Happy Birthday Μιχαλάκη (vid)

Happy Birthday Μιχαλάκη (vid)

Βασίλης Παπανδρέου
Happy Birthday Μιχαλάκη (vid)

bet365

Ο Μάικ Μπατίστ γίνεται σήμερα 34 ετών και το Gazzetta.gr του εύχεται χρόνια πολλά, παρουσιάζοντας του 34 λόγους για τους οποίους ο… Μιχάλης Μπατίστας είναι ο καλύτερος Αμερικανός στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Είναι ο Μπατίστ ο καλύτερος Αμερικανός που έχει παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη; Η συζήτηση σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλά ανήμερα των 34ων γενεθλίων του, τα επιχειρήματα υπέρ του Καλιφορνέζου που έγινε… Κηφισιώτης είναι πολλά. 34 για την ακρίβεια…

1. Είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη εξέλιξη στην καριέρα του. Ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2003 ως –σχεδόν- άγνωστος μεταξύ αγνώστων και έκτοτε είναι σημείο αναφορά για όλους τους Αμερικανούς που παίζουν μπάσκετ στη Γηραιά ήπειρο.

2. Σε 8 σεζόν στον Παναθηναϊκό έχει κερδίσει 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 3 Euroleague, όντας πάντα ένας από τους τρεις καλύτερους (από στατιστικής και… ουσιαστικής σκοπιάς) παίκτες της εκάστοτε ομάδας.

3. Κάθε καλοκαίρι, είτε έχει συμβόλαιο, είτε είναι σε χρονιά διαπραγμάτευσης, έχεις προτάσεις από τη μισή Ευρώπη. Συνήθως μάλιστα, οι προτάσεις αυτές είναι καλύτερες από του Παναθηναϊκού…

4. Οι αντίπαλοι προπονητές παραδέχονται ότι ο τρόπος που παίζει ο Μπατίστ το pick n’ roll πρέπει να διδάσκεται (όντως διδάσκεται) σε μπασκετικά σεμινάρια.

5. Υπάρχει σκριν με το όνομά του. Το περιβόητο… σκριν Μπατίστ που κινείται στα όρια της νομιμότητας και έχει εξελιχθεί σε επιστήμη από τον Ομπράντοβιτς.

6. Δεν θα βρείτε ούτε έναν φίλαθλο αντίπαλης ομάδας να πει «έλα μωρέ, ποιος Μπατίστ;». Μα ούτε έναν!

7. Κάθε χρόνο, παρουσιάζεται στην καλύτερη δυνατή φόρμα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ακόμα και τις χρονιές που αντιμετωπίζει τραυματισμούς, την εποχή που κρίνονται οι τίτλοι, ο Μπατίστ είναι πάντα σεληνιασμένος.

8. Στην Ευρώπη έχουν έρθει πολύ πιο λαμπερά ονόματα από τον Μπατίστ (Ντομινίκ, Σκοτ, Ντερόν, Τσίλντρες, Σκάιλς, Άιβερσον, Τάρπλεϊ),όμως ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει πλησιάσει τα κατορθώματα (τίτλοι, στατιστικά, key plays) του.

9. Δεν είναι τυχαίο ότι στις παρέες που παίζουν μπάσκετ (αλλά και στις ομάδες του πρωταθλήματος Τύπου), όταν κάποιος «μπασκετικός» θέλει να εξηγήσει σε έναν «αμπάσκετο», τι είναι το pick n’ roll, του λέει: «αυτό που κάνει ο Μπατίστ ρε!».Το τι καταλαβαίνει ο… αμπάσκετος βέβαια, είναι άλλο θέμα!

10. Είναι ο μοναδικός Αμερικανός που επί 8 χρόνια δεν έχει αργήσει πότε ούτε μια μέρα σε προετοιμασία. Πότε δεν επικαλέστηκε ότι έχασε την πτήση, είχε πρόβλημα με τη βίζα ή του έτυχε μια… έκτακτη δουλειά στις ΗΠΑ.

11. Σε επτά σεζόν στην Euroleague (όλες με εξαίρεση την πρώτη δηλαδή) δεν είχε ποτέ λιγότερους από 11,5 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ σουτάρει πάντα με +58,8% στα δίποντα. Δεν υπάρχει παίκτης που ούτε καν πλησιάζει τα συγκεκριμένα νούμερα…

12. Όσοι παίκτες κι αν έρθουν στον Παναθηναϊκό, ο Μπατίστ είναι πάντα σημείο αναφοράς σε ρακέτα και αποδυτήρια. Ο λόγος του μετράει στο ΟΑΚΑ, ίσως περισσότερο κι από του Διαμαντίδη.

13. Κάθε χρόνο, είναι ο παίκτης με τα λιγότερα σκαμπανεβάσματα. Ειδικά το 2007, το 2009 και το 2011, τις χρονιές των τίτλων δηλαδή, έμοιαζε να παίζει επί επτά μήνες στον ίδιο ρυθμό.

14. Σε ένα… φανταστικό poll στο οποίο οι προπονητές της Euroleague θα έπρεπε να κληθούν να απαντήσουν «ποιον παίκτη θέλουν στη ρακέτα τους», το 95% θα ξεκινούσε με τον Μπατίστ. Άντε και με τον Κιριλένκο…

15. Ακόμα και φέτος που είναι εμφανώς εκτός ρυθμού (σ.σ. οι συμπαίκτες του του κάνουν πλάκα για τις προσπάθειες που χάνει…) όλοι στοιχηματίζουν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει ξανά ο γνωστός Μπατίστ.

16. Η φράση «μάλλον μεγάλωσε ο Μπατίστ» έχει καταντήσει αστείο στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Κάθε χρόνο, κάποιος λέει «εντάξει ρε παιδιά, μεγάλωσε ο Μάικ και δεν μπορεί άλλο», αλλά τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, ο Μπατίστ βγάζει φωτογραφίες με κύπελλα, βλέποντας διψήφιους αριθμούς στη στατιστική τους.

17. Όσο κι αν ανατρέξετε τα αρχεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δεν θα βρείτε κανέναν Αμερικανό που να έχει τόση διάρκεια στο παιχνίδι του. Πολλοί παίκτες είχαν τέσσερις ή και πέντε καλές σεζόν, αλλά αυτά που έχει κατορθώσει ο Μπατίστ από το 2003 και μετά, είναι μοναδικά επιτεύγματα στην ιστορία της Euroleague.

18. Είναι ένας από τους 4 Αμερικανούς (Μπομπ Μορς με Βαρέζε, Άντονι Πάρκερ και Ντέρεκ Σαρπ με Μακάμπι) που έχουν κατακτήσει τρία κύπελλα Πρωταθλητή Ευρώπης και –μάλλον- ο μοναδικός που έχει σοβαρές πιθανότητες να τα κάνει… τέσσερα!

19. Είναι βέβαιο ότι όταν θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση θα αφήσει πίσω του ακατάρριπτα ρεκόρ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ενώ κάθε ψηλός Αμερικανός θα τίθεται σε ευθεία σύγκριση μαζί του. «Καλός είναι ο τάδε, αλλά δεν είναι και Μπατίστ».

20. Ένας προπονητής –από τους κορυφαίους της Ευρώπης- μονολογούσε πέρσι στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια του Final 4. «Η συνεργασία μεταξύ Διαμαντίδη και Μπατίστ είναι το πιο φονικό όπλο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ».

21. Μετά την πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε πολλά «νεκρά διαστήματα», είχε την ευφυΐα να δεχθεί τη μείωση που του πρότεινε η ομάδα, αλλά και να εμπιστευτεί τυφλά τον Ομπράντοβιτς, που του ζήτησε να αλλάξει τελείως τον τρόπο παιχνιδιού του. 7 χρόνια και… μερικούς τίτλους αργότερα, τόσο ο Ζοτς όσο και ο Μάικ αισθάνονται –κάτι παραπάνω από- δικαιωμένοι.

22. Σε βάθος οκτώ ετών, είναι ο παίκτης του Παναθηναϊκού που σταθερά είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του μέσα στο ΣΕΦ. Σαν να σκοράρει κάθε φορά ο Κριστιάνο μέσα στο Νου Καμπ (σ.σ. ούτε για πλάκα τέτοια αστεία).

23. Η πρώτη του δουλειά κάθε χρόνο είναι να εξηγήσει στους νέους ξένους παίκτες του Παναθηναϊκού πού ήρθαν και τι πρέπει να κάνουν. Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, μάλλον καλά τους τα λέει…

24. Παίρνει –σχεδόν- πάντα τις κρίσιμες επιθέσεις των αγώνων, καθώς τα περισσότερα plays σχεδιάζονται πάνω του. Είναι σπάνιο φαινόμενο, ο Ομπράντοβιτς να «ακουμπήσει την μπάλα» στον Μπατίστ στο τέλος του αγώνα και ο Μάικ να μην ανταποκριθεί.

25. Είναι μακράν ο πιο δημοσιογραφικός παίκτης του ελληνικού μπάσκετ. Πώς είναι ο Διαμαντίδης; Το αντίθετο!

26. Οι αντίπαλοι παίκτες του Παναθηναϊκού τον αναφέρουν πάντα ως ένα από τα κύρια –και άλυτα- προβλήματα κάθε ομάδας που αντιμετωπίζει τον Πρωταθλητή Ευρώπης. Δεν αναφέρονται στον Μπατίστ τόσο από σεβασμό, όσο από… φόβο.

27. Στην καλή του μέρα –και είναι πολλές αυτές οι μέρες- είναι ο πιο αποτελεσματικός παίκτης στην Ευρώπη μέσα στη ρακέτα. Γνωστός και ως ο… «ποιητής του low post», όπως τον είχε χαρακτηρίσει πέρσι ο Μάνος Μανουσέλης (http://bit.ly/ur7vws).

28. Ίσως έχει την πιο δυνατή μέση σε όλη την Ευρώπη. Αν μάλιστα στη μέση προσθέσετε και την περιοχή των γοφών, θα μιλάτε για το… περιβόητο «όπλο: κώλο-κώλο» (σ.σ. ζητάμε συγγνώμη από τους αναγνώστες, αλλά έτσι λέγεται) του Μπατίστ, που εδώ και δέκα χρόνια κάνει πάταγο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

30. Ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια ψάχνει τον αντι-Μπατίστ. Παίκτες πάνε κι έρχονται στο Λιμάνι, αλλά το… αντίδοτο δεν έχει βρεθεί ακόμα.

31. Το ρεκόρ πόντων του στην Euroleague (31), είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν το έχει πετύχει με τον Παναθηναϊκό, αλλά με τη φανέλα της Σαρλερουά τον Νοέμβριο του 2000, στα 23 του, απέναντι στην Τσιμπόνα.

32. Μπορεί ο κόσμος να πιστεύει ότι δεν μιλάει ελληνικά, αλλά προσφάτως, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, μετά από ένα κάρφωμα, ξεστόμισε ένα μεγαλοπρεπέστατο «στη μάπα σ’» στον Σάτο, και όλοι οι συμπαίκτες του έπεσαν κάτω από τα γέλια, απορημένοι για το πού έμαθε να μιλάει ελληνικά με προφορά… Καραγκούνη.

33. Σε ένα πρόχειρο γκάλοπ ανάμεσα σε συναδέλφους, σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος Αμερικανός στην πρόσφατη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το 80% απάντησε «ε, ο Μπατίστ». Ένας προτίμησε τον Τάρπλεϊ, αλλά δεν πιάνεται, γιατί στο γραφείο του έχει ακόμα αφίσα του Γκάλη…

34. Happy Birthday Μιχαλάκη!

Υγ: Ο Μπατίστ είναι τόσο καλός παίκτης και η καριέρα του τόσο «γεμάτη» που οι περισσότεροι από εσάς, δεν παρατήρησαν ότι το «29» απουσίαζε από τη λίστα…

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα