Άμυνα, βολές, ριμπάουντ!

Άμυνα, βολές, ριμπάουντ!

Βασίλης Παπανδρέου
Άμυνα, βολές, ριμπάουντ!

bet365

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του gazzetta.gr στην Google
Η Εθνική συνεχίζει στο Βίλνιους, με προίκα την πρωτιά σε στατιστικές κατηγορίες που επί χρόνια ήταν η αχίλλειος πτέρνα μας. Πού να μπουν και τα τρίποντα δηλαδή... Το gazzetta.gr αναλύει.

Η νέα Εθνική του Ηλία Ζούρου μπήκε από νωρίς στα δύσκολα. Μπορεί οι περισσότεροι –φίλαθλοι και δημοσιογράφοι– να επέμεναν ότι «αυτή η ομάδα έχει πίστωση χρόνου και μας έχει κάνει περήφανους ανεξαρτήτως αποτελέσματος», όμως στην πράξη υπήρχαν κάποιες διαφορές. Η περηφάνια κλονίστηκε μετά την ήττα από την... τρισκατάρατη ΠΓΔΜ, ενώ η πίστωση χρόνου πήγε περίπατο μπροστά στο φάσμα του πρόωρου αποκλεισμού. Ακόμα κι έτσι όμως, με τα γνωστά ελληνικά φαινόμενα να κάνουν την εμφάνισή τους, η πιο νέα Εθνική της τελευταίας δεκαετίας (25 ετών μ.ό.) έπεσε από νωρίς στα βαθιά και κολύμπησε, κάνοντας το 2/2 στους πρώτους «τελικούς» της ιστορίας της, κερδίζοντας Μαυροβούνιο και Κροατία. Πλέον μας περιμένει το Βίλνιους, απέναντι σε Σλοβενία, Ρωσία και Γεωργία, σε έναν όμιλο που –κατά τα φαινόμενα– με μία νίκη κερδίζουμε το εισιτήριο για την οκτάδα, τον εξαρχής μεγάλο στόχο της Εθνικής.

Το πρώτο θετικό νέο της «μετακόμισης» από το Αλίτους και το Ντρουσκινινκάι –εκεί ήταν το ξενοδοχείο της ομάδας– στο Βίλνιους, είναι ότι οι διεθνείς θα φύγουν από μια πόλη-θέρετρο στην οποία η μοναδική παρέα τους ήταν το ίντερνετ. Παράλληλα, στο Βίλνιους θα βρεθούν πολλοί περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι, οι οποίοι θα έχουν αρκετή δουλειά μπροστά τους, απέναντι στους Ρώσους (κατά κύριο λόγο) και τους Γεωργιανούς που παίζουν εντός έδρας.

Η Ελλάδα προκρίθηκε στους «12» του Eurobasket με πρωτόγνωρα όπλα, που για χρόνια αποτελούσαν τις μεγαλύτερες αδυναμίες της Εθνικής. Αν εξαιρέσουμε την άμυνα, η οποία ήταν το σήμα κατατεθέν και της εποχής Γιαννάκη, ο Ζούρος έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια Εθνική που τρέχει, μαρκάρει, κόβει, κλέβει, παίρνει ριμπάουντ και… ευστοχεί στις βολές.

Της αμύνης τα παιδιά

 

Η Ελλάδα είναι είναι η ομάδα με τη δεύτερη καλύτερη άμυνα (64,8 πόντοι παθητικό), αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα αυτό η Ρωσία (64,2) και η Σλοβενία (64,7) που θα μας κάνουν παρέα στο Βίλνιους είναι στην 1η και 3η θέση αντίστοιχα. Η Εθνική είναι πρώτη στα μπλοκ σε όλη τη διοργάνωση με 4,2 σε κάθε αναμέτρηση (η Ρωσία είναι 7η με 2,2, η Γεωργία ακολουθεί με 2 και η Σλοβενία είναι 16η με 1,8) και και 1η στα ριμπάουντ (αυτό κι αν είναι έκπληξη) με 40,4, με τη Σλοβενία να ακολουθεί με 38, τη Γεωργία να είναι 10η με 36,2 και τη Ρωσία 13η με 35.

Η πιο… σπάνια διάκριση απ’ όλες αφορά τις ελεύθερες βολές, μια στατιστική κατηγορία στην οποία η Εθνική είναι 4η με 80,5% ενώ Σλοβένοι (68,6%), Ρώσοι (59,8%) και Γεωργιανοί (62,5%), επιδίδονται σε διαγωνισμό αστοχίας. Στα θετικά της Εθνικής είναι τα 7,2 κλεψίματα σε κάθε αγώνα (8η θέση), αλλά και το γεγονός ότι με το παιχνίδι μας αναγκάζουμε τους αντιπάλους να μας κάνουν πολλά φάουλ (23,8) δύο λιγότερα από τα 25,4 που δέχονται οι Σλοβένοι.

Με λίγα λόγια, στο μισό μέρος του γηπέδου τα πάμε μια χάρα. Στην επίθεση έχουμε κάποια… προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει φέτος έξι ρούκι στη διοργάνωση (Σλούκας, Ξανθόπουλος, Μπράμος, Παπανικολάου, Μαυροειδής, Βασιλειάδης), αριθμός πρωτόγνωρος για οποιαδήποτε εθνική ομάδα.

Ήταν.. σκληρά τα καλάθια

Στα δίποντα έχουμε ποσοστό 50% (94/188 και 14η θέση), ευστοχούμε δηλαδή όσο οι Ρώσοι και οι Σλοβένοι (50,3% και 50,9% αντίστοιχα), ενώ η παρέα του Γκιόρκγι Σερμαντίνι είναι σαφώς πιο εύστοχη με 55%.

Στα τρίποντα η κατάσταση είναι χειρότερη, καθώς η Ελλάδα σουτάρει με 27% που μεταφράζεται σε.. 27 στα 100 τρίποντα, με τους Σλοβένους να μας ξεπερνάνε με το εκκωφαντικό 33/125 ήτοι 36,4%. Αντιθέτως, οι Ρώσοι είναι η 4η πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης με 39,1%, ενώ οι Γεωργιανοί σουτάρουν λίγο (μόλις 78 προσπάθειες) και ευστοχούν λιγότερο (25), αν και το 32% που έχουν είναι σαφώς καλύτερο από το δικό μας ποσοστό.

Στις ασίστ, η Ρωσία είναι 3η με 19, η Ελλάδα 9η με 14,8, η Σλοβενία 12η με 14,6 και η Γεωργία 15η με 13,6, ενώ στα λάθη, οι Γεωργιανοί έχουν κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στο Eurobasket (18,6), ενώ Ελλάδα, Σλοβενία και Ρωσία βρίσκονται αγκαλιά με... σχεδόν 14 λάθη ανά αγώνα (13,8 η Εθνική και 13,6 οι Ρώσοι και οι Σλοβένοι).

Οι αριθμοί είναι ο πιο επιστημονικός τρόπος να πεις ψέματα, αλλά με τέτοια άμυνα, ριμπάουντ και βολές, η Ελλάδα θα περάσει στην οκτάδα. Απλά κι ωραία. Για την τετράδα, πρέπει να μπουν και τα τρίποντα!

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

 

Τελευταία Νέα