Πιθανή νίκη, θα έχει πολλαπλά κέρδη

Πιθανή νίκη, θα έχει πολλαπλά κέρδη
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες θεωρεί την ΤΣΣΚΑ φαβορί στο ΣΕΦ, αλλά ο Ολυμπιακός αν προσέξει την άμυνα στο low post θα έχει αρκετές πιθανότητες να πανηγυρίσει.

Η αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας θεωρώ πως δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Διαφέρει με τα υπόλοιπα όχι μόνο ως προς τη δυναμικότητα του αντιπάλου, αλλά και ως προς το ψυχολογικό κομμάτι του Ολυμπιακού. Καλά για το βαθμολογικό δεν το συζητώ καν…

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης είναι η καλύτερη ομάδα και φέτος. Δε χωρά αμφιβολία. Οι Ρώσοι έχουν γεμάτο ρόστερ, πολύ ποιοτικούς παίκτες κι έναν προπονητή που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια.

Η ΤΣΣΚΑ θα κάνει «ταβάνι» 5 ήττες και ίσως γράφω πολλές. Οι πέντε που θα τη νικήσουν θα έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Οπότε το βαθμολογικό κομμάτι του αυριανού αγώνα είναι δεδομένα σημαντικό.

Στο σενάριο θετικού αποτελέσματος ο Ολυμπιακός θα είναι στο 4-1 έχοντας υποχρεώσει τον Τεόντοσιτς και τους συμπαίκτες του στην πρώτη τους ήττα.

Ακόμη μεγαλύτερο κέρδος θα είναι στο ψυχολογικό κομμάτι. Αν ο Ολυμπιακός νικήσει στο ΣΕΦ τότε αυτομάτως θα έχει στείλει ένα ηχηρότατο μήνυμα και στις 14 άλλες ομάδες. Όχι πως τον υποτιμούν, αλλά αν νικήσει την ΤΣΣΚΑ θα ανέβει επίπεδα η υπόληψη της ομάδας σε σχέση με τον τρόπο που θα τον αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι. Θα έχει σκορπίσει λίγο περισσότερο «φόβο» στους άλλους.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΣΤ

Η ΤΣΣΚΑ μου δίνει την εντύπωση πως στο 90% των παιχνιδιών της, φέρνει το αποτέλεσμα με τον τρόπο που θέλει. Δηλαδή, θέλει να νικήσει με 15, θα το κάνει. Θέλει να νικήσει κάτω από 10, θα το κάνει. Θέλει να νικήσει με 25, θα το κάνει.

Μη δώσετε βάση στα νούμερα διότι αυτό που προσπαθώ να σας μεταφέρω είναι πως από τον δικό της τρόπο παιχνιδιού εξαρτάται η εξέλιξη του αγώνα. Όχι από του αντιπάλου… Αυτός μπορεί να την δυσκολέψει ή να τη διευκολύνει, αλλά ως εκεί και μην παρέκει.

Από τον τρόπο που παίζει η ΤΣΣΚΑ κρίνεται το παιχνίδι.

Η ποιότητα στο παιχνίδι της είναι τεράστια και πολύπλευρη. Με τους Τεόντοσιτς και Ντε Κολό διαθέτει τέτοια «πανουργία» που όμοια της δε θυμάμαι στο παρελθόν. Τα δύο αυτά γκαρντ μπορούν στην επίθεση να δημιουργήσουν κυριολεκτικά με 100 διαφορετικούς τρόπους.

Θα ήθελα να επιμείνω σε κάτι που «διάβασα» στο ματς των Ρώσων με τον Παναθηναϊκό και την Εφές. Ποστάρουν συνέχεια!

Συνέχεια όμως…

Με τον Παναθηναϊκό δυσκολεύτηκαν όταν ήταν ο Ρίβερς μέσα, αλλά με τους Τούρκους έγινε το γλέντι του Κότον και του Ερτέλ. Περίπου στο 30% των κατοχών της σε εκείνο το ματς, η μπάλα ακούμπησε στο low post.

Λογικά το ίδιο θα δούμε και αύριο «σημαδεύοντας» τον Σπανούλη, τον Γκριν (αν παίξει) και τον Μάντζαρη. Με τον Χάκετ αλλάζει το πράγμα γιατί είναι πιο δυνατός και μπορεί να κοντράρει τον εκάστοτε αντίπαλο.

Η άμυνα στο χαμηλό post χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή. Βασικά τα πάντα στην άμυνα χρειάζονται προσοχή. Είναι τόσο μεγάλα τα κορμιά των παικτών της ΤΣΣΚΑ που μερικές φορές παίζουν μαζί Βοροντσέβιτς και Κριάπα στο «3» και στο «4».

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΩΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Δεν είναι οι Σικάγο Μπουλς (του Τζόρνταν). Διαθέτουν και αυτοί τρωτά σημεία τα οποία στον Ολυμπιακό θα τα προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευτούν.

Η παρουσία του Έρικ Γκριν θα βοηθήσει αρκετά και θα τα κάνει πιο εύκολα προς εκμετάλλευση, ωστόσο θεωρώ πως δύσκολα θα παίξει.

Ακολουθεί ο αγώνας με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη και στον Ολυμπιακό δε θέλουν να ρισκάρουν ενδεχόμενη υποτροπή στο τράβηγμα (που θα σημαίνει θλάση).

Αν λοιπόν σε κάτι υστερεί η ΤΣΣΚΑ είναι στο αμυντικό transition. Οι επιστροφές της στην άμυνα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, αλλά αυτό είναι και παγίδα. Βλέπεται της αρέσει το γρήγορο παιχνίδι και αν οι Πειραιώτες μπερδέψουν την ταχύτητα με τη βιασύνη τότε δε θα καταλάβουν για πότε θα έχουν χάσει.

ΥΓ: Το μοναδικό εντός έδρας ματς της σεζόν που ο Ολυμπιακός έχει πολλά να κερδίσει κι ελάχιστα να χάσει.

ΥΓ 2: Την ΤΣΣΚΑ την νικάς μία φορά το χρόνο. Ας μην είναι αύριο κι ας είναι τον Μάιο. Το προτιμώ…

ΥΓ 3: Κάτι να γίνει με τη βρώμα, τη δυσωδία και τα κουνούπια στο ΣΕΦ. Η διοίκηση του γηπέδου έτσι ζει στο σπίτι της; Σε αυτές τις τουαλέτες πηγαίνουν τα παιδιά τους; Τα κουνούπια είναι «στούκας» και τα αφήνουν να κυκλοφορούν σπίτι τους έτσι ελεύθερα.

Θα το γράφω κάθε φορά μέχρι να αντιδράσει κάποιος. Είτε η διοίκηση του ΣΕΦ είτε το υγειονομικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.