«Καλός, αλλά δεν κερδίζει Παναθηναϊκό!»

«Καλός, αλλά δεν κερδίζει Παναθηναϊκό!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Καλός, αλλά δεν κερδίζει Παναθηναϊκό!»
Ο Νικολά Μπατούμ... επιστρέφει στο gazzetta.gr για να προβλέψει το νικητή του ντέρμπι και μιλάει για το λοκάουτ και την απόφασή του να επαναπατριστεί.

Το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιό του με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς προβλέπει αμοιβή της τάξεως των 2,15 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το συνεχιζόμενο λοκάουτ στο ΝΒΑ τον ανάγκασε να αποδεχθεί την ταπεινή προσφορά της Νανσί (13.000 το μήνα), με την προοπτική να αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και στο γαλλικό πρωτάθλημα, για να αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του ψηλά και παράλληλα να κάνει το κέφι του...

Αν αναλογιστείτε ότι ο 22χρονος διεθνής Γάλλος φόργουορντ οδηγεί εκ του ασφαλούς τη γαλλική ομάδα στο Championnat (πρώτη και αήττητη με ρεκόρ 6-0) χωρίς να «φορτσάρει» πολύ (μ.ό. 14,3π., 5,3ρ. & 4,3ασ.) και στην Ευρωλίγκα που είναι πιο παραγωγικός (μ.ό. 18,2π., 7,0ρ. & 5,56σ. σε 5 αγ.), κρατά τη Νανσί για τα καλά μέσα στο κόλπο της πρόκρισης, θα καταλάβετε ότι ο Νικολά Μπατούμ δεν αστειεύεται. Άλλωστε μιλάμε για έναν παίκτη που την περασμένη άνοιξη ολοκλήρωσε την τρίτη του σεζόν στο ΝΒΑ με μ.ό. 12,4 πόντους, ξεκινώντας ως βασικός στα 67 από τα 80 παιχνίδια που έπαιξε. Απέναντι στον Ολυμπιακό (78-91) έκανε το χειρότερο εφετινό του παιχνίδι (9π., 6ρ., 2ασ.. & 3κλ. με 3/8 σουτ) και αυτό επηρέασε και την ομάδα του, όπως δήλωσε στο gazzetta.gr αμέσως μετά το τέλος του αγώνα...

-Ήταν φανερό ότι δεν βρέθηκες σε καλή βραδιά... Τι έφταιξε;

«Είσαι ευγενικός μαζί μου... Ήμουν πολύ κακός και η απόδοσή μου συμπαρέσυρε και την ομάδα. Είναι κρίμα γιατί πίστευα ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε εδώ μέσα! Με τέτοια απόδοση, όμως, με τίποτε... Υπάρχει, όμως και μια δικαιολογία για την εμφάνισή μου. Είχα να προπονηθώ πέντε μέρες σε κανονικό ρυθμό γιατί ένιωθα ενοχλήσεις στον μηρό του δεξιού μου ποδιού και στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου αισθάνθηκα ένα τσίμπημα, οπότε μοιραία κατέβασα λίγο το ρυθμό. Γι’ αυτό δεν έπαιξα πολύ στο τελευταίο δεκάλεπτο».

-Ξέρεις, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού και της Μπιλμπάο μέσα στη Βιτόρια, ο όμιλός σας μπερδεύτηκε πολύ...

«Έχασε η Κάχα Λαμποράλ; Δεν το περίμενα, αλλά δεν πειράζει. Αυτό ίσως να είναι και καλό, γιατί πλέον και οι έξι ομάδες έχουν πιθανότητες πρόκρισης. Στον 2ο γύρο, που πλέον αναμένεται πολύ πιο συναρπαστικός και αρχίζει την άλλη εβδομάδα, έχουμε τρία παιχνίδια στην έδρα μας και πρέπει να τα κερδίσουμε οπωσδήποτε αν θέλουμε να ελπίζουμε σε πρόκριση. Αυτό που προέχει, όμως, είναι γυρίσουμε με το καλό και να προετοιμαστούμε για τον αγώνα του Σαββάτου με τη Λε Μαν. Είναι η ομάδα στην οποία έμαθα μπάσκετ και ανδρώθηκα και για μένα προσωπικά θα είναι ιδιαίτερο παιχνίδι, απέναντι σε παλιούς συμπαίκτες και μπροστά σε φίλους και συγγενείς».

-Τον Ολυμπιακό πώς τον είδες;

«Όπως τον περίμενα. Είναι πολύ έμπειρη ομάδα με καταξιωμένο προπονητή και ποιοτικούς παίκτες και ήμουν σίγουρος ότι απέναντί μας θα κάνει καλό παιχνίδι. Άλλωστε οι 91 πόντοι που σκόραρε ήταν φετινό του ρεκόρ στην Ευρωλίγκα. Γι’ αυτό βέβαια ευθυνόμαστε εμείς, που όχι μόνο δεν μπορέσαμε να περιορίσουμε τον Σπανούλη, αλλά πάθαμε ζημιά από δυο-τρεις άλλους παίκτες τους οποίους δεν περιμέναμε, όπως τον ψηλό με το “14”, ο οποίος μας “σκότωσε” στην 4η περίοδο και το “11” που έβγαλε πολλή ενέργεια και πέτυχε κρίσιμα τρίποντα».

-Πιστεύεις ότι έχει την ποιότητα να κοντράρει τον Παναθηναϊκό στο κυριακάτικο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος;

«Δύσκολο! Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ πιο γεμάτο ρόστερ και πολλούς ποιοτικούς παίκτες πρώτης γραμμής, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που σε αυτό το επίπεδο έχει να αντιπαρατάξει μόνο τον Σπανούλη, ο οποίος περιστοιχίζεται από αρκετούς καλούς παίκτες, αλλά όχι σαν κι αυτούς που έχει ο πρωταθλητής Ευρώπης. Πιστεύω ότι οι Πράσινοι θα κερδίζουν εύκολα ή δύσκολα».

-Έχεις υπ’ όψιν σου ότι ο φετινός Ολυμπιακός είναι χειρότερος από τις προηγούμενες χρονιές;

«Δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό! Έχει παίκτες με ταλέντο σε καλή ηλικία όπως, ο Κέσελ, ο Γκετσεβίτσιους και ο Πρίντεζης. Αν σε αυτούς προσθέσει κανείς την ποιότητα και την κλάση του Σπανούλη, την εμπειρία του Παπαδόπουλου και την κυριαρχία του Άντιτς, τότε έχουμε να κάνουμε με μια δυνατή ομάδα».

-Νιώθεις ο μέχρι στιγμής MVP της Ευρωλίγκας;

«Δεν νομίζω, μάλλον ο Κιριλένκο είναι αυτός που έως τώρα αξίζει αυτό το βραβείο! Αλλά γενικά νομίζω ότι παίζω και το κυριότερο, περνάω πολύ καλά. Η ομάδα κερδίζει στη Γαλλία, ενώ και στην Ευρωλίγκα έχουμε κάνει πολύ καλό ξεκίνημα με δύο σημαντικές νίκες απέναντι σε ισπανικές ομάδες. Πραγματικά το διασκεδάζω πολύ, αλλά παράλληλα το έχω πάρει και πολύ σοβαρά».

-Έφυγες πολύ νέος από τη Γαλλία για το ΝΒΑ και τώρα που –ελέω λοκάουτ– επέστρεψες στην πατρίδα σου, δεν έχεις ακόμη κλείσει τα 23 σου... Αισθάνεσαι star;

«(γέλια!!!)... Όχι, βέβαια...
Star είναι ο Τόνι Πάρκερ, ο οποίος όπου βρεθεί και όπου σταθεί υπογράφει αυτόγραφα. Αυτό δεν σημαίνει ότι περιφρονώ τον κόσμο που με πλησιάζει. Ίσα-ίσα, είμαι πολύ δεκτικός και χαίρομαι όταν οι φίλαθλοι έρχονται να μου μιλήσουν, γιατί αυτό σημαίνει ότι με παρακολουθούν και με εκτιμούν σαν μπασκετμπολίστα!»

-Με δεδομένο ότι πριν από τρία χρόνια έπαιξες για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα και έχεις μέτρο σύγκρισης, πώς βλέπεις τη φετινή διοργάνωση;

«Ως την πιο ενδιαφέρουσα και την πιο ελκυστική των τελευταίων ετών. Το λοκάουτ έχει φέρει πολλούς παίκτες στην Ευρώπη και σε κανέναν από τους τέσσερις ομίλους δεν μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Πραγματικά είναι πολύ ανοιχτή σεζόν για την Ευρωλίγκα».

-Τι περιμένεις από τη φετινή σεζόν;

«Καταρχάς να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα στη Γαλλία και κατά δεύτερον να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα στην Ευρωλίγκα. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε στο Top-16 και αν τα καταφέρουμε, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας».

-Τα νέα που έρχονται από το ΝΒΑ δεν είναι καλά και η σεζόν πάει για ακύρωση. Τι μαθαίνεις;

«Ό,τι μαθαίνετε κι εσείς. Όπως όλα δείχνουν, το πρωτάθλημα είναι μπλοκαρισμένο. Δηλαδή... σκατά! Περιμένω κι εγώ όπως όλοι οι υπόλοιποι παίκτες με συμβόλαιο, να δούμε τι θα γίνει. Απ' ό,τι φαίνεται πάμε για διάλυση της Ένωσης των παικτών και από κει και πέρα βλέπουμε.... Πλέον, όμως, οι ελπίδες λιγοστεύουν».

-Συμφωνείς με την απόφαση των παικτών να απορρίψουν την τελευταία πρόταση του κομισάριου του ΝΒΑ και των ιδιοκτητών των ομάδων;

«Εννοείται! Πώς και γιατί να αποδεχθούμε μια πρόταση χειρότερη από την προηγούμενη, την οποία επίσης απορρίψαμε; Θα ήταν ηλίθιο να τελειώσει το λοκάουτ με αυτό τον τρόπο... Θα ήμασταν οι απόλυτα χαμένοι!»

-Θεωρείς τη χρονιά χαμένη;

«Σε καμία περίπτωση... Ίσα-ίσα που νιώθω δικαιωμένος για την επιλογή μου να παίξω στην Ευρώπη και πραγματικά, αυτή τη στιγμή, όλη μου η συγκέντρωση βρίσκεται στην Ευρωλίγκα και το γαλλικό πρωτάθλημα και όχι στο ΝΒΑ. Αν τελειώσουμε το λοκάουτ βλέπουμε... Προς το παρόν, περνάω τέλεια. Η συνεργασία μου με τη Νανσί μού έχει δώσει την ευκαιρία να εκφραστώ μέσα στο γήπεδο με διαφορετικό τρόπο, να έχω ηγετικό ρόλο και να ωριμάσω μέσα απ' αυτόν, καθώς επίσης και να παίζω στην πατρίδα μου και να βλέπω την οικογένειά μου σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Τι καλύτερο θα μπορούσα να ζητήσω;»