Σιόν-UEFA... σημειώσατε «1»!

Γιώργος Καραμάνος
Σιόν-UEFA... σημειώσατε «1»!

bet365

Η Σιόν προσέφυγε σε ελβετικό πολιτικό δικαστήριο που υποχρέωσε την UEFA να άρει τον αποκλεισμό της από το Europa League. Ετυμηγορία σταθμός, τρία τα σενάρια της ενσωμάτωσης στους ομίλους.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η UEFA θα είχε... τελειώσει την όποια ομάδα τολμούσε να καταφύγει σε πολιτικό δικαστήριο εναντίον της. Με τη Σιόν όμως τα βρήκε μπαστούνια. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: Η ελβετική ομάδα (αποκλείστηκε από την UEFA, η οποία θεώρησε ως μη έγκυρες τις μεταγραφές έξι παικτών που έπαιξαν κόντρα στη Σέλτικ, δίνοντας στους Σκοτσέζους την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League) προσέφυγε στο δικαστήριο του Καντονιού της Βοντ (διοικητική περιφέρεια της Ελβετίας), όπου εδρεύει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Εκεί η Σιόν βγήκε νικήτρια και το δικαστήριο απείλησε με κυρώσεις την UEFA. Το πρόβλημα για τον Μισέλ Πλατινί και τους υπόλοιπους ποδοσφαιροπατέρες ήταν αξεπέραστο. Βλέπετε ήταν το μοναδικό δικαστήριο που μπορούσε να τους ελέγξει. Μπορεί για παράδειγμα να μην επιτρέψει ακόμα και το πιο απλό: την έκδοση μπλοκ αποδείξεων πληρωμής, ενώ ήδη της επέβαλε τιμωρία καταβολής 810 ευρώ ημερησίως έως ότου δεχτεί πίσω τη Σιόν.

Κατά συνέπεια, σήμερα που κατέθεσε ενώπιόν του ο Πλατινί, πήγε προετοιμασμένος για την ήττα του, την πρώτη που η UEFA υποχρεώνεται να παραδεχτεί. Είχε λοιπόν μαζί του τρία σενάρια για το πώς θα μπορέσει η ομοσπονδία να δεχτεί στους ομίλους ή αργότερα της Σιόν. Ήταν η απόλυτη δικαίωση της επιμονής ή πιο σωστά της τρέλας του θεόμουρλου προέδρου της, Κριστιάν Κονσταντίν, που έχει πλούσιο ιστορικό...

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
1) Οι αγώνες που ήδη έχουν διεξαχθεί (Ατλέτικο Μαδρίτης-Σέλτικ 2-0, Ουντινέζε-Ρεν 2-1, Σέλτικ-Ουντινέζε 1-1, Ρεν-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1) θα ακυρωθούν και θα δημιουργηθεί ένας όμιλος πέντε ομάδων με την προσθήκη της Σιόν. Σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργήσει το προηγούμενο σύστημα αγώνων, όπου δεν υπήρχαν εντός και εκτός έδρας ματς, αλλά η κάθε ομάδα έπαιζε με την άλλη από μία φορά (ανάλογα εντός ή εκτός). Εάν γίνει αυτό, οι αγώνες όλοι θα λάβουν χώρα από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου.

2) Να προστεθεί η Σιόν ως πέμπτη στον όμιλο. Τα παιχνίδια που έχουν γίνει να συνεχίσουν να ισχύουν και να παίξουν όλοι με τη Σιόν εντός και εκτός έδρας, κάτι που σημαίνει πως το καλεντάρι του ομίλου θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2012.

3) Η Σιόν να μην παίξει καθόλου στον όμιλο. Να βρεθεί δηλαδή στην κλήρωση, όπου θα διασταυρωθεί με κάποιον τρίτο από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (εδώ υπάρχει ασάφεια αναφορικά με το πώς θα συμβεί αυτό, καθώς είναι ήδη μετρημένα τα κουκιά των ομάδων).

* Για να ισχύσει το οποιοδήποτε από τα τρία άνωθεν σενάρια, θα πρέπει να υπάρξει μια σημαντική προϋπόθεση: Να δώσει την έγκρισή του το περίφημο Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) που θα συνεδριάσει στη Λοζάνη στα τέλη του Νοέμβρη! Οπότε μέχρι τότε υπομονή και βλέπουμε...

Η ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝ
16/11/2003: Ο Κονσταντίν κερδίζει το πρώτο του δικαστήριο, νικώντας την Αρχή του πρωταθλήματος που υποχρεώθηκε να δεχτεί τη Σιόν στη λίγκα, η οποία όπως και τώρα είχε ήδη ξεκινήσει.

12/02/2008: Αποκτήθηκε ο Αιγύπτιος τερματοφύλακας Ελ Χανταρί. Η FIFA έκρινε πως η απόκτησή του ήταν παράνομη και τιμώρησε τη Σιόν με πρόστιμο 900.000 ευρώ και της απαγόρευσε να κάνει μεταγραφές για δύο σεζόν.

01/06/2010: Το CAS, όπου προσέφυγε η Σιόν μείωσε την ποινή κατά 200.000 ευρώ.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΩΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ...
02/09/2011: Η UEFA αποκλείει τη Σιόν, θεωρώντας ως μη γενόμενες τις μεταγραφές έξι παικτών που έπαιξαν κόντρα στη Σέλτικ, δίνοντας στους Σκοτσέζους την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League.

13/09/2011: Δικαστήριο στην Ελβετία κρίνει παράνομη την απόφαση της UEFA.

16-20/09/2011: Δύο Ελβετοί δικαστές απαιτούν από την UEFA να παρουσιαστεί ενώπιον του πολιτικού δικαστηρίου για τις 19 Οκτωβρίου.

28/09/2011: Ελβετικό πολιτικό δικαστήριο απαιτεί από την ελβετική λίγκα να εγκρίνει τις έξι μεταγραφές.

29/30/2011: Παραιτείται ο πρόεδρος της ελβετικής λίγκας και η FIFA απειλεί με τις γνωστές κυρώσεις την Ελβετία (αποκλεισμός Εθνικής ομάδας).

05/10/2011: Ελβετικό πολιτικό δικαστήριο τιμωρεί την UEFA με πρόστιμο 810 ευρώ ανά ημέρα έως ότου δεχτεί πίσω τη Σιόν.

19/10/2011: Ο Μισέλ Πλατινί (πρόεδρος της UEFA) καταθέτει στο ελβετικό πολιτικό δικαστήριο και αυτό διατάζει την UEFA να ανακαλέσει τις αποφάσεις της. Ο Πλατινί παρουσιάζει τα τρία σενάρια επιστροφής της Σιόν στο Europa League...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα