Η αρκούδα είναι σερνική

Η αρκούδα είναι σερνική
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι δεν έφταιγε κανένας άλλος στον Ολυμπιακό, παρά μόνο ο εαυτός του και τα νύχια της αρκούδας.

Tα αγωνιστικά δεδομένα που συνόδευσαν τους δύο μονομάχους στο τζάμπολ του Φλήρου έκαναν το ντέρμπι να μοιάζει με τελικό. Μετά την εντός έδρας ήττα της ως τότε αήττητης Φενέρ από την ως τότε ουραγό Ούνιξ, ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ έμειναν στρογγυλοκαθισμένοι στις δύο κορυφές του τραπεζιού.

Ωστόσο, η εικόνα αποδείχθηκε οφθαλμαπάτη. Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα μπορούσε να κατατροπώσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης μόνο αν οι μηχανές λειτουργούσαν σε ρυθμούς τούρμπο, όπως στη Βιτόρια ή στους προηγούμενους αγώνες του στο Φάληρο.

Όσο περισσότερα σκουπιδάκια μαζεύονταν μέσα στα καλώδια και στους σωλήνες, τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανιζόταν στον ορίζοντα η ΤΣΣΚΑ. Και είχε πολλά τέτοια σκουπιδάκια ο αποψινός Ολυμπιακός...

Καταπώς φαίνεται από τα συμφραζόμενα, το στοιχείο κλειδί που τον ανεβάζει στο πάνω ράφι είναι το μακρυνό σουτ που του δίνουν οι δύο παγκίτες "κίλερ", Λοτζέσκι και Γκρην. Αυτοί που έσυραν τον χορό στη Βιτόρια και αλλού!

Αλλά ο απροπόνητος Γκρην πέρασε απαρατήρητος στα πρώτα 35 λεπτά του αγώνα, ενώ ο Λοτζέσκι έκανε την πιο νερόβραστη εμφάνιση της ελληνικής του θητείας.

Μαζί με τα δύο αμερινακάκια, πνίγηκαν στα ρηχά οι Παπανικολάου, Μάντζαρης, Χάκετ, οπότε ο πήχυς κατέβηκε χαμηλά, πολύ χαμηλά: 28 πόντοι στο ημίχρονο, 51 στο τέλος της γ' περιόδου, 75 με χίλια ζόρια όταν έγινε η σούμα. Οι αιφνιδιασμοί και το transition game πήγαν περίπατο, ενώ ο αβοήθητος Σπανούλης υπέπεσε σε 7 λάθη μέσα στα μποτιλιαρίσματα.

Η σύγκριση με τους πρροηγούμενους αγώνες, όταν έπεφτε η 90άρα σύννεφο, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το παιχνίδι χάθηκε από την επίθεση του Ολυμπιακού ή από την άμυνα της ΤΣΣΚΑ. Άλλωστε, οι 81 πόντοι των Ρώσων ισοφάρισαν το φετινό αρνητικό τους ρεκόρ, από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Είναι όμως σωστή αυτή η διαπίστευση ή μήπως οφείλουμε να γυρίσουμε το χρονόμετρο στο 40:00; Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να γίνει αφεντικό του αγώνα, εάν έμπαινε με το μαχαίρι στα δόντια και έπιανε τον αρκούδο από τα αποτέτοια. Ελπίζω να μην έχει κανείς ακόμη την ψευδαίσθηση, ότι το θηρίο είναι θηλυκό...

Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν τον αγώνα σαν να έπαιζαν φιλικό. Δυσκολεύομαι να καταλάβω τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, όταν αποφάσιζε να παρατάξει στο αρχικό σχήμα τον Γιανγκ ως "πεντάρι" και τον Παπαπέτρου και του Παπανικολάου στην (παλιά του) θέση "3".

Το εναρκτήριο πεντάλεπτο εξελίχθηκε σε πανωλεθρία, όχι τόσο επειδή ο Άαρον Τζάκσον αξιοποίησε τα 3 μακρυνά σουτ που του έδωσε βάση σχεδίου ο Σπανούλη, όσο εξαιτίας της ευάλωτης ρακέτας, όπου πάλευαν όλοι να καλύψουν τον σέντερ-φάντασμα.

Ο Γιανγκ δεν μπορούσε ούτε να μαρκάρει ούτε να μαζέψει ριμπάουντ ούτε να απειλήσει, οπότε αποσύρθηκε στον πάγκο κακήν κακώς και πάρκαρε εκεί ως το τέλος. Μέχρι πότε θα τον περιμένει ο Ολυμπιακός;

Στα πρώτα λεπτά, η ΤΣΣΚΑ βρήκε γκολ-φάουλ, επιθετικά ριμπάουντ, εύκολα λέι-απ, αλλά και ελεύθερο περιφερειακό σουτ ελλείψει αμυντικής ισορροπίας. Οι Ρώσοι έφτασαν στο 23-13 με 6/8 τρίποντα και δεν ξανακοίταξαν στο καθρεφτάκι τους.

Και αν κινδύνευσαν στο τέλος, αυτό οφείλεται κυρίως στη δική τους χαλαρότητα. Βιάστηκαν να φορέσουν τις παντούφλες και θυμήθηκαν για λίγο τις χίμαιρες της Κωνσταντινούπολης, του Λονδίνου και της Μαδρίτης!

Ακόμα και αυτός ο αφορισμός σηκώνει αστερίσκο. Η ΤΣΣΚΑ είχε φροντίσει να βγάλει εκτός μάχης τον Σπανούλη, σημαδεύοντάς τον στην άμυνα. Τα φάουλ που τον έστειλαν στον πάγκο, ο ηγέτης του Ολυμπιακού τα έκανε επειδή υποχρεώθηκε να μαρκάρει τον Χάινς.

Το καλύτερο διάστημα του πρωταθλητή Ελλάδας το είδαμε αμέσως μετά την ανάπαυλα, όταν η καλή του πεντάδα (με Μπερτς-Παπανικολάου και όχι Γιανγκ-Παπαπέτρου), έπαιξε δυναμική άμυνα, η οποία με τη σειρά της μετουσιώθηκε σε αποτελεσματικές επιθέσεις, με ενορχηστρωτή τον Σπανούλη.

Και τότε, πληρώθηκε σαν καθυστερημένο γραμμάτιο το άσχημο ξεκίνημα. Η ΤΣΣΚΑ αξιοποίησε την αυτοπεποίθηση που νωρίς απέκτησε, με εύστοχα σουτ στη λήξη των 24 δευτερολέπτων, από αυτά που κόβουν τα πόδια των αντιπάλων.

Η δικαιολογία της διαιτησίας μπορεί να χρησιμεύει για την εσωτερική κατανάλωση και για την κονσομασιόν όσων ειδικεύονται στο συγκεκριμένο "άθλημα", αλλά παραείναι φτηνή. Αυτοί που του φταίνε, του Ολυμπιακού, φορούσαν όλοι κόκκινα και άσπρα. Παίκτες και προπονητής απέφυγαν να αναφερθούν με το χρώμα γκρι. Και πολύ σωστά.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας έχασε μία ευκαιρία για να πατήσει την κορυφή, αλλά η βαθμολογική του απώλεια είναι μικρή.

Όσο κερδίζει αγώνες-κλειδιά όπως αυτός στη Βιτόρια θα συνεχίζει την κούρσα καμαρωτός, αρκεί να αποφύγει χοντρές γκέλες τύπου Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις. Τη μικρομεσαία Γαλατασαράι είναι "υποχρεωμένος" να νικήσει, όχι την βασίλισσα της Ευρώπης.

Ωστόσο, ενδείκνυται ως τροφή για σκέψη η μέτρια ως απογοητευτική του εικόνα στα crash-test με τους δύο διεκδικητές του τροπαίου, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. "Δεν ήμασταν έτοιμοι", ομολόγησε ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Η απόφαση της διοίκησης και του προπονητή να ακουμπήσουν τα λεφτά τους στο τρίο Γιανγκ, Μπερτς, Μιλουτίνοβ για τη θέση "5" είναι, και μάλλιασαν τα δάχτυλά μου να το γράφω, ένα ποντάρισμα που απειλεί να γίνει μπούμερανγκ. Όπως απέδειξαν οι περυσινές περιπέτειες, δεν είναι εύκολο να διορθωθεί τέτοια ανορθογραφία μες στο καταχείμωνο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.