Αυτοί οι δύο έχουν ιστορία

Αυτοί οι δύο έχουν ιστορία

Εδώ υπάρχει παρελθόν. ΠΑΟΚ και Βιλερμπάν δεν συνθέτουν παραδοσιακό ζευγάρι στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά αν αναζητήσει κάποιος περαιτέρω πληροφορίες θα πρέπει να ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80 όταν τέθηκαν αντίπαλοι για πρώτη φορά.

Αυτοί οι δύο έχουν ιστορία

Για την ακρίβεια, η αυριανή (08/11) αναμέτρηση στο PAOK SPORTS ARENA για την 4η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι μόλις η τέταρτη των δύο ομάδων. Με αφετηρία εκείνον τον αγώνα της σεζόν 1987-88 και τελευταίο αυτόν της περιόδου 1998-99. Και στους δύο αγώνες που έγιναν στη Γαλλία, η Βιλερμπάν αναδείχθηκε νικήτρια. Εκ τότε άλλαξαν πολλά. Όπως σωστά σημείωσε και ο Σούλης Μαρκόπουλος στη Media Day…«και ο ΠΑΟΚ κάποτε ήταν διαφορετικός, πλέον όμως βιώνει άλλες καταστάσεις. Δεν είναι ο ΠΑΟΚ του παρελθόντος παραμένει όμως ένα ιστορικό όνομα. Οι παλιοί αντιλαμβάνονται ότι θα γίνει ένας αγώνας μεταξύ δύο ομάδων με ιστορία. Πλέον ο κόσμος έχει νέα είδωλα, αναμφίβολα όμως αυτός ο αγώνας δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει και να δει κάτι ξεχωριστό».

Και η Βιλερμπάν άλλαξε πολύ. Πλέον, ιδιοκτήτης της είναι ο Τόνι Πάρκερ ο οποίος δεσμεύτηκε να την οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης. Βέβαια, οι καταστάσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δεν του επέτρεψαν να βρει μια «γωνίτσα» στην Ευρωλίγκα, αλλά σε επίπεδο επένδυσης έκανε την προσπάθειά του. Πρόσφατα, η γαλλική λίγκα κοινοποίησε τους προϋπολογισμούς (σ. σ. αγωνιστικό και λοιπά έξοδα) των ομάδων και η Βιλερμπάν σταμάτησε στα 7.291.000 ευρώ διαθέτοντας το μεγαλύτερο μπάτζετ. Εκ προοιμίου λοιπόν, υπάρχει χαώδης απόσταση μεταξύ του προϋπολογισμού του ΠΑΟΚ με το αντίστοιχο της γαλλικής ομάδας.

Η ιστορία έχει αποδείξει βέβαια ότι (και) ο φετινός ΠΑΟΚ έχει μάθει να… καταπίνει τα ευρώ γιατί στο παρκέ ισχύουν άλλοι κανόνες. Αυτοί που ορίζονται από την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου. «Θέλουμε να παρουσιάσουμε καλό σύνολο απέναντι σε μια ομάδα με καλούς παίκτες οι οποίοι βγάζουν ενέργεια, τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο κι έχουν πολλαπλούς τρόπους για να πετύχουν καλάθια. Είτε στο ανοιχτό γήπεδο, είτε σπάζοντας την άμυνα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να κλείσουμε τους χώρους. Είναι αλήθεια ότι (η Βιλερμπάν) δεν ξεκίνησε καλά, έκανε όμως μια προσθήκη (σ. σ. Ντεμάρκους Νέλσον) ο οποίος άλλαξε τη μορφή του παιχνιδιού της καθώς διαθέτει την εμπειρία και τις δυνατότητες ώστε να την ανεβάσει επίπεδο. Εμείς, είναι αλήθεια ότι, έχουμε καλή ψυχολογία, αλλά σε αυτή τη φάση των αγωνιστικών υποχρεώσεων, κάθε αγώνας είναι κάτι καινούργιο. Πάντα υπάρχουν νέες καταστάσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο προπονητής του Δικεφάλου.

Το σπουδαιότερο πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ σχετίζεται με τον τραυματισμό του Λίνο Χρυσικόπουλο. «Θα δοκιμάσει να κάνει ζέσταμα… Θα δούμε αύριο. Σε ότι αφορά τον Μαργαρίτη, ακόμη νιώθει ενοχλήσεις. Περιμένουμε να δούμε πότε θα σταματήσουν», σημείωσε ο 67χρονος προπονητής και εξήγησε γιατί ο Μαργαρίτης δεν μπορεί να… αποχωριστεί τις πατερίτσες. «Λόγω του τρατυματισμού δεν πρέπει να ακουμπάει πόδι στο έδαφος. Πρέπει το οίδημα που έχει, να φύγει τελείως. Μάλλον δεν έχει αποχωρήσει γιατί υπάρχει ακόμη πόνος», κατέληξε.

«Παίζουμε καλή άμυνα λόγω επίθεσης»

Ο Ζάνις Πέινερς αναφέρθηκε σε πράγματα που πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ, αλλά σε αυτά που υποχρεούται να προσέξει. «Η ομάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, προερχόμαστε από διαδοχικές νίκες και θέλουμε να συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς. Ως ομάδα, η Βιλερμπάν διαθέτει δύο εκρηκτικούς παίκτες στην περιφέρεια. Μπορεί να μην είναι οι καλύτεροι σουτέρ, αλλά με τις διεισδύσεις τους δημιουργούν το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να τους σταματήσουμε», είπε. Σε ερώτηση σχετική με τη βελτίωση του ΠΑΟΚ στην άμυνα, σημείωσε: «Η άμυνά μας πράγματι είναι καλύτερη γιατί παίζουμε πιο προσεκτικά στην επίθεση. Δεν θέλουμε να παίζουμε το τρελό μπάσκετ όπου θα τρέχουμε στο γήπεδο άνευ ουσίας. Γι’ αυτό πάμε σε χαμηλά σκορ και αργό τέμπο. Κάθε επίθεση που κάνουμε έρχεται μέσα από την οργάνωση, την κυκλοφορία της μπάλας, την κίνηση. Συν τοις άλλοις, με αυτό το στιλ του παιχνιδιού, τις αρχές επιθέσεις, έχουμε τον χρόνο να γυρίσουμε πίσω και να εμποδίσουμε τον αντίπαλο να πετύχει καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο». Ο Λετονός κατέληξε σημειώνοντας ότι «τα ταξίδια, εύκολα ή δύσκολα, δεν αποτελούν δικαιολογία γιατί σε κάθε περίπτωση οφείλεις να είσαι έτοιμος».

Best of internet