Συν ΤΣΣΚΑ και... διαιτησία κίνει

Συν ΤΣΣΚΑ και... διαιτησία κίνει

Συν ΤΣΣΚΑ και... διαιτησία κίνει
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες παραδέχεται την σαφέστατη ανωτερότητα της ΤΣΣΚΑ, κατηγορεί τον Ολυμπιακό για έλλειψη συγκέντρωσης και τους διαιτητές για ανισσοροπία.

Αν είσαι καλός, κερδίζεις και όταν σε παίζει κόντρα η διαιτησία. Αφού το είπε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί του. Η αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ είχε το αγωνιστικό της σκέλος και είχε και το διαιτητικό της σκέλος. Και στα δύο η ΤΣΣΚΑ κυριάρχησε.

Θα προτιμήσω να αναφερθώ αρκετά στα όσα έγιναν από τους παίκτες και λιγότερο στα όσα (δε) σφύριζαν οι διαιτητές. Άποψή μου είναι ότι οι διαιτητές δεν αλλοίωσαν το αποτέλεσμα. Η ΤΣΣΚΑ ήταν σαφέστατα ανώτερη και νίκησε δίκαια. Σίγουρα όμως οι αποφάσεις της «τριάδας» εκνεύρισαν (δικαιολογημένα) τους γηπεδούχους σε τόσο μεγάλο βαθμό που… χάλασαν το μυαλό τους.

Οι Ρώσοι είναι ομαδάρα που θα χάσει την Euroleague μόνο αν βρεθεί σε κακή μέρα σε ημιτελικό ή τελικό. Αν η Euroleague είχε μορφή εγχώριων πρωταθλημάτων ή ΝΒΑ, σειρά τελικών δηλαδή το στοίχημα θα την έδινε 1.01. Δεν υπάρχει ομάδα που να μπορεί να τη νικήσει 3 φορές.

Πραγματικά στην επίθεση είναι να τη χαζεύεις. Ο Δημήτρης Ιτούδης κάνει καταπληκτική δουλειά. Παίζει τόσο απλά που φαίνεται πολύπλοκα. Πάντα το απλό είναι και το πιο δύσκολο. Οι τύποι «διαβάζουν» τα πάντα που τους δίνει η άμυνα, διατηρούν τέλειες αποστάσεις και φυσικά έχουν πάρα πολλούς δημιουργούς. Δεν υπάρχει γκαρντ πλην του Φριτζόν που να μη μπορεί να δημιουργήσει.

Ακόμη και στις κινήσεις ειδικών καταστάσεων (special situation plays) είναι κορυφαία. Η καλύτερη ομάδα όταν μένουν λιγότερο από 5'' στο ρολόι των 24'' στο να βρει λύση. Χθες σκόραρε τρεις φορές προλαβαίνοντας το χρονόμετρο.

Στην άμυνα είναι τόσο μεγάλα τα κορμιά τους που όταν απλώνουν και τα χέρια κρύβουν όχι μόνο το καλάθι, αλλά και τους περισσότερους διαδρόμους πάσας. Αλλαγές στα περισσότερα σκριν και άσε τον αντίπαλο να ψάχνει καθαρή επιλογή. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στον Ολυμπιακό που θεωρώ πως έχει πρόβλημα όταν η άμυνα αλλάζει σε όλα τα σκριν.

ΣΩΣΤΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Σφαιρόπουλος με τους συνεργάτες του είχαν σωστό πλάνο για το παιχνίδι. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Οι Ρώσοι ξεκίνησαν με 7 τρίποντα στην πρώτη περίοδο. Ο Τζάκσον έβαλε 3/3, δύο εκ των οποίων με την άμυνα να παίζει under. Ορθότατα. Ο Τζάκσον είχε 3/5 τρίποντα σε 4 ματς. Το αδύνατό του σημείο είναι το τρίποντο και σωστά επέλεξαν να πάνε κάτω από το σκριν. Τα έβαλε, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχασε από τον Αμερικανό.

Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί δεν ήταν έτοιμος πνευματικά. Δεν ήταν συγκεντρωμένοι οι «ερυθρόλευκοι». Πως αλλιώς να εξηγήσω ότι στην πρώτη περίοδο δέχτηκαν 25 πόντους κι έκαναν μόλις δύο φάουλ. Δύο! Two! Ρε κάντε ένα φάουλ. Χρησιμοποιήστε τα ομαδικά για να τους κόψετε το ρυθμό. Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι έλλειψης συγκέντρωσης.

Ακολούθησε το δεύτερο που ήταν οι βολές. Δύο ο Μπιρτς, μία ο Γκριν, μία ο Πρίντεζης….

Τρίτο ήταν τα χαμένα καρφώματα. Μπιρτς έφαγε τάπα από τη στεφάνη και ο Μιλουτίνοφ από τον Χάινς. Γενικά ο Σέρβος είχε πολλά προβλήματα με τον Χάινς και δεν έβγαινε το μαρκάρισμα.

Τέταρτο ήταν η επιμονή να ψάχνουν τη δύσκολη πάσα αντί την εύκολη. Θυμάμαι για παράδειγμα τον Χάκετ να μην πασάρει μπροστά σε ελεύθερο συμπαίκτη του. Μία στον Γκριν στο τέλος του ημιχρόνου και δύο ακόμη στη συνέχεια.

Βολές, καρφώματα, εύκολες πάσες είναι εύκολοι πόντοι…

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ… ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ

Ο Γιαβόρ και ο Τούρκος ήταν εκνευριστικοί. Και καλά ο Τούρκος. Ο άλλος που είναι κι έμπειρος λες και είχε βάλει στοίχημα ποιον παίκτη του Σφαιρόπουλου θα εκνευρίσει πρώτο.

Αμφότεροι σφύριζαν εντελώς διαφορετικά. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ πως δεν αλλοίωσαν το αποτέλεσμα, ωστόσο «χάλασαν» τη συγκέντρωση των Πρωταθλητών Ελλάδας. Μπήκαν σε ένα πνεύμα αντιλογίας και διαμαρτυρίας και ξέχασαν να ασχοληθούν με το παιχνίδι. Από τη μία τους δικαιολογώ διότι παίζουν στους 200 σφυγμούς, από την άλλη είναι αρκετά έμπειροι για να γλυτώνουν τέτοιου είδους λακούβες.

Η ΤΣΣΚΑ… σφάζει κατ΄ επανάληψη τους αντιπάλους της. Πολλάκις τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, τις ισπανικές εκτός από τη Ρεάλ. Καλά για κάτι Μπάμπεργκ και Εφές δεν το συζητώ.

Είναι τόσο καλή ομάδα που δεν το έχει ανάγκη. Με τέτοιες διαιτησίες γίνεται μισητή, ενώ παίζει εντυπωσιακά θελκτικό μπάσκετ.

… και για να κλείσω το κεφάλαιο «διαιτησία». Και που πήγε το ματς στους 4 πόντους οι διαιτητές το πήγαν για να κρατήσουν τα προσχήματα. Βέβαια κι οι Πειραιώτες άργησαν να μετατρέψουν τον εκνευρισμό τους σε πείσμα, κάτι που έκαναν στο τελευταίο πεντάλεπτο.

ΥΓ: Το έγραψα και πριν το ματς. Την ΤΣΣΚΑ την κερδίζεις σε ένα ματς το χρόνο. Ας είναι τον Μάιο.

ΥΓ 2: Δύο χαμένα επιθετικά ριμπάουντ στα τελευταία 95’’. Ένα του Βοροντσέβιτς που πήρε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του Παπανικολάου κι ένα του Χάινς που έβαλε 2/2 βολές. Κρίμα είναι να παίζεις τόσο καλή άμυνα, να έχεις αγχώσει τον αντίπαλο και να του δίνεις δεύτερη ευκαιρία.

ΥΓ 3: Ο Νάντο Ντε Κολό μπορεί να βάλει τη μπάλα στο καλάθι με όσους τρόπους θέλει. Ο Γάλλος είναι «killer».

ΥΓ 4: ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ. Δύο ομαδικά φάουλ σε ολόκληρη την πρώτη περίοδο. Ανεπίτρεπτο.

ΥΓ 5: Ο Λοτζέσκι σε 20’ πήρε τρία σουτ. Τα δύο ήταν από πάσα συμπαίκτη του σε αιφνιδιασμό. Δεν «μπήκε» ποτέ στο παιχνίδι γιατί πολύ απλά δεν είδα κάποιο σύστημα για αυτόν, να πάρει 2-3 φάσεις.

ΥΓ 6: Με δύο σέντερ έπαιξε πάλι ο Ολυμπιακός. Ο Γιανγκ δεν είναι… παιγμένος και δε μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

ΥΓ 7: Περιμένω ακόμη να δω κάποιον να ποστάρει τον Τεόντοσιτς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.