«Έξυπνος, αργός, ηγέτης»

«Έξυπνος, αργός, ηγέτης»

Γιώργος Καραμάνος
«Έξυπνος, αργός, ηγέτης»

bet365

Ο τέως τεχνικός διευθυντής της Αθλέτικ και βέρος Βάσκος, Χαβιέρ Ιρουρέτα παρουσιάζει στο gazzetta.gr τον αγωνιστικό... δεκάλογο του Πάμπλο Ορμπάιθ, για τον οποίο πρόσθεσε με νόημα: «Ο Ερνέστο ξέρει... »

Τον εντοπίζαμε να παραθερίζει κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν. Καλοδιάθετος ως συνήθως, δεν αρνήθηκε να μας βοηθήσει στην... ανάγνωση των αγωνιστικών χαρακτηριστικών του Πάμπλο Ορμπάιθ. Ο Χαβιέρ Ιρουρέτα άλλωστε ως γνήσιος Βάσκος και... τρελός και παλαβός με τη Μπιλμπάο, παρακολουθεί την πορεία του 32χρονου μέσου πριν ακόμα αυτός παίξει στην Αθλέτικ. Το έμπειρο μάτι του τον εντόπισε το 1997, όταν ο Ορμπάιθ είχε προωθηθεί στους Ανδρες της Οσασούνα, ενώ ο Ιρουρέτα ήταν προπονητής στη Σοσιεδάδ.

Οπως μας είπε, τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε δει τότε, αυτά (άλλα βελτιωμένα και άλλα αλοιωμένα) μπορεί να διακρίνει ακόμα στο παιχνίδι του Ορμπάιθ, για το οποίο πρόσθεσε με νόημα στο φινάλε: «Ο Ερνέστο ξέρει... »

ΑΝΤΟΧΗ 6
Λογικό είναι στα 32 του να μην έχει τις δυνάμεις που είχε πιο μικρός. Πέρσι αντικαταστάθηκε αρκετές φορές μετά το 60ό λεπτό. Ωστόσο, ξέρει να κατανέμει ποιο σωστά τις αντοχές του, χάρη στις πολύ καλές τοποθετήσεις του, μιας και διαβάζει το παιχνίδι.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ 5
Αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του. Εάν ήταν πιο γρήγορος, πιστεύω πως θα είχε κάνει καριέρα σε ακόμα μεγαλύτερη ομάδα. Δεν είναι ο παίκτης που θα σπριντάρει και εάν το κάνει, θα είναι για 5-15 μέτρα και όχι περισσότερο.

ΔΥΝΑΜΗ 8
Είναι γεροδεμένος. Το κορμί του είναι καλά γυμνασμένο και εκτός του ότι το έχει δουλέψει για χρόνια, διαθέτει αυτό που λέμε «φυσική δύναμη». Οταν κοντράρεται με αντίπαλο σώμα με σώμα αποκτάει σχεδόν πάντα το πλεονέκτημα.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 9
Για κάθε προπονητή που είχε όλα αυτά τα χρόνια του στην Αθλέτικ, αποτέλεσε πάντοτε το σημείο αναφοράς. Είναι ξεκάθαρα ένας ακόμα προπονητής μέσα στο γήπεδο. Είναι πραγματικός μαέστρος. Ξέρει ακριβώς πότε πρέπει να αλλάξει τον ρυθμό. Πότε να ανεβάσει την ομάδα και πότε να παγώσει το παιχνίδι.

ΜΥΑΛΟ 9
Διαβάζει άριστα το παιχνίδι. Εκεί που υστερεί σε σωματική ταχύτητα, υπερτερεί σε ταχύτητα σκέψης και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να αναπληρώσει αυτό το κενό στο παιχνίδι του. Ενεργεί πάντοτε πολύ γρήγορα και τις περισσότερες φορές ξέρει τι θα κάνει με τη μπάλα, πριν καν αυτή βρεθεί στα πόδια του.

ΠΑΣΑ – ΣΕΝΤΡΑ 8
Τα έχει όλα. Ειδικά οι μακρινές μπαλιές του είναι αντίστοιχες 10αριού. Επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ο Τσάβι. Κάθετες πάσες και άνοιγμα του παιχνιδιού στα πλάγια είναι η ειδικότητα του.

ΔΕΞΙ ΠΟΔΙ 8
Είναι το απόλυτο εργαλείο του. Αυτό χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον. Διαθέτει ακρίβεια σε ό,τι και να κάνει με αυτό. Δεν έχει όμως πολύ δυνατό και ευθύβολο σουτ και σπάνια το δοκιμάζει από μακρινή απόσταση.

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΟΔΙ 5
Δεν είναι και ό,τι καλύτερο έχω δει σε ποδοσφαιριστή. Το χρησιμοποιεί σπάνια και μόνο για κοντινές μεταβιβάσεις. Εάν είχε καλό αριστερό, θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο την ποιότητα του.

ΚΕΦΑΛΙA – ΑΛΜΑ 5
Το ότι δεν προωθείται ποτέ στα στημένα, είναι ενδεικτικό για την αδυναμία του όταν η μπάλα βρίσκεται στον αέρα. Οχι μόνο επιθετικά, αλλά ούτε καν στο κέντρο θα επιλέξει να πηδήξει για να διεκδικήσει μία μπάλιά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ 9
Είναι ο απόλυτος ηγέτης της Αθλέτικ εντός και εκτός γηπέδου. Την ώρα του αγώνα άπαντες θα ακούσουν αυτό που θα προστάξει, ενώ στα αποδυτήρια έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Είναι αυτός που καταθέτει τα αιτήματα των παικτών στη διοίκηση και αυτός που στις ήττες δεν θα κρυφτεί και θα βγει να μιλήσει στον Τύπο.

* Η βαθμολόγηση έγινε με άριστα το 10

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα