Το... πάρκο του Κόρεϊ!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Το... πάρκο του Κόρεϊ!

bet365

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κερδίσει περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνο, όμως, που θα ζήσει στη Θεσσαλονίκη μάλλον έχει ανεκτίμητη αξία. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Κόρεϊ Μαγκέτι που έρχεται για τον ΠΑΟΚ.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων!

Υπάρχουν πολλά όμορφα σκηνικά που μπορεί κάποιος να σκεφτεί για το διάσημο Melrose place. Το δυτικό Χόλιγουντ, όμως, και η τηλεοπτική σειρά του Άαρον Σπέλινγκ δεν έχουν καμία σχέση με το Melrose Park στο Σικάγο. Εκεί, στις συνοικίες του Ιλινόις γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1979 ο Κόρεϊ Αντουάν Μαγκέτι. Γιος του Τζίμι και της Μάργκαριτ και ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια. Η ζωή του στα πρώτα παιδικά χρόνια ήταν όπως πολλές φορές περιγράφεται στις ταινίες σε μια από τις πιο «σκληρές» πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην άλλοτε ιταλική και κατόπιν μεξικάνικη γειτονιά του Ιλινόις, ο Κόρει έμαθε στη φτώχεια. Ο πατέρας του δούλευε σε εργοστάσιο μετάλλων και η μητέρα του ήταν υπάλληλος σε εταιρία με γκάζι, προσπαθώντας καθημερινά να μη λείψει τίποτα από τα τρία τους παιδιά. Ο Κόρεϊ ήταν ο μεγαλύτερος, με τον Jimmie να είναι τρία χρόνια μικρότερος και την Alyse να είναι το μωρό και η προστατευόμενη της οικογένειας. Πολυτέλειες δεν υπήρχαν στο σπίτι. Καμιά φορά δεν υπήρχαν ούτε καν τα... μικρά πράγματα που συνηθίζουμε να παίρνουμε ως δεδομένα. Όπως, για παράδειγμα, ένα χριστουγεννιάτικο δώρο.

«Θυμάμαι κάποια συγκεκριμένα Χριστούγεννα. Ο πατέρας μου είχε απολυθεί από τη δουλειά του και τα οικονομικά μας ήταν στο χειρότερο σημείο. Ήμασταν πολύ οριακά. Ο αδελφός μου ζήτησε από τους γονείς μου να μην του πάρουν δώρο, ώστε να περισσέψουν χρήματα για μένα. Δεν ξεχνάς ποτέ κάτι τέτοιο. Πήρα από πολύ μικρός ένα μάθημα προσφοράς και έλλειψης εγωισμού». Ο Jimmie αργότερα θα γίνει εκπρόσωπος του Κόρεϊ και επιχειρηματικός σύμβουλός του.

Η οικογένεια θα είναι μέχρι και σήμερα ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή του 32χρονου σουπερστάρ. Όποτε βρίσκει το χρόνο να ξεκουραστεί, θα βρεθεί στην παλαιά του γειτονιά στο Σικάγο, θα φάει το αγαπημένο του κοτόπουλο με μακαρόνια της μαμάς και θα επισκεφτεί την εκκλησία της κοινότητάς του. Εκεί που συνήθιζαν να πηγαίνουν κάθε Κυριακή οικογενειακώς, εκεί που ο ίδιος δούλεψε πρώτη φορά στη ζωή του ως επιστάτης. Ο παππούς του ήταν πάστορας της βαφτιστικής εκκλησίας, οπότε η θρησκεία ήταν από νωρίς κομμάτι της ζωής του Κόρεϊ. «Μικρός πήγαινα στην εκκλησία, κυρίως γιατί το ήθελαν οι γονείς μου. Μεγαλώνοντας έμαθα μόνος μου περισσότερα πράγματα για το έργο του Ιησού και η πίστη έγινε πιο προσωπική εμπειρία».

Από pitcher... φόργουορντ!

Ιδιαίτερα προσωπική ιστορία είναι και η ενασχόλησή του με το μπάσκετ. Στη θρυλούμενη ταινία που σκηνοθετούμε, ο Κόρεϊ δεν θα ήταν το παιδί που ημίγυμνο περνούσε την ώρα του σε ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, εξελίσσοντας το ταλέντο του. Για την ακρίβεια, το μπάσκετ δεν είχε κανένα ρόλο στη ζωή του μέχρι την εφηβεία και ήταν άλλα αθλήματα εκείνα που τον κέρδιζαν. Τα φυσικά του προσόντα πίεζαν για καριέρα στον κλασικό αθλητισμό, όπου ο Μαγκέτι ήταν χαρισματικός και πρωταθλητής στο μήκος και το τριπλούν, ενώ η δική του αδυναμία ήταν το baseball.

Ο Κόρεϊ Μαγκέτι ήταν pitcher στο γυμνάσιο, μέχρι και κάποια στιγμή στην ηλικία των 12 ετών και χωρίς κανέναν προφανή λόγο αποφάσισε να παίξει μπάσκετ. «Ήταν δύσκολο στην αρχή. Έπρεπε να κάνω τη διπλή προσπάθεια απ’ τα υπόλοιπα παιδιά, γιατί δεν είχα καμία σχέση με το άθλημα. Ήμουν πολύ καλός στο μπέιζμπολ και υπήρχαν μέρες που αναρωτιόμουν γιατί αποφάσισα να αλλάξω άθλημα». Το γιατί θα το καταλάβαινε αργότερα...

Φαίνεται πως το μπάσκετ ήταν η φυσική του κλίση και το ταλέντο του θα του έδινε την υποτροφία που θα εξασφάλιζε την υπόλοιπη ζωή του. Από το γυμνάσιο βρέθηκε στο διάσημο «σχολείο» του Duke και στα χέρια του Μάικ Σιζέφσκι. «Ο κόουτς με δίδαξε πολλά. Μου έμαθε τι σημαίνει να κερδίζεις, αλλά και να χάνεις. Πάντα πρέπει να δίνεις το 100% σου και όταν κερδίζεις δεν πρέπει να ενθουσιάζεσαι, ούτε όταν χάνεις να απογοητεύεσαι. Απλά, συνεχίζεις να δίνεις το 100%. Κι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βλέπεις και τη ζωή γενικότερα».

Η διαδρομή του στο κολέγιο θα είναι σύντομη. Το όνειρό του να γίνει αρχιτέκτονας δεν θα ολοκληρωθεί, επειδή προείχε το μπάσκετ. Μόλις ένα χρόνο θα μείνει ο Κόρεϊ στο κολέγιο, πριν μπει στον μαγικό –αλλά και επίπονο– κόσμο του ΝΒΑ. Αργότερα θα εμπλακεί στο «Piggie Scandal», αποδεχόμενος το ποσό 2.000 δολαρίων που του πρόσφερε ο Myron Piggie, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση πάνω από τρία χρόνια για χρηματισμό παικτών του κολέγιου.

Το τυχερό «13»!

Λίγους μήνες πριν κλείσει τα είκοσί του χρόνια, η πρόκληση να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα ήταν πολύ μεγάλη για να την αρνηθεί. «Ήξερα ότι θα είναι δύσκολο, αλλά ένιωθα έτοιμος. Εξάλλου, έπρεπε να σκεφτώ την οικογένειά μου, τους γονείς και τα αδέλφια μου. Είχαν κάνει τόσα πολλά για μένα και είχε φτάσει η στιγμή να κάνω κι εγώ. Ήθελα να νιώσουν ήρεμοι και ασφαλείς για το μέλλον τους. Να έχουν ανέσεις που δεν είχαν γνωρίσει ως τώρα στη ζωή τους». Θα το κατάφερνε με πιο εμφατικό τρόπο, ίσως και από εκείνον που φανταζόταν στην αρχή. Ο Κόρεϊ Μαγκέτι θα επιλεγόταν στο νούμερο 13 του ντραφτ από το Σιάτλ, οι οποίοι κατευθείαν παραχώρησαν τα δικαιώματά του στο Ορλάντο.

Η καριέρα του ξεκίνησε αμέσως! Έστω κι αν έπρεπε να περάσει τις δοκιμασίες που κάθε ρούκι βρίσκει μπροστά του. «Ήταν ο νέος και λίγο-πολύ έπρεπε να κάνω τα πάντα. Γελούσαν εις βάρος μου, με έβαζαν να κουβαλάω τα πράγματα, αλλά μου έμαθαν και πώς να γίνω καλύτερος. Πολλές φορές έπαιζαν σκληρά, ακόμα και συμπαίκτες μου, όμως μου βγήκε σε καλό. Η πάλη δυναμώνει τον χαρακτήρα σου και το σώμα σου και απλά πρέπει να πάρεις απόφαση ότι θα τα καταφέρεις». Δώδεκα χρόνια μέτα, ο Κόρεϊ Μαγκέτι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους δέκα πιο γυμνασμένους παίκτες στο ΝΒΑ.

Ο δρόμος του από το Melrose Park θα έφτανε κοντά στο... Melrose Place. Από το Ορλάντο, ο Κόρεϊ βρέθηκε στο Λος Άντζελες, όπου έκανε τα σπουδαιότερα χρόνια της καριέρας του. Έπαιξε οκτώ σεζόν στους Κλίπερς και κατάφερε έστω για ένα βράδυ να κλέψει τη δόξα του Κόμπι Μπράιαντ και των Λέικερς, με 39 πόντους –ατομικό ρεκόρ στο ΝΒΑ– στις 12 Απριλίου του 2007. Ακολούθησε το συμβόλαιο με τους πολεμιστές της Γκόλντεν Στέιτ και το παιδικό όνειρο να συνεργαστεί με τον Μάικλ Τζόρνταν.

«Όσοι τον έχουν δει γνωρίζουν πως ξέρει τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει. Κι εγώ είμαι απ’ το Σικάγο...» είπε όταν υπέγραφε με τους Σάρλοτ Μπόμπκατς. Το τελευταίο από τα συνεχή συμβόλαια που του έχουν φέρει κοντά στα 70 εκατ. δολάρια μέσα σε δέκα χρόνια!

Οι φιλανθρωπίες και η γυναίκα point guard!

Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως ένα απλό παιδί, το οποίο ουδέποτε έχασε το μυαλό του από τα λεφτά και τη δόξα. Πιθανότατα, δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς, ωστόσο πολλές φορές το έργο μιλάει μόνο του. Ο Κόρεϊ Μαγκέτι έχει βραβευτεί από ΝΒΑ για το φιλανθρωπικό του έργο, το οποίο ξεκινάει από προσφορές σε ιδρύματα, από δικό του καμπ με παιδιά (ξεκίνησε με 50 και τώρα αριθμεί 600) και φτάνει μέχρι και σε απλές καθημερινές δωρεές. «Περισσότερο απ’ το να δίνω σε οργανωμένες φιλανθρωπίες, κοιτάζω να βοηθάω φτωχούς ανθρώπους όπου τους πετυχαίνω. Και δεν είναι δύσκολο να βρεις».

Ο Κόρεϊ βοηθάει να ολοκληρωθούν ημιτελή σπίτια, προσφέρει ρούχα και παπούτσια σε σχολεία και προσφέρει χρήματα σε οικογένειες. «Έβλεπα πόσα μου έδιναν οι γονείς μου και ο αδελφός μου παρότι είχαν τόσα λίγα. Τώρα που μπορώ να κάνω πολλά για εκείνους και για όλους τους ανθρώπους, δεν χρειάζεται να το σκεφτώ. Δεν υπάρχει μέρα που να μην κοιτάζω γύρω μου για να δω το όνειρό μου να έχει εκπληρωθεί και την ευλογία που μου έχει δώσει ο Θεός».

Η έτερη ευλογία είναι η δική του οικογένεια. Στις αρχές του 2000 είχε ένα σύντομο ειδύλλιο με τη Σερένα Γουίλιαμς, ωστόσο βρήκε τον «άνθρωπό» του σε μια γυναίκα που μπορούσε να τον κερδίσει στο μπάσκετ!!! Ο Κόρεϊ είναι παντρεμένος με τη διεθνή Πορτορικανή παίκτρια Μίλι Μαρτίνεζ, η οποία παίζει επαγγελματικό μπάσκετ και η οποία το 2002 έγινε ντραφτ στο WNBA. «Με κερδίζει καμιά φορά όταν παίζουμε. Μία στις τόσες, όχι περισσότερο. Είναι ωραίο, όμως, να έχεις έναν άνθρωπο που γνωρίζει την κατάσταση που ζεις. Τα περνάει κι εκείνη και ξέρει όταν έχεις μια άσχημη μέρα στο παρκέ τι πρέπει να κάνεις».

Η οικογένεια μεγάλωσε το 2007, όταν γεννήθηκε ο Σέρτζιο Μαγκέτ, λίγους μήνες μετά τον γάμο τους. Η Μίλι αναγκάστηκε να αφήσει το μπάσκετ για λίγο καιρό, ωστόσο επέστρεψε και παίζει στο πρωτάθλημα και στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Ίσως έρθει μαζί με τον Κόρεϊ για να αγωνιστεί στη γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ. Ο 32χρονος άσος, εξάλλου, παραμένει τόσο απλός, ώστε να μην την αποχωρίζεται ποτέ. Θέλει το κορίτσι του να του φτιάχνει τα αυγά του και την πορτοκαλάδα του για πρωινό!

 

Τελευταία Νέα