Μάγος με πήλινα πόδια! (pics + vid)

Μάγος με πήλινα πόδια! (pics + vid)

bet365

Τον αποκάλεσαν «μικρό μάγο», «Πλατινί των Βαλκανίων», «Χάτζι στα... 31 του»! Παικταράς αλλά με πολλά προβλήματα τραυματισμών. Τo Lost παρουσιάζει τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν που το 2003 είχε αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν κατάφερε να στεριώσει...

Καριέρα: «Μεγάλωσε» στις ακαδημίες της Γκλόρια Μπίστριτσα, ενώ το 1999 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα του συλλόγου. Σταδιακά κέρδισε μόνιμη θέση και άρχισε να δείχνει το ταλέντο του, ενώ έγινε από τα βασικά στελέχη της Γκλόρια η οποία τερμάτισε τρίτη το 2003. Μέσα σε εκείνη τη σεζόν ήταν έτοιμος να γίνει παίκτης της Ραπίντ, όμως η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ παρότι ο Σανμαρτεάν είχε αγωνιστεί σε κάποια φιλικά της ομάδας στη χειμερινή διακοπή! Τα προβλήματα υγείας (ηπατίτιδα ισχυρίστηκε η Ραπίντ) ήταν πολύ σημαντικό εμπόδιο, όμως τα ξεπέρασε γρήγορα και εν τέλει το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό.

Στους «πράσινους» έπαιξε ουσιαστικά μόνο την πρώτη σεζόν, βοηθώντας την ομάδα του Σουμ να πάρει τον τίτλο - πέτυχε ένα πολύ καθοριστικό γκολ στη Νέα Σμύρνη. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Οι τραυματισμοί έκαναν την εμφάνισή τους, όπως επίσης και τα διάφορα... ψυχολογικά προβλήματα του Ρουμάνου. Οι εμφανίσεις του με την πράσινη φανέλα ήταν σπάνιες, η έλευση του Μαλεζάνι τον... αποτελείωσε και έτσι τον Δεκέμβριο του 2006, έπειτα από δύο χρόνια απραξίας, βγήκε το διαζύγιο με τον Παναθηναϊκό.

Τον Φεβρουάριο του 2007, υπέγραψε συμβόλαιο με την Ουτρέχτη παρότι υπήρχε ενδιαφέρον και από την Άλκμααρ! Έκανε αίσθηση με τις αρκετές ασίστ που έβγαλε, όμως οι τραυματισμοί έβαλαν και πάλι φρένο. Τον Αύγουστο το 2008 είπε αντίο στην Ολλανδία και επέστρεψε για προπονήσεις στην Γκλόρια, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο τον Ιανουάριο. Έπαιξε αρκετά, η Στεάουα ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του, όμως το θέμα δεν προχώρησε. Στο τέλος του 2009 υπέγραψε με τη Βασλούι και έκανε αρκετά καλές εμφανίσεις χωρίς να ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Τη σεζόν που μας πέρασε, ήταν από τους βασικούς συντελεστές της καλής πορείας της, ενώ μάλιστα έγινε και ο δεύτερος αρχηγός της ομάδας!

Extras: Όλα ξεκίνησαν στο Δημοτικό, όταν μια απίστευτη νρίμπλα σε ένα συμμαθητή του τράβηξε την προσοχή του δασκάλου του, ο οποίος φώναξε έναν προπονητή για να δει το... φαινόμενο. «Ήμουν έξι, ο δάσκαλός μου Κονσταντόν Σάβα, προπονητής στη Γκλόρια με είδε και είπε είσαι ένα μεγάλο ταλέντο, εγώ βέβαια δεν κατάλαβα τότε τι είναι ταλέντο. Ήξερα μόνο να παίζω μπάλα και να κάνω ντρίμπλες»!

*Στα 19 του άρχισε στην Γκλόρια, στα 22 του κλήθηκε από τον Άνχελ Ιορντανέσκου στην Εθνική. Στο ματς για το Ιντερτότο ανάμεσα σε Γκλόρια και Μπρέσια, ο Ιταλός, Μάριο ντε Μπιάσι είπε: «Δεν έχω δει ποτέ μου τέτοιο ταλέντο».

*Το καλοκαίρι του 2003 ο Σανμαρτεάν υπέγραψε με τον Παναθηναϊκό, στην Αθήνα έγραφαν για 900.000 δολάρια, ενώ στη Ρουμανία γράφτηκε πως η μεταγραφή έγινε με 300.000 δολάρια. «Όταν έφτασα στην Αθήνα είπαν “ποιος είναι αυτός και από πού ήρθε”. Ο καθένας με κοίταζε πολύ περίεργα. Ο Παναθηναϊκός συζητούσε με τον Ντένις Μπέργκαμπ και είδαν εμένα... Μετά το πρώτα ματς όμως έλεγαν δεν Θέλουμε τον Μπέργκαμπ, έχουμε Σανμαρτεάν. Οι φίλοι της ομάδας έγραψαν τραγούδι για μένα και σε όποια εστιατόρια πήγαινα δεν πλήρωνα ποτέ... Είχα δέκα προτάσεις, αλλά δεν με άφηναν να φύγω»!

*Ο Άνχελ Ιορντανέσκου δεν είχε διστάσει να βάλει το όνομα του Σανμαρτεάν δίπλα σε αυτό του Πλατινί! «Έχει πολλά στοιχεία που θυμίζουν Μισέλ Πλατινί», είχε δηλώσει ο άλλοτε προπονητής της ΕΘνικής Ελλάδος!Οι Ρουμάνοι τον χαρακτήρισαν «Πλατινί των Βαλκανίων», λόγω της ταχύτητας, της ντρίμπλας και της φαντασίας που είχε στο παιχνίδι του ο Σανμαρτεάν...

*Σύγκρουση με Μαλεζάνι: Το καλοκαίρι του 2005 βγάζει μάτια στην προετοιμασία, στον Παναθηναϊκό τρίβουν τα μάτια τους, στα φιλικά είναι σούπερ όμως η... έκρηξη έρχεται στο φιλικό με τη Ρόμα. Περίπου στο 70' ο Μαλεζάνι αποφασίζει να τον περάσει στο ματς. Λουτσιάν μπαίνεις; Ο Σανμαρτεάν δεν ακούει και συνεχίζει να κάνει ζέσταμα... Λουτσιάν μπαίνεις; Όχι δεν θέλω, δεν μπαίνω... » μετά από αυτόν τον διάλογο, ο Ιταλός τεχνικός βάζει... τέλος στην καριέρα του Ρουμάνου στον Παναθηναϊκό παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να αλλάξει γνώμη. Τι είπε ο Σανμαρτεάν για τον προπονητή του; «Μετά την πρώτη προπόνηση, ο Μαλεζάνι με αποθέωσε και είπε “έχετε ένα μεγάλο ταλέντο στην ομάδα, τον Σανμαρτεάν”. Μετά από λίγο τραυματίστηκα, αλλά όταν συνήλθα είχα μια σύγκρουση μαζί του και από τότε δεν με εμπιστεύθηκε.

*Το σκάνδαλο με την ηπατίτιδα: Τον Δεκέμβριο του 2002 ο Σανμαρτεάν κάνει προπονήσεις με τη Ραπίντ, ο Ρουμάνος αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις και στα φιλικά, ωστόσο η μεταγραφή... χαλάει αφού οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν «Ηπατίτιδα C». Ο παίκτης σε κατάσταση... πανικού πάει σε δικό του γιατρό, όπου μαθαίνει πως όλα ήταν πεντακάθαρα... Ο λόγος που χάλασε η μεταγραφή από την Μπίστριτσα ήταν μόνο τα χρήματα.

*«Άρπαξα ορυχείο χρυσού και μάλιστα δωρεάν», ήταν η ατάκα του τεχνικού διευθυντή της Ουτρέχτης, Πιετ Μπουτέρα. Οι τραυματισμοί, όμως, έφεραν το άδοξο διαζύγιο: «Είχα προσφορές από Άγιαξ και Αϊντχόφεν, αλλά τραυματίστηκα ξανά... Έτσι αποφασίσαμε με την Ουτρέχτη να χωρίσουμε φιλικά».

*Βασικός και αναντικατάστατος στη Βασλούι, ωστόσο ο Σανμαρτεάν δεν κατάφερε να στείλει την ομάδα του στα πλέι οφ για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Έπαιξε και στα δυο ματς με την Τβέντε, οι Ολλανδοί προκρίθηκαν και ο ίδιος θα συνεχίσει στα στα πλέι οφ για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Σπάρτα Πράγας.

*«Δεν ήξερα τι να κάνω, δεν έβρισκα ομάδα. Πήγα στην εκκλησία, ήμουν σε δύσκολη θέση, βρέθηκα στα πρόθυρα κατάθλιψης. Δεν γνωρίζω πόσους τραυματισμούς έχω στην καριέρα μου...» ήταν η πιο συγκλονιστική δήλωση που έχει κάνει ο Σανμαρτεάν για τα πάρα πολλά προβλήματα τραυματισμών που είχε στην καριέρα του.

*Εθνική: Πέρασαν επτά χρόνια και αρκετοί τραυματισμοί προκειμένου ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν να επιστρέψει στην Εθνική Ρουμανίας. Στις 26 Μαΐου πήρε το μήνυμα από τον Ρασβάν Λουτσέσκου και κλήθηκε για το ματς με τη Βοσνία. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με τη Βασλούι ήταν το «διαβατήριο» για την επιστροφή στα σαλόνια της Εθνικής. Ποιο ήταν το σχόλιο για τον Σανμαρτεάν μετά το τέλος του ματς; «Ανακαλύφθηκε νέος Χάτζι στα 31 του, κρίμα γι’ αυτόν»...



Σήμερα θα ήταν ο Νέρι Καστίγιο! Ο άσος του Άρη μπορεί να μην ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, όμως στον ποδοσφαιρικό χαρακτήρα οι δύο παίκτες μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό! Ποδοσφαιριστές με φοβερή τεχνική, ξέρουν μπάλα όσο λίγοι, έχουν πετύχει εκπληκτικά γκολ ενώ δεν μπαίνουν σε καλούπια. Ευέξαπτοι και παρεξηγημένοι παίκτες αμφότεροι, ποδοσφαιριστές της... αλάνας, που δίνουν άλλο χρώμα! Και οι δυο τους προσπαθούν τώρα να ξαναβρουν τον παλιό καλό τους εαυτό, ο μεν Καστίγιο μετά τις πολύ κακές μεταγραφικές επιλογές του, ο δε Σανμαρτεάν μετά τους τραυματισμούς που τον «χτύπησαν».

Πού να ’ναι τώρα: Βρίσκεται στη Ρουμανία και παίζει για τη Βασλούι, όμως έχει ακόμα δεσμούς με την Μπίστριτσα. Στη συγκεκριμένη πόλη, μια αστραφτερή Μaserati έκανε μεγάλη εντύπωση και οι κάτοικοι ρώτησαν και έμαθαν πως ανήκει στον Λουτσιάν Σανμαρτεάν, ο οποίος και δαπάνησε 120.000 ευρώ για να την αποκτήσει. Το ετήσιο συμβόλαιό του με τη Βασλούι είναι 60.000 ευρώ, ωστόσο το αυτοκίνητο τον... τρέλανε και έβγαλε από την τράπεζα δύο ετών συμβόλαιο για να πάρει το αυτοκίνητο των 290 ίππων. Μάλιστα, ο Ρουμάνος έκανε τα ψώνια με τη γυναίκα του, Μαρία, πέρασε μια βόλτα από το μανάβικο και μέσα από λασπόδρομους έφτασε στο σπίτι του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα