«Δεν μας αλλάζει ένας παρανοϊκός»

«Δεν μας αλλάζει ένας παρανοϊκός»

«Δεν μας αλλάζει ένας παρανοϊκός»

bet365

Τίποτα δεν είναι ίδιο πια στο Όσλο, όμως δεν υπάρχει και ο φόβος της Αλ Κάιντα! Λίγα 24ωρα πριν το ματς του ΠΑΟΚ με τη Βαλερένγκα και το gazzetta.gr γράφει για την επόμενη ημέρα στη Νορβηγία!

Tρομοκρατία: Πράξεις βίας που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν φόβο και διαπράττονται για θρησκευτικούς, πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους. Χαρακτηριστικό, η αδιάκριτη χρήση βίας κατά αμάχων με σκοπό την δημοσιότητα της ομάδας που προκάλεσε τον όλεθρο. Η δολοφονία 93 ατόμων ήταν αποτέλεσμα ενός... παρανοϊκού μυαλού, με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ να απεικονίζει μέσα από τις δηλώσεις του τις τραγικές στιγμές που έζησε ο νορβηγικός λαός «Ποτέ άλλοτε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης»!

Οι Νορβηγοί όμως αντέχουν, είναι δυνατοί και αυτό περιγράφει μέσα από το gazzetta.gr o διευθυντής του αθλητικού τμήματος της Aftonposten, Πάχτιλ Μόλνταραου. «Το χτύπημα στο Όσλο μας άλλαξε την ιστορία, τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά, όμως οι Νορβηγοί δεν θα αφήσουν έναν παρανοϊκό να τους διαλύσει τις ζωές» τόνισε και έδωσε το στίγμα για το πως κυλά η ζωή στο Όσλο, μετά το διπλό τρομοκρατικά χτύπημα. Λίγα 24ωρα πριν τη σέντρα στο «Ούλεβααλ» και την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τη Βαλερένγκα το gazzetta.gr προσπαθεί να σας μεταφέρει τις εικόνες από την επόμενη ημέρα του μακελειού.

«Άλλαξαν όλα...»

Η Νορβηγία κατείχε πριν το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής μια υψηλή θέση στο χάρτη με τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο, το βιοτικό επίπεδο στα ύψη και η ζεστασιά μας άνετης ζωής κάλυπτε την παγωνιά της Νορβηγίας. Όλα αυτά όμως άλλαξαν το απόγευμα της Παρασκευής, όταν η διπλή επίθεση σε Όσλο και Ουτόγια προκάλεσε τον όλεθρο, 93 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τις βόμβες και τα πυρά του παρανοϊκού, ο οποίος τόνισε πως οι πράξεις του ήταν αποτρόπαιες, αλλά... απαραίτητες. «Άλλαξαν όλα, τίποτα δεν είναι πλέον όπως πριν, ο κόσμος δεν είχε ζήσει ξανά παρόμοια τραγωδία, δεν είχε συνηθίσει να ζει με τον φόβο, δεν ήξερε τι σημαίνει τόση αστυνομία στους δρόμους, δεν είχε φανταστεί πως τα νοσοκομεία θα γέμιζαν με νεκρούς και τραυματίες.

Όλα άλλαξαν, τα πρώτα 24ωρα ο κόσμος δεν ήξερε τι να πιστέψει, αρκετοί ήταν κλειστοί στα σπίτια τους, αφού φοβόντουσαν μπαράζ επιθέσεων. Η Νορβηγία άλλαξε, αλλά ελπίζω πως σύντομα θα ξαναβρούμε τον ρυθμό μας, τον ήρεμο και ασφαλή ρυθμό μας. Βέβαια, μέσα μας πάντα θα υπάρχει ο πόνος γι' αυτό που έγινε και γιατί έγινε στη χώρα μας».

«Απλά ένας παρανοϊκός...»

Η Νορβηγία ζει στο ρυθμό του παρανοϊκού, κανάλια, εφημερίδες, ίντερνετ ασχολούνται με τα κίνητρα του δράστη, το αν υπήρχε συνεργός, κάτι που κάνει τους κατοίκους επιφυλακτικούς. Θα υπάρξει συνέχεια ή ο εφιάλτης πήρε τέλος; «Όλα άλλαξαν, έφυγαν άδικα τόσες νέες ψυχές και όλοι αναζητούμε την αιτία, αλλά και ευθύνες των Αρχών. Δεν ήταν η Αλ Κάιντα να πούμε πως ο φόβος θα κυριεύσει τα επόμενα βήματα μας, ήταν ένας παρανοϊκός δολοφόνος, ένας άνθρωπος που δεν ανήκε πουθενά και είχε ακραίες απόψεις. Προσπαθούσε να μπει σε μια ευρωπαϊκή αντισλαμιστική οργάνωση, αλλά ούτε εκεί κατάφερε να μπει λόγω των απόψεών του, γι' αυτό και ο κόσμος πιστεύει πως σύντομα η Νορβηγία θα επιστρέψει στην παλιά ζωή της, απαλλαγμένη από φόβο και ανησυχία.

Αυτό μας εξέπληξε είναι πως υπάρχουν τέτοια μυαλά σε μια χώρα τόσο δημοκρατική με αρχές, τάξη και ισονομία. Ο κόσμος φοβήθηκε, αλλά σύντομα θα γίνει ακόμα πιο δυνατός, το συναντάς πλέον καθημερινά. Σήμερα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του μακελειού, ο πόνος θα δώσει τη θέση του στην ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό, ο κόσμος δεν θα επιτρέψει να επικρατήσουν χαοτικές απόψεις που μπορούν να φέρουν την καταστροφή».

«Θέλουμε τη μπάλα»

Ο Νορβηγός κολυμβητής, Αλεξάντερ Ντάλε Όεν πήρε το πρώτο χρυσό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλη τη χώρα. Το πρωτάθλημα μπορεί να αναβλήθηκε, όμως όλοι θέλουν σύντομα να αρχίσουν ξανά οι δραστηριότητες, οι Νορβηγοί δεν θέλουν να κρυφτούν πίσω από την τραγωδία, θέλουν να βγουν μπροστά να χαρούν τη ζωή και ο αθλητισμός είναι για τους Σκανδιναβούς ανάσα. «Στη Βαλερένγκα ήταν σοκαρισμένοι από το μακελειό, οι παίκτες δεν... πάτησαν το πόδι στο χορτάρι, ήταν όλοι συγκλονισμένοι, έκλαιγαν και προσπαθούσαν να βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το σαββατοκύριακο η ομάδα προπονήθηκε σε χαμηλούς ρυθμούς με το βλέμμα στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες για τα αίτια του μακελειού και τα θύματα.

Όμως κανείς δεν ήθελε να μην γίνει το ματς με τον ΠΑΟΚ και κανένας Νορβηγός δεν θέλει να ανασταλούν οι αθλητικές δραστηριότητες, πανηγυρίσαμε με το χρυσό του Όεν στην κολύμβηση, κλάψαμε όταν λύγισε, όμως οι παίκτες θέλουν να παίξουν και να αφιερώσουν την επιτυχία στο λαό της χώρας. Είναι το πρώτο μεγάλο γεγονός στο Όσλο, ο κόσμος θα είναι στο πλευρό της Βαλερένγκα και θα δώσει το χειροκρότημα, ώστε και οι παίκτες να πάρουν κουράγιο».

«Όχι για πολύ στους δρόμους...»

Μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο δέχθηκε χτύπημα στην καρδιά της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Η αστυνομία είναι πλέον στους δρόμους, ειδικά σκυλιά συνοδεύουν τους αστυνομικούς και το Όσλο θυμίζει κάτι από... στρατιωτικοποιημένη περιοχή. Για πόσο όμως, αφού η εικόνα αυτή δεν είναι ευχάριστη στον κόσμο...«Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και η εικόνα αυτή δεν είναι συνηθισμένη. Ο κόσμος αισθάνεται περίεργα, όμως ξέρουμε πως είναι απαραίτητο αυτό για μερικές ημέρες. Σύντομα η αστυνομία θα αποσυρθεί, αφού ξέρουμε πως δεν είμαστε στο... στόχαστρο της Αλ Κάιντα» ήταν το σχόλιο του Πάχτιλ Μόλνταραου.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα