Μπόγρης: «Προ Πασκουάλ, πονούσαν τα μάτια μας!»

Μπόγρης: «Προ Πασκουάλ, πονούσαν τα μάτια μας!»
Ο Γιώργος Μπόγρης μίλησε στο gazzetta.gr για την καλύτερη Ρεάλ των τελευταίων ετών, τον Παναθηναϊκό που... επιτέλους κατάλαβε ότι έχει δικό του στιλ και τον Ολυμπιακό που παλεύει κόντρα στην ελληνική νοοτροπία.

Η Liga Endesa έχει εξελιχτεί σε ιδανικό προορισμό για τους Έλληνες παίκτες και προπονητές, με δεδομένο ότι οι Γιώργος Μπαρτζώκας, Στράτος Περπέρογλου (Μπαρτσελόνα), Θανάσης Αντετοκούνμπο (Ανδόρα) και ο Γιώργος Μπόγρης (Τενερίφη) εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό μπάσκετ στα ισπανικά παρκέ.

Ο σέντερ της Τενερίφης, μάλιστα, είναι ο μακροβιότερος εκ των Ελλήνων που γράφουν φέτος συμμετοχή στην Ισπανία αφού αγωνίζεται για τρίτη σερί χρονιά στην ιβηρική χώρα ενώ προηγήθηκε το πέρασμά του από την Ανδόρα και την Μπιλμπάο. Χθες (13/11) μάλιστα, αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ντέρμπι κορυφής της 8ης αγωνιστικής στη Liga Endesa, εκεί όπου η «Βασίλισσα» επικράτησε με το επιβλητικό 86-59 και πλέον στρέφεται στην προσεχή αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό.

Ο 27άχρονος σέντερ μίλησε στο gazzetta.gr για τους προσεχείς αντιπάλους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην EuroLeague, παραδέχτηκε πως αν η Ρεάλ είχε φέτος τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, το τρόπαιο θα ήταν... ήδη στη Μαδρίτη, τόνισε πως το μυστικό με τον Γιάννη Μπουρούση είναι η εμπιστοσύνη κι επισήμανε ότι οι Πειραιώτες θα δείξουν πολύ ωραία πράγματα όταν έχουν όλους τους παίκτες τους χαρούμενους.

Τι εντύπωση σου άφησε η τελευταία εικόνα της Ρεάλ πριν από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό; Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα του Πάμπλο Λάσο πριν από το ματς στη Μαδρίτης;
«Η Ρεάλ προερχόταν από την ήττα από την ΤΣΣΚΑ κι έτσι παρουσιάστηκε πολύ συγκεντρωμένη στο μεταξύ μας παιχνίδι, στη Μαδρίτη. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι διαθέτει βάθος πάγκου αφού είχε την ευκαιρία να ξεκουράσει τον Άντονι Ράντολφ, βάζοντας στη 12άδα τον Τόμπκινς. Πρόκειται για μια ομάδα που τρέχει πάρα πολύ! "Διάβασε" εξαιρετικά το ματς με την Τενερίφη, ξεκινώντας την πεντάδα με μ.ό. ύψους 2μ.05! Προσπάθησαν πολύ να ποστάρουν, είτε με τον Ματσιούλις, είτε με τον Ρέγιες στο "4", επομένως θεωρώ πως όταν επιλέξει αυτά τα σχήματα, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει απλώς να τρέξει. Με τον Ματσιούλις στο "3" και τον Ρέγιες στο "4", η Ρεάλ γίνεται πολύ πιο αργή. Από κει και πέρα, ο Σέρχιο Γιούλ είναι το "Α" και το "Ω" αυτής της ομάδας! Είναι ο παίκτης που δίνει τον ρυθμό και φτιάχνει τη ψυχολογία στους συμπαίκτες του. Επίσης ο Ντόντσιτς είχε εξαιρετική εμφάνιση και δείχνει ότι σύντομα θα είναι αυτός το Νο1 στην ομάδα. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να επιβάλει τον ρυθμό του στο παιχνίδι και να μην αφήσει τη Ρεάλ να πάει στο... τρελό τέμπο του Γιουλ και των υπόλοιπων! Επίσης, τα ματς-απ είναι πάρα πολύ καλά για τον Παναθηναϊκό. Ο Μπουρούσης μπορεί να μαρκάρει τον Αγιόν, ο Καλάθης μπορεί να τα πάει τέλεια με τον Γιουλ, επομένως θα δούμε ένα πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι».

Ποια είναι, λοιπόν, τα δυνατά και ποια τα αδύνατα στοιχεία της εφετινής Ρεάλ που προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές το περασμένο καλοκαίρι;
«Πρόκειται για μια ομάδα με πάρα πολλές επιλογές. Για την ακρίβεια, ο Ράντολφ είναι το καλύτερο 4άρι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ενώ η προσθήκη του Χάντερ ήταν αυτό που της έλειπε πέρσι! Πλέον η Ρεάλ Μαδρίτης διαθέτει ένα αθλητικό δίδυμο ψηλών και τη θεωρώ σαν το πιο δυνατό σύνολο στην εφετινή EuroLeague. Είναι υπερπλήρης σε όλες τις θέσεις, με εξαίρεση ίσως τον άσο. Εκεί υπάρχει ο Γιουλ και ο Ντρέιπερ, τον οποίο θεωρώ ως το καλύτερο τρίτο πλέι μέικερ στην EuroLeague. Είναι κατάλληλος για να μπει στο ματς, να παίξει άμυνες και να δώσει ρυθμό. Της λείπει, λοιπόν, το δεύτερο playmaker. O Λούκα Ντόντσιτς προσπαθεί να μπει στα... παπούτσια αυτού του ρόλου ωστόσο περισσότερο "δυαροτριαρίζει". Η δύναμη της Ρεάλ είναι ο Σέρχιο Γιουλ ενώ πολύ προσοχή θέλει και ο Αγιόν, ένας παίκτης που ξέρει καλά πώς να κινείται χωρίς την μπάλα. Ένα σκληρό παιδί, το οποίο θα δώσει πολλές μάχες κάτω από τα καλάθια. Επίσης η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ καλή στο επιθετικό ριμπάουντ και ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να την σταματήσει στον αιφνιδιασμό. Ο Κάρολ, για παράδειγμα, μπορεί να βγει στον αιφνιδιασμό και να σουτάρει για τρεις. Ο τύπος είναι μηχανή, δεν σταματιέται με τίποτα!».

«Αν η Ρεάλ είχε τον Σέρχιο, το τρόπαιο της EuroLeague θα ήταν στη Μαδρίτη!»

Μπορούμε να συγκρίνουμε την εφετινή έκδοση της ομάδας του Πάμπλο Λάσο με τις προηγούμενες που αντιμετώπισες ως παίκτης της Ανδόρας και της Μπιλμπάο; Τι αποτέλεσμα βγάζει αυτή η σύγκριση;
«Η Ρεάλ είναι καλύτερη από πέρσι, αφού κατάφερε να βάλει αθλητικότητα στους ψηλούς της. Ούτε ο Αγιόν θεωρείται αθλητικός ψηλός, ούτε φυσικά ο Φελίπε Ρέγιες ή ο Νοτσιόνι! Με τις προσθήκες, λοιπόν, των Ράντολφ και Χάντερ, έδωσε μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι της. Η αδυναμία της είναι ενδεχομένως η απώλεια του Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο οποίος ήταν ένας... ποιητής! Όπως είπα και πριν, ο Ντόντσιτς προσπαθεί να καλύψει το κενό του όμως δεν είναι "ασόδυο" ή ο άσος που μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε ο Σέρχιο. Επίσης ο Ντρέιπερ είναι ο τρίτος playmaker που της έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Αν η εφετινή ομάδα είχε τον Ροντρίγκεθ, το τρόπαιο θα έπρεπε να ήταν ήδη στο Barclaycard Center και θα τελείωνε η υπόθεση!».

«Το μυστικό με τον Μπουρούση και ο ηγέτης Παππάς»

Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, έχεις παρακολουθήσει καθόλου τα παιχνίδια του; Τι γνώμη έχεις για την ομάδα και τον κόουτς Πασκουάλ, με τον οποίο τέθηκες αντιμέτωπος τα προηγούμενα δυο χρόνια;
«Με την προσθήκη του Τσάβι Πασκουάλ, ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη διότι πάντα... ψάχνεται, πάντα έχει απαντήσεις σε όλα τα στιλ παιχνιδιού και δεν είναι μονοδιάστατος. Επιτέλους ο Παναθηναϊκός κατάλαβε ότι είναι μια ομάδα που πρέπει να έχει το δικό της στιλ παιχνιδιού και όχι να προσπαθεί να καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου της! Με αυτό που βλέπαμε πρόσφατα, πονούσαν τα μάτια μας! Σίγουρα δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει τους ρόλους που θέλει, όμως όταν το καταφέρει και κλείσει λίγο το rotation, ο Παναθηναϊκός θα είναι υποψήφιος για Final Four! Είναι μια ομάδα που ενισχύθηκε σημαντικά σε πολλές θέσεις, πήρε τον Γιάννη Μπουρούση που ήταν ο καλύτερος ψηλός στην περσινή EuroLeague και ο MVP της ισπανικής λίγκας ενώ γνωρίζει το βάρος της φανέλας. Όσο περνάει ο καιρός και ο κόουτς καταλάβει ότι το μυστικό με τον Γιάννη είναι, απλώς, να τον εμπιστευτεί, θα δούμε τον Μπουρούση που είδαμε πέρσι! Από κει και πέρα, οι προσθήκες των Ρίβερς και Σίνγκλετον έδωσαν άλλη ποιότητα στο "3", στο "4" και, κατά συνθήκες, στο "5"». Ο Παναθηναϊκός υστερεί σε ένα τρίτο σέντερ. Πίσω από τον Γιάννη παίζουν ο Γκιστ και ο Σίνγκλετον που δεν είναι πεντάρια. Επίσης, όταν επιστρέψει ο Τζέιμς μετά τη χαζομάρα που έκανε, η εικόνα του θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που βλέπουμε τώρα, αφού ο Αμερικανός ήταν πολύτιμος στον εφετινή σχεδιασμό του Παναθηναϊκού. Επίσης, να αναφέρουμε τον Νίκο Παππά, ο οποίος επέστρεψε φέτος έπειτα από μια χρονιά σχεδόν απραξίας και δείχνει στα πρώτα παιχνίδια ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί στα γκαρντ της προσπάθειας, από ελληνικής πλευράς, για να κρατήσει τη σημαία του Παναθηναϊκού ψηλά».

Τι εντυπώσεις σου έχει αφήσει η Μπαρτσελόνα; Ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν με την ήττα στον τελικό του Supercopa, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς όμως πλέον μετράει έξι σερί νίκες στην Ισπανία και την EuroLeague.
«Η Μπαρτσελόνα είναι μια πάρα πολύ ποιοτική ομάδα. Θεωρώ ότι η επιλογή του κόουτς Μπαρτζώκα ήταν η καλύτερη δυνατή που μπορούσαν να κάνουν, από τη στιγμή που ήθελαν να γυρίσουν σελίδα. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι η χρονιά ξεκίνησε στραβά. Αντίθετα, η Μπαρτσελόνα νίκησε τη Ρεάλ στον ημιτελικό του Supercopa. Το ότι έχασε στον τελικό είναι, καθαρά, θέμα των παικτών που προφανώς μετά τη νίκη επί της Ρεάλ, χαλάρωσαν και δεν περίμεναν ποτέ ότι η Γκραν Κανάρια θα μπορούσε να τους κάνει τη ζημιά! Επίσης, η Μπάρτσα ήταν πολύ άτυχη με τους τραυματισμούς. Αν ήταν υγιής ως το τέλος, εννοείται πως θα ήταν υποψήφια για το Final Four, μη σου πω θα έπαιρνε το εισιτήριο πριν καν... ξεκινήσει η EuroLeague. Πλέον προσπαθεί να βρει τη χημεία της, όσο περνάει ο καιρός βρίσκει τα πατήματά της και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε πολύ ωραία πράγματα φέτος».

«Στην Ελλάδα περιμένουν αποτελέσματα μέσα στην εβδομάδα»

Πως αντιλαμβάνεσαι την αντιμετώπιση που έχει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην Ισπανία από τους συναδέλφους του, τον Τύπο και τους παίκτες;
«Στην Ισπανία δεν υπάρχει η νοοτροπία της Ελλάδας που στη μια εβδομάδα περιμένουν αποτελέσματα, αλλιώς σου παίρνουν το κεφάλι! Ο κόσμος έχει υπομονή, όσο απαιτητικός κι αν είναι. Ειδικά με τα αποτελέσματα που έχει πετύχει κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, έχει πάρει τεράστια παράταση. Επίσης ο κόουτς έχει την εμπιστοσύνη της διοίκησης κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Από τη στιγμή που η Μπάρτσα ξόδεψε τόσα χρήματα για να πληρώσει το buy-out και να τον πάρει ενώ έκανε πραγματικότητα κάθε εισήγησή του στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, δείχνει πόσο πολύ τον πιστεύει και τον στηρίζει».

Ποιο είναι το αγωνιστικό στιλ της Μπαρτσελόνα; Πού υπερέχει και πού πιστεύεις ότι μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός;
«Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα που εσχάτως παρουσιάζει αδυναμίες στα γκαρντ, λόγω των ελλείψεων που έχει. Στους ψηλούς, ο Τόμιτς είναι εξαιρετικός επιθετικά, όμως είναι πολύ αδύναμος στην άμυνα pick-n-roll. H μεγάλη αδυναμία της Μπαρτσελόνα είναι, ακριβώς, αυτή. Ό,τι καταφέρει ο Ολυμπιακός, θα το πετύχει από τα γκαρντ του, που ουσιαστικά είναι το δυνατό χαρτί του. Βέβαια σε τέτοια ματς, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αφού πάντα εμφανίζεται κάποιος που μπορεί να εξελιχθεί σε x factor. Για παράδειγμα, η Μπαρτσελόνα ήταν αποδυναμωμένη κόντρα στη Ρεάλ όμως όλοι ανταποκρίθηκαν τέλεια στον ρόλο τους».

Από το... «πωπω μια ομαδάρα», στο «πωπω έχουμε πρόβλημα!»

Τι εικόνα έχεις σχηματίσει για τον Ολυμπιακό;
«Ο Ολυμπιακός είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, άσχετα με τη νοοτροπία που έχουμε στην Ελλάδα. Τη μια εβδομάδα χάνει από τη Ρεάλ και δεν… υπάρχει, την άλλη κερδίζει τον Παναθηναϊκό και γίνεται "πωπω μια ομαδάρα", την άλλη χάνει από τη Γαλατάσαραι και πάμε στο "πωπω, έχουμε πρόβλημα". Θεωρώ ότι το πρόβλημα υπάρχει πιο πολύ σε όσους βρίσκονται εκτός ομάδας, με την πίεση που την φορτώνουν. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να βρει ρόλους, έχει πολύ βαθύ ρόστερ και καμιά φορά, προσπαθώντας να έχεις τους πάντες ευτυχισμένους, τους έχεις δυσαρεστημένους. Θεωρώ ότι με την προσθήκη του Γκριν, άσχετα με το τι έγινε το προηγούμενο διήμερο, ο Ολυμπιακός έκανε εξαιρετική κίνηση. Είναι ένας clutch player που μπορεί να παίξει μαζί με τον Βασίλη και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό αφού στα ντέρμπι και τα ματς που κρίνονται στο τέλος, ο Ολυμπιακός θα έχει δυο επιλογές για να πάρουν το μεγάλο σουτ. Μου αρέσει, επίσης, που βλέπω έναν Σπανούλη φρέσκο και ορεξάτο!

Η απόκτηση του Μπιρτς αποδείχτηκε λίρα 100, αφού πρόκειται για έναν παίκτη που έχει ταιριάξει πλήρως στη φιλοσοφία της ομάδας. Τρέχει στο γήπεδο, πιάνει μπάλες και βγάζει την ενέργεια που θέλει ο Ολυμπιακός από το 5άρι του. Στις αδυναμίες, θα έλεγα το γεγονός ότι ο κόουτς Σφαιρόπουλος δείχνει να μην εμπιστεύεται άλλα παιδιά πέρα από τον Πρίντεζη για τη θέση 4. Παίζοντας για 35 λεπτά από τον Σεπτέμβριο, ο Γιώργος ίσως επιβαρύνει το κορμί του! Επίσης ο Γιανγκ θα πρέπει να ξεπεράσει τα... ψυχολογικά του γιατί ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να τον περιμένει. Είναι μια ομάδα που θέλει άμεσα αποτελέσματα και δεν μπορεί να φορτώνει τον Μπιρτς με 35 λεπτά. Ο, δε, Μιλουτίνοφ είναι αδύναμος για το αμυντικό κομμάτι του Ολυμπιακού στα pick-n-roll, όμως είναι ένα μεγάλο κορμί που μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα, να ρίξει ξύλο και να κουράσει τους αντίπαλους ψηλούς. Σε γενικές γραμμές, ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα γεμάτη. Όταν έχει όλους τους παίκτες χαρούμενους, θα δείξει πάρα πολύ ωραία πράγματα».