Το Υπουργείο Παιδείας κατάργησε το πιο επιτυχημένο αθλητικό πρόγραμμα!

Δήμος Μπουλούκος Δήμος Μπουλούκος
Το Υπουργείο Παιδείας κατάργησε το πιο επιτυχημένο αθλητικό πρόγραμμα!

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος γράφει για το πως καταργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, «Kids' Athletics - Aγαπώ τον Αθλητισμό» με θύματα φυσικά τα ίδια τα παιδιά!

Υπάρχουν αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας που δεν έχουν καμία λογική και όσο αν προσπαθείς να βρεις κάποια αιτία πίσω από αυτές, τελικά δεν καταλήγεις πουθενά. Οπως έγινε και με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Kids' Athletics - Aγαπώ τον Αθλητισμό» που διεξαγόταν από το 2010 στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει. Από το 2010 η ΕΟΕ «έτρεχε» στο Παναθηναϊκό Στάδιο το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά διδακτικές επισκέψεις με αθλητικό, βιωματικό και επιμορφωτικό περιεχόμενο. Σκοπός του προγράμματος ήταν να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά – μέσω της εξάσκησης – με τα αγωνίσματα του στίβου, του μπάσκετ και του βόλεϊ, αλλά και να τους προσφέρει, μέσω ενός σύγχρονου συστήματος αυτόματης ξενάγησης, πλούσιο εκπαιδευτικό– πληροφοριακό υλικό για την ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου, στο οποίο αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.

Επίσης στο τέλος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την ειδική αίθουσα με τις δάδες και τις αφίσες όλων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα και συγκινητικές σκηνές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, να «περιηγηθούν» στα προγράμματα του Multimedia Touch Screen Table και να συμμετάσχουν ομαδικά σε ένα ερωτηματολόγιο Ολυμπιακής Παιδείας, που έχει προετοιμαστεί για την κάθε ηλικιακή κατηγορία των μαθητών.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν εντελώς δωρεάν ενώ υπήρχε και διατροφή για τους μαθητές, προσφορά των Ιδρυμάτων «Σταύρος Νιάρχος» και «Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, με αποτέλεσμα να είναι περιζήτητοκαι να το έχουν παρακολουθήσει 184.500 μαθητές από 2.203 σχολεία από όλη την Ελλάδα, ένας αντικειμενικά πολύ μεγάλος αριθμός.

Το πρόγραμμα γινόταν με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο έβγαζε εγκύκλιο στην αρχή κάθε χρονιάς στα Δημοτικά για να το παρακολουθήσουν, ενώ έκανε απόσπαση σε 8-10 καθηγητές φυσικής αγωγής που ήταν Ολυμπιονίκες ή Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, για να διδάξουν στα παιδιά τα αθλήματα. Μάλιστα στο πρόγραμμα είχαν πάρει μέρος κορυφαίοι αθλητές όπως η Βούλα Πατουλίδου, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, οι ιστιοπλόοι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής και πολλοί άλλοι, οι οποίοι φυσικά μετέδιδαν στα παιδιά τις εμπειρίες τους και την αγάπη τους για τον αθλητισμό.

Εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία αιτιολόγηση, το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε το πρόγραμμα στην αρχή της φετινής χρονιάς, καθώς δεν μοίρασε τη σχετική εγκύκλιο στα σχολεία, ενώ δεν προχώρησε ούτε στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Μάλιστα ο Υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου δεν έχει απαντήσει ούτε στις σχετικές ενοχλήσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Προέδρου της Σπύρου Καπράλου, την ίδια ώρα που έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου. Πάντως για το θέμα έχει ενημερωθεί και το Γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αραγε υπάρχει λόγος που ο κ. Γαβρόγλου έκοψε από χιλιάδες παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το Παναθηναϊκό Στάδιο στο οποίο αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 και να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία, με μηδενικό κόστος για την Πολιτεία; Για ποιο λόγο τα παιδιά στερούνται ένα σημαντικό μάθημα Ολυμπιακής εκπαίδευσης που δυστυχώς δεν υπάρχει στα σχολεία; Γιατί ως τώρα ο Υπουργός δεν έχει απαντήσει για το θέμα; Εχει κάνει τον κόπο να δει στο βιβλίο εντυπώσεων τα πραγματικά διθυραμβικά σχόλια από χιλιάδες παιδιά που πήγαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο;

Ενδεικτική της πραγματικά παράξενης στάσης του Υπουργού είναι η εγκύκλιος από την περσινή χρονιά της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου (με ημερ. 08.11.2017), στην οποία τόνιζε ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα είναι καινοτόμο. Και τελικά το καινοτόμο, μέσα σε λίγους μήνες, έγινε... εξαφανισμένο!

Από τη στιγμή πάντως που βρισκόμαστε στο μέσο της σχολικής χρονιάς, υπάρχει χρόνο να αναθεωρήσει ο Υπουργός Παιδείας τη στάση του και να ανάψει έστω και τώρα το πράσινο φως. Το δικαιούνται άλλωστε τα χιλιάδες παιδιά των δημοτικών σχολείων που δεν είχαν ως τώρα την ευκαιρία να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα παρακολούθησε από κοντά και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο οποίος έκανε... σαν μικρό παιδί και στο τέλος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την αξία του!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος