Una faccia, διαφορετική ράτσα!

Gazzetta team
Una faccia, διαφορετική ράτσα!

bet365

Με τους Ιταλούς μοιάζουμε σε πολλά. Una faccia una razza, όπως λένε πολλοί. Όμως και σε πολλά άλλα θέματα διαφέρουμε. Η φετινή ιστορία με το σκάνδαλο των στημένων το απέδειξε με το χειρότερο, για εμάς, τρόπο.

Από την 23η Ιουνίου, όταν και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι με τα στημένα, μέχρι τώρα έχουν περάσει δύο μήνες. Ακούστηκαν πολλά, βγήκαν στη δημοσιότητα απίστευτες λεπτομέρειες, το δικαστικό ρεπορτάζ μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και οι αρμόδιοι εξέφραζαν την πεποίθησή τους πως είναι η μεγάλη ευκαιρία για κάθαρση. Δύο μήνες μετά, λοιπόν, φως στην υπόθεση των στημένων δεν υπάρχει. Εντάξει, υπήρξαν οι τιμωρίες σε Βόλο, Καβάλα, Ηλιούπολη, Μπέο, Ψωμιάδη (ο οποίος είναι άφαντος), αλλά παράλληλα υπάρχουν και εκατοντάδες ερωτήματα. Τι ακριβώς έχει γίνει; Την πλήρωσαν οι ένοχοι ή υπήρξαν... κουκουλώματα; Πότε θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση; Γιατί έχει αργήσει τόσο πολύ η υπόθεση; Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνεται κουτσουρεμένο πρωτάθλημα;

Το χρονικό της ιστορίας δείχνει πως οι συνεχείς αποκαλύψεις θα έφερναν και γρήγορες αντιδράσεις. Εν τέλει, τα ερωτηματικά παραμένουν ακόμα. Η υπόθεση σαφώς και δεν έχει κλείσει, κανείς όμως δεν αισθάνεται ικανοποιημένος με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η κωλυσιεργία των υπευθύνων προσώπων και Αρχών είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει ένα πρωτάθλημα-παρωδία, όπου κανείς δεν ήξερε ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν...

Πριν από πέντε χρόνια, το Calciopoli ταρακούνησε την Ιταλία. Ήταν Μάιος όταν άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα οι σχετικοί διάλογοι, με πρωταγωνιστή κυρίως τον Μότζι. Ο Τύπος έδωσε μεγάλη σημασία στο θέμα, ζήτησε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και έτσι η υπόθεση έφτασε στην Δικαιοσύνη. Με τον χρόνο να πιέζει, οι Ιταλοί αποφάσισαν σωστά να ασχοληθούν πρώτα οι αθλητικοί εισαγγελείς και μετά οι ποινικοί, ώστε να ξεκαθαρίσει γρήγορα τι θα γίνει με τη Γιουβέντους (κυρίως) και με το αν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα.

Οι Ιταλοί είχαν και ένα ακόμα εμπόδιο. Το Μουντιάλ. Η Εθνική ομάδα είχε συγκεντρωθεί στις υποχρεώσεις της στα γήπεδα της Γερμανίας και έτσι η απόφαση άργησε μέχρι να τελειώσει η διοργάνωση. Παρά το νέκταρ της επιτυχίας από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν δόθηκε καμία «χάρη». Ο πέλεκυς έπεσε βαρύς, η Γιουβέντους και η Φιορεντίνα υποβιβάστηκαν, ενώ αφαιρέθηκαν βαθμοί από Μίλαν και Λάτσιο. Οι εφέσεις γλίτωσαν μόνο τη Φιορεντίνα, έφεραν μειώσεις στην αφαίρεση βαθμών της Μίλαν και της Λάτσιο και έτσι το νέο πρωτάθλημα θα άρχιζε με γνωστά δεδομένα. Ούτε τελευταία στιγμή ούτε προκήρυξη πρωταθλήματος με λιγότερες ομάδες στην πρεμιέρα, ούτε τίποτα τέτοιο...

Το χρονικό του σκανδάλου με τους στημένους αγώνες

23/06: Η επιχείρηση της Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ και οι έφοδοι σε σπίτια υπόπτων από την Τετάρτη 22 Ιουνίου οδηγεί την επομένη σε δέκα σύλληψεις ατόμων. Πρόκειται για τους Αχιλλέα Μπέο, Σταύρο Ψωμιάδη, Γιώργο Τσακογιάννη (μεγαλοπαράγοντας Ηλιούπολης), Νίκο Χάλκο (πρόεδρος Ηλιούπολης), Δημήτρη Ζαβαντία (ποδοσφαιριστής με θητεία και στον ΠΑΟΚ), Νίκο Παντέλη (προπονητής) Θανάση Ντότσα (μάνατζερ) και οι Βασίλης Καρακούλιας και Ανδρέας Δημόπουλος που φέρονται ως bookmakers, αλλά και του Νίκου Ζαμάνη επιχειρηματία στη Νέα Σμύρνη!

23/6: Στη δημοσιότητα αρχίζουν σταδιακά και έρχονται διάλογοι που «συνέλεξε» ο υπερκοριός της ΕΛ. ΑΣ, διάλογοι που αφήνουν τους πάντες με ανοικτό το στόμα!

23/6: Η λίστα των κατηγορούμενων που βγαίνει στο φως περιλαμβάνει και το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη!

23/6: Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ τονίζει πως ο πρόεδρός της δεν έχει καμία ανάμειξη, ενώ κύκλοι της εκφράζουν απορίες για το ότι δεν βρίσκεται στη λίστα και ο Νικόλας Πατέρας.

23/6: Η UEFA εκφράζει την ικανοποίησή της για τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών στην υπόθεση.

23/6: Οι οργανωμένοι της Καβάλας ζητούν από την οικογένεια Ψωμιάδη να αποχωρήσει από τον σύλλογο.

24/6: Ο υπουργός Πολιτισμού,Παύλος Γερουλάνος, εκφράζει την ελπίδα του να ξεδιαλυθεί γρήγορα το σκάνδαλο και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι μπορεί να αρχίσει το πρωτάθλημα από τον Σεπτέμβρη. Για άλλη μια φορά θα εξαρτηθεί από το τι στοιχεία έχουμε, πόσο γρήγορα θα γίνει η επεξεργασία τους, ποιοι είναι οι κανονισμοί, ώστε να δούμε ποιος μπορεί να λάβει μέρος σε αυτό το πρωτάθλημα και ποιος όχι».

24/6: Πιάνει δουλειά και ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κύριος Φάκος...

24/6: Ο Αχιλλέας Μπέος που κρατείται στη ΓΑΔΑ αισθάνεται δυσφορία και πηγαίνει στο νοσοκομείο...

24/6: Ένταλμα σύλληψης για πέντε από τα άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία εξέδωσε η Eισαγγελία Αθηνών. Μάκης Ψωμιάδης, Παπακώστας, Νικολόπουλος, Παπαδόπουλος και Γιωρτσάκος είναι οι καταζητούμενοι.

24/6: Έτοιμος να καταθέσει άμεσα είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

24/6: «Από εμάς δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς από τους 85, εφόσον είναι πρόσωπα του ποδοσφαίρου», δηλώνει ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Μανώλης Αντωνακάκης

25/6: Ο Παύλος Γερουλάνος τονίζει πως είναι μοναδική ευκαιρία για να γίνει η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

25/6: Οι εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα και στα 83 άτομα που αναφέρονται στη δικογραφία και είναι κατηγορούμενα, καθώς είναι ύποπτοι διαφυγής.

25/6: Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζητά την παραίτηση του Μαρινάκη από την προεδρία της Super League

26/6: Ο Αλέξης Κούγιας εκφράζει την άποψη πως πολύ δύσκολα θα υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός.

27/6: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο Σταύρος Ψωμιάδης, ο Παντέλης, ο Δημόπουλος, ο Ντότσης, ο Ζαβαντίας και ο Ζαμάνης. Προφυλακιστέοι είναι οι Αχιλλέας Μπέος, Βασίλης Καρακούλιας, Γιώργος Τσακογιάννης!

27/6 «Μόνο με εκκαθάριση θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος.

27/6: Ο Αργύρης Σαλιαρέλης θεωρεί πως οι ενδείξεις για τον Βαγγέλη Μαρινάκη θα γίνουν αποδείξεις.

27/6: Ο Τσακογιάννης αρνείται όλες τις κατηγορίες...

28/6: Προφυλακιστέοι όμως κρίνονται και οι δύο.

27/6: Ο ΟΠΑΠ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης στις ομάδες.

28/6: Στις φυλακές του Ναυπλίου οδηγήθηκε ο Μπέος.

30/6: Την απαγόρευση από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στον Αχιλλέα Μπέο ανακοινώνει η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ για δυσμενείς κρίσεις του στον αγώνα Ολυμπιακός Βόλου-Παναθηναϊκός.

30/6 Αθώος δηλώνει ο Αχιλλέας Μπέος.

30/6 Γίνεται γνωστή η ανάλυση των φακέλων των 41 στημένων αγώνων που έστελνε η UEFA στην EΠO.

3/7 Την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ζητούν Μαρινάκης και Αβραάμ Παπαδόπουλος.

5/7: Παραδίδεται ο παίκτης της Ηλιούπολης, Νικολόπουλος.

7/7 «Θα αλλάξουν πολλά, πιστέψτε το», δηλώνει ο Πιλάβιος.

8/7 Έτοιμος να παραδοθεί είναι ο Μάκης Ψωμιάδης σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

8/7 Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τους Τσακογιάννη, Παπαδόπουλο, κατηγορούνται για υποκίνηση βίας. «Θα πάρουν σκληρή απάντηση» τονίζει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.

15/7 Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Εμμανουήλ Αντωνακάκης άσκησε δίωξη στον Μάκη Ψωμιάδη και την μακεδονική ΠΑΕ.

28/7: Ο Γιάννης Παπακώστας κρίθηκε αθώος για τις κατηγορίες που τον βάραιναν ως προπονητή της Καβάλας

28/7: Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, αποφασίστηκε ο υποβιβασμός των Ολυμπιακού Βόλου στη Football League, και τους Μπέο και Ψωμιάδη να αποκλείονται από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα εφ' όρου ζωής, ενώ θα τους επιβληθεί και πρόστιμο 90.000 ευρώ έκαστος.

28/7: Ο Ολυμπιακός Βόλου κερδίζει με 3-0 την Ντιφερντάνζ στο Λουξεμβούργο και ουσιαστικά προκρίνεται στην επόμενη φάση του Europa League.

29/7 Προφυλακιστέος στις φυλακές Ναυπλίου παραμένει ο Αχιλλέας Μπέος, καθώς το αίτημά του για αποφυλάκιση απορρίφθηκε

10/8: Μένουν στη Superleague, αλλά τιμωρούνται με αφαίρεση βαθμών για το επόμενο πρωτάθλημα Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα έπειτα από απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ.

23/8: Η ΕΕΑ στέλνει στη Δ'Εθνική τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα καθώς δεν πείστηκε για την απεμπλοκή των Μπέου και Ψωμιάδη.

24/8: Χαμός με την απόφαση της ΕΕΑ, καθώς η πρεμιέρα της Super League πλησιάζει.

26/8: Δεκτή έγινε η αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα του Ολυμπιακού Βόλου και έτσι καμία ομάδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους Θεσσαλούς αλλά και την Καβάλα στη μεγάλη κατηγορία, μέχρις ότου εκδικαστεί η υπόθεση.

26/8: Κανονικά θα αρχίσει το πρωτάθλημα καθώς η Super League προκηρύσσει πρεμιέρα με 14 ομάδες...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα