Κούβελος: «Θα δικαιωθούμε από το ΣτΕ για τις εκλογές της ΕΟΕ»

Gazzetta team
Κούβελος: «Θα δικαιωθούμε από το ΣτΕ για τις εκλογές της ΕΟΕ»

bet365

Ο πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος μιλά για τις εκλογές της ΕΟΕ, για την εκρεμμότητα που υπάρχει στα δικαστήρια σχετικά με τη νομιμοποίηση του αποτελέσματος και παρουσιάζει το έργο που έκανε αυτός στη ΔΟΑ, τα οκτώ χρόνια της θητείας του.

Ο Ισίδωρος Κούβελος ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας ως τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και δεν παρέστη στις εκλογές της ΕΟΕ λόγω αδιαθεσίας και μεταφοράς του στο Ωνάσειο. Οι εκλογές έγιναν τελικά και ο ίδιος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να πέσει η διοίκηση του Σπύρου Καπράλου και να ξαναγίνει η εκλογική διαδικασία στην ΕΟΕ. Για όλα αυτά μίλησε στο gazzetta.gr:

Κύριε Κούβελε, αυτήν στιγμή βρίσκεστε μακριά από την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην οποία είχατε τα τελευταία χρόνια αφιερώσει όλη την δραστηριότητα σας. Πως νοιώθετε αλήθεια;

Δεν σας κρύβω πως νοιώθω πολύ άσχημα. Πράγματι όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, τα τελευταία οχτώ χρόνια ως Πρόεδρος αλλά και άλλα τέσσερα πριν από αυτά ως Αντιπρόεδρος, αφιέρωσα πολύ χρόνο και πολύ ενέργεια στην ΔΟΑ προκειμένου να αναβαθμίσω τον ρόλο της στο Ολυμπιακό κίνημα, στηρίζοντας και αναπτύσσοντας την Ολυμπιακή Παιδεία και την διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών. Δεν κουράστηκα όμως καθόλου, γιατί η επιτυχία των στόχων μου, που αναγνωρίστηκε και από τους δύο Προέδρους της ΔΟΕ, τον Ζάκ Ρογκ και τον Τόμας Μπαχ, μου έδινε δύναμη να συνεχίσω να παλεύω, όχι μόνον για την ακαδημαϊκής της διεθνή αναγνώριση αλλά και για την οικονομική της ανεξαρτησία, κάτι που πέτυχα στο τέλος του 2016, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία μου ως Προέδρου της ΔΟΑ. Σας υπενθυμίζω ότι παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους τέσσερεις μήνες στην ΕΟΕ, εξακολουθώ να είμαι Γεν. Γραμματέας της ΔΕΜΑ, Μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας και πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Τόμας Μπαχ με επανεξέλεξε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Ολυμπιακής Κληρονομιάς της ΔΟΕ. Είναι μεγάλη η τιμή για μένα να έχω την αναγνώριση για το έργο μου από τόσους διαφορετικούς και σημαντικούς διεθνείς αθλητικούς φορείς.


Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιτυχίες που θα θέλατε να σημειώσετε στο οκτάχρονο αυτό οδοιπορικό σας;

Εκτός από την γεωμετρική αύξηση των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που φιλοξενήσαμε τα χρόνια αυτά στην Αρχαία Ολυμπία, αλλάζοντας κυριολεκτικά την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια, η ωραιότερη στιγμή μου ήταν αναμφίβολα όταν το 2009 πραγματοποίησα το όραμα μου, δημιουργώντας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών (Masters Degree), που είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό Master στις Ολυμπιακές σπουδές παγκοσμίως! Με προσωπικές μου ενέργειες, από το 2005 με Υπουργό την Μαριέττα Γιαννάκου, δημιούργησα το πρόγραμμα αυτό που τοποθετεί την ΔΟΑ στο επίπεδο ενός Πανεπιστημίου και εξασφάλισα την χρηματοδότηση του, αρχικά από το Ίδρυμα Λάτση και τα τελευταία δύο χρόνια από τον φίλο μου Βαγγέλη Μαρινάκη, μια χορηγία που βέβαια ολοκληρώθηκε με την λήξη της χρονιάς αυτής, στο τέλος Ιουνίου. Εκτός όμως από αυτό, τα τελευταία 6 χρόνια, συνεργαστήκαμε με επιφανή Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard, το Georgetown, το Yale, δημιουργώντας ένα δίκτυο εκδηλώσεων μεγάλης εκπαιδευτικής δυναμικής, που σίγουρα ανέβασαν το επίπεδο της ΔΟΑ στα μάτια της Ολυμπιακής Οικογένειας.

Είπατε ότι εξασφαλίσατε την οικονομική ανεξαρτησία της ΔΟΑ για τα επόμενα χρόνια. Τι εννοείτε με αυτό;

Το οικονομικό πρόβλημα της ΔΟΑ ήταν μεγάλο όλα τα χρόνια της ύπαρξης της και ήταν ένα πρόβλημα γνωστό σε όλους και άλυτο. Δυστυχώς οι χορηγίες ήσαν ελάχιστες, λόγω της μη δυνατότητας ανταποδοτικής ωφέλειας για τους χορηγούς και μόνον με προσωπικές επαφές με φίλους κατάφερα να κρατήσω ζωντανή την λειτουργία του ανεκτίμητου αυτού θησαυρού προβολής της Χώρας μας διεθνώς. Η χορηγία 1 εκ. που εξασφάλισε η ΔΟΑ για τις χρονιές 2014-2016 από την Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν, έγινε με προσωπικές επαφές δικές μου και της γυναίκας μου Ντόρας Μπακογιάννη. Η ΔΟΕ στάθηκε δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια και συνέβαλε στην συντήρηση της λειτουργίας της ΔΟΑ, αυξάνοντας συνεχώς την επιχορήγηση της. Όμως έπρεπε να βρεθεί μια μακρόχρονη λύση μιας οικονομικής ενίσχυσης και την βρήκα στο πρόσωπο δύο Κινέζων βαθύπλουτων φίλων μου, του Gordon Tang και του Αντιπροέδρου της ΔΟΕ Ser Miang NG που είχαν εντυπωσιαστεί από την ανάπτυξη της ΔΟΑ τα τελευταία χρόνια. Τους παρουσίασα ένα πλήρες πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της ΔΟΑ, του Πανεπιστημίου του Guangzhou και των τοπικών Αρχών της πόλης Σαντού της Κίνας, για την δημιουργία μιας Ακαδημίας Ολυμπιακών Αθλημάτων, και για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού υπογράψαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ένα συμφωνητικό 5ετούς διάρκειας, 2017-2021 οικονομικής ενίσχυσης της ΔΟΑ με 500.000 ευρώ τον χρόνο! Παράλληλα τους προτείναμε την ιδέα δημιουργίας από μέρους τους με την συνεργασία της ΔΟΑ ενός πρωτοποριακού προγράμματος On Line Olympic Education που θα αποφέρει στην ΔΟΑ μεγάλη οικονομική ενίσχυση για τα επόμενα χρόνια.


Κύριε Κούβελε, ο σημερινός πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Φυσετζίδης έχει δηλώσει πως αυτός εξασφάλισε από τον ίδιο χορηγό την συνέχιση της χορηγίας αυτής για τα επόμενα χρόνια. Πως το εκτιμάτε αυτό;

Αυτά είναι ανοησίες ! Πως δηλαδή εξασφάλισε την συνέχιση της χρηματοδότησης αφού έχει ήδη υπογραφεί συμφωνητικό 5ετούς διάρκειας με το ποσό που σας ανέφερα πιο πάνω! Διάβασα και εγώ τις δηλώσεις του κυρίου Φυσετζίδη και πραγματικά εξεπλάγην! Βέβαια δεν μπορείς να περιμένεις περισσότερα από έναν άνθρωπο ο οποίος τόσο εύκολα βρέθηκε σε μια θέση που ούτε στα καλύτερα των ονείρων του δεν θα μπορούσε να φανταστεί! Ξέρω ότι είμαι σκληρός με αυτά που λέω και θα έπρεπε να έχω συνηθίσει να ζω παρέα με την αγνωμοσύνη κάποιων πρώην δήθεν συναδέλφων μου. Απλά διερωτώμαι πόσο δύσκολο άραγε είναι να παραδεχθείς ότι κάποιος, πριν από εσένα, πάλεψε και έφτιαξε αυτό στο οποίο κάθεσαι επάνω; Πόσο δύσκολο είναι να μην μιλάς για θέματα όπως η Ολυμπιακή Παιδεία, αφού ποτέ δεν ασχολήθηκες με αυτά; Είναι εύκολο να σε κάνουν Προέδρο ενός εκπαιδευτικού θεσμού, ακόμα και όταν δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει Ολυμπιακή εκπαίδευση. Το δύσκολο είναι να σε αναγνωρίσουν οι άλλοι ως αληθινό Πρόεδρο.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την επόμενη μέρα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την ΔΟΑ;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ πάνω στην κυρία προσφυγή 13 μελών της ΕΟΕ για ακυρότητα της διαδικασίας συγκρότησης σε Σώμα της 6ης Φεβρουαρίου που συζητείται την 1η Ιουνίου. Είμαστε βέβαιοι πως θα δικαιωθούμε. Στην συνέχεια, εφόσον ακυρωθεί η διαδικασία αυτή, θα πρέπει να ακολουθηθεί νέα σύγκληση των μελών της ΕΟΕ για την επανασυγκρότηση της σε σώμα. Όλοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε τα όποια αποτελέσματα φέρει η νέα αυτή, νόμιμη πλέον, εκλογική διαδικασία. Μόνον έτσι θα βγει ο ελληνικός αθλητισμός από το τέλμα που έχει περιέλθει ώστε να δει με αισιοδοξία το μέλλον και να δώσει την ευκαιρία στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με την ΕΟΕ, την σημερινή διοίκηση της οποίας, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, δεν την έχει αναγνωρίσει ακόμα, περιμένοντας την απόφαση του ΣτΕ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα