Στην κορυφή Σερβία και Μίλκοβιτς

Φώτης Καρακούσης
Στην κορυφή Σερβία και Μίλκοβιτς

bet365

Με ηγέτη τον Ιβάν Μίλκοβιτς που αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, η Σερβία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επικρατώντας της Ιταλίας με 3-1. Το χάλκινο μετάλλιο στην Πολωνία, η οποία έκανε την έκπληξη νικώντας επίσης με 3-1 τη Ρωσία.

Η αλήθεια είναι πως παρότι είχε στη σύνθεσή της τον παικταρά Ιβάν Μίλκοβιτς, η Σερβία δεν ήταν από τα φαβορί του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όχι μόνο για να το κατακτήσει, αλλά ούτε και για μετάλλιο. Ωστόσο αυτή η ομάδα ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και με τον Ιβάν τον τρομερό να την οδηγεί έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Για να τα καταφέρει χρειάστηκε να περάσει και το εμπόδιο της Ιταλίας, την οποία και κέρδισε με 3-1 (17-25, 25-20, 25-23, 26-24), σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό παιχνίδι.

Οι Ιταλοί του Μπερούτο ξεκίνησαν πολύ δυνατά και πήραν περίπατο το πρώτο σετ, δείχνοντας πως μπορούν να φτάσουν στην κορυφή. Η απάντηση των Σέρβων ήταν άμεση, παίρνοντας επίσης με άνεση το δεύτερο και κάνοντας το 1-1.

Στα δύο επόμενα ήταν πραγματικό ντέρμπι, όπως αρμόζει άλλωστε σε τελικούς τόσο μεγάλων διοργανώσεων. Εκεί μέτρησε η ψυχή της παρέας του τεράστιου Μίλκοβιτς, ο οποίος αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, με τους γείτονες να παίρνουν τεράστια νίκη κατακτώντας το Ευρωπαϊκό.

Για τους νικητές ο Μίλκοβιτς ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ με 18 πόντους και τον ακολούθησε ο πρώην παίκτης του Άρη Νίκολα Κοβάσεβιτς που κέρδισε 14. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για τον Τέρζιτς, που με δύο άσους έδωσε τη νίκη στο τέταρτο σετ.

Όσον αφορά τους ηττημένους του... δικού μας Μάουρο Μπερούτο, ο Σαβάνι είχε 20 και τον ακολούθησε ο Λάσκο με 16.
*Οι πόντοι της Σερβίας προήλθαν: 7 άσοι, 48 επιθέσεις, 9 μπλοκ, 32 λάθη αντιπάλων και της Ιταλίας: 8 μπλοκ, 51 επιθέσεις, 11 μπλοκ, 30 λάθη αντιπάλων. Διαιτητές: Λοντέρους, Ζένοβιτς. Θεατές: 9.750

ΣΕΡΒΙΑ (Κολάκοβιτς): Κοβάσεβιτς 14π. (13/27), Πέτκοβιτς 1, Στάνκοβιτς 7, Νίκιτς 10, Μίλκοβιτς 18 (17/37), Ποντρασκάνιν 10 (5/10) / Ρόσιτς (λ. - 42% υπ.), Τέρζιτς 2 (2 άσοι), Ράσιτς 1, Μίτιτς.

ΙΤΑΛΙΑ (Μπερούτο): Μαστράντζελο 13π. (5/11, 4 μπλοκ, 4 άσοι), Λάσκο 16 (15/35), Ζάιτσεφ 7 (3 άσοι), Σαβάνι 20 (17/23), Τράβιτσα 3, Μπιραρέλι 1 / Μπάρι (λ. - 69% υπ.), Μπούτι 4, Μαρουότι, Παρόντι 6 (4/11).

Έμεινε στο βάθρο η Πολωνία

Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό είχε καταφέρει να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Δύο χρονιά μετά η Πολωνία έμεινε στο βάθρο και παρότι έπεσε δύο θέσεις, σίγουρα αυτή η διάρκεια λέει πολλά. Η ομάδα του Αναστάζι έκανε τη μεγάλη έκπληξη επικρατώντας στον μικρό τελικό της Ρωσίας με 3-1 (25-23, 18-25, 25-21, 25-19), έχοντας τον Κούρεκ σε απίστευτη μέρα. Το μεγάλο αστέρι της Πολωνίας κέρδισε 23 πόντους, με τον Κούμπιακ να τον ακολουθεί με 18.

Όσον αφορά τη Ρωσία, οι... αρκούδες πήγαν ως το μεγάλο φαβορί στην Αυστρία και Τσεχία, μέχρι τα ημιτελικά έδειχναν ανίκητες, αλλά έκαναν δύο συνεχόμενες ήττες από Σερβία και Πολωνία και όχι απλά δεν πήραν το χρυσό, αλλά ούτε καν μετάλλιο, σε μια άκρως αποτυχημένη παρουσία. Στο μικρό τελικό ο Μιχαΐλοφ με 25 πόντους προσπάθησε αλλά ήταν απελπιστικά μόνος, μια και κανένας άλλος δεν έφτασε τον διψήφιο αριθμό πόντων.

Πολωνία(Αναστάζι): Ζιγκάλντο 4, Γιάροσζ 15, Κούρεκ 23, Κούμπιακ 18, Μόζντζονεκ 2, Νοβακόφσκι 4, Ίγκνατσακ (λ), Γκρούσκα 2, Κόσοκ 2, Ντριζιζκα, Μίκα, Ρούσιακ

Ρωσία(Αλεκνό): Γκράνκιν 2, Μιχαήλοφ 25, Μπιριούκοφ 4, Κτέι 5, Βολκοφ 6, Μουσέρσκι 9, Σοκόλοφ(λ), Μπούτκο, Ζιγκάλοφ, Ιλίν

Πολυτιμότερος ο Ιβάν

Καμία έκπληξη στην ανάδειξη του πολυτιμότερου παίκτη του Ευρωπαϊκού, καθώς παρουσία Ιβάν Μίλκοβιτς που οδήγησε τη Σερβία στην κατάκτηση του τροπαίου, δεν θα μπορούσε κανένας να σκεφτόταν καν πως θα μπορούσε να είχε αυτή τη διάκριση. Ο πρώην διαγώνιος του Ολυμπιακού ήταν MVP στην ίσως τελευταία του τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

MVP: Ιβάν Μίλκοβιτς (Σερβία)
Καλύτερος σκόρερ: Μαξίμ Μιχαΐλοφ (Ρωσία)
Καλύτερος επιθετικός: Μαξίμ Μιχαΐλοφ (Ρωσία)
Καλύτερος υποδοχέας: Νίκολα Κοβάσεβιτς (Σερβία)
Καλύτερο λίμπερο: Αντρέα Μπάρι (Ιταλία)
Καλύτερος πασαδόρος: Ντράγκαν Τράβιτσα (Ιταλία)
Καλύτερος σέρβερ: Μπάρτος Κούρεκ (Πολωνία)
Καλύτερος μπλοκέρ: Μάρκο Ποντρασκάνιν (Σερβία)

 

Τελευταία Νέα