TOP 10... Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ

Γιώργος Καραμάνος
TOP 10... Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ

bet365

Το gazzetta.gr σας προσφέρει το ορεκτικό για το μεγάλο ντέρμπι του Νησιού, θυμίζοντας πολύ μεγάλες εκατέρωθεν νίκες. Οι ουδέτεροι ελπίζουμε το κυρίως πιάτο να είναι αντάξιο του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο Γουέιν Ρούνεϊ δεν κρύφτηκε πίσω από τα καινούργια φυτεμένα μαλλιά του: «Το γήπεδο της Λίβερπουλ είναι το δυσκολότερο μέρος για να νικήσεις». Αυτή είναι η μία πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι όμως πως σε αυτή την 157η μεταξύ τους κόντρα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πηγαίνει σε καλύτερη κατάσταση.

Ωστόσο, όπως το γράφει και η διάσημη πινακίδα... εκεί είναι το «Άνφιλντ» και κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει. Στο gazzetta.gr πάντως όπου βρίσκονται οπαδοί και των δύο μεγάλων του Νησιού, επιλέξαμε να σας... ζεστάνουμε για το ντέρμπι με τις δέκα (πέντε και πέντε) σημαντικότερες (σχετικά πρόσφατες) νίκες της μίας και της άλλης.

TOP 5 ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ


5. ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ 3-1 (2001)

Η καλύτερη Λίβερπουλ της τελευταίας δεκαετίας. Είχε προηγηθεί το τρεμπλ κυπέλλων της και τρεις σερί νίκες επί της Γιουνάιτεντ. Ήρθε λοιπόν και η τέταρτη για να... δέσει και μάλιστα σχετικά εύκολα. Στον πάγκο της βρισκόταν προσωρινά ο Φιλ Τόμπσον (ο Ζεράρ Ουγιέ ανάρρωνε από επέμβαση καρδιάς). Ο Μάικλ Όουεν άνοιξε το σκορ, με τον Γιον Άρνε Ρίισε να πετυχαίνει ένα αξέχαστο γκολ-φάουλ. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε μειώσει, αλλά ο δαιμονισμένος τότε Όουεν είχε κάνει το 3-1 μόλις στο 51'.

4. ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 0-3 (1978)
Αμέσως μετά το ματς ο Μπομπ Πέισλι παραδέχτηκε ότι το περίμενε πώς και πώς. Βλέπετε, στο φινάλε της προηγούμενης σεζόν η Γιουνάιτεντ είχε νικήσει στον τελικό Κυπέλλου και του είχε στερήσει το νταμπλ (λίγες μέρες αργότερα θα έβρισκε παρηγοριά στην κούπα του Πρωταθλητριών). Ήταν λοιπόν η περίφημη Boxing Day (ανήμερα των Χριστουγέννων), όταν οι Ρέι Κένεντι, Τζίμι Κέις και Ντέιβιντ Φέαρκλαφτ έκαναν πλάκα στο «Ολντ Τράφορντ». Το φινάλε βρήκε εκείνη την ομάδα των Κόκκινων στην κορυφή με μόλις 16 γκολ παθητικό σε 42 ματς.

3. ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 0-3 (1972)
Οι πορείες τους ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες εκείνη την εποχή. Τη στιγμή που οι Κόκκινοι Διάβολοι είχαν ξεχάσει τον θρίαμβο του 1968 και κατευθύνονταν προς την απογοήτευση (δύο χρόνια αργότερα υποβιβάστηκαν), ο Μπιλ Σάνκλι διαμόρφωνε το δημιούργημά του που θα μεσουρανούσε σε Αγγλία και Ευρώπη. Τα αστέρια του Κέβιν Κίγκαν, Τζον Τόσακ και Στιβ Χάιγουεϊ σκόραραν σε ένα δεύτερο ημίχρονο άκρως καταιγιστικό, το οποίο έκανε το «Ολντ Τράφορντ» να μοιάζει με το «Άνφιλντ».

2. ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ 4-0 (1990)
Ήταν η χρονιά που υπερασπιζόταν τον τελευταίο τίτλο της στο πρωτάθλημα. Με τον Κένι Νταλγκλίς και τότε στον πάγκο είχε ξεκινήσει με σερί οκτώ νικών. Μεταξύ των θυμάτων και η Γιουνάιτεντ, η οποία ακόμα δεν είχε ξεκινήσει τη δυναστεία της (δύο χρόνια αργότερα πήρε την πρώτη κούπα ο Άλεξ Φέργκιουσον). Ο Πίτερ Μπίρτσλι στα καλύτερά του σημείωσε ένα εκπληκτικό χατ τρικ και ο Τζον Μπαρνς τον πλαισίωσε στη δημιουργία αυτού του κατακπληκτικού καρέ. Ο τίτλος βέβαια κατάληξε στην Άρσεναλ.


1. ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 1-4 (2009)
Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ στο peak της. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε διαλύσει με 4-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης και την είχε αποκλείσει στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Κόκκινοι είχαν ελπίδες για τον τίτλο. Με ένα ματς λιγότερο και τη διαφορά στους επτά βαθμούς το πίστευαν. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο «έφτιαξε» τους γηπεδούχους, αλλά ο Μπενίτεθ έβγαλε ό,τι μπαλαντέρ είχε στα μανίκια του. Το να σκοράρουν οι Φερνάντο Τόρες, Στίβεν Τζέραρντ ήταν φυσιολογικό. Την γκολάρα-φάουλ του υπό διωγμόν Φάμπιο Αουρέλιο και το κερασάκι από τον Αντρέα Ντοσένα δεν το περίμεναν και πολλοί. Τελικά ο τίτλος κατέληξε στη Γιουνάιτεντ, με τη διαφορά να εκτοξεύεται στους 14 βαθμούς!


TOP 5 ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ


5. ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 3-2 (2010)

Σε μια χρονιά όπου πέτυχε συνολικά 20 γκολ (πρώτος σκόρερ μαζί με τον Κάρλος Τέβες), ήταν το κορυφαίο σόου του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στο Νησί. Ο Βούλγαρος φορ είχε βάλει μπροστά με 2-0 τη Γιουνάιτεντ (απίστευτο ψαλιδάκι το δεύτερο γκολ), αλλά ο Στίβεν Τζέραρντ σε διάστημα έξι λεπτών με δύο στημένα (πέναλτι, φάουλ) είχε φέρει το ντέρμπι στα ίσα. Με το σφύριγμα της λήξης να πλησιάζει, ο Μπερμπάτοφ... πέταξε πάνω από τον Τζέιμι Κάραχερ και χάρισε τη νίκη στους Κόκκινους Διαβόλους.

4. ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ 1-2 (2002)
Στο τέλος του αγώνα ένα σύνθημα δονούσε το «Άνφιλντ». «Diego woah ohh, he came from Uruguay, he made the scousers cry!» τραγουδούσαν οι φιλοξενούμενοι. Για την αιτία του τραγουδιού είχε φροντίσει ο Ντιέγο Φορλάν. Ο Ουρουγουανός μπορεί να μην είχε καλή σχέση με τα δίχτυα όσο ήταν στην Αγγλία, μα εκείνο το απόγευμα έβαλε δύο στον Γέρζι Ντούντεκ (έχει «πνίξει» το πρώτο). Ο Σάμι Χίπια μείωσε, και στις καθυστερήσεις ο Φαμπιάν Μπαρτέζ πραγματοποίησε σπουδαία απόκρουση στη βολίδα του Ντίτμαρ Χάμαν.

3. ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ 2-3 (1999)
Εκείνο το ματς αποτέλεσε την αφετηρία ενός απίστευτου και αρνητικού ρεκόρ από τον Τζέιμι Κάραχερ. Ήταν η χρονιά που άρχιζε να εμφανίζεται στην ενδεκάδα και έκανε γκάφες. Ε, τότε έκανε και τη μεγαλύτερη της καριέρας του. Σημείωσε δύο αυτογκόλ πριν από το ημίχρονο και μαζί με το γκολ του Άντι Κόουλ και τη μείωση από τον Σάμι Χίπια το πρώτο μέρος έληξε 3-1. Στην επανάληψη οι Κόκκινοι αφυπνίστηκαν, πίεσαν και ειδικά όταν αποβλήθηκε ο Κόουλ. Ο Πάτρικ Μπέργκερ μείωσε ακόμα περισσότερο, αλλά η Γιουνάιτεντ άντεξε. Όσο για τον Κάραχερ, έχει φτάσει πλέον τα επτά αυτογκόλ με τη Λίβερπουλ και έχει ξεπεράσει τον πρώην ρέκορντμαν Ρον Γέιτς.

2. ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 3-1 (1989)
Η Λίβερπουλ ήταν ακόμα η καλύτερη ομάδα στο Νησί. Όταν επισκέφθηκε λοιπόν το «Ολντ Τράφορντ» κόντρα σε μια μετριότατη Γιουνάιτεντ, θεωρούνταν το ακλόνητο φαβορί. Ήταν η δεύτερη μέρα του χρόνου και εκείνη που το γλέντησε ήταν η ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον. Μπράιαν ΜακΚλερ, Τζον Χιουζ και Ράσελ Μπίαρντσμορ ανέτρεψαν το γκολ του Τζον Μπαρνς και άφησαν γλυκιά γεύση στους οπαδούς τους, οι οποίοι τους είδαν να τερματίζουν στην ταπεινή 11η θέση μιας μίζερης σεζόν.

1. ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 4-0 (2003)
Οι Κόκκινοι δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστικοί εκείνη την περίοδο της ιστορίας τους. Η αποβολή του Σάμι Χίπια στο 5' έφερε στο ματς τον Ιγκόρ Μπίστσαν. Ο πρώτος έκανε πέναλτι (Φαν Νίστελροϊ) και το ίδιο έκανε και ο Κροάτης μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού, ο οποίος έζησε πραγματική τρικυμία (και πάλι από τα 11 βήματα ο Φαν Νίστελροϊ). Τη σκυτάλη πήρε ο Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος είχε να σκοράρει δύο χρόνια στο «Ολντ Τράφορντ» και ολοκλήρωσε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, φέρνοντας την ομάδα του ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια που ο Άλεξ Φέργκιουσον πανηγύριζε και στα δύο ντέρμπι της χρονιάς.


ΚΑΙ Η ΜΑΤΣΑΡΑ...

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ 3-3 (1994)

Θεωρείται ίσως το κορυφαίο μεταξύ τους ματς. Η Γιουνάιτεντ φαινόταν πως θα ζούσε ανεπανάληπτο θρίαμβο στο «Άνφιλντ». Προηγήθηκε στο 24' με 3-0 χάρη στην κεφαλιά του Στιβ Μπρους, την εκπληκτική λόμπα του νεογνού Ράιαν Γκιγκς και το απευθείας φάουλ του Ντένις Έργουιν. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν ό,τι ήθελαν στον αγώνα και ξαφνικά άλλαξαν τα πάντα. Το απίστευτο είναι πως οι Κόκκινοι μείωσαν στο γκολ με δύο τεμάχια του Νάιτζελ Κλαφ (γιος του τεράστιου Μπράιαν), ο οποίος βίωνε την κορυφαία βραδιά της καριέρας του. Ο Νιλ Ράντοκ με κεφαλιά έσωσε την παρτίδα 12 λεπτά πριν από το τέλος. Απολαύστε το...



Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα