«Ήρθε η ώρα να… πληρώσεις, ΛεΜπρόν!»

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
«Ήρθε η ώρα να… πληρώσεις, ΛεΜπρόν!»

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας έφτασε στο Σικάγο, απ’ όπου αρχίζει το οδοιπορικό του gazzetta.gr στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ και σας βάζει στο κλίμα του αποψινού ντέρμπι Μπουλς-Καβαλίερς. Πως ο «Βασιλιάς» θα… ξεπληρώσει το χαμένο στοίχημα στον κολλητό του, Ντουέϊν Γουέϊντ.

Πέρασαν οκτώ χρόνια και δύο μήνες από την πρώτη μου φορά στο Σικάγο (έκτοτε ακολούθησε άλλη μία, το Νοέμβριο του 2014) και αν εξαιρέσει κανείς ότι η «πόλη των ανέμων», δεν είναι και η ιδανική τοποθεσία, για την (ημερολογιακά) πρώτη μέρα του χειμώνα, το όλο σκηνικό που συναντήσαμε με τον Βασίλη Τσίγκα, μπαίνοντας στο κέντρο της πρωτεύουσα του Ιλινόϊς (χωρίς το “ς” το προτιμούν οι Αμερικανοί), παραπέμπει σε πραγματικά μαγική εικόνα!

Μετά από ένα πολύ άνετο ταξίδι μέσω Λονδίνου, προσγειωθήκαμε στο διεθνές αεροδρόμιο «O’ Hare» και εκεί πάθαμε το πρώτο σοκ! Με την επέκταση που έχει γίνει, αυτό δεν είναι αεροσταθμός, αλλά πραγματική πολιτεία! Για να μην σας κουράζουμε είναι ο πιο «πολυάσχολος» αερολιμένας στον κόσμο, όσον αφορά στον αριθμό των αεροσκαφών που προσγειώνονται και απογειώνονται και ο δεύτερος, σε αριθμό επιβατών που διακινείται καθημερινά από τις εγκαταστάσεις του! Το δεύτερο μεγάλο σοκ το παθαίνει κανείς μόλις βγει σε υπαίθριο χώρο, γιατί το ψύχος είναι… πολικό και αν έχει αρχίσει να πέφτει ο ήλιος, απλά δεν παλεύεται.

Το τρίτο είναι πιο ευχάριστο. Αφού παραλάβαμε το αυτοκίνητό μας και «κινήσαμε» για την… πόλη. Παρά την μεγάλη κίνηση, η διαδρομή καθηλώνει τον επισκέπτη και η μακρινή θέα με τους λαμπερούς και φωτισμένους ουρανοξύστες, παραπέμπει σε κλασσικά πλάνα πόλεων στις αμερικανικές σειρές.

Λοιπόν που λέτε, αν εξαιρέσει κανείς το αδιανόητο κρύο που «ξυρίζει» και λόγω και της υγρασίας από τη λίμνη Μίσιγκαν (έχει έκταση δύο φορές σαν την Ελλάδα και μοιάζει περισσότερο με ωκεανό), διαπερνάει το δέρμα και φτάνει μέχρι τα σωθικά, το Σικάγο είναι πανέμορφο και έχει πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο! Η 3η μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πληθυσμό που αγγίζει τα 2,7 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα οικονομικά κι εμπορικά κέντρα στον κόσμο, το οποίο ξεχωρίζει, επειδή καμία από τις πάμπολλες «βιομηχανίες» του, δεν απασχολεί περισσότερο από το 14% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Εμείς, ως… τουρίστες πάντως, είμαστε δύο από τους συνολικά 50 και πλέον εκατομμύρια επισκέπτες, που καταφθάνουν κάθε χρόνο στην «Windy City»…

Να ‘μαστε, λοιπόν, στην γιορτινή και καταστολισμένη Chicagoland, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει το 2ο ψηλότερο κτίριο στο δυτικό ημισφαίριο της Γης (Willis Tower), μετά το ανακατασκευασμένο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (World Trade Center) τη Νέα Υόρκη. Ο συνδυασμός της σύγχρονης υψηλής αρχιτεκτονικής με την γραφικότητα που προσδίδουν στο όλο τοπίο, τα κανάλια του Chicago River, κόβει την ανάσα και σε κάνει να θέλεις την εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή. Ένα από τα αξιοθέατά της, που έχει άμεση σύνδεση με τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, είναι το φημισμένο ξενοδοχείο του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ (Trump International Hotel and Tower), το οποίο παρεμπιπτόντως έχει μετρηθεί ως ο 3ος ψηλότερος ουρανοξύστης στις Η.Π.Α.

Ο νέος πλανητάρχης μπορεί να μην κατάγεται από την περιοχή, το Σικάγο όμως, έχει βγάλει πολλά πρόσωπα τα οποία θα μείνουν ή έχουν μείνει στην ιστορία του αμερικανικού έθνους με πρώτο και καλύτερο τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα (2008-2016), τον παλαιότερο Άβρααμ Λίνκολν (1860) και τον γκάνγκστερ Αλ Καπόνε, που τη δεκαετία του 20’, δρούσε στα περίχωρα της πόλης.

Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι η «πόλη των ανέμων» έχει πολύ υψηλό δείκτη εγκληματικότητας και μόνο μέσα στο 2015 καταμετρήθηκαν 468 δολοφονίες! Οι περισσότερες εξ΄αυτών καταγράφονται στα γύρω προάστια, τα οποία λυμαίνεται η συμμορία «Sinaloa Cartel» που στο πλαίσιο του ελέγχου του εμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, δεν διστάζει να προβαίνει σε ανθρωποκυνηγητά σε κατοικημένες και ήσυχες συνοικίες, με αποτέλεσμα καμιά φορά να προκύπτουν και παράπλευρες απώλειες! Όπως, πριν από λίγους μήνες, η πρώτη ξαδέλφη του Ντουέϊν Γουέϊντ, που ανυποψίαστη, πήγαινε να γράψει την κόρη της στον παιδικό σταθμό κι έπεσε νεκρή από μία ξωφαλτση σφαίρα στο κεφάλι!

Ο «Flash», γέννημα-θρέμμα της περιοχής, επέστρεψε το καλοκαίρι στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να φορέσει την φανέλα της μεγάλης του παιδικής αγάπης και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (03/12, 03.00), στο θρυλικό «United Center» θα ανταμώσει με τον παλιόφιλό του, τον ΛεΜπρόν Τζέϊμς, σε ένα πραγματικά σπουδαίο ματς ανάμεσα στους Μπουλς και τους πρωταθλητές Καβαλίερς. Το μεγάλο αυτό ραντεβού έχει διπλή αξία γιατί στο περιθώριο του, ο «King» αναμένεται να ξεπληρώσει στον πρώην συμπαίκτη του και κολλητό του φίλο, το στοίχημα που έχασε!

Τι θα κάνει ο MVP των περυσινών τελικών και αισίως τρεις φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ; Θα έρθει στο γήπεδο ντυμένος με τα ρούχα των θριαμβευτών στα εφετινά World Series στο μπέϊζμπολ, Chicago Cubs, οι οποίοι νίκησαν τους Cleveland Indians στους τελικούς του πρωταθλήματος, μετατρέποντας το εις αρχικό 1-3 σε 4-3 στις νίκες. Σας θυμίζει κάτι μήπως το συγκεκριμένο σενάριο;

Γενικά, το Σικάγο είναι μία κατ’ εξοχήν αθλητική πόλη, της οποίας όλες οι επαγγελματικές ομάδες έχουν κατακτήσει τουλάχιστον μία φορά το εθνικό πρωτάθλημα στο άθλημά τους. Τα πρωτεία βέβαια, έχουν οι «ταύροι» με τους 6 τίτλους στο ΝΒΑ, χάρη στον ανεπανάληπτο Μάϊκλ Τζόρνταν, η προτομή του οποίου δεσπόζει επιβλητική, έξω από το «United Center». Στην μέση της διαδρομής ανάμεσα στο κέντρο και το γήπεδο των Μπουλς, βρίσκεται η περίφημη ελληνική συνοικία γνωστή ως «Greektown» και από την οποία περνάει καθημερινά για σαγανάκι, παστίτσιο, ντολμάδες και σουβλάκι, η πλειοψηφία από τους σχεδόν 17 χιλιάδες Έλληνες που κατοικοεδρεύουν στις γύρω γειτονιές και τα προάστια. Από ‘κει περνάει που και που και ο Νίκολα Μίροτιτς, που αν και πολιτογραφημένος Ισπανός, είναι Βαλκάνιος (Μαυροβούνιος) και έναν χρόνο με τον Μπουρούση στην Μαδρίτη (μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο στις αποστολές), εκτίμησε αρκετά το ελληνικό φαγητό.

Εμείς πάντως, για αρχή επιλέξαμε ένα φημισμένο steakhouse (Gibson’s) στην πρώτη παράλληλο της Michigan Avenue, γνωστής και ως «Magnificent Mile» λόγω των πολυάριθμων εμπορικών καταστημάτων και όπως θα καταλάβατε, αναστέναξαν τα μαχαιροπήρουνα! Το χρειαζόμαστε γιατί το show time μόλις άρχισε και θα τα λέμε καθημερινά μέσω των blogs, των συνεντεύξεων και των videos που θα ανεβάζουμε καθημερινά για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Υ.Γ.1: Ξέρατε ότι το τοπικό πανεπιστήμιο, από το οποίο αποφοίτησε ο νυν πρώτος πολίτης της χώρας, θεωρείται μέσα στα δέκα καλύτερα του κόσμου, καθώς και ότι εδώ στο Σικάγο – κρατηθείτε – πίσω στο μακρινό 1924, ιδρύθηκε η πρώτη οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων;

Υ.Γ.2: Με το που τελειώνει η κατοικημένη περιοχή της πόλης, στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, εκτείνονται 24 δημόσιες παραλίες με συνολική έκταση 42 χιλιόμετρα.

Υ.Γ.3: Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κορυφαία τηλεοπτικά show εθνικής εμβέλειας που γυρίζονται σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Ατλάντα και Λος Άντζελες, στο Σικάγο ήταν η έδρα του διάσημου «Oprah Winfrey Show».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!