Έχασε, έμαθε και... υπόσχεται

Έχασε, έμαθε και... υπόσχεται

Γιώργος Κούβαρης
Έχασε, έμαθε και... υπόσχεται
Στον Παναθηναϊκό κοιτούν την επόμενη μέρα και το πώς θα παρουσιαστούν καλύτεροι, τόσο επισημαίνοντας τα λάθη στο ντέρμπι, όσο και με τη μεταγραφή που -δεδομένα- θα κάνουν.Το gazzetta.gr αναλύει

Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε δηλώσει κάποτε ότι «μπορώ να αποδεχτώ την αποτυχία, αλλά δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι δεν προσπάθησα...» Μια ατάκα που έχει μείνει διαχρονική στο πέρασμα του χρόνου και συχνά-πυκνά βρίσκει εφαρμογή. Όπως ακριβώς και στον Παναθηναϊκό του Τσάβι Πασκουάλ.

Σίγουρα όταν γνωρίζεις την ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα στην έδρα σου, οι όποιες αναλύσεις ίσως και να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Όχι όμως γι' αυτόν τον Παναθηναϊκό και τον Καταλανό προπονητή, ο οποίος το προσπαθεί. Και το προσπαθεί πολύ...

Μπορεί οι «πράσινοι» να έκαναν μια ήττα από αυτές που δεν έπρεπε να κάνουν από τη στιγμή που αφενός ήταν από τον Ολυμπιακό και αφετέρου μέσα στο ΟΑΚΑ, ωστόσο το πρόσημοεν είναι (τελείως) αρνητικό.

Αν το δει κάποιος καθαρά μπασκετικά, ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να ανεβαίνει, να παίζει καλύτερα, να βγάζει χαρακτήρα και να χτυπάει όλα τα ματς στα ίσια. Η προσπάθεια που κάνει για να ορθοποδήσει δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα από τη μία μέρα στην άλλη, πόσω μάλλον από τη στιγμή που οι παίκτες που στελεχώνουν την ομάδα δεν είναι επιλογής του προπονητή. Ακόμα και έτσι, ο Τσάβι Πασκουάλ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που παίζει καλό μπάσκετ, έχει στόχευση, αλλά του λείπει ακόμα το «κάτι παραπάνω» για να μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που και εκείνος επιθυμεί.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που λέει ότι η ήττα από τον Ολυμπιακό (θα) είναι πάντα μια ήττα από τον Ολυμπιακό και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία. Όπως και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός Superfoods μετράει ήδη τέσσερις ήττες σε οκτώ ματς της EuroLeague. Αυτό μπορεί και να σημαίνει τίποτα στην παρούσα φάση και θα φανεί στο μέλλον.

Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο άπλετος χρόνος για να δουλέψει ο Πασκουάλ στις προπονήσεις με το ένα ματς να διαδέχεται το άλλο σε μικρό χρονικό διάστημα, χρησιμοποιεί και τα... μεγάλα παιχνίδια ως προπόνηση. Να δοκιμάσει και να πειραματιστεί, έχοντας τον κίνδυνο της ήττας να ελλοχεύει. Ενδεχομένως η ήττα από τον Ολυμπιακό να μην στοιχίσει καθόλου στο «τριφύλλι» και να μείνει μόνο σε επίπεδο γοήτρου ωστόσο μέσα στο παρκέ, ο Καταλανός τεχνικός δοκίμασε πράγματα και έχασε το ματς στις λεπτομέρειες. Θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει ο Παναθηναϊκός μιας και το παιχνίδι πήγε στην κόψη του ξυραφιού με αποτέλεσμα να κριθεί στο... σουτ.

Η ομιλία που άλλαξε την εικόνα

Είναι γεγονός ότι στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός έκανε... πάρτι στο ΟΑΚΑ και με προσωπικές (κυρίως) ενέργειες των Σπανούλη και Χάκετ η διαφορά πήγεκαι σε διψήφιο νούμερο. Στο δεύτερο μισό του αγώνα η εικόνα του Παναθηναϊκού άλλαξε άρδην και έφτασε στο σημείο να πάρει το μομέντουμ του αγώνα και να βρεθεί σε θέση οδηγού δύο λεπτά πριν από το τέλος. Τι έγινε όμως και άλλαξαν οι «πράσινοι» ως προς το καλύτερο ;

Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε μια ώριμη συνομιλία με τους παίκτες του κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας στα αποδυτήρια και τους έδωσε να καταλάβουν κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν. Εκείνοι εντυπωσιάστηκαν, όχι τόσο για το περιεχόμενο, όσο για τον τρόπο του. Ένας προπονητής που ξέρει πώς να προσεγγίσει έναν παίκτη και να του μιλήσει. Ουσιαστικά εστίασε στην άμυνα και την κακή λειτουργία που είχε η ομάδα στο πρώτο μισό του αγώνα. Με μια απλή οδηγία ζήτησε από τους ψηλούς να ανέβουν κοντά στο τρίποντο στην άμυνα προκειμένου να σταματήσουν τη δημιουργία του Σπανούλη και ταυτόχρονα να μην τον αφήνουν να σουτάρει. Και φυσικά ήταν κάτι που έγινε, αφού ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε 3 ασίστ στο δεύτερο ημίχρονο και 6 πόντους. Αποτέλεσμα; Να γυρίσει το ματς και ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει τη νίκη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Όσο για τη τελευταία φάση, η οξυδέρκεια και η μπασκετική ευφυία του Σπανούλη νίκησε το αμυντικό σύστημα του Πασκουάλ. Αυτά γίνονται...Το γενικό πρόσημο του β' ημιχρόνου ωστόσο ηταν θετικό αν και ήττες από αυτή, μόνο διδακτικό χαρακτήρα μπορούν να έχουν για τον Παναθηναϊκό.

Η έλλειψη του clutch παίκτη

Αυτό που φάνηκε έντονα στο ματς και στο παιχνίδι των «πρασίνων» ήταν η απουσία του παίκτη που θα πάρει τη μπάλα όταν θα καίει. Μέχρ πέρυσι όλοι ήξεραν ότι ο Διαμαντίδης ήταν εκείνος που θα έπαιρνε τη μπάλα στα χέρια του, με τις πιθανότητες για το θετικό αποτέλεσμα να ήταν (πολύ) περισσότερες σε σχέση με αυτές για το αρνητικό. Φέτος όμως;

Στην τελευταία επίθεση άπαντες έψαχναν τον... Διαμαντίδη και γι' αυτόν τον λόγο το σουτ που έγινε ήταν κάτω από κάκιστες προϋποθέσεις. Είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι ψάχνεις έναν παίκτη και διαφορετικό αυτό που είπε ο Πασκουάλ ότι «υπήρχαν τρεις επιλογές». Το σίγουρο είναι ότι οι Παππάς και Ρίβερς είναι οι δύο παίκτες με τους οποίους δουλεύει προκειμένου να γίνουν οι clutch της ομάδας. Ο Ρίβερς το έκανε στην Πόλη, το προσπάθησε στη Μαδρίτη, ενώ ο Παππάς ήταν άστοχος με την Εφές. Κάποια θα μπουν, κάποια όχι.

Το κλειστό rotation

Είναι γεγονός ότι ο Πασκουάλ είχε να αντιμετωπίσει και την ατυχία του. Δεν έφτανε η απουσία του Μάικ Τζέιμς, ήρθε και ο σοβαρός τραυματισμός του Τζέιμς Γκιστ για να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το rotation. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκος παίζει στην EuroLeague με οκτώ παίκτες,αφού ο Καταλανός τεχνικός δεν δείχνει να πιστεύει (τουλάχιστον προς το παρόν) τους νεαρούς της ομάδας. Ακόμα και οι Παππάς, Μπουρούσης που είναι κεφάλαια για τον Παναθηναϊκό, ο μέσος όρος συμμετοχής τους μετά βία ςφτάνει τα 17 λεπτά σε κάθε ματς. Και αυτό την ώρα που ο Καλάθης μετράει 33:14 λεπτά σε κάθε ματς! Και εδώ έρχεται η ατυχία με τους τραυματισμούς, τόσο του Τζέιμς που έλειψε στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού μέχρι σήμερα, όσο και στου Γκιστ, ο οποίος θα λείψει από εδώ και στο εξής.

Μεταγραφή και restart

Φυσικά η Ευρωλίγκα είναι μαραθώνιος και η συγκεκριμένη ήττα μπορεί να καλυφθεί στην πορεία. Και στον Παναθηναϊκό δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τη χρονια να πάει χαμένη. Σε καμία περίπτωση. Είναι δεδομένο ότι θα αποκτηθεί ψηλός που να αγωνίζετα στις θέσεις 4 και 5 ενώ πριν από δύο μέρες οι άνθρωποι της ομάδας χτύπησαν τη πόρτα του Οκάρο Ουάιτ όπως διαβάσατε και στο gazzetta.gr, o οποίος ωστόσο επιμένει να συνεχίσει στο NBDL.

Οι «πράσινοι» βρίσκονται στην αναζήτηση του αντι-Γκιστ (για συμβόλαιο μέχρι το τέλος τη σεζόν) αν και -κατα φαινόμενα- δεν πρόκειται να γίνει κίνηση και για απόκτηση γκαρντ. Ο Πασκουάλ πιστεύει στον Μάικ Τζέιμς και τον περιμένει να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Αν και είχαν υπάρξει σκέψεις για αντικατάστασή του, κάτι τέτοι δεν προχώρησε ποτέ και ο παίκτης αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του Καταλανού τεχνικού στα μέσα του επόμενου μήνα. Με πλήρης ρόστερ και παίκτη που θα έχει επιλέξει εκείνος (αν και η αγορά δεν είναι όπως το καλοκαίρι) ο Παναθηναϊκός θα κάνει το restart με στόχο τη δική του... αντεπίθεση, εντός και (κυρίως) εκτός των συνόρων.