Ψωμί, παιδεία, διαιτησία!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Ψωμί, παιδεία, διαιτησία!

bet365

Θα κάνει το σταυρό του πριν από τη σέντρα, θα χαμογελάσει, θα αστειευτεί και με τους παίκτες αν χρειαστεί. Ο Πέτρος Κωνσταντινέας είναι ο μόνος Έλληνας διαιτητής που μπορεί να καυχιέται ότι βγάζει μόνος το ψωμί του!

Γκολ... φάουλ!

Αδόκιμος όρος αν προσπαθήσεις να τον μεταφράσεις σε κάποιον ξένο. Κι όμως, στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τον χρησιμοποιούμε και στην περίπτωση του Πέτρου Κωνσταντινέα είναι εκείνος που μπορεί να χαρακτηρίσει την αθλητική του πορεία. Γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου του 1978, ο Πέτρος Κωνσταντινέας είχε από παιδί την τάση να ασχολείται με τον αθλητισμό και το ύψος του τον έστειλε σε μια διάσημη ομάδα της πόλης του. Ο 33χρονος ρέφερε βλέπει τον κόσμο από τα 193 εκατοστά και για κάποιο διάστημα υπήρξε συμπαίκτης με τον Νίκο Χατζή στον Ποσειδώνα Καλαμάτας. Άλλωστε, τους χωρίζουν μόλις δύο χρόνια διαφορά και είναι βέβαιο πως για μερικά φεγγάρια μοιράστηκαν τα όνειρά τους.

Σχεδόν την ίδια εποχή, χάραξαν και διαφορετική πορεία. Το 1995 ο Νίκος Χατζής ήταν πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Εφήβων και παίκτης της ΑΕΚ, πλέον, ενώ ο Πέτρος Κωνσταντινέας επέλεγε μια διαφορετική καριέρα. Αποφάσισε να αφήσει το μπάσκετ και να ασχοληθεί με τη διαιτησία, ξεκινώντας από το 1996 στα τοπικά πρωταθλήματα, όπου μέχρι και σήμερα σφυρίζει όταν του το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του. Ή ενίοτε, όπως θα δούμε και παρακάτω, χωρίς να του το επιτρέπουν!

Παράλληλα, με τη διαιτησία ήρθε και ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Μέσα από σεμινάρια του ΟΑΕΔ, ο Καλαματιανός ρέφερι άνοιξε αρτοποιείο το οποίο διατηρεί στη γενέτειρά του και, μάλιστα, κοντά στην εκκλησία της Υπαπαντής, πολιούχου της Καλαμάτας. Ίσως η επιλογή της θέσης που άνοιξε το μαγαζί του να μην είναι τυχαία, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα θρήσκο άνθρωπο και διαιτητή, ο οποίος πριν από την έναρξη και μετά το τέλος κάθε αγώνα, κάνει το σταυρό του και κοιτάζει στον ουρανό προσευχόμενος.

Τα άλματα στη Super League!

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος, μέλος της ΕΠΟ από τη 1991 και πρόεδρος των ποδοσφαιρικών σωματείων στην Καλαμάτα, ήταν απ’ τους ανθρώπους που πίστεψαν τον Πέτρο Κωνσταντινέα και εκείνος που τον βοήθησε στην εξέλιξή του. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά στο πρόσωπο του Μεσσήνιου ρέφερι το περασμένο καλοκαίρι, την εποχή που ξετυλιγόταν το κουβάρι των στημένων αγώνων.

«Όλη η Ελλάδα μιλάει πλέον γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια και είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνει στους πίνακες της ΚΕΔ για τη Σούπερ Λίγκα και για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Αυτό αποτελεί παράλληλα και μεγάλη τιμή και καταξίωση για τους Μεσσήνιους διαιτητές, καθώς ένας από τους 25 διαιτητές της Σούπερ Λίγκας είναι από τον τόπο μας. Πίσω από τον Πέτρο ακολουθούν και άλλοι ικανοί Μεσσήνιοι ρέφερι, τα ονόματα των οποίων όμως για ευνόητους λόγους δεν είναι της ώρας να τα αποκαλύψουμε», είχε πριν από μερικούς μήνες ο ποδοσφαιρικός παράγοντας. Ίσως να ήταν και εκείνος που βοήθησε στην εξέλιξη του Κωνσταντινέα.

Το πρώτο παιχνίδι του Έλληνα ρέφερι σε επαγγελματικό επίπεδο έρχεται στις 31 Οκτωβρίου του 2004 σε αγώνα Γ’ Εθνικής, ενώ θα σφυρίξει πρώτη φορά στη Super League στο τέλος της σεζόν 2007-08. Από την επόμενη σεζόν θα μπει στους πίνακες της μεγάλης κατηγορίας και θα φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2011 να χριστεί διεθνής, μαζί με τον Θανάση Γιάχο στη θέση του Βασίλη Παμπορίδη και του Δημήτρη Καλόπουλου. Έστω κι αν το ρεπορτάζ της εποχής έκανε λόγο για έντονες διαφωνίες στις τάξεις της ΚΕΔ για τη συγκεκριμένη επιλογή...

Η μαθηματική πρόοδος...

Το νόμισμα που έχει δύο όψεις, πέφτει στο τραπέζι και σε αυτή την περίπτωση. Ο Πέτρος Κωνσταντινέας δεν έφτασε από τη μια στιγμή στην άλλη να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους διαιτητές της Super League. Μετά την πρώτη του γεμάτη χρονιά στη Super League (σ.σ. 2009-10) και κατόπιν αρκετών άσχημων παιχνιδιών, ο ίδιος δούλεψε σκληρά ώστε να βελτιωθεί. Έχασε κιλά, γυμνάστηκε καλύτερα και παράλληλα, «δούλεψε» και στην ψυχολογία του. Απέβαλε το ανάλαφρο και χαμογελαστό ύφος που συνήθιζε να έχει, προσπάθησε να χαλιναγωγήσει τον αυθορμητισμό του στο παιχνίδι και να υιοθετήσει ένα προφίλ που ταιριάζει καλύτερα σε διαιτητή με φιλοδοξίες.

Κάτι που δεν κατάφερε ολοκληρωτικά, αφού το διάσημο πλέον «πάμε παικταρά μου» προς τον Βασίλη Τοροσίδη έχει σημαδέψει την πορεία του στη Super League και χρειάζεται πολύς δρόμος προκειμένου να το σβήσει από τις μνήμες των φιλάθλων. Γιατί απ’ το youtube σίγουρα δεν μπορεί. Ένα μήνα, πάντως, μετά την περίφημη ατάκα προς τον αμυντικό του Ολυμπιακό, ο Πέτρος Κωνσταντινέας είδε και την πρώτη μεγάλη πρόκληση για την καριέρα του. Ορίστηκε να σφυρίξει το ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ, όπου κατά γενική ομολογία τα πήγε μια χαρά.

Η γενική ομολογία ήταν διαφορετική περίπου ένα μήνα μετά. Και του έδειξε, παράλληλα, και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Μετά το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα, το οποίο ο Δικέφαλος κέρδισε με 2-1 στις 13 Μαρτίου του 2011, ο Πέτρος Κωνσταντινέας ένιωσε την εισβολή στην προσωπική του ζωή. Δεν αφορούσε την οικογένειά του (είναι παντρεμένος με ένα παιδί), αλλά την επαγγελματική του υπόσταση. Στις 22 Μαρτίου βρήκε το μαγαζί του στην Καλαμάτα βαμμένο άσπρο και κόκκινο και με την υπογραφή «Θρύλος», κάτι που όπως διέρρευσε απ’ το περιβάλλον του δεν φάνηκε να τον πτοεί ιδιαίτερα...

Μικρά περιστατικά...

Η πορεία του στη διαιτησία από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα θα σημαδευόταν από ακόμα μερικά περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Τον Απρίλιο κινδύνεψε με τιμωρία από την ΚΕΔ, γιατί αποκαλύφθηκε ότι έπαιξε δύο παιχνίδια μέσα σε διάστημα 24 ωρών, κάτι που απαγορεύεται. Παραμονές του αγώνα Αστέρας Τρίπολης-Άρης είχε σφυρίξει στην αναμέτρηση Φαραία-Ολυμπιακός Καλαμάτας στο τοπικό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί κουρασμένος στην Τρίπολη.

Στο τοπικό πρωτάθλημα έλαβε χώρα και το επόμενο γεγονός, για το οποίο και πάλι δεν τιμωρήθηκε. Στον αγώνα τοπικού πρωταθλήματος Α.Ε. Αβίας-Ασπρόχωμα, ο Πέτρος Κωνσταντινέας αντέδρασε στην εισβολή ενός οπαδού των γηπεδούχων, ο οποίος του είχε πετάξει ομπρέλα!! Τον κόλλησε στα κάγκελα και χρειάστηκε να παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι για να τον... σώσουν από τον μεγαλόσωμο ρέφερι! Όταν, λίγες μέρες μετά, του επέστησαν την προσοχή για τη συμπεριφορά του, αντέδρασε λέγοντας: «Αν σε έβριζε εσένα τι θα έκανες;»

Στην καριέρα του έχει προκαλέσει επίσημες αντιδράσεις από τον Άρη (για την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο), από τον Ηρακλή (για αγώνα με τον Ολυμπιακό) και από τον Πάμπλο Γκαρσία πριν από ένα μήνα για τον αγώνα του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη. «Στο πρώτο ημίχρονο έκανα μόνο ένα φάουλ και ο διαιτητής μού είπε ότι στο επόμενο θα με βγάλει εκτός. Αυτά σε κάνουν να ζεσταίνεσαι παραπάνω, να είσαι πιο νευρικός. Να τον ευχαριστήσω που μου το είπε και μου έδωσε περισσότερο κίνητρο για να κερδίσω. Είναι κάποιοι διαιτητές που προσπαθούν να κάνουν καλύτερα τα πράγματα μέσα στο παιχνίδι και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι όπως ο σημερινός, που σε κάνουν να παίζεις πιο ζεστά. Πρέπει να έχεις ζεστή καρδιά και κρύο μυαλό», είχε πει ο Ουρουγουανός μετά το τέλος του ματς και την επόμενη μέρα έγινε πιο περιγραφικός...

«Τον ευχαρίστησα στις δηλώσεις μου μετά το παιχνίδι γιατί είμαι 34 χρόνων, ήμουν και λίγο κουρασμένος και αυτά τα λόγια με έκαναν να ζεσταθώ μέσα μου και να το πάρω προσωπικά, γιατί αν το εξωτερίκευα μπορεί να του έδινα και καμιά σφαλιάρα. Δεν είναι σωστό να λέγονται αυτά, γιατί δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει ο άλλος με την πίεση που υπάρχει στο παιχνίδι».

Χαρακτηρίζεται ως διαιτητής που αρέσκεται να είναι πρωταγωνιστής του αγώνα και να συγκεντρώνει τα βλέμματα πάνω του. Ας ελπίσουμε πως αύριο θα το αποφύγει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα