Νοσταλγός του... Pick n’ Roll

Νοσταλγός του... Pick n’ Roll

Βασίλης Παπανδρέου
Νοσταλγός του... Pick n’ Roll

bet365

Ο πιο ταλαντούχος, εύστοχος, χαλαρός, πλακατζής Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, ο Αντώνης Φώτσης, συμπληρώνει δυο μήνες στο Μιλάνο, αλλά ακόμα ψάχνει τη... μάσκα του Μπάτμαν!

Ο Αντώνης Φώτσης δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση μπασκετμπολίστα. Είναι 2,09, σουτάρει με σιγουριά γκαρντ, ταπώνει με άνεση σέντερ και κάνει πλάκες με ταλέντο κομικού ηθοποιού.

Κατά τη διάρκεια του Eurobasket (11,7 πόντοι, 4,7 ριμπάουντ και 48,7% στα τρίποντα), όταν πια ο Παναθηναϊκός είχε κλείσει το ρόστερ του, ακούστηκε στα... υψηλά κλιμάκια των Πρωταθλητών Ευρώπης η εξής φράση: «Ντρου μπορεί να ξαναβρούμε. Φώτση δεν βρίσκουμε». Μια άποψη που μαρτυρά την εκτίμηση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού στον Αντώνη Φώτση, που αναχώρησε για τρίτη φορά στην καριέρα του (2001 - Μέμφις, 2003 - Ρεάλ, 2011 - Μιλάνο) από το ΟΑΚΑ γι άλλες πολιτείες. Η αλήθεια είναι ότι ο Φώτσης έφυγε σε ανύποπτο χρόνο από τον Παναθηναϊκό, σε μια εποχή που ουδείς ήξερε τι ξημερώνει στους Πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του καλοκαίρου έγινε μια προσπάθεια επιστροφής του Μπάτμαν στο ΟΑΚΑ, η οποία όμως απορίφθηκε από τον Φώτση μετά πολλών επαίνων και ευχαριστιών.

«Η ζωή μου στα χέρια του Φώτση»
Ακόμα κι ο ίδιος ο συνοδοιπόρος του στο Μιλάνο πάντως, ο Ντρου Νίκολας, έλεγε πριν δύο χρόνια στο περιθώριο μιας συνέντευξης του: «Φίλε, αν μου έλεγαν ότι η ζωή μου κρίνεται από το σουτ ενός συμπαίκτη μου, θα διάλεγα τον Αντώνη με κλειστά μάτια. Ο τύπος δεν νιώθει πίεση, ακόμα κι αν του βάλεις ένα όπλο στο κεφάλι την ώρα που σουτάρει». Το γεγονός ότι ο Φώτσης θα λείψει πολύ από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ είναι δεδομένο, καθώς το αστείρευτο χιούμορ του και οι θανατηφόρες ατάκες του (για… πολιτική, αυτοκίνητα, παραλιακές οδούς και κάθε λογής γκάτζετ) έκαναν τη διαφορά και συντελούσαν αποφασιστικά στο οικογενειακό «πράσινο» κλίμα.

Όσο για την συνεισφορά του εντός παρκέ, εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Τα είπε όλα ο Κώστας Τσαρτσαρής κατά τη διάρκεια του Final 4, στη live τηλεοπτική εκπομπή του Gazzetta.gr από το ξενοδοχείου του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη. Όταν ρωτήθηκε αν είναι καλύτερος παίκτης ο ίδιος ή ο Φώτσης, ο Τσαρτσαρής δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή. «Ο Φώτσης είναι καλύτερος παίκτης από εμένα. Δεν το συζητάμε! Είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης».

Αυτός είναι ο Αντώνης Φώτσης και στα 30 του, μπορεί να μην έκανε καριέρα στο ΝΒΑ, όπως πίστεψαν όλοι οι «ειδικοί» όταν τον είδαν στα 16 του με τη φανέλα του Ηλυσιακού, αλλά είναι βέβαιο ότι όταν κρεμάσει τη φανέλα του, θα το κάνει με την ταμπέλα ενός από τους καλύτερους power forward του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Φώτσης το καλοκαίρι πήρε την απόφαση να αποδεχτεί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που του έδινε για διετές συμβόλαιο η Αρμάνι Μιλάνο και εγκατέλειψε το Πανόραμα Βούλας για το Ντουόμο και τη Μόντε Ναπολεόνε, όμως για την ώρα αρκείται σε χαμηλές πτήσεις.

«Πολλοί παίκτες, μία μπάλα»
Μετά από τρεις αγώνες στην Euroleague και άλλους τέσσερις στο ιταλικό πρωτάθλημα, με την Αρμάνι να μετρά 4 νίκες (μόλις μία στην Ευρώπη) και 3 ήττες, ο Φώτσης μοιάζει μπερδεμένος αναφορικά με το ρόλο του στην ομάδα και -κυρίως- τη συνύπαρξή του με το χρυσό παιδί του ιταλικού μπάσκετ, τον Ντανίλο Γκαλινάρι.

Ο Φώτσης σκόραρε 4 πόντους σε 18 λεπτά (0/2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ) απέναντι στη Μακάμπι (89-82) στο Μιλάνο, 2 πόντους σε 17 λεπτά (0/2 τρίποντα, 2 ασίστ) απέναντι στη Ρεάλ (85-78) στη Μαδρίτη και 5 πόντους σε 11 λεπτά (1/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη) στην εντός έδρας ήττα (54-62) από την Εφές. Οι μέσοι όροι των 3,7 πόντων (66,6% στα δίποντα, 14,3% στα τρίποντα και ούτε μία βολή), 2,3 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ και… 0 μπλοκ σε 15:40, σαφώς και δεν αντιπροσωπεύουν όσα μπορεί να κάνει ο Φώτσης, που πέρσι είχε 8,5 πόντους (38% στα τρίποντα και 76% στα δίποντα) και 5 ριμπάουντ σε 22 αγώνες με τον Παναθηναϊκό.

Στην Ιταλία, τα στατιστικά του Μπάτμαν είναι καλύτερα, καθώς σκοράρει 9,8 πόντους με 54% στα δίποντα, 60% στα τρίποντα και 81% στις βολές, ενώ μαζεύει και 4,5 ριμπάουντ σε 17 λεπτά παραμονής στο παρκέ, με την Αρμάνι να είναι πρώτη με τρεις νίκες και μία ήττα στο Σπαγκέτι Σιρκουί.

Στην Euroleague είναι 6ος σε χρόνο συμμετοχής (πίσω από τους Νίκολας, Γκαλινάρι, Κουκ, Χέρστον και Μπουρούση), ενώ όποιος έχει παρακολουθήσει έστω και έναν αγώνα της Αρμάνι, καταλαβαίνει ότι η «συνεργασία» με τον Γκαλινάρι είναι προβληματική, καθώς ο Ιταλός forward (15,7 πόντοι -46% στα δίποντα και 23% στα τρίποντα- 5,3 ριμπάουντ, 1 ασίστ) μονοπολεί σε μεγάλο βαθμό τις επιθέσεις της Αρμάνι, έχοντας... ελευθέρας από τον Σκαριόλο. Το γεγονός πάντως ότι υπέστη ελεφρύ διάστρεμμα στον αγώνα με τη Σάσαρι στο ιταλικό πρωτάθλημα στις 30 Οκτωβρίου (ήταν ο πρώτος τραυματισμός του Φώτση εδώ και δυο χρόνια, καθώς ήταν ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που επί μια διετία δεν έλειψε από κανέναν αγώνα) σαφώς και κάνει πιο δύσκολη την προσαρμογή του στα συστήματα της Αρμάνι.

Προφανώς, δεν είναι ευθύνη του Γκαλινάρι –και του κάθε Γκαλινάρι- το γεγονός ότι ο Φώτσης μοιάζει συχνά να περιφέρεται χωρίς ακριβή ρόλο στο παρκέ, ιδίως από τη στιγμή που ο 23χρονος Ιταλός περιμένει από στιγμή σε στιγμή τη λήξη του lock out και την επιστροφή του στους Ντένβερ Νάγκετς. Από τη στιγμή πάντως, που ο Τζόρτζιο Αρμάνι «έσπασε τον κουμπαρά του» για να αποκτήσει ένα από τα βασικά γρανάζια του Πρωταθλητή Ευρώπης, είναι λογικό να απαιτεί από τον Σέρτζιο Σκαριόλο την ορθολογική αξιοποίηση του... «καλύτερου Ευρωπαίου power forward”, όπως παρουσιάστηκε προ τριμήνου ο Φώτσης στους ιταλούς δημοσιογράφους. Δικαίως...

Από την άλλη, αν Φώτσης και Αρμάνι δεν ταιριάξουν, είναι βέβαιο ότι οι παλιοι του φίλοι στο ΟΑΚΑ θα τον υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες και… ένα καινούριο μηχανοκίνητο τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι δώρο. Σαν αυτό με το οποίο έκανε επίδειξη στους συμπαίκτες του ο Μπάτμαν πριν τρία χρόνια στη στέγη του ΟΑΚΑ!

 

Τελευταία Νέα