Σαν τη βραδιά της Εθνικής οκτάρας!

Σαν τη βραδιά της Εθνικής οκτάρας!

Gazzetta team
Σαν τη βραδιά της Εθνικής οκτάρας!

bet365

Την πρόκριση στην Τιφλίδα η Εθνική μας τη διεκδικεί την ημέρα που 33 χρόνια πριν, νικούσε με το ιστορικό 8-1 τη Φινλανδία και έθετε τις βάσεις για την πρόκριση στα τελικά του Euro 1980. Το gazzetta.gr θυμίζει.

Ήταν 11 Οκτωβρίου του 1978, όπως δηλαδή η αυριανή ημερομηνία, όταν η Εθνική μας ομάδα σκορπούσε με το απίστευτο 8-1 για τα προκριματικά του Euro 1980 τη Φινλανδία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μπροστά σε σχεδόν δέκα χιλιάδες φιλάθλους. Ακριβώς 33 χρόνια μετά η Εθνική δίνει τη μεγάλη μάχη στη Γεωργία με στόχο όχι τα πολλά γκολ, αλλά το αποτέλεσμα που θα τη στείλει στα τελικά του τέταρτου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της ιστορίας της.

Εποχή Δεληκάρη, Γαλάκου, Μαύρου, Κυράστα, Κούδα και των άλλων παιδιών της Εθνικής εκείνη στα τέλη της δεκαετίας του ’70, με τον «αρχιτέκτονα» Αλκέτα Παναγούλια να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της δημιουργίας μιας ομάδας που θα μπορεί να εκπροσωπεί με αξιώσεις την Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσεις. Άλλωστε η Εθνική αυτό θα το πετύχαινε εκμεταλλευόμενη το πλούσιο ποδοσφαιρικό της ταλέντο και κρύβοντας τις αδυναμίες της απειρίας και της εν γένει απειθαρχίας.

Η Εθνική έχοντας ξεκινήσει τις προσπάθειές της για πρόκριση στα τελικά του Euro 1980 με βαριά ήττα (3-0) στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και συνεχίζοντας με νέα ήττα εκτός έδρας από τη Σοβιετική Ένωση με 2-0 είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Το αποτέλεσμα λοιπόν που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον ρουν της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου ήρθε στις 11 Οκτώβρη του 1978, όταν η Ελλάδα υποδέχτηκε τους Φινλανδούς στη Λεωφόρο.

Η πίεση που ασκούνταν στην ομάδα ήταν μεγάλη, ενώ εκφραζόταν και τεράστια αμφισβήτηση από τον Τύπο της εποχής προς το πρόσωπο του Αλκέτα Παναγούλια. Όμως, ακόμα και ο πλέον αισιόδοξος φίλος της Εθνικής δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε εκείνη την Τετάρτη του Οκτώβρη! Με γκολ των Νικολούδη, Δεληκάρη και Μαύρου το σκορ στο ημίχρονο έφτασε στο 5-0!

Στην επανάληψη, η Εθνική συνέχισε να σκοράρει ακατάπαυστα, ενώ ο Γαλάκος ήρθε στο 87’ για να προσθέσει το όνομά του στη λίστα των σκόρερ γράφοντας το τελικό 8-1, το οποίο σκόρπισε ντελίριο ενθουσιασμό στους Έλληνες φιλάθλους που βρέθηκαν στο αθηναϊκό γήπεδο.

Αυτή λογίζεται ως η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της Εθνικής μας ομάδας σε επίσημο αγώνα και μάλιστα κόντρα σε ομάδα που δεν ήταν και αμελητέα για τα δεδομένα της χώρας μας, ενώ αποτέλεσε παράλληλα και το εφαλτήριο για τη συνέχεια και την τεσσάρα στην Ουγγαρία, η οποία ολοκληρώθηκε με τη νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης (1-0), για να βρεθεί η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 1978

Αθήνα (Γήπεδο Παναθηναϊκού)

Ελλάδα-Φινλανδία 8-1 (5-0)
Προκριματικά Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης 1980

Ελλάδα: Κωνσταντίνου - Κυράστας, Ραβούσης, Φοιρός, Πάλλας , Νικολούδης,
Δεληκάρης (αρχηγός), Αρδίζογλου, Μητρόπουλος (67' Σεμερτζίδης), Γαλάκος (82'
Χρ. Ζιάκος), Μαύρος
Προπονητής: Αλκέτας Παναγούλιας

Φινλανδία: Αλάγια, Βίχταλα, Σάλονεν, Τόλσα, Ράντα, Γιαντούνεν, Σουσμαλάϊνεν
(74' Νιεμίνεν Λ.), Χεϊσκάνεν, Πίικε (29' Κουνιχόνεν), Ισμαήλ, Νιεμίνεν Γ.
Διαιτητής: Λανγκεχόβεν (Βέλγιο)

Σκόρερς: 15', 25' Νικολούδης, 23', 47΄ Δεληκάρης, 38', 44', 75΄(πέναλτι)
Μαύρος, 61' Χεϊσκάνεν, 81' Γαλάκος

Θεατές: 9.000


 

Τελευταία Νέα