Τον υποβιβάζουν, αλλά γιατί;

Τον υποβιβάζουν, αλλά γιατί;

Gazzetta team
Τον υποβιβάζουν, αλλά γιατί;

bet365

Την ώρα που ο Ηρακλής «φλερτάρει» με τον υποβιβασμό στην Football League 2, ο ΚΑΠ δεν προβλέπει υποβιβασμό (!) και μάλιστα θεωρεί αρμόδιο το Διαιτητικό Δικαστήριο που κρίθηκε... αναρμόδιο!

Μπορεί η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ να αποφάσισε να υποβιβάσει τον Ηρακλή λόγω της προσφυγής του στα πολιτικά δικαστήρια, στηρίζοντας την απόφασή της στο άρθρο 35 του ΚΑΠ, όμως το συγκεκριμένο άρθρο... δεν προβλέπει υποβιβασμό της εμπλεκόμενης ομάδας!

Καταρχάς, στο άρθρο που στηρίζει την απόφασή της η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, το άρθρο 35 του ΚΑΠ περί «επίλυσης αθλητικών διαφορών», τονίζεται στην πρώτη παράγραφο του σχετικού άρθρου πως «απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια», διότι οι οποιεσδήποτε διαφορές επιλύονται «από αρμόδια θεσμοθετημένα ποδοσφαιρικά όργανα που καθορίζονται στο Καταστατικό και τους κανονισμούς της ΕΠΟ».

Όλα καλά ως εδώ, αφού όντως η κίνηση της ΠΑΕ Ηρακλής αντιτίθεται στα όσα ορίζει το συγκεκριμένο άρθρο του ΚΑΠ. Και φυσικά, σύμφωνα με τα παραπάνω, η εν λόγω ΠΑΕ θα πρέπει να υποστεί τις ανάλογες κυρώσεις. Μόνο που σε αυτές δεν προβλέπεται ο υποβιβασμός της ομάδας!

Για την ακρίβεια, η δεύτερη παράγραφος του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρει πως σε περίπτωση που υπάρχει παράβαση της πρώτης παραγράφου, επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές από την κατά περίπτωση διοργανώτρια ή την ΕΠΟ τα εξής: «Ομάδα που ασκεί προσφυγή αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες τους πρωταθλήματος που μετέχει ή θα μετάσχει, με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας ή της Ε.Π.Ο. από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση».

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει υποβιβασμός στην επόμενη κατηγορία, αλλά αποκλεισμός από τον επόμενο ή επόμενους αγώνες έως ότου αποσύρει την προσφυγή. Με λίγα λόγια, ο Ηρακλής μπορεί να μετέχει κανονικά στην Football League και αποκλείεται από τους αγώνες. Αν αποφασίσει να αποσύρει την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια στα μέσα της σεζόν, έχει δικαίωμα να αγωνιστεί κανονικά στους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος και να μαζέψει όσους βαθμούς μπορεί. Αν δεν την αποσύρει έως το τέλος της σεζόν, τότε δεν θα πάρει βαθμούς αφού θα έχει χάσει στα χαρτιά όλα τα ματς και θα υποβιβαστεί στην Football League 2.

Το καλύτερο; Σύμφωνα με την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, το Διαιτητικό Δικαστήριο έχει κριθεί αναρμόδιο και δεν έχει δικαιοδοσία να διατάξει την επανεξέταση της δικής της απόφασης. Επομένως, ο Ηρακλής δεν μπορούσε να προσφύγει εκεί για την τιμωρία λόγω της προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια.

Ωστόσο, η τρίτη παράγραφος του άρθρου 35 αναφέρει με σαφήνεια το αντίθετο. Δηλαδή ότι μόνον στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ επιτρέπεται η προσφυγή! Χαρακτηριστικά αναφέρει τα εξής: «Κατά των ως άνω αποφάσεων της παρ. 2, επιτρέπεται μόνον προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ε.Π.Ο. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την επιβληθείσα ποινή». Που σημαίνει ότι σε περίπτωση προσφυγής στο μόνο αρμόδιο όργανο, η ποινή που έχει επιβληθεί συνεχίζει να ισχύει, όμως σε περίπτωση δικαίωσης, μπορεί να ακυρωθεί.

Παρά ταύτα, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ έχει δώσει προθεσμία στον Ηρακλή μέχρι τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής για να αποσύρει την προσφυγή του στα πολιτικά δικαστήρια και θα... γλιτώσει τον υποβιβασμό...

*Στο ίδιο άρθρο, η τέταρτη και τελευταία παράγραφος αναφέρει ότι σε περίπτωση που περαιωθούν όλες οι βαθμίδες δικαιοδοσίας των Ελληνικών ποδοσφαιρικών οργάνων, επιτρέπεται η προσφυγή στο CAS.

** Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο 35 κλικάρωντας ΕΔΩ

 

Τελευταία Νέα