Χολέμπας εναντίον Λέτο!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Χολέμπας εναντίον Λέτο!

bet365

Μπορεί να μην έχουν φαινομενικά καμία σχέση, ωστόσο τα στατιστικά μαρτυρούν το κοινό τους στοιχείο. Το gazzetta.gr με τη βοήθεια των αριθμών αναλύει...

Σας φαίνονται αταίριαστοι; Είναι! Ψάχνετε να βρείτε κοινά στοιχεία και δεν βρίσκετε; Δικαίως! Φαινομενικά μια τέτοια μονομαχία δεν έχει θέση στο Στάδιο «Καραϊσκάκης», όμως οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ο Χοσέ Χολέμπας και ο Σεμπαστιάν Λέτο είναι οι πιο καθοριστικοί παίκτες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Το gazzetta.gr αναλύει σε τρία σημεία!

1. Οι πιο... κουρασμένοι!

Η διακοπή του πρωταθλήματος και παρά τις φωνές του Ολυμπιακού για άνιση μεταχείριση των διεθνών παικτών, φέρνει ισορροπία στο ντέρμπι. Οι Ερυθρόλευκοι, εκτός απ’ το γεγονός ότι έχουν υποχρεώσεις και στο Champions League, φαίνεται να φθείρονται περισσότερο από τον Ερνέστο Βαλβέρδε σε σχέση με τον Παναθηναϊκό και τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Επτά παίκτες του Ολυμπιακού έχουν αγωνιστεί και στα επτά παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι Μέλμπεργκ, Ιμπαγάσα, Μαρκάνο και Ορμπάιθ δεν έχουν χάσει ματς, μαζί με τους πρώτους σε συμμετοχή Χολέμπας, Μιραλάς και Τζιμπούρ.

Όπως, μάλιστα, φαίνεται από τον σχετικό πίνακα, οι δυο τρεις αυτοί παίκτες έχουν αγωνιστεί παραπάνω από τους αντίστοιχους... ρέκορντμαν του Παναθηναϊκού. Στο Τριφύλλι, το... κουπί έχουν τραβήξει οι Κουίνσι και Ζέκα, με τον Σεμπαστιάν Λέτο να ακολουθεί. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, παρότι οι Πράσινοι δεν έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, έχει διατηρήσει πιο φρέσκια την ομάδα του, αφού μόλις τέσσερις παίκτες έχουν παίξει σε όλα τα ματς. Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ συμπληρώνει την τριάδα που προαναφέραμε.

ΠΑΙΚΤΗΣ

ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΟΜΑΔΑ

Χοσέ Χολέμπας

664

Ολυμπιακός

Κέβιν Μιραλάς

652

Ολυμπιακός

Ράφικ Τζιμπούρ

650

Ολυμπιακός

Κουίνσι

641

Παναθηναϊκός

Ζέκα

624

Παναθηναϊκός

Λέτο

617

Παναθηναϊκός


2. Οι πιο απειλητικοί!

Ακριβώς την ίδια εξάδα παικτών συναντάμε και στη δεύτερη κατηγορία. Εκείνη που μαρτυρά ποιοι είναι οι πιο απειλητικοί παίκτες των δύο ομάδων, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως είναι και οι πιο αποτελεσματικοί. Κι αν είναι αναμενόμενο βάσει και του χρόνου συμμετοχής, αλλά και της θέσης να βρίσκονται ο Σεμπαστιάν Λέτο και ο Ράφικ Τζιμπούρ στην κορυφή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Χοσέ Χολέμπας. Ο ομογενής αμυντικός είναι τρίτος στις προσπάθειες για γκολ στον Ολυμπιακό, έστω κι αν ακόμα δεν έχει πανηγυρίσει ούτε μια φορά. Ο Αλγερινός επιθετικός, όπως και ο Κέβιν Μιραλάς έχουν ποσοστό 25% (ένα γκολ ανά τέσσερα σουτ), ενώ οι πιο... εύστοχοι παίκτες των Ερυθρολεύκων είναι ο Νταβίντ Φουστέρ με 2/4 και ο Μάρκο Πάντελιτς με 1/2!!

Στον Παναθηναϊκό, όλα περιστρέφονται γύρω από την ίδια τριάδα. Ο Σεμπαστιάν Λέτο με το εκπληκτικό 10 γκολ σε 23 σουτ, ο Κουίνσι με τα 2 στα 14 και ο Ζέκα, ο οποίος δεν έχει σκοράρει ακόμα παρά τις ευκαιρίες που του έχουν δοθεί. Ο πιο εύστοχος παίκτης του Τριφυλλιού, αλλά φυσικά εκτός συναγωνισμού, είναι ο Σαριέγκι που έχει το απόλυτο ένα στα ένα!

Σε μεμονωμένα στατιστικά, βρίσκουμε και πάλι τον Σεμπαστιάν Λέτο να έχει επιχειρήσει τα περισσότερα σουτ σε έναν αγώνα, έξι τον αριθμό κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Από τον Ολυμπιακό έρχεται η έκπληξη με τον Γιάννη Φετφατζίδη και τα πέντε του σουτ απέναντι στον ΟΦΗ.

ΠΑΙΚΤΗΣ

ΣΟΥΤ

ΟΜΑΔΑ

Σεμπαστιάν Λέτο

23

Παναθηναϊκός

Ράφικ Τζιμπούρ

21

Ολυμπιακός

Κέβιν Μιραλάς

14

Ολυμπιακός

Κουίνσι

14

Παναθηναϊκός

Χοσέ Χολέμπας

10

Ολυμπιακός

Ζέκα

7

Παναθηναϊκός

3. Οι πιο... οργανωτικοί!

Πάσες, λάθη, σέντρες... Ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο που μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για τις δύο ομάδες. Κυρίως, να καταδείξει τον τρόπο που επιτίθενται... Στον Ολυμπιακό, λοιπόν, ο άξονας είναι εκείνος που κατευθύνει κατά κανόνα το παιχνίδι, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό όπου τα άκρα έχουν τον κύριο λόγο. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα είναι ο κινητήριος μοχλός των Ερυθρολεύκων και τα στατιστικά έρχονται ως απόλυτη επιβεβαίωση της εικόνας που υπάρχει στο γήπεδο. Ογδόντα έξι πάσες και 15/50 σέντρες από τον Αργεντινό χαφ, με τον Πάμπλο Ορμπάιθ να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο passing game με 92 πάσες, ωστόσο τα λιγότερα λάθη (μόλις 15 έναντι 32 του Ιμπαγάσα) και οι 4/17 σέντρες μαρτυρούν πως ελέγχει το παιχνίδι προς τα πίσω και όχι στην ανάπτυξή του.

Τρίτο στην κατάταξη του Ολυμπιακού θα βάζαμε και πάλι τον Χοσέ Χολέμπας, παρότι υπολείπεται στις πάσες. Ο ομογενής αμυντικός έχει 40 έναντι 44 του Κέβιν Μιραλάς και του Όλαφ Μέλμπεργκ (!!), όμως έχει 5/22 σέντρες έναντι 2/13 του Βέλγου επιθετικού και... μηδέν του Σουηδού αμυντικού, ενώ έχει και δύο ασίστ.

Στον Παναθηναϊκό, συναντάμε και πάλι την ίδια τριάδα. Με τον Κώστα Κατσουράνη να έρχεται να τη συμπληρώνει ως τέταρτος με 65 πάσες, 32 λάθη και 5/5 σέντρες! Ο Ζέκα είναι εκείνος που φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο στη δημιουργία παιχνιδιού με 72 πάσες και 39 λάθη, έστω κι αν έχει μόλις 0/4 σέντρες. Ο Κουίνσι έχει 72 πάσες, 39 λάθη και 3/10 σέντρες, ενώ ο Σεμπαστιάν Λέτο έχει 61 πάσες με 65 λάθη και τα περισσότερα γεμίσματα (9/32)!

Να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχει τεράστια διαφορά του Παναθηναϊκού στις σέντρες-γεμίσματα όχι μόνο με τον Ολυμπιακό (28/92 έναντι 56/189), αλλά και με όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος πλην του ΟΦΗ που έχει 101. Γεγονός που αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει και τη διαφορά φιλοσοφίας. Το γεγονός καταδεικνύεται και από τις 559 πάσες του Παναθηναϊκού έναντι των 538 του Ολυμπιακού, αλλά και των 358 λαθών έναντι των 344 των Ερυθρολεύκων. Σε ατομικό επίπεδο, ρεκόρ είναι τα 15 λάθη του Σεμπαστιάν Λέτο με τον Ατρόμητο και τα 11 του Κέβιν Μιραλάς κόντρα στον Άρη, οι 27 πάσες του Βιτόλο στην Κέρκυρα και οι 22 του Ορμπάιθ κόντρα στον ΟΦΗ.

ΠΑΙΚΤΗΣ

ΠΑΣΕΣ-ΣΕΝΤΡΕΣ-ΛΑΘΗ

ΟΜΑΔΑ

Πάμπλο Ορμπάιθ

92 - 4/17 – 15

Ολυμπιακός

Αριέλ Ιμπαγάσα

86 – 15/50 – 32

Ολυμπιακός

Ζέκα

72 – 0/4 – 39

Παναθηναϊκός

Κουίνσι

70 – 3/10 - 44

Παναθηναϊκός

Σεμπαστιάν Λέτο

61 – 9/32 - 65

Παναθηναϊκός

Χοσέ Χολέμπας

40 – 5/22 – 28

Ολυμπιακός


4. Οι πιο... ανασταλτικοί!

Η επίθεση είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, όταν δεν υπάρχει το γκολ όμως, η άμυνα κερδίζει τα αποτελέσματα ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται οι περισσότεροι. Στον ανασταλτικό τομέα, λοιπόν, ο Φράνκο Κοστάντζο και ο Στέφανος Καπίνο είναι οι δύο –εκτός συναγωνισμού– με τα περισσότερα κλεψίματα. Τι συμβαίνει όμως ανάμεσα στις δύο περιοχές; Στον Ολυμπιακό, προεξέχει και πάλι το όνομα του Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος είναι πρώτος σε κλεψίματα με 15, τα 11 (!) εκ των οποίων τα έκανε στο ματς με τον Άρη. Ακολουθεί ο Πάμπλο Ορμπάιθ με εννέα, όσα έχει και ο Βασίλης Τοροσίδης με τον Κέβιν Μιραλάς.

Στον Παναθηναϊκό, ένας αμυντικός κλέβει εκτός από την μπάλα και την παράσταση, με δύο μέσους να συμπληρώνουν την τριάδα. Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ με 15 κλεψίματα είναι εκείνος που ξεχωρίζει, έστω κι αν ο Ζέκα έχει ένα παραπάνω. Ο Σιμάο και ο Κουίνσι ακολουθούν με έντεκα ο καθένας, με το Τριφύλλι να έχει 157 κλεψίματα έναντι 113 του Ολυμπιακού.

ΠΑΙΚΤΗΣ

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

ΟΜΑΔΑ

Ζέκα

16

Παναθηναϊκός

Χοσέ Χολέμπας

15

Ολυμπιακός

Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ

15

Παναθηναϊκός

Κουίνσι-Σιμάο

11

Παναθηναϊκός

Ορμπάιθ

9

Ολυμπιακός

Τοροσίδης-Μιραλάς

9

Ολυμπιακός


5. Οι πιο... σκληροί!

Μια κατηγορία έκπληξη! Μπορεί η καλύτερη άμυνα να είναι η επίθεση; Ή, όπως συνηθίζουν να λένε οι προπονητές, η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση. Για τον Ολυμπιακό, όπως προκύπτει από τα στατιστικά η πρώτη γραμμή της άμυνάς του είναι οι δύο του επιθετικοί, ενώ οι Πράσινοι μοιάζουν να γίνονται πιο πιεστικοί από τη σέντρα και μετά. Συνολικά, ο Ολυμπιακός έχει υποπέσει σε 131 φάουλ έναντι 114 που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός, ενώ έχει κερδίσει 129 έναντι 101 που έχουν κερδίσει οι Πράσινοι. Στις κίτρινες κάρτες διαπιστώνεται ισορροπία, αφού η κάθε ομάδα έχει δεχτεί από 17.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν τα ατομικά στατιστικά. Ο Κέβιν Μιραλάς έχει κάνει τα περισσότερα φάουλ και τον ακολουθούν από τον Ολυμπιακό ο Τζαμάλ Αμπντούν, ο οποίος είναι έκπληξη αφού έχει αγωνιστεί λίγο, και ο Ράφικ Τζιμπούρ. Ο πρώην παίκτης της Καβάλας έχει το εκπληκτικό ένα φάουλ ανά 18 λεπτά! Στον Παναθηναϊκό, ο Ζέκα βρίσκεται στην... κορυφή με 17 φάουλ και τον ακολουθούν ο Κώστας Κατσουράνης και ο Κουίνσι.

ΠΑΙΚΤΗΣ

ΦΑΟΥΛ

ΟΜΑΔΑ

Κέβιν Μιραλάς

18

Ολυμπιακός

Τζαμάλ Αμπντούν

17

Ολυμπιακός

Ζέκα

17

Παναθηναϊκός

Ράφικ Τζιμπούρ

14

Ολυμπιακός

Κώστας Κατσουράνης

13

Παναθηναϊκός

Κουίνσι

11

Παναθηναϊκός


Κι επειδή πιάσαμε τη συζήτηση με τα φάουλ, ακολουθεί πίνακας και με τα κερδισμένα φάουλ:

ΠΑΙΚΤΗΣ

ΦΑΟΥΛ

ΟΜΑΔΑ

Σεμπαστιάν Λέτο

27

Παναθηναϊκός

Ράφικ Τζιμπούρ

24

Ολυμπιακός

Ζέκα

18

Παναθηναϊκός

Κέβιν Μιραλάς

17

Ολυμπιακός

Χοσέ Χολέμπας

14

Ολυμπιακός

Κουίνσι

7

Παναθηναϊκός

 

Τελευταία Νέα