Oι 19 του Γκουαρδιόλα!

Oι 19 του Γκουαρδιόλα!

Θάνος Σαρρής
Oι 19 του Γκουαρδιόλα!

bet365

Ο Ζεράρ Ντεουλοφέου έγινε ο 19ος παίκτης που πραγματοποίησε ντεμπούτο στην Μπαρτσελόνα υπό τον Πεπ Γκουαρδιόλα, προερχόμενος από τις μικρότερες ομάδες του συλλόγου. Το gazzetta.gr παρουσιάζει.

Αρκετές συζητήσεις, αφιερώματα και διθύραμβοι γίνονται για τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, την περίφημη Μασία, η οποία μάλιστα φέτος... επεκτάθηκε σε νέες εγκαταστάσεις, με περισσότερες ανέσεις και προοπτικές. Από το 2008, όταν και ο Πεπ Γκουαρδιόλα ανέλαβε το σύλλογο, συνολικά 19 ποδοσφαιριστές προερχόμενοι από τις μικρότερες ομάδες του συλλόγου -κυρίως «προϊόντα» της Μασία και κάποιοι από την Μπαρτσελόνα β`- έχουν κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα, με τελευταίο τον Ντεουλοφέου, ο οποίος πήρε στη χθεσινή... πεντάρα με τη Μαγιόρκα τη θέση του Βίγια στο δεύτερο ημίχρονο.

Η Μπάρτσα δείχνει το δρόμο και όπως δηλώνουν με περηφάνια οι άνθρωποι της ομάδας, η Μασία αποσκοπεί στη μαζική «παραγωγή» ποδοσφαιριστών, αλλά στη διαμόρφωση των παιδιών ως αθλητών και ως ανθρώπων. Έναν τόσο σημαντικό συνδυασμό, ο οποίος οδηγεί στο επιτυχές αποτέλεσμα που εξελίσσεται κάθε αγωνιστική μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Από τους 19 αυτούς παίκτες, η πλειονότητα αποτελείται από παιδιά που έχουν ανελιχθεί σταδιακά από τις ακαδημίες. Φυσικά, η Μπάρτσα δεν σταματά εκεί και προχωρά σε επενδύσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι παρουσιάζουν δυνατότητες εξέλιξης. Αρκετοί εξ αυτών εντάσσονται στη β' ομάδα σε πρώτη φάση και ο Γκουαρδιόλα στη συνέχεια τους δίνει την ευκαιρία να ντεμπουτάρουν με τους... μεγάλους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Σέρτζι Γκόμες που αποκτήθηκε από τη Ματαρό, ο Αλμπέρτο Μποτία που αποκτήθηκε από τη Μούρθια και πλέον βρίσκεται στη Χιχόν και ο Άμπρααμ από την Τεράσα. Ακόμα και αυτοί που δεν χωρούν στο υψηλοτάτου επιπέδου ρόστερ της Μπάρτσα, δεν μένουν στο... ράφι.

Το «παραθυράκι» που έβρισκαν στο παρελθόν σύλλογοι για την «αρπαγή» παικτών από τα νεανικά τμήματα της ομάδας, όπως η Άρσεναλ με τον Φάμπρεγας και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Πικέ έχει εν μέρει καλυφθεί, με τη FIFA να επιδικάζει αποζημιώσεις ανάλογα με τον παίκτη και να αποθαρρύνει τις... αρπαγές. Ο Ισραηλινός Ασουλίν φέτος πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι με τη συναίνεση της Μπάρτσα, ενώ ο Οριόλ Ρομέου στην Τσέλσι, η οποία πλήρωσε πέντε εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Νολίτο, βλέποντας ότι δεν υπάρχει χώρος για αυτόν στην ομάδα υπέγραψε στην Μπενφίκα, με την οποία ξεκίνησε από νωρίς το σκοράρισμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Καταλανοί κοιτάζουν να έχουν τον πρώτο λόγο σε περίπτωση που η εξέλιξη του παίκτη που παραχωρούν είναι... ραγδαία. Για τον Αλμπέρτο Μποτία για παράδειγμα, ο οποίος ύστερα από έναν χρόνο δανεισμού στη Σπόρτινγκ Χιχόν υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την ομάδα, η Μπαρτσελόνα έχει συμφωνήσει ρήτρα επιστροφής για τα τρία πρώτα χρόνια. Κάτι αντίστοιχο συμφωνήθηκε και με τον Οριόλ, ο οποίος μετακινήθηκε το καλοκαίρι του 2011 στην Τσέλσι έναντι 11 εκατομμυρίων, με την Μπάρτσα να διατηρεί ρήτρα αγοράς του ύψους 10 εκατομμυρίων έπειτα από ένα χρόνο και 15 ύστερα από δύο!

Αναλυτικά οι 19 παίκτες που ντεμπουτάρισαν επί Γκουαρδιόλα, προερχόμενοι από μικρότερες ομάδες της Μπάρτσα:

ΠοδοσφαιριστήςθέσηΗμερομηνίαΟμάδα απέναντι στην οποία έκανε ντεμπούτο
Άντρεου Φοντάςκεντρικός αμυντικός31 Αυγούστου 2009Σπόρτινγκ Χιχόν
Σέρχιο Μπούσκετςαμυντικό χαφ13 Σεπτεμβρίου 2008Ρασίνγκ Σαντατέρ
Τιάγκο Αλκανταράμέσος17 Μαΐου 2009Μαγιόρκα
Μαρκ Μουνιέσακεντρικός/πλάγιος αμυντικός12 Μαΐου 2009Οσασούνα
Ισαάκ Κουένκαεπιθετικός μέσος23 Ιουλίου 2011Χάιντουκ
Μαρκ Μπατράκεντρικός αμυντικός14 Φεβρουαρίου 2010Ατλέτικο Μαδρίτης
Ζιοβάνι Ντος Σάντοςεπιθετικός μέσος29 Αυγούστου2007
Γιόναθαν Σοριάνοεπιθετικός28 Οκτωβρίου 2009Λεονέσα (Κύπελλο)
Σέρτζι Ρομπέρτομέσος10 Νοεμβρίου 2010Σεούτα (Κύπελλο)
Μάρτιν Μοντόγιαδεξί μπακ26 Φεβρουαρίου 2011Μαγιόρκα
Ρουμπέν Μίνιοτερματοφύλακας14 Αυγούστου 2010Σεβίλλη (Κύπελλο)
Σέρτζι Γκόμεςκεντρικός αμυντικός14 Αυγούστου 2010Σεβίλλη (Κύπελλο)
Αλμπέρτο Μποτίακεντρικός αμυντικός30 Μαϊου 2009Ντεπορτίβο Λα Κορούνια
Άμπρααμ Γκονσάλεςμέσος30 Μαϊου 2009Ντεπορτίβο Λα Κορούνια
Τσάβι Τόρεςαμυντικό χαφ17 Μαΐου 2009Μαγιόρκα
Γκάι Ασουλίνεπιθετικός μέσος28 Οκτωβρίου 2009Λεονέσα (Κύπελλο)
Νολίτοπεριφερειακός επιθετικός3 Οκτωβρίου 2010Μαγιόρκα
Οριόλ Ρομέουαμυντικό χαφ/κεντρικός αμυντικός15 Μαΐου 2011Ντεπορτίβο Λα Κορούνια
Ζεράρ Ντεουλοφέουπεριφερειακός επιθετικός29 Οκτωβρίου 2011Μαγιόρκα
 

Τελευταία Νέα