Ντέβιν Μαρμπλ: Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος

Ντέβιν Μαρμπλ: Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ντέβιν Μαρμπλ: Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος

bet365

Η πορεία κάθε ανθρώπου εξαρτάται από τις επιλογές του. Ο Ντέβιν Μαρμπλ προτίμησε να χαράξει τη δική του αθλητική και κοινωνική σταδιοδρομία και αρνήθηκε τα προνόμια που θα μπορούσε να έχει ως γιος του σπουδαίου Ρόι Μαρμπλ.

Ο Αμερικανός είναι συνηθισμένος στις δοκιμασίες διότι έχει ανταποκριθεί σε μπόλικες από δαύτες. Σαν αυτή στην οποία υποβάλλεται εδώ και περίπου έναν μήνα στον Άρη. Ένιωσε την αμφισβήτηση, όπως και οι υπόλοιποι συμπατριώτες του εντός της ομάδας. Αντιλήφθηκε τη δυσαρέσκεια όλων για τις αγωνιστικές επιδόσεις του, αντέδρασε όμως με τον πλέον χαρακτηριστικό του τρόπο. Τη δουλειά. Ακόμη και ο πιο σκληρός επικριτής του είναι αδύνατο να μην παραδεχθεί το επίπεδο εργατικότητας και αθλητικού πείσματος που τον διακρίνει.

Ο Μαρμπλ ήταν ο φύλακας άγγελος του Άρη στην Αμαλιάδα. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα και στα τελευταία δευτερόλεπτα της πρώτης παράτασης όπου ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων έπειτα από έξι άστοχα! Μέχρι εκείνο το σημείο είχε 0/6 προσπάθειες.

Κι όμως, αυτή η εμφάνισή του δεν ήταν ένα πυροτέχνημα που φώτισε το σκοτάδι. Από την ημέρα της κρίσης (σ. σ. την ήττα του Άρη στο παραδοσιακό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ) έως και χθες, ο Μαρμπλ έχει μεταλλαχθεί. Επί τούτου φρόντισε βέβαια και ο Δημήτρης Πρίφτης καθώς στην ανακατανομή ρόλων κι ευθυνών στο εσωτερικό της ομάδας, ο Αμερικανός έπιασε… περισσότερη μπάλα. Υπό την έννοια ότι στο σετ παιχνίδι αναλαμβάνει και χρέη δημιουργού. Στην Αμαλιάδα τα καθήκοντά του ήταν εκτελεστικά, ολοκλήρωσε τον αγώνα με 28 πόντους και 10 ριμπάουντ. Μάλιστα, τουλάχιστον το 50% των πόντων του προήλθαν μετά από επιθετικό ριμπάουντ.

Καθόλου άσχημα για έναν αθλητή που το τελευταίο διάστημα απαξιώθηκε, ισοπεδώθηκε προς εξυπηρέτηση της εσωστρέφειας η οποία αποτελεί την ανίατη ασθένεια του συλλόγου Άρη. Το σπουδαιότερο επιχείρημα ήταν η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015. Ο ίδιος ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, εκτιμούσε όμως ότι θα μπορούσε να το ξεπεράσει αλλάζοντας τους φακούς επαφής. Όταν εξετάστηκε από το ιατρικό επιτελείο των Ορλάντο Μάτζικ «πάγωσε» με τη διάγνωση. Είχε υποστεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς η οποία θα μπορούσε να είχε καταστροφικές συνέπειες για την όρασή του. Το ίδιο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει και ο Τζέισον Μάξιελ το 2003.

Εκ τότε, αγωνίζεται με μάσκα διότι νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι δηλαδή μια περίπτωση αντίστοιχη αυτής του Πετρ Τσεχ ο οποίος μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό τον Οκτώβρη του 2006, αγωνίζεται με ειδικό προστατευτικό στο κεφάλι. Στην υπόθεση του Μαρμπλ, εκείνο το πρόβλημα που αντιμετώπισε στην όραση σαφέστατα επηρέασε την ικανότητά του στο σουτ, πλέον όμως έχει αποκατασταθεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αφιέρωσε εκατοντάδες ώρες στην προπόνηση και επιχείρησε δεκάδες χιλιάδες σουτ. Γιατί στη ζωή του έχει δύο πάθη. Το μπάσκετ και τα γλυκά. «Είχα αναγκαστεί να τα κρύβω και τον έβλεπα να τα ψάχνει ακόμη και στα συρτάρια του γραφείου μου», είχε δηλώσει κάποτε η μητέρα του, η Τζόι Θρας. Στη συγκεκριμένη δυναμική γυναίκα οφείλονται και οι περισσότερες επιλογές του Ντέβιν Μαρμπλ. Αν κανείς αναζητήσει μανιωδώς στοιχεία για τον Αμερικανό δεν θα βρει κάτι μεμπτό, πέρα από τη λατρεία του για τα γλυκά, το φυστικοβούτυρο και τα σάντουιτς. Έχει δηλώσει ότι η μητέρα του (σ. σ. καθηγήτρια στο επάγγελμα) είναι ο άνθρωπος που έχει σημαδέψει τη ζωή του.

Η Τζόι Θρας είχε μόνο ένα φόβο. Τις συγκρίσεις. Ο Ντέβιν είναι γιος του Ρόι Μαρμπλ, αθλητή-θρύλου στην ιστορία του Αϊόβα Στέιτ. Η πρώτη (κολεγιακή) επιλογή του Ντέβιν ήταν το Μίτσιγκαν, αλλά μεταξύ του ιδίου και του Τιμ Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ, οι θρυλικοί «Σπάρτανς» επέλεξαν τον δεύτερο. Δεύτερη επιλογή του ήταν το Αϊόβα Στέιτ και αποφάσισε να επωφεληθεί της υποτροφίας που του πρόσφεραν, πριν καν ολοκληρώσει το λύκειο. Οι διευθυντές του αθλητικού προγράμματος του Αϊόβα άσκησαν έντονη πίεση για να αποκτήσουν τον Μαρμπλ καθώς στο high school (σ. σ. στο Southfield) είχε περί των 25 πόντων ανά αγώνα.

Ο Ντέβιν Μαρμπλ άντεξε το βάρος της κληρονομιάς, ήταν ο ηγέτης του πανεπιστημίου με αξιοθαύμαστα νούμερα, αλλά οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες. «Με τον πατέρα μου έχουμε πολλές διαφορές στον τρόπο παιχνιδιού. Αυτός ήταν πιο αθλητικός, εγώ είμαι περισσότερο της δημιουργίας. Στο Αϊόβα είχαμε διαφορετικούς ρόλους. Προσωπικά πήγα με σκοπό να αλλάξει την κουλτούρα, ενώ ο πατέρας μου εντάχθηκε σε κάτι που ήδη είχε χτιστεί», είχε δηλώσει ο Ντέβιν.

Ο Ρόι Μαρμπλ παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του πανεπιστημίου, ενώ μέσα στους πέντε καλύτερους εντάσσεται και ο γιος του. Ο Ρόι επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο του ντραφτ, ενώ ο Ντέβιν έζησε μια εφιαλτική νύχτα, αυτή του ντραφτ το 2014 έως επιλεγεί στο Νο56. Ο Ρόι πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη προσήλωσής του στο μπάσκετ αλλά και τα προβλήματα με το Νόμο, ενώ ο Ντέβιν είναι άνθρωπος του σπιτιού, της οικογένειας. Ο Ρόι ήταν… έξω καρδιά, ενώ ο Ντέβιν δεν είναι από τους ανθρώπους που θα κάνουν την πρώτη κίνηση για την έναρξη μιας φιλίας. Είναι κοινωνικός, αλλά θα αποφύγει το πρώτο βήμα. Πατέρας και γιος έχουν πετύχει κάτι μοναδικό αγωνιζόμενοι στο ίδιο πανεπιστήμιο και κυρίως ξεπερνώντας αμφότεροι τους 1000 πόντους.

Αυτές οι διαφορές στον τομέα του χαρακτήρα τους έφεραν ακόμη πιο κοντά. Ο Ντέβιν αντιλαμβανόταν το επίπεδο βοήθειας που προσπαθούσε να του παρέχει ο πατέρας του. «Είμαι ο πιο περήφανος πατέρας στον κόσμο», είχε πει έπειτα από ένα παιχνίδι… 40 πόντων του γιου του. Τον Μάρτιο του 2015, λίγες ημέρες μετά την επέμβαση στον αμφιβληστροειδή, ο Ντέβιν δέχθηκε ένα δεύτερο χτύπημα. Στον οργανισμό του πατέρα του είχε διαγνωστεί καρκίνος και μάλιστα στο τελευταίο στάδιο. Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2015 άφησε την τελευταία του πνοή.

Στην κολεγιακή του καριέρα, ο Ντέβιν Μαρμπλ είχε 17.8 πόντους κατά μέσο όρο ενώ είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο Naismith. Παρόλο αυτά χρειάστηκε να δουλέψει πολύ για να επιλεγεί στο ντραφτ (2014). Όταν οι Ορλάντο Μάτζικ απέκτησαν τα δικαιώματά του, ο ίδιος ένιωσε έκπληξη γιατί δεν γνώριζε το ενδιαφέρον τους. Μάλιστα, δεν είχε «δουλέψει» μαζί τους στα pre draft camp. Στη διετία του στους «Μάγους» ουδέποτε κατάφερε να μπει στο rotation της ομάδας, με συνέπεια να… πηγαινοέρχεται στο NBDL. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η αποδέσμευσή του τον περασμένο Ιούλιο.

Αν ο Άρης και το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα αποτελέσει ένα σύντομο διάλειμμα από το ΝΒΑ, θα φανεί σε βάθος χρόνου. Το βέβαιο είναι ότι ο Μαρμπλ ονειρεύεται την επιστροφή του στο ΝΒΑ, αντιλαμβάνεται όμως και την ανάγκη της ατομικής βελτίωσης. Δεν έχει χάσει την πίστη, πρόκειται εξάλλου για έναν θρησκόληπτο άνθρωπο. Καθόλου τυχαίο είναι εξάλλου και το εντυπωσιακό τατουάζ στον αριστερό ώμο του. Είναι ένας στίχος της Βίβλου. «Να θυμάσαι τον Κύριο, τον Θεό, γιατί Αυτός σου δίνει τη δυνατότητα να παράγεις πλούτο», αναφέρει.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα