικές αναποδιές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.