Εξήντα πόντοι σε 88 δευτερόλεπτα!

Εξήντα πόντοι σε 88 δευτερόλεπτα!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Εξήντα πόντοι σε 88 δευτερόλεπτα!

bet365

Ο Κλέι Τόμπσον πέτυχε το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ και ο Βασίλης Σκουντής ξεσκαλίζει το μυθικό κατόρθωμα του και εξηγεί την παράκρουση που κυρίευσε το ΝΒΑ...

Ναι, ναι, το ξέρω πως οι 60 πόντοι που έβαλε ο σεληνιασμένος γκαρντ των Oυόριορς απέναντι στους Πέισερς δεν συνιστά το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ πόντων στα χρονικά του ΝΒΑ, αλλά, όπως λένε και στο χωριό του, «είναι κρίμα να αφήνεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάσει μια όμορφη ιστορία”...

Και, διάβολε, η ιστορία των εξήντα πόντων του Τόμπσον είναι πολύ ωραία για να τη χαλάσει μια ανακρίβεια, η οποία-τώρα που το σκέπτομαι καλύτερα- ίσως να μην στέκει κιόλας ως τέτοια!

Για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά και σε μια τάξη, δεν υπάρχει καμιά μα καμιά αμφιβολία πως στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα ρεκόρ πόντων σε ατομικό επίπεδο βρίσκεται ο συχωρεμένος ο Γουίλτ Τσάμπερλεν, ο οποίος σκόραρε μια ξεγυρισμένη «κατοστάρα» (με 36/63 σουτ και 28/32 βολές) στις 2 Μαρτίου του 1962, αγωνιζόμενος επί 48 λεπτά στο ματς των Φιλαντέλφια Γουόριορς με τους Νιου Γιορκ Νικς...

Στο Νο 2 βρίσκεται ο Κόμπε Μπράιαντ με τους 81 (21/33δ., 7/13τρ., 18/20β.) που πέτυχε σε 42 λεπτά στις 22 Ιανουαρίου του 2006 στον αγώνα των Λος Αντζελες Λέικερς με τους Τορόντο Ράπτορς και ακολουθεί από το Νο 3 έως και το Νο 7 πάλι ο «Βig Dipper» με 78-73-73-73 και 72 πόντους αντιστοίχως. Από 71 πόντους έχουν βάλει ο Ελτζιν Μπέιλορ και ο Ντέηβιντ Ρόμπινσον και η δεκάδα κλείνει πάλι με τον «Wilt the Stilt» (70).

Kαλοί και άγιοι είναι όλοι αυτοί, όπως και όσοι ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Μάικλ Τζόρνταν που εμφανίζεται στο Νο 11 με τους 69 πόντους κόντρα στους Καβαλίερς, στις 28 Μαρτίου του 1990...

Καλοί και άγιοι είναι, περί τούτου δεν χωρεί αμφιβολία, απλώς όλοι τους όπως και όσοι έχουν ... χώσει από εξήντα πόντους και πάνω, χρειάστηκαν τουλάχιστον 32 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα για να πετύχουν τα κατορθώματα τους : τα περισσότερα εξ αυτών (63) ο Τσάμπερλεν καθ’ οδόν προς τους 78 πόντους με 31/62 σουτ στις 8 Δεκεμβρίου 1961 στο ματς Oυόριορς-Λέικερς (147-151 μετά από τρεις παρατάσεις) και τα λιγότερα (32΄.53'') ο «Black Mamba» το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου 2005, όταν έβαλε 62 κόντρα στους Μάβερικς (112-90).

Χθες τα ξημερώματα ο μπαγάσας ο Τόμπσον έβαλε 60, μόλις σε 29 λεπτά και τρία δευτερόλεπτα και ενώ χρειάστηκε μόνο 33 σουτ για να παραγάγει το ρεκόρ του. Η αναλογία πόντων -σουτ του παίκτη των Γουόριορς είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών μετά τις 26 τελικές προσπάθειες εντός παιδιάς (21/26 δίποντα συν 19/23 βολές) που χρειάσθηκε ο Καρλ Μαλόοουν στις 27 Ιανουαρίου του 1990 για να βάλει 61 πόντους με τους Τζαζ κόντρα στους Μπακς (144-96).

Έχουμε και λέμε λοιπόν: ο Τόμπσον είναι Νο 2 στα χρονικά με βάση τον αριθμό των σουτ και Νο 1 με κριτήριο τον χρόνο συμμετοχής, αλλά, διάβολε, αυτό το ρεκόρ κρύβει από πίσω του πολύ παρασκήνιο, πολλή ίντριγκα και κυρίως πολλές αναγωγές που το εκτοξεύουν...

Πρώτα απ' όλα, με την απλή μέθοδο των τριών, οι πόντοι δεν είναι 60, αλλά 99! Εφόσον δηλαδή έβαλε εξήντα σε 29 λεπτά, τότε σε περίπτωση κατά την οποία αγωνιζόταν και στα 48 λεπτά της αναμέτρησης θα σκόραρε παρά έναν εκατό.

Εάν πάλι αγωνιζόταν 34 λεπτά, που είναι ο μέσος όρος συμμετοχής του στην εφετινή σεζόν θα έβαζε εβδομήντα. Αντ’ αυτού έμεινε στο παρκέ μόλις επί 29 λεπτά και τρία δευτερόλεπτα, σκόραρε 17+23+20 στις πρώτες τρεις περιόδους και παρίστανε τον θεατή στην τέταρτη.

Πάμε τώρα και στις σοφιστικέ στατιστικές λεπτομέρειες που δεν είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά, προκύπτουν από εμβριθή ανάλυση και απογειώνουν την επίδοση του λεγάμενου...

Λοιπόν, στα 29’.03’’ της παρουσίας του στον αγώνα με τους Πέισερς ο Κλέι Τόμπσον ακούμπησε την μπάλα 52 φορές και πέτυχε τους εξήντα πόντους με τον πιο οικονομικό τρόπο: με 33 σουτ για τα οποία χρειάσθηκε να κρατήσει την μπάλα στα χέρια του μόλις 88 δευτερόλεπτα και να κάνει μονάχα έντεκα ντρίμπλες, σημειώνοντας 2.07 πόντους το λεπτό, ενώ ο Τσάμπερλεν στο ρεκόρ των 100 έβαζε 2.08.

Ούτως ειπείν σε κάθε επαφή του με την μπάλα αναλογούν 1.7 δευτερόλεπτα, 1.2 ντρίμπλες και 1.154 πόντοι, που υπερδιπλασιάζουν το καλύτερο ρεκόρ της εφετινής σεζόν: ο πιο παραγωγικός παίκτης του ΝΒΑ με αυτό το κριτήριο είναι ο Τέρενς Ρος των Τορόντο Ράπτορς ο οποίος σημειώνει 0.522 πόντους ανά επαφή.

Εξίσου σημαντικά είναι άλλα δυο στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη του βίντεο και της στατιστικής:

Πρώτα απ’ όλα ο Τόμπσον δεν υπέπεσε ούτε σε ένα λάθος σε αυτά τα 29 λεπτά ισοφαρίζοντας την άπταιστη παρουσία του Καρμέλο Αντονι στις 24 Ιανουαρίου του 2014, όταν ο φόργουορντ των Νικς γάζωσε με 62 πόντους το καλάθι των Μπόμπκατς.

Δεύτερον (και εντυπωσιακό τεκμήριο της ομαδικότητας, της καλής κυκλοφορίας της μπάλας και του σωστού spacing των Γουόριορς), τα είκοσι από τα 21 καλάθια που πέτυχε προήλθαν από ασίστ!

Αυτό βεβαίως δεν ήταν το πρώτο μεγάλο κατόρθωμα του ενός εκ των «Splash Brothers», ο οποίος αποτελεί την επιτομή του sharp shooter…

Στις 23 Ιανουαρίου του 2015 στον αγώνα με τους Σακραμέντο Κινγκς πέτυχε 37 πόντους στην τρίτη περίοδο, με 13/13 σουτ εντός παιδιάς, εκ των οποίων τα 9/9 εξοστρακίσθηκαν έξω από τη γραμμή των 7μ.25 και ο κουρνιαχτός που σήκωσε εκείνο το βράδυ κατακάθισε στους 52!

Στις 29 Μαίου του 2016 στον υπέρ βωμών και εστιών έκτο τελικό της Δύσης με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ σκόραρε 41 πόντους, τους τριάντα τρεις εκ των οποίων με 11/18 που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών σε αγώνα πλέι οφς.

Και χθες ο άτιμος επέστρεψε δριμύτερος με εξήντα πόντους και εκτός των άλλων επιβεβαίωσε πόσο δίκιο είχαν οι αρχαίοι Ελληνες όταν έλεγαν πως «ουκ εν τω πολλώ το ευ»!

Οι συμπαίκτες του τον αποθέωσαν με τον Στεφ Κάρι και τον Κέβιν Ντουράντ να σέρνουν πρώτοι των χορό των εγκωμίων. «Βάζω στοίχημα ότι αυτό το ρεκόρ δεν θα επαναληφθεί ποτέ και νιώθω ευτυχισμένος που υπήρξα αυτόπτης μάρτυς του. Είχε πολλή πλάκα να βλέπεις τον Κλέι να βαράει το ένα μετά το άλλο τα σουτ και το διασκέδασα με την ψυχή μου» είπε ο «έτερος Καππαδόκης», ενώ ο KD ;έτριβε τα μάτια του: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα, στη ζωή μου. Εξήντα πόντοι; Και σε 29 λεπτά; Και χωρίς να παίξει καθόλου στην τέταρτη περίοδο; Αυτό είναι πρωτάκουστο. Έχω δει στην τηλεόραση τον Κόμπε Μπράιαντ να βάζει τους 81 πόντους και επίσης τους 62 σε τρία δωδεκάλεπτα , αλλά το να είσαι παρών σε μια τέτοια βραδιά και να παίζεις μαζί με τον δράστη, αυτό ξεπερνάει τη φαντασία μου».

ΥΓ: Κατόπιν όλων αυτών, είναι βέβαιο πως ο γιος του (Μπαχαμέζου δις πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Λέικερς, την εποχή του show time) Mάισαλ Τόμπσον ξέφυγε από τα κανονικά μέτρα και μοιάζει βγαλμένος από το (όχι Klay, αλλά) Play Station!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3