Οι μετασεισμοί του λοκ-άουτ

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Οι μετασεισμοί του λοκ-άουτ
Ο Νίκος Παπαδογιάννης ανιχνεύει το ευρωπαϊκό τοπίο μετά τη φυγή των άσων του ΝΒΑ, αναδεικνύει νικητές και ηττημένους και αναρωτιέται πώς θα ζήσουμε χωρίς τον Κιριλένκο.

Η μέρα της πυρηνικής καταστροφής έφτασε, οπότε ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Οι άσοι που ήρθαν από το ΝΒΑ στην Ευρώπη με συμβόλαια ολίγων εβδομάδων επιστρέφουν στη βάση τους, αφήνοντας κραυγαλέα κενά στις ομάδες που ποντάρισαν πάνω τους. Οι υπόλοιπες χαχανίζουν, αλλά περισσότερο απ' όλους γελάει το ίδιο το ΝΒΑ.

Οι εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα άσων όπως ο Κιριλένκο, ο Μπατούμ, ο Φάρμαρ, ο Γκαλινάρι, ο Σεφολόσα, ο Λο, ο Βούγιατσιτς, ο Ιλιάσοβα, ο Ρούντι, ο Πέκοβιτς, ο Κρστιτς, ο Σεραφέν, ο Λόσον, ο Γκριν, παικτών που στο ΝΒΑ θεωρούνται δευτεροκλασάτοι, υπενθύμισε πόσο μεγάλο είναι το χάσμα που χωρίζει τις δύο όχθες του Ατλαντικού και, με το πέρασμα των εβδομάδων, άνοιξε την όρεξη των συλλόγων που αρχικά εμφανίστηκαν δύσπιστοι. Οι αρχικές επιφυλάξεις εξανεμίστηκαν μόλις οι «αλεξιπτωτιστές» έμαθαν τα κατατόπια και άρχισαν να παίζουν το μπάσκετ που κουβάλησαν στις αποσκευές τους.

Από τους μνηστήρες του τίτλου, μόνο ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα κράτησαν αντίσταση. Τους «πράσινους» δεν συγκίνησε καν το όνομα του Κέβιν Γκαρνέτ. Δεν ξέρω όμως τι θα συνέβαινε εάν το λοκ-άουτ υπαγόρευε τη ματαίωση της σεζόν, ειδικά στην Μπάρτσα. Οι αδελφοί Γκασόλ είχαν εγκατασταθεί στη Βαρκελώνη από τον Οκτώβριο κιόλας και περίμεναν στο ακουστικό τους.

Τις μέρες πριν από τη συμφωνία, πρόφτασαν να πουν το «yes» σε ευρωπαϊκές ομάδες ο Λαμάρ Όντομ (στην Μπεσίκτας, όπου ο Ντερόν Ουίλιαμς οργιάζει), ο Τζορτζ Χιλ (στον αναποφάσιστο Ολυμπιακό), ο Τι Τζέι Φορντ (στην ΚΚ Ζάγκρεμπ, όπου μάλιστα ξεκίνησε με 10 ασίστ σε 13 λεπτά συμμετοχής), ο Γκόραν Ντράγκιτς (στην Κάχα Λαμποράλ) και άλλοι.

Οι φανέλες που φόρεσαν, όσοι πρόλαβαν, θα γίνουν συλλεκτικές, όπως και αυτή του Τόνι Πάρκερ στη Βιλερμπάν και εκείνη, η ατσαλάκωτη, του ...Κόμπι Μπράιαντ στη Βίρτους Μπολόνια. Κρίμα που δεν έπαιξαν στην Ευρωλίγκα οι ομάδες του Πάρκερ και του Ντερόν. Να μην ανοίξουμε συζήτηση και για κάποιους Τζέι Αρ Σμιθ που προτίμησαν την Κίνα...

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα είναι πιο φτωχό χωρίς τα αστέρια από το ΝΒΑ. Η λάμψη τους ήταν διάχυτη στο πρώτο δίμηνο της Ευρωλίγκας. Οι Κιριλένκο, Μπατούμ, Φάρμαρ μονοπώλησαν τα εβδομαδιαία MVP και ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ, η Νανσί, η Αρμάνι, η Ρεάλ, η Μακάμπι, η Ούλκερ, η Εφές, η Παρτίζαν βελτιώθηκαν αισθητά χάρη στα «Αμερικανάκια» που στρατολόγησαν.

Το μπάσκετ που έπαιξε ο Αντρέι Κιριλένκο στις πέντε αγωνιστικές της συμμετοχής του, είχε χρόνια να το δει η Ευρώπη σε ατομικό επίπεδο. Ο Μπατούμ ήταν μια ομάδα μόνος του στη Νανσί. Ο Φάρμαρ έκανε τη Μακάμπι πυραυλοκίνητη. Οι Λο-Πέκοβιτς οδηγούν την Παρτίζαν στους «16» περιστοιχισμένοι από ξυπόλητους. Το ταλέντο του Γκαλινάρι ξεχειλίζει από τα μπατζάκια του.

Ορισμένοι από τους νεοσύλλεκτους (Κρστιτς, Βούγιατσιτς, Λο) θα μείνουν στην Ευρώπη, οι περισσότεροι όμως έχουν τη βαλίτσα έτοιμη για το ταξίδι της επιστροφής. Η Γηραιά Ήπειρος θα ξαναφορέσει τα παλιά της γέρικα ρούχα, θα ανεβάσει στις επάλξεις τους σουπερστάρ εσωτερικής κατανάλωσης και θα μαζέψει εκ νέου τις ομάδες στην εκκίνηση, ώστε να μετρήσει την καινούρια ισορροπία δυνάμεων.

Όσες αγνόησαν το ΝΒΑ έχουν φυσικά το προβάδισμα, αφού οι υπόλοιπες θα ψάξουν ενισχύσεις σε ένα παζάρι αποψιλωμένο από χρυσόσκονη. Πού να βρει η ΤΣΣΚΑ αντικαταστάτη του Κιριλένκο και πώς να μπαλώσει η Αρμάνι το κενό του Γκαλινάρι;

Ο Παναθηναϊκός, η Μπαρτσελόνα, η Σιένα έβαλαν τις πρώτες σαμπάνιες στο ψυγείο. Ομάδες της δεύτερης γραμμής, όπως ο Ολυμπιακός, η Μπιλμπάο, η Μάλαγα, η Γαλατασαράι κέρδισαν πόντους. Από εκείνες που υπέστησαν απώλειες, η ΤΣΣΚΑ και η Μακάμπι έχουν αν μη τι άλλο το υλικό και το χρήμα για να κρατήσουν τα νερά έξω από τη βάρκα.

Εφόσον βέβαια ο πολύς Κιριλένκο αποφασίσει να μείνει στη Μόσχα, η ΤΣΣΚΑ θα παραμείνει πρώτο φαβορί. Αλλά δεν το πολυβλέπω. Ο παραλής Πρόχοροφ τον περιμένει στο Νιου Τζέρσεϊ με ανοιχτές αγκάλες.

Απομένει να δούμε πώς θα πορευτεί ο Παναθηναϊκός μετά το τέλος της α' φάσης. Με τη σημερινή του σύνθεση και δυναμική, δεν φαίνεται έτοιμος να παίξει το περυσινό μπάσκετ και να κρατήσει με σταθερό χέρι το σκήπτρο. Ο Ολυμπιακός μπορεί να βρήκε ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν παύει να είναι μετρίως μέτριος, ελλιπής σε όλες τις γραμμές. Θα ψάξει τον αντικαταστάτη του... Χιλ.

Το επόμενο μπαράζ ανακατατάξεων θα συντελεστεί μέσα στις γιορτές, όταν ξεχωρίσουν οι αμνοί από τα ερίφια. Οι αποκλεισμένες ομάδες θα κοιτάξουν να μοσχοπουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι διεκδικητές του θρόνου θα βγουν για ψώνια με γεμάτα πορτοφόλια.

Στα ράφια θα τοποθετηθούν ορισμένοι πρωτοκλασάτοι Αμερικανοί, κοινοτικοί, ακόμα και Έλληνες. «Περάστε κόσμε», θα είναι το σύνθημα. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.