Τα μυστικά του Ζεσουάλδο!

Τα μυστικά του Ζεσουάλδο!

Γιώργος Καραμάνος
Τα μυστικά του Ζεσουάλδο!

bet365

Ο επικεφαλής των ρεπόρτερ της Πόρτο στην O'Jogo, Αντρές Βιάνα, αναλύει στο gazzetta.gr πώς ο Φερέιρα βρήκε κίνητρο στα δύσκολα. Οι καινοτομίες και η επιμονή στη δουλειά με κάθε παίκτη ξεχωριστά.

«When the going gets tough, the tough get going». Πρόκειται για μια από αυτές τις γνωστές εξυπνακίστικες... αμερικανιές. Οι Πορτογάλοι δεν γνωρίζω αν έχουν κάτι αντίστοιχο για να εξιστορούν το πείσμα των ικανών (σ.σ. Όταν τα πράγματα ζορίζουν, οι ζόρικοι προχωρούν), αλλά η εν λόγω φράση ταιριάζει γάντι στη φετινή περιπέτεια του Ζεσουάλδο Φερέιρα και κατ’ επέκταση του Παναθηναϊκού.

Αυτό δεν είναι δικό μας αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά κάποιου που γνωρίζει απέξω και ανακατωτά τον χαρακτήρα και τις ικανότητες του Πορτογάλου προπονητή. Ο Αντρές Βιάνα, ο οποίος ηγείται της δημοσιογραφικής ομάδας (πέντε ρεπόρτερ) που καλύπτει το ρεπορτάζ της Πόρτο στην εφημερίδα O'Jogo και παρακολουθεί εκτεταμένα τη δουλειά του κόουτς του Τριφυλλιού, αναλύει στο gazzetta.gr τη νοοτροπία, την τακτική, τον τρόπο δουλειάς και τις καινοτομίες που παρουσιάζει ο Ζεσουάλδο τη φετινή περίοδο, δηλώνοντας και ο ίδιος εν μέρει έκπληκτος.

«Το έχει ξανακάνει!»
Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2003. Τότε που ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ανέλαβε την Μπράγκα. Ήταν Απρίλιος όταν κάθισε στον πάγκο της δεύτερης τη τάξει ομάδας του πορτογαλικού Βορρά: «Η Μπράγκα βρισκόταν κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ήταν πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά τελικά κατάφερε να τη σώσει. Την επόμενη σεζόν, δίχως διοικητική σταθερότητα και μεταγραφές, η Μπράγκα ήταν το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Και όμως ο Ζεσουάλδο όχι απλά επιβίωσε με τα λίγα, αλλά την οδήγησε και στο Κύπελλο UEFA (σ.σ. 5η θέση), κάτι που επανέλαβε και τις δύο επόμενες χρονιές. Ειδικά το 2004-05 μέχρι λίγο πριν από το φινάλε, ήταν στο κόλπο του τίτλου.

Οπότε αυτό που συμβαίνει τώρα, η επιτυχία δηλαδή με την οποία αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, δεν με εκπλήσσει. Το να βρίσκει κίνητρο κάθε φορά που τα πράγματα ζορίζουν και να γίνεται ακόμα καλύτερος, είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του. Όπως συμβαίνει τώρα στον Παναθηναϊκό που έχασε τους δύο κορυφαίους παίκτες του (Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σισέ), δεν έκανε σημαντικές μεταγραφές και όμως εμφανίζεται απρόσμενα καλός και βρίσκεται στην κορυφή».



Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μυστικό στην προκειμένη περίπτωση; Πώς δηλαδή γίνεται ορισμένοι μέτριοι παίκτες να εμφανίζουν φέτος τον καλύτερο εαυτό τους;
«Δεν με παραξενεύει. Ξέρω τι κάνει ο Ζεσουάλδο στις προπονήσεις. Αφιερώνει απίστευτα πολύ χρόνο στο να εξηγεί την παραμικρή λεπτομέρεια στον καθένα ξεχωριστά. Μάλιστα μπορεί να επιμένει με κάποιον παίκτη για βδομάδες και να του αναλύει ξανά και ξανά τι θέλει από αυτόν. Πόσο μάλλον εάν ξέρει πως δεν έχει κάποιον άλλον καλύτερο να βάλει. Τότε βρίσκει την υπομονή και την επιμονή, μέχρις ότου πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από τον εν λόγω παίκτη, ο οποίος αισθάνεται αυτοπεποίθηση από τη στήριξη που λαμβάνει. Οπότε άπαντες παίζουν και για τον προπονητή».

Αυτό που επίσης προκαλεί τρομερή εντύπωση είναι το ότι δεν χρησιμοποιεί πλέον κλασικό φορ περιοχής. Αυτό το έχει ξανακάνει;
«Αυτό είναι απίστευτο ακόμα και για μένα. Δεν το έχει δοκιμάσει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Πάντοτε είχε έναν κανονικό επιθετικό (π.χ. Φαλκάο), ενώ οι άλλοι δύο πλάγιοι προωθημένοι στο 4-3-3 ήταν πάντοτε ιδιαίτερα επιθετικογενείς, όπως π.χ. ο Χουλκ ή ο Κουαρέσμα. Με έχει εντυπωσιάσει αυτή η καινοτομία και ειδικά με τον Λέτο να κινείται με τόση ελευθερία και να σκοράρει. Η αλήθεια είναι πως πάντοτε στις ομάδες του ζητούσε από τους μπροστινούς να είναι απελευθερωμένοι από συστήματα και τακτικές, να βγάλουν το ταλέντο τους δηλαδή. Μόνο στον ανασταλτικό τομέα γίνεται αυστηρός τακτικά».



Υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει και άλλους άσους από το προπονητικό μανίκι του;
«Πλέον είμαι πεπεισμένος για αυτό. Όταν θα στραβώσει κάτι άλλο στη σεζόν, τότε θα σκεφτεί μια λύση που δεν θα την έχει φανταστεί κανείς. Γνωρίζω πως είναι καλά στον Παναθηναϊκό και ότι απολαμβάνει αυτή την πρόκληση. Αισθάνεται αναζωογονημένος ποδοσφαιρικά και θέλει πολύ να αφήσει το στίγμα του στην ομάδα. Αλλωστε το ότι τον εμπιστεύτηκαν και τον κράτησαν παρά τους αποκλεισμούς στην Ευρώπη, τον έχει δεσμεύσει ηθικά και τον έχει κάνει να πεισμώσει και να αγαπήσει ακόμα περισσότερο αυτό που κάνει. Ετοιμαστείτε να δείτε αργά ή γρήγορα και άλλα περίεργα πράγματα σε ενδεκάδα και αγωνιστική νοοτροπία»!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα