Αυτό είναι ανωμαλία

Αυτό είναι ανωμαλία

Αυτό είναι ανωμαλία

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος ρίχνει μια ματιά στο φύλλο της στατιστικής, εστιάζει στους χρόνους συμμετοχής και αδυνατεί να πιστέψει αυτό που αντικρίζουν τα μάτια του το οποίο αποδεικνύει όμως και τη σοβαρότητα των λαθών σε επίπεδο επιλογών.

Οι αριθμοί απλά επιβεβαιώνουν το μοιραίο. Πιστοποιούν αυτό που αδυνατεί να αντιληφθεί ο κοινός νους. Αποφεύγοντας τις σάλτσες, πάμε στην ουσία. Ο Βασίλης Σίμτσακ ήταν στο παρκέ (στρογγυλοποιημένα) 23 λεπτά, δηλαδή οκτώ περισσότερα από τον Έρικ Μπάκνερ. Ο Μάικ Τζένκινς χρησιμοποιήθηκε 19 λεπτά και ούτε ένα δευτερόλεπτο στο τρίτο δεκάλεπτο. Γι’ αυτόν τον λόγο (κάποια στιγμή) σηκώθηκε από τη θέση του και αναρωτήθηκε τον λόγο. Συνολικά στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκε 4:10 λεπτά, δηλαδή παρακολούθησε τα τελευταία έξι λεπτά του αγώνα από τον πάγκο. Αυτό σημαίνει πολλά. Ο Αμερικανός θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί γιατί είχε μικρό χρόνο συμμετοχής.

Ο δε Πρίφτης μάλλον εκνευρίστηκε με την αγωνιστική συμπεριφορά του και προτίμησε να τον κρατήσει στον πάγκο παρότι είδε την ομάδα του να περιορίζεται στους τέσσερις πόντους σε εννιά αγωνιστικά λεπτά! Σωστό ή λάθος (;), αυτή την απόφαση πήρε δείχνοντας ότι ήταν περισσότερο στο πλαίσιο των εσωτερικών ισορροπιών. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η τοποθέτηση… «και πάρα πολλά ήταν τα λεπτά που έπαιξε». Γιατί από τον Αμερικανό (λογικά) έχει την απαίτηση να βρει τον χώρο, να αποδεσμευτεί και να προσφέρει αυτό για το οποίο πληρώνεται. Το μακρινό σουτ αλλά και εμπειρία. Αν για παράδειγμα (στη φάση του τρίτου φάουλ του Μπάκνερ) έκανε το αυτονόητο – ο Άρης είχε μηδέν φάουλ, η άμυνά του είχε αποδιοργανωθεί και ο Μπάκνερ είχε μείνει στη γραμμή του τριπόντου με τον Γκριν! – και σταματούσε τη φάση με φάουλ τακτικής, ο Αμερικανός σέντερ θα κέρδισε 3-4 αγωνιστικά λεπτά.

Δηλαδή, ο Άρης προσπάθησε να κερδίσει τον Ολυμπιακό με τον βασικό σέντερ να παίζει κάτι παραπάνω από 14 λεπτά και τον παίκτη ο οποίος είχε 51 πόντους στους δύο τελευταίους αγώνες, να τελειώνει τον αγώνα με τρεις πόντους και 1/6 σουτ. Τον δε Ουίλ Κάμινγκς να «γυρίζει» σε σούτινγκ γκαρντ (με 4/16 σουτ) και τον Μαρμπλ να κάνει αυτό που ξέρει, να δίνει τελικές πάσες (σ. σ. 5). Συνεπώς, ο Άρης δεν θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη κι αν έπαιζαν ογδόντα αγωνιστικά λεπτά, ακόμη κι αν ο τρομερός χθες Ντραγκίτσεβιτς έβαζε 40 πόντους. Έστω κι αν ο Ολυμπιακός δεν έδειξε να βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, απλά έκανε τα αυτονόητα στα δικά του ελεύθερα σουτ. Ακόμη κι έτσι όμως, ο χθεσινός Άρης ήταν ομάδα Πρίφτη σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν. Με τα καλά και τα στραβά της.

Το δυστύχημα για τον Άρη είναι να παίζει ο Βασίλης Σίμτσακ περισσότερο από κάθε άλλο ψηλό. Αυτό «σκοτώνει» την πρόοδο δίχως να αποτελεί μομφή στον αθλητή. Είναι αρκετά έξυπνος και αντιλαμβάνεται. Γιατί ο Σίμτσακ διατηρήθηκε στην ομάδα έχοντας βοηθητικό ρόλο. Τελικώς καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά γιατί α) ο Καββαδάς έχει ακόμη ένα μήνα απουσίας μπροστά του και β) η παρουσία του Τσαϊρέλη στην αποστολή έμοιαζε περισσότερο με το σκιάχτρο που βάζουν οι γεωργοί για να προστατεύσουν τα χωράφια τους καθώς δεν μπορούσε να περπατήσει και γ) γιατί ο Μπάκνερ παραμένει εκτός ρυθμού. Στα 14:50 συμμετοχής του μάζεψε μετά βίας τέσσερα ριμπάουντ, εισέπραξε δύο τάπες από τον Μπιρτς σε σημείο όπου ο Άρης έκανε την τελική προσπάθεια για ανατροπή και κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος της δικής του παρουσίας στο παιχνίδι. Πιο ωφέλιμος ήταν ο Σίμτσακ βάζοντας έξυπνα το κορμί του και επιστρατεύοντας την εξυπνάδα αλλά και πονηριά του. Και θυμάμαι τώρα την ερώτηση που (του) είχα κάνει στην πρώτη Media Day του Άρη σχετικά με τον ρόλο του στη φετινή ομάδα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την εξέλιξη.

Ο χρόνος θα δικαιώσει ή θα στείλει (την αφεντιά μας) στο πυρ το εξώτερο αλλά έχω την αίσθηση ότι ο Γιάνκοβιτς μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε αυτή την ομάδα. Μέσα από το κλίμα συναγωνισμού στο εσωτερικό της.  Όσο συντομότερα το καταλάβουν όλοι, τόσο το καλύτερο. Ο Πρίφτης που έχει αναλάβει το βάρος των (κακών) επιλογών που έκανε το καλοκαίρι έχει αλλάξει τροπάριο. Τέρμα το λιβάνισμα, έφτασε η ώρα για έργα. Αντιλαμβάνεται όμως ότι ο περιορισμένος χρόνος ισχύει για όλους.

Best of internet