«Πολλά ψωμιά για να φτάσει τον Μπατίστ!»

«Πολλά ψωμιά για να φτάσει τον Μπατίστ!»
Ο προπονητής της Τελεκόμ Βόννης, Μίκαελ Κοχ, ακτινογραφεί στο gazzetta.gr τον νεοαποκτηθέντα Αμερικανό, Κάιλ Χάινς, που θα είναι ο κοντύτερος αλλά ίσως και ο πιο «θαυματουργός» ψηλός της Α1.

Εδώ και σχεδόν 6 χρόνια (από το Νοέμβριο του 2005), βρίσκεται στον πάγκο της Τελεκόμ Βόννης, οπότε είναι από τους πλέον κατάλληλους για να μας σκιαγραφήσει το αγωνιστικό προφίλ του 24χρονου Αμερικανού σέντερ, Κάϊλ Χάϊνς, που πέρυσι έκανε θραύση με τη φανέλα της Μπάμπεργκ σε Γερμανία και Ευρωλίγκα (μ.ο. 12,9π. & 5,4ρ. με 64,3% στα διπ.).

Ο λόγος για τον 45χρονο πλέον πρώην Γερμανό διεθνή γκαρντ, Μίκαελ Κοχ που έπαιξε επτά χρόνια στην Ελλάδα (πέντε χρόνια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και από έναν σε Μαρούσι και Ιωνικό Ν.Φ.) και γνωρίζει από πρώτο χέρι, πως ο "ημίψηλος" από το Σίκλερσβιλ του Νιου Τζέρσι, θα μπει στο πετσί του ρόλου για τον οποίο ο τον προορίζει "Ντούντα" και τι πιθανότητες έχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τους στόχους των ανθρώπων του Ολυμπιακού. Το gazzetta.gr εντόπισε τον πάλαι ποτέ αγαπημένο "Μιχάλη" της "πράσινης" κερκίδας στη Γερμανία και σας παρουσιάζει τις ενδιαφέρουσες απόψεις του...

- Κατ' αρχήν, θα θέλαμε να μας πεις πόσο μεγάλη έκπληξη σου προκάλεσε η συμφωνία του Κάϊλ Χάϊνς, ενός παίκτη με δύο χρόνια προϋπηρεσία στην Α2 Ιταλίας και έναν χρόνο στο γερμανικό πρωτάθλημα....

«Δεν θα το 'λεγα, ειδικότερα μετά τις εμφανίσεις που έκανε στην Ευρωλίγκα και την απόδοση που είχε στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό (σ.σ.: μ.ο. 14,5π. & 6,5ρ.)! Ο Ίβκοβιτς είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής και ξέρει πολύ καλά γιατί επιλέγει τον οποιονδήποτε παίκτη... Άλλωστε, η εξήγηση είναι απλή... Ο Χάϊνς "έβγαλε μάτια" στην πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή διοργάνωση ως "rookie" και με δεδομένη την μεγάλη οικονομική κρίση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ και την δραστική μείωση των budget σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ήταν μία πολύ καλή λύση... Οι ομάδες ψάχνουν για φθηνότερες επιλογές και ο πρώην παίκτης της Μπάμπεργκ, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία μόνο απλά λόγω του κασέ του αλλά και λόγω των όσων μπορεί να προσφέρει...»

- Πραγματικά τι μπορεί να προσφέρει ένας σέντερ ύψους 1,98; Τον έζησες από κοντά πέρυσι και είσαι από τους πλέον κατάλληλους να μας πεις...

«Σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ καλός παίκτης! Στην αρχή της περυσινής σεζόν που άρχισε να κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις, όλοι στη Γερμανία είπαμε "φούσκα είναι, θα ξεφουσκώσει!». Να φανταστείς ότι δεν είναι ούτε 1,98... Έτσι όπως τον είδα εγώ από κοντά, δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1,96 και παίζει σαν "πεντάρι"! Για την θέση του, έχει πολύ χαμηλό κέντρο βάρους και πολύ δυνατά πόδια και κορμό και σε συνδυασμό με το άλμα, την ταχύτητά του και τις εν γένει εξαιρετικές αθλητικές του ικανότητες, μπορεί να "νικήσει" πολύ ψηλότερους αντιπάλους. Δεν είναι καλός σουτέρ, αλλά το γεγονός ότι πολλοί αντίπαλοι τον υποτιμούν λόγω του χαμηλού του ύψους, τον βοηθάει...»

- Σε ποιους τομείς του παιχνιδιού πιστεύεις ότι θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό;

«Κατ' αρχήν στο ριμπάουντ σε άμυνα κι επίθεση! Έχει φοβερή έφεση και αντίληψη σχετικά με το που πάει η μπάλα και πολύ καλό timing στο άλμα! Επίσης τρέχει πολύ καλά και γρήγορα το γήπεδο σε σχέση με τους πολύ ψηλότερους προσωπικούς του αντιπάλους και αυτό θα προσδώσει πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό στις καταστάσεις αιφνιδιασμού... Μέσα στη ρακέτα, σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικός με πλάτη στο καλάθι, όμως, λόγω του ότι είναι πολύ αθλητικός τα καταφέρνει πολύ καλά με πρόσωπο, απέναντι σε ψηλότερους και πιο ογκώδεις σέντερ».

- Σαν χαρακτήρας πως είναι; Είναι παίκτης ομάδας; Γνωρίζεις ότι ο Ίβκοβιτς είναι πολύ αυστηρός σαν προπονητής και πολλές φορές έχει συγκρουστεί με αγωνιστικά απείθαρχους Αμερικανούς παίκτες του...

«Βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι με αυτόν τον τύπο, ο Ίβκοβιτς δεν θα 'χει πρόβλημα! Ο Χάϊνς είναι πολύ σκληραγωγημένος και πειθαρχημένος σαν παίκτης και σαν χαρακτήρας και απ' ότι έχω μάθει, δεν είναι ο τύπος του παίκτη που θα φέρει αντιρρήσεις... Δέχεται στωικά το ρόλο του και δουλεύει σκληρά για να κάνει πράξη αυτά που του ζητούν... Δεν είναι ο παίκτης που θα επιδιώξει να πάρει 15 προσπάθειες για να σκοράρει 20 πόντους σε κάθε παιχνίδι... Θα σκοράρει περισσότερο μετά από δύσκολες προσωπικές μονομαχίες, από επιθετικά ριμπάουντ και από κλεψίματα, παρά από συστήματα που θα είναι σχεδιασμένα γι' αυτόν! Θα τον χαρακτήριζα μεγάλο μαχητή και ακούραστο εργάτη! Γι' αυτό και μέσα σε έναν χρόνο, από την Α2 Ιταλίας έφτασε να παίζει στον Ολυμπιακό...»

- Συμπερασματικά, πιστεύεις ότι η απόκτησή του θα αποδειχθεί μία έξυπνη κίνηση με φθηνό κόστος ή ένα στοίχημα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας;

«Πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύ καλή μετεγγραφή... Θα χρειαστεί, όμως, να συμπληρωθεί από έναν πολύ ψηλότερο σέντερ όπως στην Μπάμπεργκ που μοιραζόταν τον χρόνο με τον Τιμπόρ Πλάϊς (σ.σ.: ύψους 2,13). Από την μία κατοχή στην άλλη, είναι πολύ δύσκολο για μία ομάδα να συνδυάσει την άμυνά της, από ένα πανύψηλο "πεντάρι" σε έναν πολύ κοντό σέντερ! Αυτό ήταν ένα από τα μυστικά της περυσινής πρωταθλήτριας Γερμανίας... Μόλις έμπαινε ο Χάϊνς, απευθείας υπήρχε missmatch και μέχρι η αντίπαλη ομάδα να μπορέσει να προσαρμοστεί, η Μπάμπεργκ άλλαζε τον ρυθμό του αγώνα...»

- Με δεδομένο ότι αγωνίζεται στην θέση του Μπατίστ, θεωρείς ότι αν και κοντύτερος, ιδανικά μπορεί να του μοιάσει;

«Κοίτα, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση ανάμεσα στους δύο παίκτες, γιατί ο Μπατίστ είναι ίσως ο καλύτερος σέντερ στην Ευρώπη και είναι πολύ καλύτερος επιθετικός! Θα χρειαστεί να "φάει πολλά ψωμιά για να τον φτάσει"! Ο Χάϊνς, ωστόσο, κατά την άποψή μου συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να κάνει μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη, γιατί έχει πολλά προσόντα, καλό και ήσυχο χαρακτήρα και τώρα θα συνεργαστεί με έναν πραγματικά κορυφαίο προπονητή, οπότε είναι στο χέρι του».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα