«Οι συνθήκες ολιγοπωλίου δίνουν φτερά στον παράνομο τζόγο»

Gazzetta team
«Οι συνθήκες ολιγοπωλίου δίνουν φτερά στον παράνομο τζόγο»

bet365

Ο διευθύνων σύμβουλος της Winmasters, Θωμάς Τζόκας υπογράμμισε σε συνέντευξή του τις βελτιώσεις που χρειάζεται ο νέος νόμος για το πλαίσιο λειτουργίας διαδικτυακών στοιχηματικών εταιριών, που ακόμα λειτουργούν με προσωρινό καθεστώς στην Ελλάδα.

Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε προ ημερών, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τακτοποίηση μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης αγοράς και την αύξηση των εσόδων της Πολιτείας .

Ταυτόχρονα όμως, ο νόμος παρότι πολύ πρόσφατος, χρειάζεται ορισμένες βελτιώσεις, προκειμένου να διασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον Ελληνα πολίτη, φορολογούμενο και παίκτη, αλλά και να μη δημιουργήσει ακούσια, ένα ολιγοπώλιο που και τα έσοδα του κράτους θα βλάψει και τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς θα αλλοιώσει.

Ένας από τους πιο έμπειρους παράγοντες της αγοράς, ο κ. Θωμάς Τζόκας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας WINMASTERS, που δραστηριοποιείται εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, την Κύπρο, την Ουγγαρία και προσφάτως τη Γερμανία, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα enimerosi24.gr, σχετικά με τις διορθώσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε να εξαλειφθεί πρωτίστως ο σημαντικός κίνδυνος του παράνομου τζόγου, αλλά και να προσελκύσει η ελληνική αγορά «ισχυρούς παίκτες», που εξαιτίας της φορολογίας δυσκολεύονται προς το παρόν να πειστούν να εισέλθουν.

-Κύριε Τζόκα ποιά είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά του νέου νόμου;

-Κατ´ αρχήν η Ελλάδα εντάσσεται πλέον στις ρυθμισμένες αγορές και αυτό καθαρίζει και καθορίζει το πεδίο ανταγωνισμού. Σταθεροί κανόνες λειτουργίας, ελέγχου και σταθερό καθεστώς φορολόγησης, παρά την προβληματική φύση της και θα μιλήσουμε παρακάτω γι´αυτό. Επίσης στα θετικά ότι δίδεται άδεια λειτουργίας για τα online καζίνο παιχνίδια.

-Και στα αρνητικά;

-Πρώτα από όλα η υψηλή φορολογία που παραμένει στο 35% επί των ακαθάριστων κερδών της εταιρίας, μακράν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Μαζί με το υψηλό τίμημα απόκτησης αδείας 5 εκατ. Ευρώ σε δύο ετήσιες δόσεις και πάλι το υψηλότερο στην Ευρώπη, θα αποθαρρύνει κάποιους σοβαρούς παίκτες να μπουν στην αγορά.

-Τι συνέπειες προκαλεί αυτή η εξέλιξη;

-Ενδεχόμενη δημιουργία ολιγοπωλίου σε συνθήκες δημιουργίας τραστ δηλαδή πλήρους ελέγχου των τιμών απόδοσης για τους παίκτες με ό,τι αρνητικό φέρνει αυτό, δηλαδή μικρότερα κέρδη, ας θυμηθούμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους στη χώρα. Ταυτόχρονα φέρνει απώλεια εσόδων για το κράτος, άλλο να λειτουργούν τέσσερις εταιρίες στην αγορά και άλλο είκοσι, μείωση χορηγιών προς αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, λιγότερη διαφήμιση στα Μέσα Επικοινωνίας. Επίσης δεν θα αναπτυχθούν επαρκώς οι συμπληρωματικές βιομηχανίες του κλάδου, που όπως καταλαβαίνετε από τη φύση της αγοράς είναι υψηλής τεχνολογίας και μπορούν να απασχολήσουν χιλιάδες Ελληνόπουλα, που είναι καλά καταρτισμένα τεχνολογικά.

Το χειρότερο, όμως, είναι η ενδυνάμωση της μάστιγας που λέγεται παράνομος τζόγος. Σας το λέω ειλικρινά, ο παράνομος τζόγος είναι ένα κλικ μακριά από τη δική μας νόμιμη λειτουργία. Οι συνθήκες ολιγοπωλίου δίνουν φτερά στους παράνομους, αφού δεν πληρώνουν φόρους και υπόσχονται υπερβολικές αποδόσεις στους παίκτες.

-Η κυβέρνηση δεν σας ερώτησε πριν νομοθετήσει;

-Κοιτάξτε, πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση είχε καλή πρόθεση, αλλά ήταν υπό πίεση λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας κατά της μεγαλύτερης εταιρίας του κλάδου, που της απαγόρευε τη διαδικτυακή στοιχηματική λειτουργία. Ετσι δεν προχώρησε σε διαβούλευση με την αγορά ως όφειλε. Όμως, πάντα υπάρχει χρόνος για περαιτέρω διορθώσεις.

-Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται βελτίωση;

-Κατ´αρχήν ο φόρος 35% ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ενώ οι άλλοι κλάδοι στην Ελλάδα φορολογούνται με 24%. Βεβαίως το στοίχημα να πληρώνει περισσότερα, αλλά θα μπορούσε να καθιερωθεί μια κλιμάκωση βάσει τζίρου, ή να διατεθεί το 10% του 35% σε χορηγίες κάθε είδους, με την αυστηρή εποπτεία του κράτους. Επίσης το τίμημα απόκτησης των 5 εκατομμυρίων, αντί σε δύο δόσεις, να δοθεί σε επτά δόσεις, όσα και τα χρόνια της άδειας. Και σίγουρα να δοθεί επαρκής χρόνος για την περίοδο μετάβασης, τουλάχιστον έξι μηνών από την ημερομηνία που ανοίγει η διαδικασία κατάθεσης ώστε οι εταιρίες να προσαρμόσουν σωστά την τεχνική τους υποδομή για να μη χαθούν πελάτες και έσοδα, αλλά και οι νέοι παίκτες να προετοιμαστούν σωστά .

-Εσείς κ. Τζόκα και η WINMASTERS θα επιδιώξετε να πάρετε άδεια;

-Οπωσδήποτε, γι’ αυτό επιθυμούμε να βελτιώσουμε κάποια θέματα σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Πηγή: enimerosi24.gr

 

Τελευταία Νέα