«Πληρώναμε ακόμη και τη βενζίνη!»

«Πληρώναμε ακόμη και τη βενζίνη!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Πληρώναμε ακόμη και τη βενζίνη!»

bet365

Το gazzetta.gr «φωτίζει» το παρασκήνιο της διαμάχης βολεϊμπολιστών-ΕΟΠΕ. Τι δηλώνει ο πρώην κάπτεν, Νίκος Ρουμελιώτης και ο Αχιλλέας Μαυρομάτης, πρόεδρος της ομοσπονδίας

Το θέμα υπερέβη τα στενά όρια του ρεπορτάζ του αθλήματος, όταν πριν από λίγες μέρες η ΕΟΠΕ ανακοίνωσε την τιμωρία του πρώην αρχηγού της Εθνικής ομάδας, Νίκου Ρουμελιώτη. Ο 33χρονος διεθνής διαγώνιος της Μόντσα τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και με τέσσερις αγωνιστικές από το ελληνικό πρωτάθλημα (όταν και αν επιστρέψει ποτέ), για τις δηλώσεις που έκανε εις βάρος της ομοσπονδίας μετά τους νικηφόρους αγώνες με τη Βοσνία για την πρόκριση στο προ-ολυμπιακό τουρνουά.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε μαζί με τον έμπειρο βολεϊμπολίστα στην Ιταλία και σας παρουσιάζει την πλήρη εικόνα της πρωτοφανούς κόντρας που ξέσπασε στους κόλπους του ελληνικού βόλεϊ και ρίχνει φως σε αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, οιοποίες καταδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα της πετοσφαίρισης...

- Το ερώτημα είναι εύλογο... Πέρα από την τιμωρία σου ως αρχηγού, πώς είναι δυνατόν η ομοσπονδία βόλεϊ να βρίσκεται στα «χαρακώματα» με την Εθνική ομάδα του αθλήματος;

«Τα τελευταία δύο χρόνια, άσχετα αν οι διεθνείς αθλητές δεν δημοσιοποίησαν ποτέ τα προβλήματα τόσο στην Εθνική ομάδα όσο και στους συλλόγους, οι συνθήκες που επικρατούν στο άθλημα είναι πραγματικά πολύ άσχημες. Αν εξαιρέσουμε τρεις-τέσσερις αθλητές, που προλάβαμε τη χρυσή εποχή του ελληνικού βόλεϊ και λίγο-πολύ τακτοποιηθήκαμε οικονομικά, τα περισσότερα παιδιά και ειδικότερα τα νέα, έφτασαν στο σημείο να δανειστούν χρήματα για να μπορέσουν να δώσουν το παρών στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Όταν κάποιοι διεθνείς είναι απλήρωτοι έως και τρία χρόνια από τις ομάδες τους και είναι επαγγελματίες, είναι λογικό να μην έχουν λεφτά ούτε για βενζίνη! Είναι απολύτως θεμιτό να χρειάζονται κάποια χρήματα της τάξεως των 200-250 ευρώ για τα οδοιπορικά τους ή τα αεροπορικά εισιτήρια από και προς την Αθήνα. Και δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να μιλήσω για το επίπεδο της προετοιμασίας που γίνεται στο Πήλιο και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Όταν αυτή η κατάσταση παρατηρείται εδώ και δύο-τρία χρόνια, καταλαβαίνετε ότι η ομοσπονδία δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε αυτά τα παιδιά. Και δεν μιλάω για τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Εθνική ομάδα, αλλά αναφέρομαι στις παροχές της ΕΟΠΕ στον Έλληνα βολεϊμπολίστα που παραμένει απλήρωτος χωρίς οι ομάδες να υφίστανται καμία πίεση από την ομοσπονδία».

- Ποια ήταν η αντίδραση της ομοσπονδίας; Να υποθέσουμε ότι συζητήσατε το πρόβλημα;

«Η απάντηση ήταν “δεν έχουμε, δεν δίνουμε, δεν προσφέρουμε...” Ως αρχηγός είπα στον πρόεδρο τον κ. Μαυρομμάτη ότι δεν είναι δυνατόν να έχει τέτοια αντίδραση γιατί θα υπάρξουν διεθνείς παίκτες που πραγματικά θα φύγουν. Όταν κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι παρακαλάω την ομοσπονδία να διαθέσει ένα κονδύλι της τάξεως των 3-4 χιλιάδων ευρώ για τις βενζίνες και τα οδοιπορικά των διεθνών παικτών πριν από τους δύο κρίσιμους αγώνες με τη Βοσνία για την πρόκριση στο προ-ολυμπιακό τουρνουά, αηδίασα, έπαψα να συζητάω μαζί τους κι ενημέρωσα σχετικά όλους τους συμπαίκτες μου. Όντως η ΕΟΠΕ έχει οικονομικό πρόβλημα και αντιμετωπίζει χρέη, αλλά το να φτάσει στο σημείο να μη βάζει πούλμαν για να πάμε στα Τρίκαλα και ούτε να δίνει χρήματα για τις βενζίνες των παικτών, πραγματικά δεν το περίμενα. Κάπου εκεί σταμάτησα να ασχολούμαι και απλά προσπάθησα να πείσω τα παιδιά να μη φύγουν πριν δώσουμε τους αγώνες, γιατί τότε θα υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να τιμωρηθούν».

- Και φτάσαμε στο σημείο να «μποϊκοτάρετε» τα δύο φιλικά παιχνίδια με τη Σερβία και να μην ταξιδέψετε στο Βελιγράδι;

«Εγώ στην αρχή ήμουν αντίθετος. Και προσπάθησα να πείσω τα παιδιά να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση, γιατί δεν ήταν θα ήταν για το καλό του αθλήματος. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με αιτιολογία την έλλειψη σεβασμού της ομοσπονδίας προς το πρόσωπο των διεθνών. Ξέρουμε ότι η ομοσπονδία λαμβάνει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ ως επιχορήγηση από την Πολιτεία. Δεν μπορεί να μην μπορεί να διαθέσει αυτό το ευτελές ποσό για να μην πληρώσουν οι διεθνείς παίκτες από την τσέπη τους για τα μεταφορικά τους έξοδα. Μιλώντας έξω από τα δόντια, μπορώ να πω ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν σωστή για την εικόνα της Εθνικής ομάδας, ωστόσο ήταν το τελευταίο χαρτί που είχαμε στα χέρια μας για να συσπειρωθούμε και να τους κάνουμε να “ξυπνήσουν”».

- Και ως φυσικό επακόλουθο η κόντρα γενικεύτηκε...

«Στη διάρκεια του διημέρου στα Τρίκαλα το κλίμα ήταν σχεδόν ψυχροπολεμικό και κανένας παράγοντας της ομοσπονδίας δεν ήρθε να μας μιλήσει πριν από τα παιχνίδια και μετά δεν κατέβηκε στα αποδυτήρια για να μας συγχαρεί για την πρόκριση. Τότε λοιπόν, αποφασίσαμε να πάω στη συνέντευξη Τύπου και να πω ότι “αν δεν μας βοηθήσετε και δεν μας στηρίξετε, τότε θα μας βρείτε όλους απέναντί σας!”... Ενώ εγώ μίλησα εκ μέρους των συμπαικτών μου ως αρχηγός, η ομοσπονδία, επειδή δεν μπορούσε να τιμωρήσει όλους τους διεθνείς με δύο χρόνια αποκλεισμό, θεώρησε σωστό να τιμωρήσει μόνο εμένα και αυτό τόνισαν και τα υπόλοιπα παιδιά στην ανακοίνωση που έβγαλαν μετά τη δημοσιοποίηση της άδικης τιμωρίας μου».

- Ποια είναι η στάση που θα κρατήσεις από εδώ και στο εξής;

«Κατ‘ αρχήν η επιθυμία μου είναι να σταματήσει αυτή η... κατηφόρα που έχει πάρει το ελληνικό βόλεϊ και παράλληλα, φυσικά θέλω να ανακληθεί αυτή η τιμωρία να επιστρέψω στην Εθνική ομάδα. Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι ο λόγος που δεν έστειλα απολογία στην ομοσπονδία είναι γιατί δεν είχα να απολογηθώ για κάτι, δεν ήμουν ένοχος για κάτι. Εγώ απλά μετέφερα δημόσια τις αποφάσεις όλων των διεθνών παικτών, συμπεριλαμβανομένου κι εμού και δεν μετανιώνω καθόλου γι‘ αυτό. Αν δεν εκπέσει η τιμωρία, εγώ θα κινηθώ νομικά σε βάρος της ομοσπονδίας γιατί έχει αμαυρώσει το όνομά μου».

- Γιατί ο Κώστας Προύσαλης ήταν ο μοναδικός διεθνής παίκτης που δεν συνυπέγραψε την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διεθνείς παίκτες για να σε υποστηρίξουν;

«Με τον Κώστα δεν μας χωρίζει τίποτε, ίσα-ίσα είμαστε και φίλοι και ο ίδιος γνωρίζει καλά το άδικο της τιμωρίας μου! Τι να πω; Ίσως να μην έχει ξεχάσει εκείνο το περιστατικό που είχε γίνει σε παλιότερο αγώνα Ηρακλή-Άρη, που είχα χτυπήσει με το κουτάκι της μπίρας και πιστεύω ότι δέχεται πιέσεις από τον γενικό αρχηγό των Εθνικών ομάδων, τον κ. Μανωλόπουλο, που είναι μέλος του Ηρακλή και είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο οι 12 από τους 14 διεθνείς βολεϊμπολίστες δεν λένε ούτε καλημέρα!»

Τι λέει η ομοσπονδία και πρόεδρος

Το gazzetta.gr έψαξε το θέμα και κάνοντας ρεπορτάζ, σας παρουσιάζει και την άποψη της ΕΟΠΕ. Ο Νίκος Ρουμελιώτης θεωρήθηκε πρωτεργάτης αυτής της «ανταρσίας» των διεθνών και ουσιαστικά του «χρεώθηκε» χωρίς λόγο η άρνηση των διεθνών να ταξιδέψουν στη Σερβία (για δύο φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας με την πρωταθλήτρια Ευρώπης), γεγονός που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την ομοσπονδία και τον πρόεδρό της, Αχιλλέα Μαυρομάτη. Από κει και πέρα, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, οι κατασχέσεις των εργολάβων για τις οφειλές τριών εκατομμυρίων ευρώ (!) της ΕΟΠΕ από την εποχή (2004) που κατασκευάστηκε το ολυμπιακό προπονητήριο στην Παιανία και τα έργα που έγιναν στον Άγιο Κοσμά (κι ενώ υπήρχε υπουργική απόφαση για να καλυφθεί το ποσό από το κράτος), όπως ισχυρίζονται παράγοντες της ομοσπονδίας, δεν άφησαν στο ταμείο της περισσότερα από 300.000 ευρώ από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και σήμερα, τα οποία επαρκούσαν μόνο για την μισθοδοσία των υπαλλήλων!

Ήταν τέτοιο το οικονομικό πρόβλημα, που κάποια στιγμή τέθηκε στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο της απόσυρσης όλων των Εθνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά τελικά επικράτησε η λογική και το κακό απεφεύχθη. Πήγες από την ομοσπονδία μάς επιβεβαίωσαν ότι πράγματι οι συνθήκες προετοιμασίας στο Πήλιο δεν ήταν αυτές που αρμόζουν σε μια Εθνική ομάδα παρότι το θέμα με την οφειλή των 3 εκατομμυρίων ευρώ λύθηκε και στις αρχές Αυγούστου, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικητιάδης υπέγραψε το σχετικό έγγραφο, τα χρήματα αυτά ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί.

Γιατί έσπασε το γυαλί

Ο λόγος για τον οποίο οι σχέσεις ομοσπονδίας-παικτών άρχισαν να μπαίνουν σε δύσκολο «δρόμο», σύμφωνα με το περιβάλλον της ΕΟΠΕ, οφείλεται στο αίτημα που κατέθεσαν οι παίκτες προς τον πρόεδρο για τα οδοιπορικά τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «μισθό» και ζητώντας 2.000 ευρώ το μήνα! Όσον αφορά τη χρήση των ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων ως μεταφορικών μέσων προς το Πήλιο και τα Τρίκαλα, η πλευρά της ομοσπονδίας υποστηρίζει ότι ήταν πρόταση των ίδιων παικτών, στην οποία κακώς συναίνεσε... Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα συνεχώς αυξανόμενα ποσά που ζήτησαν οι παίκτες για τις βενζίνες τους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το αρχικό ποσό των 3.000 ευρώ πριν από την αναχώρηση της αποστολής για την Κωνσταντινούπολη (για φιλικά προετοιμασίας), έγινε στην πορεία 5.500 και τελικά σταθεροποιήθηκε στις 7.500 ευρώ! Ακολούθως, και με δεδομένο ότι η ομοσπονδία είχε αποδεχθεί να καλύψει αυτά τα έξοδα, τρεις (σ.σ. Ρουμελιώτης, Παπαδημητρίου και Φράγκος) από τους 14 διεθνείς συνειδητοποίησαν ότι για να πάρουν την κάρτα «ελευθέρας» τους και να ολοκληρώσουν τη μετεγγραφή τους σε ομάδες του εξωτερικού, έπρεπε να πληρώσουν ένα πόσο της τάξεως των 15.000 ευρώ στην ομοσπονδία, ύστερα από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Οι συγκεκριμένες παίκτες, όμως, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ ότι η απόφαση θα εκπέσει και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα από 1.000 ευρώ έκαστος. Ακολούθησε η πρωτοφανής απόφαση να μην ταξιδέψει η Εθνική ομάδα στο Βελιγράδι για τα φιλικά προετοιμασίας, συνοδεύτηκε με δημόσια τοποθέτηση των παικτών, στην οποία δεν υπήρχε η υπογραφή των τριών παικτών που διευκολύνθηκαν για τη μετεγγραφή τους... Το ποσό των 3.000 ευρώ, που είχε αρχικά συμφωνηθεί να καταβληθεί για τα έξοδα των οδοιπορικών, δόθηκε από την τσέπη του προέδρου της ομοσπονδίας δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των παικτών και σύμφωνα με την πλευρά της ΕΟΠΕ, αντί για «ευχαριστώ» οι βολεϊμπολίστες διαμαρτυρήθηκαν γιατί με βάση το παραπάνω ποσό, ο καθένας τους θα έλαβε από μόλις 185 ευρώ! Στη συνέχεια, ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, άμεσα κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία και πλην του Ρουμελιώτη, όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς «απολογήθηκαν» για την στάση που κράτησαν... Οι πληροφορίες που συλλέξαμε από το στενό περιβάλλον του προέδρου αναφέρουν ότι αν ο Νίκος Ρουμελιώτης εξέφραζε μεταμέλεια για τη συνολική του συμπεριφορά, η ποινή που του επεβλήθη θα ήταν πολύ μικρότερη...

Η δήλωση του προέδρου της ΕΟΠΕ στο gazzetta.gr

«Με λυπεί ιδιαίτερα που ένα τέτοιο θέμα πήρε τόσο μεγάλη έκταση, ενώ, κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είχε λυθεί εκ των έσω και προφανώς γι' αυτό φέρουμε ευθύνες όλοι! Είναι άδικο για το άθλημα να περνάει μια τέτοια εικόνα προς τα έξω... Η πρόθεσή μου είναι να μη ρίξουμε άλλο λάδι στη φωτιά, να κρατήσουμε το άθλημα ενωμένο. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν... Λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές και αν θέλετε θα μπορούσα να... προσυπογράψω ότι η ίσως η ποινή που επεβλήθη στον Ρουμελιώτη είναι αυστηρή! Από τον Νίκο, όμως, δεν έχω δει καμία διάθεση μεταμέλειας. Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναδούμε το θέμα και δεν θεωρώ έχουμε αντιπαλότητα με κανέναν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας ΠΕτοσφαίρισης κ. Αχιλλέας Μαυρομάτης.

 

Τελευταία Νέα