Από τη Μάγχη… στην Κρήτη!

Βασίλης Παπανδρέου
Από τη Μάγχη… στην Κρήτη!

bet365

Ο Γιώργος Τσιάνος, που βούτηξε στην Πελοπόννησο και… πάτησε στεριά στην Κρήτη, μιλάει στο gazzetta.gr όντας ο πρώτος στην ιστορία της ανθρωπότητας που κατόρθωσε το ακατόρθωτο.

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του Έβερεστ. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι –μάλλον λιγότεροι– που έχουν διασχίσει τη Μάγχη. Υπάρχουν όμως μόνο δύο που έχουν πραγματοποιήσει και τα δύο κατορθώματα και ο ένας από αυτούς, ο Γιώργος Τσιάνος, θέλησε να… επεκτείνει τη μοναδικότητά του. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που έχει διασχίσει το Αιγαίο. Α, και αν δεν το καταλάβατε από τον πρόλογο, είναι ένας από τους δύο που έχουν ανεβεί στο Έβερεστ και έχει διασχίσει και τη Μάγχη.

Ο 35χρονος γιατρός από τα Τρίκαλα ενσαρκώνει όσο κανείς άλλος το μότο «στη ζωή δεν υπάρχουν όρια», καθώς ο ίδιος έχει βαλθεί να τα καταρρίψει όλα. Το Gazzetta.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας της προσπάθειας του Γιώργου Τσιάνου και αν κρίνουμε από τα σχόλια και την ανταπόκριση των αναγνωστών, το εγχείρημά του εντυπωσίασε και έδωσε κουράγιο σε πολύ κόσμο, σε μια εποχή που η χώρα μας βρίσκεται σε… ιστορικό και οικονομικό limit down.


Τώρα που η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μπορείς να συνειδητοποιήσεις με ηρεμία τι ήταν αυτό που έκανες. Γιατί βλέποντας τον χάρτη, η αλήθεια είναι ότι η απόσταση που κολύμπησες είναι κάπως… τρομακτική.
Ναι, έτσι είναι (σ.σ. γελάει). Όταν κάθισα και είδα την απόσταση που κάλυψα σκέφτηκα: «Εεεε, λίγο μακριά δεν είναι;;;». Ήξερα πολύ καλά τι έκανα και ήμουν απόλυτα προετοιμασμένος τόσο εγώ όσο και η ομάδα ανθρώπων που με βοηθούσε, χωρίς τη σύμπραξη των οποίων δεν θα τα είχα καταφέρει. Επιλέξαμε τον Οκτώβριο γιατί είναι η καλύτερη εποχή, καθώς δεν έχει μελτέμια που θα καθιστούσαν το εγχείρημα αδύνατο. Σκεφτείτε ότι τρεις μέρες πριν ξεκινήσω είχε έξι μποφόρ! Ευτυχώς η πρόγνωση του καιρού επαληθεύτηκε και δεν συναντήσαμε περισσότερο από δύο μποφόρ.

Κολύμπησες 28 συνεχόμενες ώρες. Σκέφτηκες καθόλου κατά τη διάρκεια το διάπλου «Τι κάνω τώρα εδώ πέρα»;
Για να είμαι ειλικρινής όχι. Ούτε στο Έβερεστ είχα κάνει ανάλογες σκέψεις. Όταν διέσχισα τη Μάγχη όμως το 2000, η αλήθεια είναι ότι μου πέρασε από το μυαλό. Η απόφαση όμως να κολυμπήσω 100 χιλιόμετρα από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη ήταν απολύτως συνειδητή, ενώ είχα κάνει αρτιότατη φυσική και κυρίως ψυχολογική προετοιμασία. Το γεγονός ότι πέρσι η προσπάθεια έμεινε ημιτελής, με πείσμωσε ακόμα περισσότερο. Το συναίσθημα του να πέφτεις και μετά να σηκώνεσαι είναι ασύγκριτο και σου δίνει τρομερό κίνητρο. Επίσης, για εμένα προσωπικά ήταν πολύ σημαντικό να κάνω μια ανόθευτη προσπάθεια. Να είμαι καθαρός. Δυστυχώς, στον επαγγελματικό αθλητισμό, ελάχιστες περιπτώσεις πρωταθλητών είναι ανόθευτες, ενώ η άμιλλα μεταξύ των αγωνιζόμενων έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Όταν έφτασες στη στεριά, στην Κρήτη, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που ένιωσες;
Ένιωθα μέσα μου μια απόλυτη ηρεμία. Ένα… «Ευτυχώς φτάσαμε και καλώς ήρθαμε!». Δεν ήταν εύκολη η προσπάθεια, καθώς δεν είχαμε κανένα προηγούμενο, ώστε να κάνουμε συγκρίσεις και να έχουμε μια εμπειρία του διάπλου του Αιγαίου. Δεν ήταν ένας κολυμβητικός μαραθώνιος σε έναν προστατευμένο κόλπο, όπου ανά πάσα ώρα πας στη στεριά. Κολυμπούσα στον ανοιχτό Αιγαίο, με υποθαλάσσια ρεύματα και υποθαλάσσια ζωή. Στο Αιγαίο υπάρχουν σκυλόψαρα, ενώ πέρσι στις ακτές της Κρήτης εντοπίστηκε ένας καρχαρίας. Ευτυχώς, δεν είχαμε τέτοιες… συναντήσεις και όλα πήγαν καλά!

Και τώρα; Φαντάζομαι είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούς… Οι συγγενείς και οι φίλοι δεν σου είπαν «Γιώργο συγχαρητήρια, αλλά δεν κάθεσαι και λίγο στο σπίτι να ηρεμήσουμε κι εμείς κι εσύ»;
(σ.σ. γέλια). Ναι, καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά για μένα η προπόνηση και η γυμναστική είναι τρόπος ζωής, οπότε το να κάτσω σπίτι είναι μάλλον απίθανο. Εντάξει, είναι δεδομένο ότι θα κάνω κάθε μέρα τόσο extreme πράγματα, αλλά δεν μπορώ να κάτσω σπίτι (σ.σ. την εποχή αυτή ο Γιώργος ζει και εργάζεται στη Σκοτία) και να μείνω αδρανής. Στόχος μου είναι να ξεπερνώ συνεχώς τα όρια του εαυτού μου και αυτός είναι ο λόγος που προτιμώ τέτοιου είδους προκλήσεις από τον επαγγελματικό αθλητισμό, όπου πλέον δεν υπάρχει άμιλλα και καθαρότητα. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή και όταν μαθαίνω ότι οι προσπάθειές μου δίνουν έστω και λίγο κουράγιο στους συνανθρώπους μου, νιώθω τη μεγαλύτερη ανταμοιβή.


Θυμηθείτε το αφιέρωμα του Gazzetta στον Γιώργο Τσιάνο πριν ξεκινήσει τον διάπλου του Αιγαίου: http://bit.ly/nv6xF1

Η σελίδα στο Facebook και οι φωτογραφίες που σημάδεψαν το εκπληκτικό εγχείρημα: http://www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91-%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%A3/301222576559595

 

Τελευταία Νέα