Φαβορί ο Ολυμπιακός πια;

gazzetta default image fallback

bet365

Η ήττα του Παναθηναϊκού στην Καβάλα φέρνει τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος; Ο Θανάσης Ασπρούλιας και ο Σπύρος Καβαλιεράτος απαντούν στο ερώτημα.

Θανάσης Ασπρούλιας

Ισόβιο φαβορί ο Παναθηναϊκός

Η Ιστορία μάς διδάσκει... Η εικόνα μάς επιβεβαιώνει, τα δεδομένα δεν διαφοροποιούνται. Τιμή και δόξα στην Καβάλα που κατάφερε την πρώτη μεγάλη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος. Στον εξαιρετικό κόουτς Δημήτρη Πρίφτη, στους παίκτες του, στον κόσμο της Καβάλας που δημιούργησε εκπληκτική ατμόσφαιρα. Αν και δεν βγαίνει μέσα από την καρδιά, μάλλον επειδή το επιθυμώ πολύ κι όχι γιατί ισχύει, θα αναφωνήσω «επιτέλους έχουμε πρωτάθλημα». Υπερβολικό είναι, γνωρίζω... Αλλά είναι κι απωθημένο, οπότε δεν αναζητούμε κάθε υποψία ευκαιρίας για να βγούμε από το καβούκι μας και να... νπούμε τον πόνο μας. Μετά την ήττα στην Καλαμίτσα διερωτώνται πολλοί αν αλλάζουν τα δεδομένα με τα οποία ξεκίνησε και συνεχίστηκε ο φετινός μαραθώνιος της Α1 μέχρι τούδε. Στον Ολυμπιακό γνωρίζουν πια ότι με νίκη έστω και με έναν πόντο κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, στον δεύτερο γύρο, θα εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα της έδρας μέχρι και τον τελικό των πλέι οφ. Κατά την ταπεινή άποψή μου, αυτή η επιτυχία δεν είναι αρκετή για να καταστήσει τους ερυθρόλευκους φαβορί για τον τίτλο. Αν αποδεχόμασταν κάτι τέτοιο, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να παραδώσουμε τα πληκτρολόγια και να ακολουθήσουμε εντελώς διαφορετική επαγγελματική καριέρα. Δεν μπορεί μία νίκη ή μία ήττα να αλλάζει τόσο εύκολα τον χάρτη, δεν γίνεται μια παγιωμένη (πριν καν από την έναρξη της Α1) εικόνα να θολώνει εξαιτίας μιας ήττας ή μιας νίκης. Θα το επαναλάβω κι αμαρτίαν ουκ έχω... Πριν ο Ολυμπιακός διαχειριστεί τα αποτελέσματα που έχει ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει πρώτα να επιλύσει τα δικά του προβλήματα, διότι στην παρούσα φάση αντίπαλος δεν είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης αλλά ο ίδιος ο εαυτός του. Όταν θα φτάσει στο σημείο να πείθει ο ίδιος τον εαυτό τους για τις ικανότητες και την ποιότητά του, τότε μπορεί να σκεφτεί και την πορεία του Παναθηναϊκού. Όπως και να 'χει, έστω και μετά την ήττα από την Καβάλα, οι πράσινοι βρίσκονται πολύ μπροστά από τους Πειραιώτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί πια σε πολύ δεινή θέση. Μετά τη λήξη του λοκ άουτ και με δεδομένο ότι η συμφωνία με τον Χιλ δεν ισχύει πλέον, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αναζητήσει κάποιον παίκτη πρωταγωνιστή, υψηλού επιπέδου και πρώτης γραμμής. Με τη διαφορά όμως ότι η δεξαμενή από την οποία αντλεί τις επιλογές του είναι πολύ πιο μικρή και με μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί να ανταγωνιστεί ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ από τον ίδιο για την απόκτηση του ίδιου παίκτη. Η αποχώρηση των ΝΒΑers θα αλλάξει το τοπίο στην Ευρωλίγκα και ίσως πολλές ομάδες να βγουν στην αγορά για παίκτη με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά που ψάχνει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Και οι επιλογές πια θα είναι περιορισμένες. Αν δεν αποκτήσει παίκτη(-ες) ο Ολυμπιακός δεν θα γίνει ποτέ το φαβορί, όσες ήττες κι αν υποστεί ο αιώνιος αντίπαλος. Αν αποκτήσει κάποιον με προδιαγραφές θα χρειαστεί χρόνο για να βρει τη χημεία του. Και τότε θα χρειαστεί να δώσει μάχη με το... ημερολόγιο μήπως καταφέρει και προσπεράσει την ομάδα του Ομπράντοβιτς. Όχι στη βαθμολογία, αλλά στην εικόνα.

Επιπλέον, ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός αποκτήσει το πλεονέκτημα έδρας, η ίδια η Ιστορία μάς διδάσκει ότι δεν παίζει τελικώς πολύ σημαντικό ρόλο. Επίσης, ποιος μπορεί να υποστηρίξει πλέον ότι ουδείς από τους αιωνίους θα κάνει άλλη ήττα μέχρι το τέλος της κανονικής σεζόν; Προσωπικά βλέπω αρκετές παγίδες. Παγίδες που με συγκέντρωση, τόσο οι μεν πράσινοι, όσο και οι δε ερυθρόλευκοι θα τις προσπεράσουν, αλλά αυτό ακριβώς θα λέγαμε και για τον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Καβάλα. Έλα όμως που αυτή η περίφημη συγκέντρωση δεν εμφανίστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να ηττηθεί... Άρα, τα προγνωστικά μπορεί να είναι εύκολα κι αυτονόητα, ο καθρέπτης όμως είναι το παρκέ. Εκεί κερδίσουν οι ομάδες, όχι στα λόγια. Συνεπώς, χρειάζεται υπομονή από όλους για να δούμε τι επιφυλάσσει η φετινή σεζόν. Μέχρι το φινάλε και μέχρι ο Ολυμπιακός να πάρει κεφάλι στη μάχη των εντυπώσεων, ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορεί να χάσει τον τίτλο του φαβορί. Η πρόσφατη εμπειρία από την μεταξύ των δύο ομάδων αναμέτρηση είναι νωπή. Κι όποιος θέλει να βελτιωθεί -κι όχι να αγοράσει χρόνο- πρέπει να παραδεχτεί ότι η διαφορά που είχαν οι δύο ομάδες ήταν πολύ μεγάλη…

Σπύρος Καβαλιεράτος

Φαβορί; Μόνο αν γίνει καλή ομάδα

Πριν από δέκα μέρες λίγοι θα έβαζαν τα λεφτά τους σε ήττα των «αιωνίων» στην Α1 πλην των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Κι αν τα έβαζαν, θα το έκαναν για ήττα του Ολυμπιακού.

Όμως από το ματς του Παναθηναϊκού στο Μπάμπεργκ και μετά, οι πράσινοι έχουν μεταμορφωθεί προς το χειρότερο. Έχασαν στη Γερμανία, δεν έπαιξαν καλά κόντρα στον Ολυμπιακό, νίκησαν από... θαύμα στη Μάλαγα, ηττήθηκαν στην Καβάλα!

Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός δίχως να έχει παρουσιάσει την παραμικρή βελτίωση, κρατά την τύχη στα χέρια του. Στην Ευρώπη μπορεί να βγει ακόμα και πρώτος στον όμιλό του, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα μας είναι η Α1 και οι ερυθρόλευκοι έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Όχι γιατί είναι καλύτεροι, φυσικά. Φάνηκε και στο ΟΑΚΑ ότι ο Ολυμπιακός έχει πολλές αδυναμίες. Όμως ο Παναθηναϊκός έκανε το λάθος να χάσει στην Καβάλα και πλέον ο Ολυμπιακός έχει μια τεράστια ευκαιρία. Τα δώρα δεν πρέπει να επιστρέφονται και οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κάνουν το αυτονόητο. Να μη χάσουν από κανέναν άλλο αντίπαλο στην Α1 και να κρατήσουν αλώβητο το ΣΕΦ στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός έγινε πλέον φαβορί για την πρωτιά στην κανονική περίοδο, όμως κάπου εδώ μπαίνουμε και στην ουσία.

Όλα αυτά είναι θεωρητικά. Διότι με την εικόνα που έχει ο Ολυμπιακός ως τώρα, δεν πείθει ότι είναι ικανός διαχειριστεί ως το τέλος αυτό το προβάδισμα.

Το θετικό είναι ότι μέχρι το τέλος Δεκέμβρη δεν υπάρχει ματς για να χάσει στην Α1. Το πιο δύσκολο παιχνίδι είναι αυτό της επόμενης εβδομάδας κόντρα στον Άρη. Το επικίνδυνο ματς έρχεται στις 4 Ιανουαρίου, όταν θα αγωνιστεί με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Αλλά ακόμα κι αν κάνει ήττα, τουλάχιστον θα μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Απλά θα χρειάζεται το +4.

Για να τα καταφέρει, βέβαια, πρέπει να γίνει καλή ομάδα. Επί του παρόντος δεν είναι, απλά οι αδυναμίες του δεν έχουν αποδειχθεί καταστροφικές λόγω ευνοϊκής κλήρωσης στην Ευρωλίγκα και εύκολου προγράμματος στην Α1.

Στην πράξη, λοιπόν, χρειάζονται σωστές κινήσεις. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να στηρίζεται στις αδυναμίες του Παναθηναϊκού για να κρύβει τις δικές του. Εκ των πραγμάτων έχει άλλη μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει τα ηνία στο ελληνικό πρωτάθλημα, αρκεί να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Και όσα έγιναν πέρυσι, αλλά και αυτό το καλοκαίρι, στο κτίσιμο της ομάδας. Ο Ίβκοβιτς πρέπει μέχρι τον Ιανουάριο να βρει δύο καλούς παίκτες -οι Αγγελόπουλοι έχουν δώσει εδώ και δύο μήνες το ΟΚ για ενίσχυση- που θα βοηθήσουν στον Ολυμπιακό. Να κάνει μόνος του τις επιλογές και να τις κάνει σωστά. Αλλιώς, θα προσεύχεται να μη βρει τον καλό του εαυτό ο Παναθηναϊκός. Αλλά έτσι, δουλειά δεν θα γίνει ποτέ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Ασπρούλιας - Καβαλιεράτος
Ασπρούλιας - Καβαλιεράτος

Εντελώς τυχαία η γνωριμία τους ξεκίνησε μέσα από τις διαχωριστικές γραμμές που τους επέβαλλαν το πράσινο και το κόκκινο χρώμα. Ο ένας ως αθλητής των τμημάτων του Παναθηναϊκού κι ο άλλος ως σούπερ σταρ της ερυθρόλευκης και ταπεινής Δραπετσώνας... Τους ένωναν οι διόπτρες που φορούσαν αμφότεροι, τους χωρίζουν πολλά και κυρίως το μείζον αναπάντητο ερώτημα: Ποια ήταν καλύτερη ομάδα, το παιδικό του Παναθηναϊκού, ή της Δραπετσώνας... Ο ένας ακόμα έχει να λέει για τη νίκη μέσα στον Τάφο του Ινδού και τις διαδοχικές 30άρες που σκόραρε με το αριστερό χέρι του... Ο άλλος, αντιπαραθέτει τις πολλαπλές συμμετοχές του Παναθηναϊκού σε τελικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων Παίδων κι Εφήβων.

Εξυπηρετούν το μοντέλο μίας σχέσης την οποία αντιπροσωπεύει το "Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν"... Ο ζερβοχέρης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα του, πολύ πριν τον ψηλό διοπτροφόρο, στο "ΦΙΛΑΘΛΟ", εκεί όπου βρήκε το λιμάνι του (δεν υπάρχουν ταμπού στις λέξεις παρακαλώ) ο Ασπρούλιας, μετά την αποχώρησή του από την Sport.gr ή αλλιώς Sportline. Εκεί όπου ο ζερβοχέρης συνάντησε και συνεργάστηκε με τον ψηλό μετά τον "ΦΙΛΑΘΛΟ". Καταλάβατε τίποτα; Αν όχι, μην ανησυχείτε. Ούτε ο Καβαλιεράτος κατάλαβε πως το έκανε... Η συνύπαρξη συνεχίστηκε στο GOAL (σαν είπαμε μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν) κι αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση του ...ζερβού με προορισμό την Sportday, αποφάσισαν και ίδρυσαν από κοινού το Superbasket.gr. Στο μεταξύ, ο Καβαλιεράτος ενστερνιζόμενος την άποψη που αναφέρει ότι "Οταν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό σου, κάντον φίλο σου" μετά την απώλεια της ανόδου του Εθνικού από την ΑΕΚΤ στο ιστορικό παιχνίδι του Παπαστράτειου διήγαγε κοινή αθλητική πορεία στην ομάδα του Εθνικού, όπου ο Ασπρούλιας έκατσε πάνω στα εκατομμύρια του συμβολαίου των Πειραιωτών, με αποτέλεσμα η άνοδος στην Γ'Εθνική να μην περάσει ούτε έξω από το Παπαστράτειο.

Στις απόψεις τους, στην κοσμοθεωρία, την αντιμετώπιση των πραγμάτων, τους χωρίζουν πολλά. Τα περισσότερα... Τους ενώνουν όμως ακόμα περισσότερα και ίσως πιο σημαντικά... Το έτος γέννησης (74άρηδες και οι δύο), η απύθμενη αγάπη για το μπάσκετ, η αιώνια (παρά τις διαφορές) φιλία και κυρίως ο σεβασμός του ενός για τον άλλον. Ηρθε η ώρα να κονταροχτυπηθούν! Εκκινώντας, ο μεν Καβαλιεράτος από τη θέση του ως εις εκ των κορυφαίων (αν όχι ο κορυφαίος) ρεπόρτερ Ολυμπιακού, ο δε Ασπρούλιας ως ένας άνθρωπος που ζει (σ)τον Παναθηναϊκό από μικρό παιδί. Σε αυτή τη γωνιά, δε θα κάνουν τίποτα περισσότερο από αυτό που συμβαίνει όταν πίνουν τον καφέ τους: Θα διαφωνούν... Ως συνήθως! Με φόντο τους δύο αιώνιους, αλλά με βάση και αφετηρία την αρχή της αξιοπρέπειας, όπως και οι δύο την ορίζουν. Οχι μιλώντας, αλλά γράφοντας... Και βάζοντας στο παιχνίδι όλους εσάς!