Τα γάντια στα... νιάτα!

Λευτέρης Ντανοβασίλης
gazzetta default image fallback

bet365

Οι Γερμανοί μάς βάζουν ακόμη μία φορά τα... γυαλιά! Όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr, oι ομάδες της Μπουντσελίγκα αποφάσισαν φέτος να δώσουν φανέλα βασικού σε νεαρούς σε ηλικία τερματοφύλακες και έχουν μακράν τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας!

Όταν ξεκίνησε η φετινή Μπουντεσλίγκα, κανένας δεν είχε προβλέψει ότι κάτω από τα δοκάρια των ομάδων θα κάθονται επί το πλείστον νεαροί σε ηλικία τερματοφύλακες. Οι... παλιοσειρές, πλέον, έμειναν στον πάγκο, για να πάρει τη θέση τους η νέα γενιά Γερμανών (και όχι μόνο) τερματοφυλάκων. Το gazzetta.gr αναλύει και σας παρουσιάζει τους «άσους» που έχουν κλέψει την παράσταση, ενώ κάνει συγκρίσεις τόσο με τη Σούπερ Λιγκ, όσο και με τα υπόλοιπα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης!

Μανουέλ Νόιερ (25 ετών-Μπάγερν)
Ο 37χρονος πλέον Μπουτ μπήκε ξαφνικά στο ψυγείο, τη θέση του στο δεύτερο μισό της περυσινής περιόδου πήρε ο Τόμας Κραφτ και από το περασμένο καλοκαίρι κάτω από τα δοκάρια της Μπάγερν κάθεται ο Μανουέλ Νόιερ, που αποκτήθηκε από τη Σάλκε. Ο 25χρονος τερματοφύλακας είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο αυτή τη στιγμή και όταν προσαρμοστεί πλήρως στο Μόναχο και σταματήσει τελείως η γκρίνια από μερίδα της εξέδρας, είναι βέβαιο ότι θα δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες.

Μπερντ Λένο (19 ετών-Λεβερκούζεν)
Ο 26χρονος Ρενέ Άντλερ στάθηκε ακόμα μια φορά πολύ άτυχος στην καριέρα του, καθώς υπέστη για δεύτερη φορά ρήξη χιαστών και θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής σεζόν... Η Λεβερκούζεν προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε κάτω από την εστία εκ των έσω, ο 21χρονος Φάμπιαν Ζίφερ πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια, δεν ικανοποίησε και οι «ασπιρίνες» απέκτησαν τον 19χρονο Μπερντ Λένο από τη Στουτγκάρδη με τη μορφή δανεισμού. Ο νεαρός τερματοφύλακας έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία και έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του.

Ραλφ Φέρμαν (22 ετών-Σάλκε)
Η διοίκηση της Σάλκε βρέθηκε με το δύσκολο έργο να βρει τον αντικαταστάτη του Μανουέλ Νόιερ το περασμένο καλοκαίρι και στράφηκε στη λύση του Φέρμαν, αποκτώντας τον από την υποβιβασμένη Άιντραχτ. Ο νεαρός γκολκίπερ είχε δείξει τι μπορεί να κάνει από την περυσινή σεζόν, την πρώτη του στην Μπουντεσλίγκα, και δείχνει ικανός να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της νέας του ομάδας.

Σβεν Ουλράιχ (23 ετών-Στουτγκάρδη)
Από το τέλος της σεζόν 2009/10 ο Ουλράιχ έχει πάρει θέση στην εστία της Στουτγκάρδης και δεν την έχει... αφήσει! Ο νεαρός τερματοφύλακας δεν έχασε αγώνα την περυσινή σεζόν και φυσικά δεν έχει χάσει μέχρι στιγμής ούτε φέτος. Στη «Μερσέντες Μπενζ Αρένα» τον εμπιστεύονται... τυφλά και δεν το έχουν μετανιώσει!

Γιάροσλαβ Ντρόμπνι (31 ετών-Αμβούργο)
Ένας ακόμη από τους ελάχιστους τερματοφύλακες της κατηγορίας, που η ηλικία του ξεπερνά τα τριάντα χρόνια, είναι και ο γνωστός μας Γιάροσλαβ Ντρόμπνι, ο οποίος φέτος υπερασπίζεται την εστία του Αμβούργου. Η γερμανική ομάδα αποφάσισε να αποχωριστεί τον μέχρι πέρυσι βασικό Φρανκ Ροστ, ο οποίος σε ηλικία 38 ετών συνεχίζει την καριέρα του στη Νέα Υόρκη και τους Ρεντ Μπουλς, και έδωσε τα γάντια στον Τσέχο κατά επτά χρόνια μικρότερό του γκολκίπερ. Δεν μπορείτε να πείτε, είναι και αυτό μια πρόοδος...

Ρον-Ρόμπερτ Τζίλερ (22 ετών-Ανόβερο)
Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που φαίνεται ότι ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον έκανε λάθος... Ο νεαρός τερματοφύλακας ανήκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 2005, όταν αποκτήθηκε από τις ακαδημίες της Κολωνίας, όμως οι Άγγλοι δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτόν. Έτσι, το 2010 επέστρεψε στη Γερμανία, αρχικά με τη δεύτερη ομάδα του Ανόβερου, ωστόσο μόλις ένα εξάμηνο μετά βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας, ήταν εκπληκτικός, οι Γερμανοί κέρδισαν την έξοδό τους στην Ευρώπη και ο Τζίλερ συμπεριλαμβάνεται πλέον στις κλήσεις του Γιόακιμ Λεβ! Από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Μπουντεσλίγκα, είναι βέβαιο ότι μπορεί να φτάσει ακόμη ψηλότερα.

Μίχαελ Ρένσινγκ (27 ετών)-Μίρο Βάρβοντιτς (22 ετών)/Κολωνία
Ο Ρένσινγκ υπέγραψε στην Κολωνία τον περασμένο Ιανουάριο, πήρε αμέσως θέση βασικού και έκανε εκπληκτικό δεύτερο γύρο. Η θέση κάτω από τα δοκάρια των «κριαριών» τού ανήκει, όμως συχνά πυκνά αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών. Έτσι, ο Σολμπάκεν για δύο από τους πέντε φετινούς αγώνες στην Μπουντεσλίγκα έχει δώσει τη φανέλα με το Νο. 1 στον 22χρονο Κροάτη Μίρο Βάρβοντιτς, ο οποίος ναι μεν έδειξε καλά στοιχεία, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του...

Μαρκ-Αντρέ Τεν Στέγκεν (19 ετών-Γκλάντμπαχ)
Μετά την περυσινή περιπέτεια και τις... γκάφες του Λόγκαν Μπεϊλί ο Λουσιέν Φαβρ αποφάσισε να δώσει τα γάντια στον 19χρονο Τεν Στέγκεν, ο οποίος προέρχεται από τις ακαδημίες της ομάδας και έκανε την εμφάνισή του στο τέλος της περυσινής σεζόν. Ο νεαρός τερματοφύλακας ήδη έχει γίνει βασικός στις μικρές ομάδες της Γερμανίας, ενώ δείχνει ότι έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του!

Όλιβερ Μπάουμαν (21 ετών-Φράιμπουργκ)
Ο Μπάουμαν είναι από την περυσινή σεζόν ο βασικός τερματοφύλακας της Φράιμπουργκ και σπανίως το... κουνάει από την εστία της ομάδας, η οποία έκανε εξαιρετική σεζόν πέρυσι και βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο στην Ευρώπη. Ο νεαρός γκολκίπερ έχει κερδίσει τη μάχη για τη θέση του βασικού και πλέον κοιτάει μόνο ψηλότερα.

Τόμας Κραφτ (23 ετών-Χέρτα)
Ο Κραφτ μας συστήθηκε στο δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν, όταν εντελώς ξαφνικά ο Φαν Χάαλ αποφάσισε να αφήσει τον Μπουτ στον πάγκο και να δώσει θέση βασικού στον νεαρό τερματοφύλακα. Ο πρώην παίκτης της Μπάγερν έδειξε καλά στοιχεία, όμως δεν ήταν έτοιμος για τόσο υψηλό επίπεδο. Τώρα στη Χέρτα θα πάρει παιχνίδια στα... χέρια του, ο ίδιος δείχνει να πιστεύει πολύ στον εαυτό του και αν δουλέψει, στο μέλλον μπορεί να τον δούμε να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο.

Ράφαελ Σέφερ (32 ετών)-Πάτρικ Ρακόφσκι (18 ετών)/Νυρεμβέργη
Ο Σέφερ είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Νυρεμβέργης και με αυτόν ξεκίνησε τη σεζόν η γερμανική ομάδα. Ο έμπειρος τερματοφύλακας, όμως, έκανε επέμβαση στο γόνατο, η οποία θα τον κρατήσει εκτός αγωνιστικών χώρων μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο και ο Ντίτερ Χέκινγκ έπρεπε να βρει τη λύση για τη διάδοχη κατάσταση. Έτσι, έδωσε την ευκαιρία στον 18χρονο Πάτρικ Ρακόφσκι να δείξει τι μπορεί να κάνει. Ο νεαρός Γερμανός είναι ο νεότερος σε ηλικία τερματοφύλακας που έχει αγωνιστεί φέτος στην Μπουντεσλίγκα, και έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία, σε σημείο που η επιστροφή του Σέφερ στην ενδεκάδα να είναι... συζητήσιμη! Στο τελευταίο παιχνίδι της Νυρεμβέργης με την Καϊζερσλάουτερν, ο Ρακόφσκι ήταν τραυματίας και τη θέση του πήρε ο 24χρονος Αλεξάντερ Ράφαελ.

Κέβιν Τραπ (21 ετών-Καϊζερσλάουτερν)
Από το τέλος της περυσινής σεζόν ο Τραπ είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Καϊζερσλάουτερν. Ο νεαρός Γερμανός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μάρκο Κουρτζ και δύσκολα φέτος θα βγει από την ενδεκάδα. Ο 21χρονος άσος είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Ελπίδων της Γερμνανίας.

Οι υπόλοιποι… έμπειροι τερματοφύλακες των ομάδων της Μπουντεσλίγκα είναι οι: Ρόμαν Βαϊντενφέλερ (31 ετών-Ντόρτμουντ), Τιμ Βίζε (29 ετών-Βέρντερ), Τομ Στάρκε (30 ετών-Χοφενχάιμ), Χάινζ Μίλερ (33 ετών-Μάιντζ) και Σάιμον Γεντζ (35 ετών-Άουγκσμπουργ). Ο 28χρονος Ντιέγκο Μπενάλιο είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Βόλφσμπουργκ, όμως με τους τραυματισμούς να τον έχουν «χτυπήσει» από νωρίς φέτος, ο Φέλιξ Μάγκατ αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στον 23χρονο Μάρβιν Χάιντζ να δείξει τι αξίζει και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πάει άσχημα...

Το μεγαλύτερο μέσο όρο η Σούπερ Λιγκ!
Οι συγκρίσεις με τη χώρα μας, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι αναπόφευκτες... Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της ηλικίας των βασικών τερματοφυλάκων των... 14 ομάδων της Σούπερ Λιγκ ανέρχεται στα 30,07 (!) έτη, με τους Μάριο Γκαλίνοβιτς της Κέρκυρας και Δημήτρη Ελευθερόπουλο του Πανιωνίου (αμφότεροι γεννημένοι το 1976 και τον Έλληνα να... περνάει τον Κροάτη για λίγους μήνες) να είναι οι γηραιότεροι στα 35 τους χρόνια και τους Μιχάλη Σηφάκη και Σόρεν Πίρσον να είναι οι μικρότεροι, όντας αμφότεροι γεννημένοι το 1985... Την τελευταία... λειψή αγωνιστική στη χώρα μας, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 29,6.

Αντιθέτως, στη Γερμανία ο μέσος όρος ηλικίας είναι 25,38 έτη, ενώ για την 5η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα οι τερματοφύλακες που αγωνίστηκαν είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 25,44 έτη.

Στην Αγγλία ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 28,8 χρόνια, με τον Μπραντ Φρίντελ της Τότεναμ να είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία στα 40 του χρόνια και τον Νταβίντ ντε Χέα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι ο πιο νεαρός με ηλικία 20 ετών. Με τον 28χρονο Κρεγκ Γκόρντον της Σάντερλαντ τραυματία, ο 23χρονος Σιμόν Μινιολέ έχει πάρει τη θέση του, και τον 24χρονο Τζον Ράντι της Νόριτς τιμωρημένο, ο εικοσάχρονος Ντέκλαν Ρουντ πήρε τη θέση του στο τελευταίο παιχνίδι των «καναρινιών». Έτσι, ο μέσος όρος της Πρέμιερ Λιγ για την 4η αγωνιστική (χωρίς την αναμέτρηση της ΚΠΡ με τη Νιούκαστλ) διαμορφώθηκε στα 28,34 χρόνια.

Στην Ισπανία ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 28,35 έτη, με τους Γκουστάβο Μουνούα της Λεβάντε και Χουάν Πάμπλο της Χιχόν να είναι οι γηραιότεροι με ηλικία 33 ετών έκαστος και τον 19χρονο Τιμπό Κουρτουά, που αγωνίζεται στην Ατλέτικο Μαδρίτης με τη μορφή δανεισμού από την Τσέλσι, να είναι ο μικρότερος σε ηλικία. Τέλος, ο μέσος όρος ηλικίας των τερματοφυλάκων που αγωνίστηκαν στην 3η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν, ήταν 28,2 έτη.

Οι Ιταλοί είναι γνωστό ότι προτιμούν έμπειρους τερματοφύλακες για να υπερασπίζονται τις εστίες τους. Έτσι, ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 28,75 χρόνια, ενώ με τον 28χρονο Μαρκέτι της Λάτσιο τιμωρημένο, ο 33χρονος Μπισάρι έπαιξε στην αναμέτρηση με τη Μίλαν, ανεβάζοντας τον μέσο όρο στα 29 έτη για τη 2η αγωνιστική της Serie Α.

Τέλος, στη Ligue 1 οι βασικοί τερματοφύλακες των ομάδων έχουν μέσο όρο ηλικίας 27,4 χρόνια, με τον Τεντί Ρισέρ, που διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του, να είναι ο μεγαλύτερος και τον Μπαπτίστ Ρεϊνέ της Ντιζόν να είναι ο μικρότερος με ηλικία 20 ετών. Οι πολλές αλλαγές, με τον εικοσάχρονο Αχαμαντά να παίρνει τη θέση του 24χρονου Ρίου κάτω από τα δοκάρια της Τουλούζ, τον εικοσάχρονο Λεκομτέ να παίρνει τη θέση του 33χρονου Οντάρ στη Λοριάν και τον 18χρονο Λέον να παίζει στη θέση του τριαντάχρονου Σορέν για την Οσέρ, έριξαν τον μέσο όρο ηλικίας στα 25,6 έτη για την 5η αγωνιστική στη Γαλλία, χωρίς, όμως και πάλι να μην είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο της Μπουντεσλίγκα...

 

Τελευταία Νέα