Nα σου πω μια ιστορία (10)

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Nα σου πω μια ιστορία (10)

bet365

Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει να... ζηλεύει τον Αργεντινό ψυχαναλυτή Χόρχε Μπουκάι και γράφει τη δέκατη ιστορία από τους 12 νέους φίλους του απ’ όλον τον κόσμο! Από τη Νότια Κορέα αυτή τη φορά, με όχημα της γνωριμίας μας τα μπαστούνια του μπέιζμπολ, που είναι το εθνικό άθλημα της χώρας...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ: Σας γράφω πλέον από την Αθήνα, αλλά εξακολουθεί να ισχύει η αρχική προειδοποίηση ότι θα σας ζαλίσω για κάμποσες μέρες ακόμη (για την ακρίβεια του πράγματος, δύο και σήμερα) μεταφέροντας σας μικρές αθλητικές ιστορίες απ' όλον τον κόσμο. Τύχη αγαθή, που λένε (και το εννοώ διότι τέτοιες εμπειρίες είναι όντως συναρπαστικές) με έφερε τις προάλλες στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο, ως τον μοναδικό Έλληνα προσκεκλημένο σε ένα εκπαιδευτικό δημοσιογραφικό ταξίδι το οποίο διοργανώνουν η γερμανική κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Ξαφνικά, λοιπόν, μαζευτήκαμε δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ από δεκατρείς διαφορετικές χώρες, κάποιες από τις οποίες συνιστούν πολύ ξεχωριστές περιπτώσεις διότι απλούστατα είναι ανεξερεύνητες από την καθημερινότητα μας ή ακόμη και άγνωστες! Σας συστήνω λοιπόν έναν-έναν τους καινούργιους φίλους μου ζητώντας από τον καθένα -στο πλαίσιο αυτής της παγκοσμιοποιημένης σχέσης μας- να διηγηθεί μια ιστορία από τον αθλητισμό της πατρίδας του, για λογαριασμό των αναγνωστών του Gazzetta.gr. Σειρά σήμερα έχει η ένατη την οποία υπογράφει ο Νοτιοκορεάτης δημοσιογράφος (που δεν θα μπορούσε να λέγεται αλλιώς, παρά) μόνο Κιμ! Για την ακρίβεια είναι ο Γιονγκ-Σεόκ Κιμ, ο οποίος εργάζεται στην καθημερινή πολιτική εφημερίδα Ηankook Ilbo (Oι Καιροί της Κορέας).



ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΩ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ: Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην ανατολική Ασία και συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, με την οποία ήμασταν ενιαία χώρα έως το 1945. Έχουμε πληθυσμό 49.000.000 κατοίκους και πρωτεύουσά μας είναι η Σεούλ, στην οποία μένουν περίπου έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ εδρεύουν εταιρίες κολοσσοί όπως η Samsung, η LG, η Hyundai Motors και η Kia Motors. Ανέφερα επίτηδες αυτές τις εταιρίες διότι συμβολίζουν σε μεγάλο βαθμό την τεράστια ανάπτυξη της χώρας μου, η οικονομία της οποίας άρχισε να προοδεύει ραγδαία μετά τον πόλεμο ανάμεσα στη Νότια και στη Βόρεια Κορέα (σ.σ. διήρκεσε τρία χρόνια, με τη συμμετοχή και πολλών Ελλήνων και ολοκληρώθηκε σαν αύριο, 27 Ιουλίου του 1953) με βασικούς μοχλούς τη βαριά βιομηχανία και το εμπόριο. Οι κυριότερες θρησκείες στην πατρίδα μου είναι ο χριστιανισμός και ο βουδισμός, ενώ η κορεατική γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την κινεζική ή την ιαπωνική.


Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΗΓΗΘΩ: Ο αθλητισμός είναι από τις βασικές ασχολίες του κορεατικού λαού, άλλωστε έχουμε μεγάλη παράδοση στα σπορ και στη διοργάνωση κορυφαίων αθλητικών εκδηλώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1988 στη Σεούλ και το Μουντιάλ του 2002 από κοινού με την Ιαπωνία, στο οποίο η εθνική ομάδα μας ηττήθηκε από την Τουρκία στη Νταεγού και βγήκε τέταρτη. Στην πόλη όπου έγινε ο μικρός τελικός θα διεξαχθεί τον Αύγουστο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, ενώ το 2018 θα είμαστε οι οικοδεσπότες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στην Πιεονγκτσάνγκ. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ δημοφιλές, αλλά τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μου προόδευσε παρά πολύ στο μπέιζμπολ, που νομίζω ότι έχει πλέον εξελιχθεί στο εθνικό σπορ μας! Φυσικά η σπουδαιότερη και πιο αναγνωρίσιμη εικόνα μας στο εξωτερικό είναι ποδοσφαιρική, αλλά παραδόξως δεν λέγεται Κιμ! Εννοώ τον Γι-Σουνγκ Παρκ, ο οποίος έγινε διάσημος με την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και βάδισε στα χνάρια του θρύλου του κορεατικού ποδοσφαίρου, που δεν είναι άλλος από τον Μπουμ-Κουν Τσα. Αυτός άνοιξε το δρόμο προς τον υπόλοιπο κόσμο το 1978 και έκανε σπουδαία καριέρα στη Γερμανία με τη Νάλσταντ, την Άιντραχτ Φρανφούρτης και τη Λεβερκούζεν (σ.σ. όπου ήταν συμπαίκτης με τον Μηνά Χατζίδη τρία χρόνια, 1985-88).

Εγώ όμως επιμένω να επικεντρώσω αυτό το ρεπορτάζ μου στο μπέιζμπολ, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο1 από πλευράς ενδιαφέροντος και διεθνών επιτυχιών. Πάνω από πέντε εκατομμύρια Κορεάτες παρακολουθούν κάθε χρόνο τους αγώνες του εθνικού πρωταθλήματος, που ονομάζεται ΚΒ League και στην οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής δύο ξένοι σε κάθε ομάδα. Μέχρι το 1982 το μπέιζμπολ περιοριζόταν σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά εδώ και τριάντα χρόνια αναπτύχθηκε πολύ και έγινε επαγγελματικό σε όλη την γκάμα του. Πριν από λίγο καιρό η εθνική ομάδα μας κατέκτησε το ασημένιο πρωτάθλημα στο World Baseball Classic, όπου ηττήθηκε στον τελικό από την πανίσχυρη Ιαπωνία, ενώ το 2008 στεφθήκαμε χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Πεκίνο με οκτώ νίκες σε ισάριθμα ματς. Εάν στο ποδόσφαιρο έχουμε ως θρύλο τον Μπουμ-Κουν Τσα, στο μπέιζμπολ ο τίτλος αυτός ανήκει στον Τσαν-Χο Παρκ, που είναι πλέον 38 ετών και έπειτα από μια καριέρα 17 ετών στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ (MLB, Major League Baseball), τώρα αγωνίζεται στην Ιαπωνία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3