Més que un club (vids)

Més que un club (vids)

Gazzetta team
Més que un club (vids)

bet365

Τα γιορτινά τους βάζουν κάθε 29η Νοεμβρίου στην Καταλονία αφού το 1899 ιδρύθηκε η Μπαρτσελόνα, ένας από τους σπουδαιότερους αθλητικούς συλλόγους στον κόσμο.

Η Μπαρτσελόνα είναι καταλανικός αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Βαρκελώνη. Ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1899 και είναι γνωστή κυρίως για τις επιτυχίες του ποδοσφαιρικού τμήματος, ενώ ανάλογες διακρίσεις έχει τόσο στην καλαθοσφαίριση όσο και σε άλλα δημοφιλή συλλογικά αθλήματα.

Ιδρύθηκε από Ελβετούς, Άγγλους και Καταλανούς, με πρωτοβουλία του Ζοάν Γκαμπέρ. Ο τελευταίος στις 22 Οκτωβρίου του 1899 ζητούσε συνεργάτες για τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και περίπου ένα μήνα αργότερα το όνειρό του έγινε πραγματικότητα.

Σύνθημα του συλλόγου είναι το «Més que un club» (Περισσότερο από ένας σύλλογος), αφού η Μπαρσελόνα αποτελεί φορέα ανάδειξης της ταυτότητας των Καταλανών και αντίστασής τους στην κεντρική εξουσία, με την οποία συνδέεται ιστορικά από πολλούς η άλλη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας και αιώνια αντίπαλός της, Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Μπαρσελόνα χαρακτηρίζεται Més (Más) que un club και σε τμήματα της Ισπανίας εκτός Καταλονίας, αντίληψη που υιοθετήθηκε στα χρόνια της φρανκικής δικτατορίας από τη λαϊκή βάση καθώς και τους διανοούμενους της Αριστεράς, οι οποίοι τη θεωρούσαν σύμβολο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το 1909, η Μπαρτσελόνα μετακόμισε στο «Καμπ ντε λα Ιντούστρια», ένα γήπεδο 8.000 θέσεων, ενώ την ίδια χρονιά αποφάσισε να αλλάξει την επίσημη γλώσσα της ομάδας από τα καστιγιάνικα στα καταλανικά. Το 1922, ξεκίνησε και το εγχείρημα των μελών, όπου 20.000 φίλοι της έσπευσαν να βοηθήσουν οικονομικά για να μετακομίσει η ομάδα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο γήπεδο, το «Λε Κορτς».

Στο ποδόσφαιρο η Μπαρσελόνα θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ευρώπης. Σημερινή έδρα του συλλόγου είναι το «Καμπ Νόου», το μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης, χωρητικότητας 98.772 θεατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας της έχουν φορέσει τη φανέλα της μεγάλοι αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως οι Μαραντόνα, Ρονάλντο, Ριβάλντο, Γκουαρδιόλα, Κρόιφ, Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Κούμαν, Κουμπίγια, Μέσι, Ροναλντίνιο, Χάτζι κ.ά.

Αναλυτικά οι τίτλοι της

21 πρωταθλήματα Ισπανίας
25 κύπελλα Ισπανίας
10 σούπερ καπ Ισπανίας
4 κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ)
4 κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης
3 κύπελλα Εκθέσεων (πρόγονος του κυπέλλου UEFA)
4 σούπερ καπ Ευρώπης
1 διηπειρωτικό κύπελλο
1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Δείτε τα βίντεο

 

Τελευταία Νέα