Στη Φλώρινα και τις Πρέσπες παίζουν μπάσκετ! (pics)

Στη Φλώρινα και τις Πρέσπες παίζουν μπάσκετ! (pics)

bet365

Εκεί που τελειώνουν τα λόγια κι αρχίζουν τα βιώματα. Εκεί που τελειώνει η ομορφιά και αρχίζουν τα… θαύματα. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την μπασκετική εκδοχή της Φλώρινας και των Πρεσπών!

Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, μέσα σε μια πελώρια βουνίσια αγκαλιά, φυλάσσεται η ομορφιά της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας. Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται στον επισκέπτη όταν αντικρίζει τις ακριτικές Πρέσπες είναι μιας περιοχής χαμένης, απόμακρης και αυτόνομης μέσα στον κλοιό των βουνών που την περιβάλλουν σαν να βρίσκεται στην άκρη της γης.

Η περιοχή της Φλώρινας και των Πρεσπών αποτελεί διαχρονικό ταξιδιωτικό προορισμό για τους φυσιολάτρες όμως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε κοιτίδα του μπάσκετ! Ακόμα και στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, λοιπόν, ο ήχος της μπάλας του μπάσκετ ακούγεται χάρη στο μεράκι και την αγάπη ορισμένων ανθρώπων όπως ο Μίμης Μαρκόπουλος.

Ο υπεύθυνος και προπονητής της Ακαδημίας Shooters μίλησε στο gazzetta.gr για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια και για το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το μπάσκετ για τα παιδιά.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της Ακαδημίας Shooters και σε τι αποσκοπεί;
«Η λειτουργία της Ακαδημίας μας ξεκίνησε το 2012. Κινητήριος μοχλός ήταν η επιθυμία μας να φέρουμε τα παιδιά της περιοχής στο γήπεδο, να αγαπήσουν το μπάσκετ και, μέσω αυτού, να έχουν πολλαπλά οφέλη που θα τους βοηθήσουν στην πορεία της ζωής τους. Η ενσωμάτωση του παιδιού σε μια μπασκετική κυψέλη όπως η Ακαδημία Shooters, πέρα από την εκμάθηση τεχνικών δεξιοτήτων θα το βοηθήσει να μάθει να συνεργάζεται, να πειθαρχεί και γενικά να δυναμώνει ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της σημερινού κόσμου».

Τι κίνητρο είχατε για να δημιουργήσετε κάτι τόσο μπασκετικό σε μια περιοχή που δεν φημίζεται για την... μπασκετική της παράδοση;
«Είχαμε παρατηρήσει το εξής λυπηρό γεγονός: Δεν ακούγαμε τον ήχο της μπάλας στα εξωτερικά γήπεδα της πόλης... Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν ασχολούνταν τα παιδιά... Το άθλημα του μπάσκετ με τις τεράστιες επιτυχίες που μας έχει χαρίσει ως χώρα και που τόσο ταιριάζει στον Έλληνα. Αυτά ως ότου δημιουργήθηκε η Ακαδημία. Σημείο ορόσημο για τα μπασκετικά δρώμενα της περιοχής καθώς πλέον το μπάσκετ έχει την θέση που του αρμόζει και η Ακαδημία Shooters αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια που έχει μόνο φίλους».

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια;
«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι ίδιες, πάνω κάτω, με τις περισσότερες ακαδημίες ανά την Ελλάδα. Θεωρώ πως το σπουδαιότερο ειναι το γηπεδικό, καθώς έχουμε πολλά τμήματα και τα γήπεδα είναι λίγα στην περιοχή μας. Προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν,προσπαθούμε για το καλύτερο με γνώμονα τα παιδιά και την εκπαίδευση τους».

Ποιες προσωπικότητες του μπάσκετ έχετε φιλοξενήσει στην Ακαδημία;
«Πολλές σπουδαίες προσωπικότητες του μπάσκετ μάς έχουν τιμήσει με την παρουσία τους στην πόλη μας. Κατά χρονική σειρά έχουν έρθει οι Μπάνε Πρέλεβιτς, Βλάντο Γιάνκοβιτς, Βαγγέλης Αλεξανδρής και Κώστας Χαραλαμπίδης. Με την ευκαιρία θα ήθελα για μια ακόμη φορά να τους ευχαριστήσω για τις μοναδικές εικόνες και εμπειρίες που πρόσφεραν στα παιδιά της ομάδας μας. Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός πως με αυτες τις σπουδαίες προσωπικότητες διατηρούμε άριστες σχέσεις, βοηθώντας το έργο μας».


Πόσα παιδιά απασχολούνται εκεί, τι ηλικιών και τι παροχές τους προσφέρετε;
«Η Ακαδημία μας διατηρεί τμήματα Αγοριών και Κοριτσιών. Συγκεκριμένα τα τμήματα είναι: Προτζούνιορ, Τζούνιορ, Προμίνι-1, Προμίνι-2, Μίνι-1, Μίνι-2, Παμπαίδες-1, Παμπαίδες-2, Παίδες, Παγκορασίδες και Κορασίδες. Η Ακαδημία προσφέρει υψηλού επιπέδου υλικοτεχνική υποδομή με εξειδικευμένα προγράμματα για κάθε ηλικιακή κατηγορία, ώστε κάθε παιδί να αθλείται βάσει των ατομικών του χαρακτηριστικών. Ακόμη δίπλα στην Ακαδημία βρίσκονται μια ευρεία γκάμα επιστημόνων,ώστε να εκπονούνται τα καταλληλότερα προγράμματα για τους παίκτες μας».

Υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που έχετε δραστηριοποιηθεί εκτός μπάσκετ;
«Έχοντας στο επίκεντρο την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παικτών μας, η Ακαδημία μας εχει προχωρήσει και σε δράσεις πέρα του μπάσκετ. Συγκεκριμένα, έχουμε επισκεφτεί το Παιδικό Χωριό SOS στη Θεσσαλονίκη, όπου προσφέραμε είδη πρώτης ανάγκης τα οποια μάζεψαν τα παιδιά της Ακαδημίας μας. Επίσης, έχουμε συνεργαστεί με το "Χαμόγελο του Παιδιού" και έχουμε το λογότυπο τους στις στολές μας».


Ποια εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη;
«Η αλήθεια είναι ότι για τα δεδομένα της περιοχής, και όχι μόνο, όσα έχουμε κάνει ουδείς θα τα φανταζόταν πριν από την ίδρυση μας. Τώρα αν θα έπρεπε να επιλέξω ένα γεγονός θα πω το εξής: Είχαμε επισκεφτεί προ τριετίας την ομάδα του Παναθηναϊκού και οι παίκτες μας πήραν αυτόγραφα και μίλησαν με όλα τα αστέρια της ομάδας. Σαφώς δεν θα τους ξέφευγε ο Δημήτρης Διαμαντίδης τον όποιον πολιόρκησαν στην κυριολεξία. Φεύγοντας ο μικρός Αλέξανδρος που είπε: "Κόουτς, ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου... Σε ευχαριστω". Νομίζω αυτό...».

Πως αντιμετωπίζουν τα ίδια τα παιδιά αυτή την εμπειρία;
«Η Ακαδημία Shooters ανήκει στα παιδιά. Η αποδοχή είναι μεγάλη και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Όλα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν μέσω της συλλογικής δράσης. Έτσι τα παιδιά ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια, όπου οικοδομούνται σχέσεις ζωής και όχι εφήμερες. Το τρίπτυχο παιδί - προπονητής - γονείς συνεργάζεται άψογα με κερδισμένο το παιδί».


Δίνετε έμφαση στις σχολικές επιδόσεις των μαθητών;
«Έχουμε ένα μότο που ακολουθούμε πιστά: Πρώτα κάνω τα μαθήματα μου και μετά πάω για μπάσκετ. Μέσα από αυτό γίνεται αντιληπτό πόσο μεγάλη έμφαση δίνουμε στην ακαδημαϊκή εξέλιξη του παιδιού. Είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση μας ότι δεν φτάνει να 'σαι απλά ένας καλός παίκτης,αλλά πρέπει να είσαι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα».

 

Τελευταία Νέα