«Όπως ο Καλάθης, δουλειά και κλειστά αυτιά!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Όπως ο Καλάθης, δουλειά και κλειστά αυτιά!»
Ο ένας πιο βελτιωμένος παίκτης της μετά Πεδουλάκη εποχής, μιλάει για τον άλλον! Ο K.C. Ρίβερς αναλύει στο gazzetta.gr τι αλλαγές έφερε ο Πασκουάλ, πλέκει το εγκώμιο του Νικ κι εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός «νίκησε» στη Μόσχα!

Αν και ήταν από τις βασικές επιλογές του Αργύρη Πεδουλάκη, στα πρώτα τρία παιχνίδια της σεζόν σε Ελλάδα (με Προμηθέα κι Ολυμπιακό) κι Ευρώπη (με Ζαλγκίρις), ο 29χρονος Αμερικανός γκαρντ είχε μ.ο. 4,0 πόντους με 1/12 τρίποντα (8,3%), 3/5 δίποντα (60%) και 3/5 βολές (60%) σε 22,6 λεπτά συμμετοχής. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, στις 12 μέρες που ακολούθησαν την παραίτηση του Περιστεριώτη τεχνικού, ο γεννημένος στην Σάρλοτ και πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, δείχνει τελείως διαφορετικός και πλήρως αναγεννημένος μέσα στο γήπεδο.

Ο λόγος για τον K.C. Ρίβερς, που στους αγώνες με Κόροιβο (Basket League) και με ΤΣΣΚΑ, Μπάμπεργκ και Ερυθρό Αστέρα, είναι ο συγκριτικά ο πρώτος σκόρερ του «τριφυλλιού» και μαζί με το Νικ Καλάθη, είναι οι δύο πιο βελτιωμένοι παίκτες της ομάδας. Πολλές φορές τα νούμερα δεν λένε την πλήρη αλήθεια, στην περίπτωση του αποφοίτου του πανεπιστημίου Κλέμσον, όμως, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ο έμπειρος γκαρντ, αισθάνεται διαφορετικά και κινείται με μεγαλύτερη άνεση στο παρκέ.

Τι λέει η στατιστική; Ο κάτοχος του triple-crown με την «βασίλισσα» (το 2015 παρέα με τον Μπουρούση), σκοράρει κατά μ.ο. 16,2 πόντους, αλλά η μπάλα περνάει περισσότερες φορές και πιθανώς με πιο καλές προϋποθέσεις από τα χέρια του και γι' αυτό τα ποσοστά του έχουν εκτιναχθεί στο 63,1% στα τρίποντα (12/19), την ίδια ώρα που έχει 50% στα δίποντα (9/19) και 70% στις βολές (7/10)! Κι όλα αυτά με 3 νίκες και μία ήττα σαν... νίκη (στο ματς της Μόσχας με την ΤΣΣΚΑ), όπως άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί, μιλώντας στο gazzetta.gr, αμέσως μετά τη νίκη (70-59) της ομάδας του επί του Ερυθρού Αστέρα.

Δεν γνωρίζεις την ελληνική πραγματικότητα και δεν διαβάζεις τι γράφτηκε στον Τύπο, οπότε, είναι πιθανό να επηρεάστηκες λιγότερο απ' όλους από την βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό. Έκτοτε, όμως, η ομάδα σας δείχνει εντελώς διαφορετική και η αλλαγή προπονητή φαίνεται ότι είχε θετικό αντίκτυπο... Τι γνώμη έχεις;

«Έχουμε σίγουρα διαφορετικό παλμό, αλλάξαμε κάποια πράγματα και παίζουμε με περισσότερη κίνηση στην επίθεση. Στην άμυνα, δεν έχουν γίνει πολλές αλλαγές σε σχέση με το τι κάναμε με τον coach Πεδουλάκη, αλλά ο Τσάβι έχει βάλει κάποιες λεπτομέρειες, που απόψε (χθες) ειδικά, απέδωσαν! Σε γενικές γραμμές πάντως, διατηρήσαμε σε υψηλό επίπεδο την ενέργειά μας, κινηθήκαμε σωστά στην επίθεση και σε συνδυασμό με την ώθηση του κόσμου, κάναμε τη δουλειά μας να φαίνεται εύκολη!»

Με σένα προσωπικά τι άλλαξε, χωρίς η ερώτηση να κρύβει κάποιο υπονοούμενο;

«Απλά μου δόθηκε η εμπιστοσύνη για να έχω περισσότερο την μπάλα στα χέρια μου και να είμαι πιο επιθετικός. Ο coach δείχνει να έχει πλήρη επίγνωση του τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει ο κάθε παίκτης και προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τα θετικά στοιχεία που έχει ο καθένας από μας και αντίστοιχα να κρύψει τις αδυναμίες μας. Ως τώρα τα έχει πάει περίφημα και παρ' ότι η συνέχεια θα έχει δυσκολίες, ελπίζω να συνεχίσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση...»

Το ίδιο ισχύει και με τον Καλάθη, που έχει δεχθεί μεγάλη κριτική αλλά στα δύο τελευταία παιχνίδια έχει κάνει εξαιρετική δουλειά...

«Και λίγα λες! Μου έχουν πει ότι έχει "ακούσει" πολλά αρνητικά σχόλια από τον κόσμο κυρίως, αλλά το καλό με το Νικ, είναι ότι δεν υπολογίζει και δουλεύει ασταμάτητα! Από τότε που ήρθε ο Τσάβι, έχουν μιλήσει αρκετά, του έχει δώσει πολλές ελευθερίες και αυτό απλά του βγαίνει η προσπάθεια. Σε μία τόσο μεγάλη χρονιά, όλοι θα έχουν σκαμπανεβάσματα! Απλά τον συγκεκριμένο παίκτη δεν τον φοβάμαι καθόλου! Έχει τόσο δυνατό χαρακτήρα, που δεν καταλαβαίνει τίποτε, κι αυτό πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Από τη στιγμή που δουλεύουμε σκληρά και τα δίνουμε όλα στο γήπεδο, γιατί να ασχολούμαστε με το τι λέει ο κόσμος;»

Για έναν παίκτη που έχει ήδη 4 χρονιές στην πλάτη του στο υψηλό επίπεδο της Euroleague και με βάση το νέο format, πόσο σημαντικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει ρεκόρ 3-1 χωρίς ουσιαστικά να έχει παίξει ένα πραγματικό πολύ καλό παιχνίδι; Αν εξαιρέσεις αυτό της Μόσχας, όπου χάσατε...

«Μην μου το θυμίζεις αυτό το ματς! Το πήγαμε τόσο καλά για 35 λεπτά και κάπου στο τέλος, χάσαμε τον δρόμο... Όπως στη ζωή κάνεις λάθη και μαθαίνεις, έτσι και στο μπάσκετ! Πήραμε μεγάλο μάθημα στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ και ίσως γι' αυτό δεν τα παρατήσαμε στη Γερμανία. Μείναμε ενωμένοι, πιστέψαμε ότι μπορούμε να το γυρίσουμε κι αυτή η ανατροπή θα μας βοηθήσει πολύ να «μεγαλώσουμε» σαν ομάδα.»

Με τον Ερυθρό Αστέρα που κρίθηκε το αποτέλεσμα;

«Στο δυνατό μας ξεκίνημα. Μπήκαμε στο παρκέ πολύ αποφασισμένοι και για σχεδόν 30 λεπτά, είχαμε τον πλήρη έλεγχο, φτάνοντας την διαφορά, κοντά στους 25 πόντους, αν θυμάμαι καλά. Απλά στο 4ο δεκάλεπτο, εφησυχάσαμε και δώσαμε στους αντιπάλους μας την ευκαιρία να «ψαλιδίσουν» πολύ την διαφορά. Ήταν μία κακή αντίδραση από μέρους μας, την οποία πρέπει να διαγράψουμε από τη μνήμη μας και να μην την επαναλάβουμε!»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.