Ασπρόμαυρο το Λονδίνο!
Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει για την πρόκριση του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League και την κλήρωση που προσφέρει έξι παιχνίδια... απόλαυση για τον «Δικέφαλο του Βορρά»!
Όταν ο Μπαλάφας σκοράρει με το αριστερό πόδι και με στιλ που θα ζήλευαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι σκόρερ, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να χάσει την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Ήταν φαίνεται της μοίρας γραφτό, ο παίκτης που αμφισβητήθηκε όσο κανένας άλλος στην Τούμπα τα τελευταία χρόνια, ο παίκτης που η συμμετοχή του στην ασπρόμαυρη άμυνα (λόγω του προβλήματος τραυματισμού που αντιμετώπιζε ο Τσιρίλο) προκάλεσε πονοκέφαλο σε πολλούς φιλάθλους του Δικεφάλου, να σφραγίσει την πρόκριση της ομάδας του επί της ουκρανικής Καρπάτι.
Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να προκριθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους ομίλους της διοργάνωσης, με τον Μπαλάφα να σφραγίζει την επιτυχία και να γίνεται το πρόσωπο της βραδιάς.
Την ώρα που η μπάλα έφευγε με ιλιγγιώδη ταχύτητα από το πόδι του Σωτήρη και «καρφωνόταν» στα δίχτυα της εστίας των Ουκρανών, το παιχνίδι τελείωσε.
Ο ΠΑΟΚ δεν θα επέτρεπε σε καμία περίπτωση στους γηπεδούχους ακόμα και να σκεφτούν ότι μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα σκοράροντας τρεις φορές.
Ο Δικέφαλος κατέκτησε την πολυπόθητη πρόκριση και θα μπορούσε να πετύχει νίκη με ευρύ σκορ αν δεν είχε... τσίμπλες στα μάτια ο Γάλλος βοηθός, ο οποίος στο β' ημίχρονο σταμάτησε τους παίκτες του Μπόλονι πέντε φορές με ανύπαρκτα οφσάιντ.
Κι αν όλα κύλησαν πολύ καλά για τον ΠΑΟΚ στην επανάληψη, δεν συνέβη το ίδιο στο α' ημίχρονο. Η εμφάνιση της ομάδας ήταν προβληματική. Ο Δικέφαλος έδωσε τη δυνατότητα στους αντιπάλους του να πιέσουν ασφυκτικά, δημιουργώντας σε τέσσερις-πέντε περιπτώσεις δυσάρεστες καταστάσεις μπροστά στην εστία του Κρέσιτς.
Οι απουσίες κυρίως του Γκαρσία και του Ίβιτς αλλά και του ανέτοιμου Κοντρέρας, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα συντονισμού στον ΠΑΟΚ, ο οποίος δεν είχε αγωνιστικό προσανατολισμό απέναντι στους ενθουσιώδεις αλλά άπειρους όπως αποδείχθηκε Ουκρανούς.
Σαφώς, αυτό που στο τέλος μένει είναι η απολαυστική γεύση της πρόκρισης, θέλω όμως να πιστεύω ότι η τεχνική ηγεσία δεν θα ξεχάσει εύκολα την πίεση που δέχθηκε η ομάδα και τους κινδύνους που διέτρεξε μέχρι ο Μπαλάφας να βάλει ταφόπλακα στα όνειρα των Ουκρανών.
Με δεδομένο ότι η χρονιά μόλις άρχισε και ο ΠΑΟΚ θα αναγκαστεί να αγωνιστεί σε αρκετά παιχνίδια χωρίς βασικά στελέχη του όπως έγινε στο Λβιβ, οι λύσεις πρέπει να βρεθούν τώρα και απευθύνομαι στην τεχνική ηγεσία και τη διοίκηση.
Τα ευκόλως εννοούμενα… παραλείπονται.
ΥΓ1. Και τώρα στο δρόμο του η Τότεναμ, η Ρούμπιν Καζάν και η Σάμροκ Ρόβερς. Οι Άγγλοι και οι Ρώσοι με εμπειρία από Τσάμπιονς Λιγκ και οι Ιρλανδοί που έκαναν την έκπληξη αποκλείοντας την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Σαφώς και πρόκειται για πολύ δύσκολο όμιλο. Η Τότεναμ παρουσιάζει ένα εξαιρετικό σύνολο με παίκτες μεγάλης αξίας (ιδιαίτερα στη μεσαία και επιθετική γραμμή) που προσπαθεί να πλασαριστεί στην πρώτη τριάδα της Πρέμιερ Λιγκ αλλά δεν τα καταφέρνει.
Είναι το φαβορί στον όμιλο μαζί με τη Ρούμπιν Καζάν, η οποία την τελευταία πενταετία διεκδικεί (ανεπιτυχώς) το πρωτάθλημα στη χώρα της και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει δημιουργήσει θετική παράδοση, με κορυφαία επιτυχία τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου» το 2009. Οι Ιρλανδοί μπήκαν στους ομίλους από το... παράθυρο, πετυχαίνοντας τη σούπερ έκπληξη να αποκλείσουν τους Σέρβους της Παρτιζάν, αλλά δεν γίνονται κάθε μέρα θαύματα στο ποδόσφαιρο.
Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ δύσκολη αποστολή· όμως δύσκολη ήταν η αποστολή του και πέρσι κόντρα στη Βιγιαρεάλ, τη Διναμό Ζάγκρεμπ και την Κλαμπ Μπριζ, αλλά πέτυχε την πρόκρισή του στους «32» της διοργάνωσης.
Αν ο Δικέφαλος καταφέρει να εκμεταλλευτεί την έδρα του, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αν η αρχή –εγώ προσωπικά το πιστεύω– είναι το ήμισυ του παντός, μια νίκη επί των «πετεινών» στην Τούμπα στην πρεμιέρα των ομίλων μπορεί να ανοίξει στην ομάδα του Μπόλονι διάπλατα την πόρτα προς την πρόκριση.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος του έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν εξι ευρωπαϊκούς αγώνες, οι οποίοι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα θα προσδώσουν αίγλη και κύρος στην ομάδα.
ΥΓ2. Όπως και να το κάνουμε, η επίσκεψη στο Λονδίνο (στη γειτονιά της Τότεναμ, που αποτέλεσε το κέντρο των πρόσφατων ταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο) αποτελεί must προορισμό για κάθε ΠΑΟΚτσή που σέβεται τον εαυτό του και αντέχει η τσέπη του.
ΥΓ3. Μένοντας Ελλάδα… Για τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με την Ξάνθη στην αυλαία της καταταλαιπωρημένης και Σούπερ Λιγκ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η νίκη και η κατάκτηση των τριών βαθμών μοιάζει –και είναι– μονόδρομος.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.
