Τα... γενέθλια της γκάφας! (pics)

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Τα... γενέθλια της γκάφας! (pics)

bet365

Ο Χρηστίδης έκανε μεταβολή και ξανακάθισε στον πάγκο και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει σε δυο προηγούμενες γκάφες του Αρη, που του κόστισαν πολύ περισσότερο από την ανώδυνη χθεσινή...

Χαμός στο ίσωμα έγινε χθες το βράδυ μόλις κυκλοφόρησε ευρέως η υπόθεση με τη γκάφα του Αρη, που δήλωσε (για τον αγώνα με την Ελιος Σανς) τον Ερικ Μπάκνερ ο οποίος δεν μπορούσε να αγωνισθεί λόγω του τραυματισμού του...

Σύμφωνοι η αβλεψία δεν απέβη μοιραία, διότι τη σλοβενική ομάδα ο Αρης θα τη νικούσε (όπως και το έπραξε) όχι μόνο χωρίς τον Μπάκνερ, αλλά και χωρίς τον...δόλιο τον Βασίλη Χρηστίδη που πήγε να μπει στο γήπεδο, αλλά έκανε μεταβολή και επέστρεψε στον πάγκο.

Τον έπιασαν στα πράσα οι διαιτητές τον (ανυποψίαστο και αθώο του... αίματος) νεαρό σέντερ που φαντάζομαι ότι περίμενε πώς και πώς να κεφαλαιοποιήσει στην ευρωπαϊκή σκηνή την εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη εμφάνιση του στον Σαββατιάτικο αγώνα του πρωταθλήματος με τον Κολοσσό Ρόδου, αλλά τζίφος!

Αλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, αλλά δε Θεός κελεύει, έστω και αν αυτός είναι ο Θεός του πολέμου και τον λένε Αρη!

Η υπόθεση δεν εμπίπτει στην κατηγορία της πλάκας, διότι σε μια διαφορετική περίτωση θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά. Στην πραγματικότητα αυτό το περιστατικό εκθέτει τους μηχανισμούς λειτουργίας μιας ΚΑΕ η οποία διαθέτει επαγγελματικά στελέχη και δεν είναι απλώς μια ομάδα που κρέμεται από τα... τέτοια του παλιού εφόρου της!

Επίτηδες το γράφω αυτό, διότι κάποτε που οι ομάδες δεν λειτουργούσαν σε επαγγελματικά πλαίσια, εκείνοι που τις κρατούσαν ήταν οι φιλότιμοι, τρεχαλατζήδες, άνθρωποι για όλες τις δουλειές, ανδιοτελείς και χομπίστες έφοροι οι οποίοι εν συνεχεία βαπτίσθηκαν μάνατζερς και πληρώνονται. Τότε μετά από κάθε αγώνα ο έφορος έπαιρνε το ντοσιεδάκι με τα δελτία στο σπίτι του ή τα άφηνε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του και βάρδα να μην τα ξεχνούσε στο επόμενο ματς!

Τα ξεχνούσε μερικές φορές και μια τέτοια υπόθεση κάποτε κόστισε πολύ ακριβά στον Αρη και μάλιστα όχι σε όποιο και όποιο ματς, αλλά κόντρα στον ΠΑΟΚ!

Για τα δεδομενα της αντιπαλότητας των δυο ομάδων, αυτό ήταν σκέτο Κυλώνειον άγος!

Εκείνη η υπόθεση συντάραξε όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη την ελληνική μπασκετική κοινωνία ακριβώς σαν σήμερα πριν από τριάντα επτά χρόνια!

Το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο 8 Δεκεμβρίου του 1979, έξι μέρες νωρίτερα είχε κάνει το ντεμπούτο του (κόντρα στον Ηρακλή) ο Νίκος Γκάλης, αλλά ξαφνικά ο Αρης δέχθηκε την απροσδόκητη ψυχρολουσία! Λίγη ώρα πριν από το τζάμπολ στο Αλεξάνδρειο, οι Αρειανοί συνειδητοποίησαν σοκαρισμένοι ότι είχαν τους παίκτες, αλλά τους έλειπαν τα δελτία τους, που ήταν εκ των ων ουκ άνευ για τη διεξαγωγή του ματς!

Για αυτή την αμέλεια κυκλοφόρησαν διάφορες θεωρίες και εκδοχές: η πιο απλή και αθώα έλεγε ότι τα δελτία είχαν μείνει κλειδωμένα σε ένα συρτάρι γραφείου στο γήπεδο του Χαριλάου, μια δεύτερη τα ήθελε ξεχασμένα σε ένα πατάρι του Αλεξάνδρειο, μια τρίτη απέδιδε την ευθύνη στον γυμνασίαρχο, που τάχα έπρεπε να τα φυάξει και να τα παραδώσει πριν από τον επόμενο αγώνα και πάει λέγοντας. Η ουσία είναι ότι ο Αρης δεν κατάφερε να τα προσκομίσει ως όφειλε στη γραμματεία, με αποτέλεσμα οι διαιτητές να τον μηδενίσουν και να αναδείξουν νικητή άνευ αγώνος τον ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς οι διαιτητές έκαναν το τζάμπολ και μάλιστα τρεις φορές, καθώς οι παίκτες του Αρη (στον πάγκο του οποίου βρισκόταν ο Αμερικανός Φρανκ Ντέβελι) υπό το κράτος του εκνευρισμού τους για το απροσδόκητο γεγονός δεν είχαν όρεξη να τηρήσουν τον κανινισμό. Με τα πολλά τηρήθηκε η τυπική διαδικασία και μετά το τζάμπολ πήρε την μπάλα ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Γιάννης Πολίτης ο οποίος πέτυχε το καλάθι ώστε να κατακυρωθεί ως αποτέλεσμα του ματς (που δεν έγινε) το 2-0.

Το ίδιο βράδυ για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τη θέση του εφόρου του Αρη ο συχωρεμένος Γιώργος Τσιιγκαρίδης, ο οποίος τρεις μήνες νωρίτερα είχε ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να πείσει τον Γκάλη να φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Τα περιβόητα δελτία ανακαλύφθηκαν το επόμενο πρωί σε ένα δωμάτιο του “Παλέ ντε Σπορ” ανάμεσα σε στοιβαγμένες μπάλες, αλλά πλέον ήταν αργά. Ο Αρης νίκησε στον αγώνα του δευτέρου γύρου με 74-72, ενώ οι δυο ομάδες μοιράσθηκαν τις νίκες στη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος που εκείνη τη σεζόν διεξήχθη με ένα περίεργο σύστημα το οποίο επινόησε ο τότε πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ΕΟΚ Στέλιος Γιώσης.

Το ΄'γραφε, φαίνεται, το ριζικό του Αρη να υποπίπτει σε γκάφες σε αγώνες με τον ΠΑΟΚ καθώς είκοσι χρόνια μετα τα χαμένα δελτία, εκτυλίχθηκε η υπόθεση με τα χαμένα... τσίσα!

Ηταν 8 Μαίου του 1999, όταν η τότε διοίκηση των κιτρίνων αγνόησε το έγραφο που έλαβε από την ΕΟΚ και με το οποίο ενημερωνόταν ότι στα δείγματα ούρων του Ντίνου Αγγελίδη και του Μάρτιν Μούουρσεπ είχε ανιχνευθεί η απαγορευμενη ουσία εφεδρίνη.

Η διοίκηση όχι μόνο αγνόησε το έγγραφο, υποστηρίζοντας ότι το Πειθαρχικό δίκαιο του ΕΣΑΚΕ δεν περιελάμβανε σχετική διάταξη αλλά δεν κάλυψε κιόλας τους παίκτες του (ούτε ζήτησε την εξέταση του δευτέρου δείγματος) και συν τοις άλλοις -με τη σύμφωνη γνώμη του τότε ιδιοκτήτη Δημήτρη Κοντομηνά- έδωσε εντολή στον Σβι Σερφ να τους χρησιμοποιήσει στον δεύτερο αγώνα των πλέι οφς σαν να μην τρέχει κάστανο!

Οι διαιτητές του αγώνα (Στέλιος Κουκουλεκίδης και Νίκος Ζαβλανός) όπως και ο κομισάριοςε του αγώνα (Διαμαντής) δεν μπορούσαν να απαγορεύσουν τη συμμετοχή των δυο παικτών, οι οποιοι αγωνίσθηκαν και συνέβαλαν στη νίκη του Αρη με 75-64.

Το αποτέλεσμα; Ο ΠΑΟΚ υπέβαλε ένσταση περί αντικανονικής συμμετοχής, η οποία έγινε δεκτή τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και ενώπιον του ΑΣΕΑΔ, με αποτέλεσμα την κατακύρωση του αγώνα υπέρ αυτού με σκορ 20-0 και τον παράλληλο μηδενισμό του Αρη.

Ο ΠΑΟΚ που είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα με 79-73 στην παράταση, πήρε στα χαρτιά τον δεύτερο, πέτυχε το 3-0 επικρατώντας και στον τρίτο με 78-69 και προκρίθηκε στην Ευρωλίγκα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3